Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
A-TÝM
10. června 2003

Úterní exhibice mistrů: tvrdý boj i krásné branky

Před zaplněnou hlavní tribunou a povzbuzováni nadšeným hokejovým "kotlem" předvedli v úterý v podvečer čerství mistři republiky, hokejová Slavia a florbalový Tatran Střešovice, exhibiční utkání tohoto sálového sportu. Slávisté se pro ně nové hře přizpůsobili dobře, po celý zápas vedli a až v posledních minutách Střešovičtí otočili z 6:4 na 6:7. Slávisté ale měli nečekané problémy dospět k očekávané remíze, nakonec se díky zavřeným očím sudího a "nepozornosti" hostujících obránců zadařilo až se závěrečnou sirénou. O jejich vítězství nakonec rozhodly samostatné nájezdy.

Utkání se hrálo ve velkém vedru a někteří odvážlivci z řad fanoušků šli během první třetiny „do půli těla.“ Začátek zápasu byl z obou stran opatrný. Slávističtí hokejisté si pomalu zvykali na nové hokejky a i přes tuto překážku udeřili jako první oni. Slávistické publikum poprvé jásalo v 10 minutě, kdy otevřel brankový účet zápasu na straně hokejových mistrů z Edenu svižnou střelou z blízkosti Jan Fadrný. Radost slávistických hráčů a fans však trvala jen pět minut, protože v 15. minutě překonal Tomáše Kafku, střešovickou jedničku v brance Slavie, po kombinační akci jeden z hráčů střešovického Tatranu. Florbaloví mistři se poté probrali a dostali se do tlaku, ale obrana Slavie fungovala na výbornou a pokud se rozhořelo před jejich brankou nebezpečí, s ledovým klidem jej uhasil spolehlivý brankář Kafka. Slávisté se pak vymanili z tlaku a dvěma góly strhli vedení na svoji stranu. Na 2:1 zvyšoval v 19. minutě po akci dvou na jednoho Milan Kopecký a o minutu později pojistil vedení brankou do šatny střelou z úhlu Jan Fadrný.

V přestávkovém programu ukázali své umění tělesně postižení florbalisté. Na výsledku nezáleželo, šlo o radost ze hry. Obecenstvo tyto borce vyprovodilo obrovským aplausem. Po nich předvedli svůj um i mladé florbalové naděje.

Druhá třetina začala obrovským tlakem Slavie, který vyústil v Málkův samostatný únik, ten ale bohužel k lítosti slávistických fanoušků svoji šanci neproměnil. Následující trochu opatrnější úsek hry ukončila blesková akce Tatranu, kdy jeden z mistrů florbalového řemesla střelou švihem snížil na rozdíl jediného gólu. Po této gólové akci střešovický Tatran ožil a začal předvádět svoji útočnou hru a Slavii k žádné akci, která by ohrožovala klid svého brankáře, nepustil. Avšak Tatran zapomněl na zadní vrátka a ve 33.minutě po chybě jednoho ze střešovických obránců zvýšil hráč Slavie Adam Šaffer přízemní střelou na 4:2. Následně však přišel rychlý kontr ze strany Tatranu a snížení stavu na 4:3. V 37.minutě se narodila možná nejkrásnější akce zápasu. Dudovu přihrávku vzduchem z pravé strany využil baseballovým stylem Lukáš Hronek a Slavia tím znovu odskočila Tatranu na rozdíl dvou branek. Poté přišly chvíle slávistického brankáře Kafky. Dvěma fantastickými zákroky z říše snů zabránil gólové radosti Tatranu, za což se mu dostalo ovací od publika. Nezabránil však brance do šatny, kterou dal Tatran po hrubé chybě obrany Slavie, čímž uzavřel přestávkové skóre na 5:4 pro hokejové mistry z Edenu.

Během druhé přestávky se konala soutěž pro diváky o slávistickou vlajku a poté dražba tréninkových triček střešovického Tatranu.

Závěrečnou třetinu opět začal spálenou šancí Roman Málek. Poté začaly obě strany hrát opatrný florbal, ikdyž stále ve vysokém nasazení, a čekaly na chybu soupeře. To se však nelíbilo publiku, které se svými hlasivkami domáhalo gólu. Jejich volání vyslyšel ze slávistů Jakub Klepiš a v 53. minutě propálil brankáře Tatranu.. Dvougólový náskok však slávisty ukolébal a Tatran Střešovice během dvou minut otočil třemi rychlými brankami výsledek na svou stranu. Po této „brankosmršti“ předal kapitán Slavie Praha a olympijský vítěz z Nagana Josef Beránek výtěžek vstupného z utkání, který činil 13 300 Kč, ředitelce dětského domova v Horních Měcholupech.

Po tomto slavnostním aktu začali slávisté svůj obrovský závěrečný nápor, který vyvrcholil vběhnutím celého slávistického mužstva na hrací plochu. Rozhodčí si v tomto mumraji všiml faulu hráče Tatranu na hráče Slavie, který potrestal arbitr trestným nájezdem proti hostujícímu týmu. Role exekutora se chopil Roman Málek, ale svůj nájezd neproměnil. Po následujícím buly se mistři z Edenu dostali do přečíslení, ve kterém byl faulován hráčem ze Střešovic jeden z útočících slávistů. Do role vykonavatele se tentokrát postavil Josef Beránek, ale počínal si ještě hůř, než před ním jeho kolega z týmu Málek - míček ho neposlechl a v blafáku mu sjel z hole. Borci z Edenu se začali strachovat o výsledek a všechny své zbývající síly vrhli do útoku. Za zvuku sirény ohlašující konec utkaní vyrovnal slávistický kanonýr Michal Sup na 7:7 a diváky tak přece jen čekaly atraktivní samostatné nájezdy.

Kolotoč nájezdů roztočil slávista Adam Šaffer, ale jeho střelu brankář Tatranu vykryl. Poté najížděl na brankáře Kafku hostující hráč, ale na gólmana nevyzrál. Další kolo nájezdů načal ze Slavie Jakub Klepiš, ale střešovického brankáře svoji střelou nijak nepřekvapil. Uhodilo však na druhé straně. Najíždějící hráč Tatranu s ledovým klidem zasunul míček pod padajícího Kafku. Na začátku 3.série vyrovnal za hokejové mistry Jan Fadrný a na druhé straně předvedl své umění proti najíždějícímu střešovickému hráči brankář Kafka. V předposlední sérii trefil slávistický „spasitel“ Michal Sup jen tyčku. Na opačné straně se pokusil hráč střešovického klubu o efektivní zakončení, kdy brankáře uspal pomalou chůzí a pak s míčkem jakoby přilepeným k hokejce předvedl rychlou otočku, ale jeho střela šla nad branku. V rozhodující 5. sérii s ledovým klidem proměnil svůj blafák obránce Slavie Pavel Kolařík. Hráč Tatranu tíhu okamžiku neunesl a poslal svoji střelu vedle Kafkovy svatyně. Hokejoví mistři z Edenu se mohli radovat z konečného vítězství 9:8.

Zápas to byl úchvatný a napínavý. Byl plný zvratů a bavili se nejen hráči samotní, ale i publikum, které dodávalo zápasu tu správnou atmosféru.

HC Slavia Praha - Tatran Střešovice 8:7 po sam. náj.
Branky: 10. a 20. Fadrný, 19. Kopecký, 33. Šaffer, 37. Hronek, 53. Klepiš, 60. Sup, nájezdy za Slavii Fadrný a Kolařík - 34. a 54. Beneš, 16. Hanzlík, 25. Očkay, 40. Pekař, 55. Jedlička, 57. Freund.
Třetiny: 3:1, 2:3, 2:3 - 2:1
 

  • Ohlasy po utkání

    Fotoreportáž
    Foto: © Radek Vokál


    Na vhazování se chystá Patrik Martinec, na levém křídle má Michala Supa a na pravém Romana Málka.


    Roman Málek byl v útoku jako ve svém živlu - vepředu doslova létal, neúnavně forčekoval, dral se do šancí, vytouženého gólu se ale nedočkal.


    V první přestávce si florbal zahráli i vozíčkáři


    Vozíčkáři dohráli, schyluje se k druhé třetině exhibičního utkání


    Své poslední utkání za Slavii před odchodem do zahraničí odehrál Radek Duda. Svou technikou dělal potíže i střešovickým mistrům...


    Milan Antoš rozmlouvá s rozhodčím, "na pomoc" mu jde kapitán Beránek.


    Adam Šaffer si na střídačce zkoušel finty s míčkem


    Slávisté sice celý zápas vedli, v závěru ale měli dost starostí s tím, aby alespoň vyrovnali. Z této šance kýžený gól nepadl.


    V závěrečných vteřinách vrhli slávisté do útoku doslova všechny své síly


    A když k vyrovnání nevedla ani přesilovka patnácti proti pěti ani dvě trestná střílení proti brance Tatranu, postaral se o gól na 7:7 kdo jiný, než Michal Sup...


    Před samostatnými nájezdy panovala na střídačce už uvolněná atmosféra.


    Slávisté sledují nájezd střešovického hráče - toho ale Tomáš Kafka, jinak jednička Tatranu, vychytal.


    Společné focení.... (velká fotka zde)


    ... a na závěr poděkovaní divákům, kteří se sešli v hojném počtu a jistě nelitovali.
    Autor Jan Beneda
  • Nepřehlédněte
    A-TÝM 15.4.2024

    Lukáš Strnad podepsal novou smlouvu se Slavií!

    Lukáš Strnad bude i nadále oblékat slávistický dres. Devatenáctiletý útočník má za sebou druhou sezonu v A-týmu, letos navíc pomohl juniorce v play-off k postupu do extraligy. Se Slavií se naopak ...

    Číst více
    OHLASY - MLÁDEŽ 12.4.2024

    Napřed dřina, pak šampus. Makali jsme na to jedenáct měsíců, říká Luboš Jenáček

    Před sezonou přišel Luboš Jenáček do Slavie, aby dovedl juniorku do extraligy, a svůj cíl splnil na sto procent. Sešívaní byli pod jeho vedením dominantní po celou sezonu a teď si užívají oslavy. ...

    Přehrát video
    OHLASY - MLÁDEŽ 12.4.2024

    Z naší strany to byla hodně dominantní sezona, pochvaluje si brankář Jiří Tesař

    Po celou sezonu byl Jiří Tesař oporou v zádech pro slávistické juniory a nic se na tom nezměnilo ani v play-off. Ve čtvrtfinále a semifinále si rozdělil práci s Tomášem Voleveckým, ve finále zvládl ...

    Přehrát video
    OHLASY - MLÁDEŽ 12.4.2024

    Bilance 9:0 v play-off? Bez nasazení a úsilí bychom takhle úspěšní nebyli, říká Vašíček

    Slávisté nasázeli v play-off Ligy juniorů neuvěřitelných 57 gólů v 9 zápasech a projeli třemi sériemi play-off bez prohry. „Byl to pro mě skvělý zážitek, tuhle skupinu lidí si budu navždycky ...

    Přehrát video