Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
OHLASY
14. února 2017

Nájezdový „zabiják“ Holý: Na střídačce jsme si střihli kámen, nůžky…

Hokej tak trochu naruby. Takový zážitek si z Edenu mohli odnést fanoušci po zápase Slavie s Prostějovem. Duel totiž dospěl k samostatným nájezdům, které překvapivě nerozhodl žádný z ofenzivních snajprů. Vítězství nad Jestřáby urval dvěma proměněnými penaltami zadák Jan Holý. Netradičního exekutora vybrali trenéři a na led poslali zkušení matadoři Novák s Kolaříkem. A sešívaná jednasedmdesátka se jim pak náramně odvděčila. „Věřil jsem si. Vždycky jsem rád, když dostanu důvěru. A zaplaťpánbůh to tam dvakrát spadlo,“ usmíval se následně hrdina zápasu.

První samostatný nájezd – nekompromisní rána do pravé šibenice. Druhá penaltová exekuce? Podobná lahůdka, jen se zakončením do levého růžku. Mladý obránce Holý si v utkání s prostějovskými Jestřáby užil svou velkou chvíli slávy. Hlavně díky němu Slavia shrábla v posledním zápase základní části o bod navíc a naladila se na nadcházející play-off vítězstvím.

7.
Až tolikátá série nájezdů rozhodla o výhře Slavie nad Prostějovem.

Nečekanou „kulišárnu” s výběrem hráčů, kteří se vydají na zteč Kantorově svatyni, na střídačce vymyslelo trenérské komando. „Dostali jsme od trenérů instrukce, že jako čtvrtý dostane důvěru a pojede nájezd jeden obránce. Tak jsme si na střídačce střihli kámen, nůžky, papír. Já jsem vyhrál, ale pak se to nějak zvrtlo a Novas s Koláčem (Jan Novák a Pavel Kolařík – pozn. redakce) mě poslali na led už při první sérii. Takže jsem jel hned, ale naštěstí to tam padlo,” culil se slávistický bek.

I když se jednadvacetiletý nadějný hokejista dostal k penaltě až po minisoutěži s vlastními spoluhráči, za naskytnutou šanci a vloženou důvěru byl rád. „Věřil jsem si. Vždycky jsem rád, když dostanu důvěru. A zaplaťpánbůh to tam dvakrát spadlo.”

Každý ze dvou nájezdů proměnil trochu jinak, ale přesto exkluzivně. Zatímco úvodní pokus měl dopředu připravený, u druhého se rozhodoval na poslední chvíli. „U prvního nájezdu jsem věděl, kam půjde. A u druhého jsem čekal, jestli mi to gólman zavře, nebo ne. Všichni pak byli trochu překvapení. I trenéři,” ohodnotil své úspěšné střelecké snažení Holý.

Chtěli jsme se naladit na play-off, za výhru jsme rádi, říká Holý

Dramatický závěr byl úplným opakem vlažnějšího úvodu, který nepřinesl ani jeden gól. „Prostějov potřeboval body a bojoval do poslední minuty. Na začátku nikdo nechtěl udělat chybu. Soupeř potřeboval dát první branku, což by mu hodně pomohlo. ”

„My jsme to ale udrželi a do ničeho je moc nepustili. I když začátek nebyl z naší strany úplně dobrý, byli jsme trochu pod tlakem, ale ustáli jsme to. Pak nám hodně pomohla přesilovka pět na tři, ve které jsme dali gól,” okomentoval první minuty i následný průběh střetnutí řízný obránce.

3
Tolik sešívaných obránců si vyzkoušelo proti Jestřábům nájezdovou loterii. Vedle Holého jeli na Kantora ještě Bača a Knot.

Sešívaní sice měli navrch a neustále zaměstnávali maskovaného muže v hostující brance množstvím střeleckých pokusů, duel ale nakonec přesto po šedesáti minutách skončil nerozhodně. „Prostějovu výborně chytal gólman. My jsme se možná mohli víc tlačit do zakončení a dát další gól v přesilovkách. Šance tam byly. Ale určitě jsme chtěli vyhrát, aby se nám šlo lépe do přípravy na play-off. Za tu výhru jsme rádi,” dodala akvizice ze západočeské Plzně.

Na závěr se Holý vyjádřil i k síle protivníka, který Slavii čeká ve čtvrtfinále. Výsledková matematika přiřkla mužstvu z Edenu druhou Slavii v soutěži – tu Horáckou z Třebíče. „S nimi je to vždycky bojovné utkání. Hrají dobře dozadu, mají tam šikovné útočníky, třeba Erata nebo Wasserbauera. My se budeme muset snažit hrát dobře dozadu a využívat šance, které si vytvoříme. A snad se nám povede uhrát co nejlepší výsledky.”

Autor Martina Kramerová
Nepřehlédněte
ROZHOVORY 24.4.2024

Extraliga bude jiný level. Věřím, že se dokážeme kvalitně připravit, říká Luboš Jenáček

Na poháru pro vítěze Ligy juniorů ještě pořádně nezaschlo šampaňské, trenér Luboš Jenáček už ale musí střádat plány na příští sezonu. „Víme, že nás jako nováčka nebude čekat v extralize nic ...

Číst více
ROZHOVORY 22.4.2024

Někdy si připadám jako komparz, směje se svému rodičovství Hrdinka

Nebyla to pro obránce Františka Hrdinku klasická sezóna, velkou její část odehrál kvůli zranění s mřížkou na obličeji. Typicky to u něj nevypadá ani teď, krátce po začátku volna se stal totiž poprvé ...

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zažij ten nejlepší hokej na turnaji – vstupenky na finálový víkend MS jsou stále k dispozici

Necelý měsíc zbývá do začátku Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024. Hokejová horečka stupňuje, sportovní událost roku na českém území se blíží a vy, fanoušci u toho nesmíte chybět.

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zahrajte si proti slávistům na florbalovém turnaji Prague Clash

HC Slavia Praha vás zve na open air florbalový turnaj Prague Clash 2024, který se uskuteční od 10. do 12. května na Tatranu Střešovice. Turnaje pro mužské i ženské týmy ve formátu 3+1 se uskuteční i ...

Číst více