Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
MLÁDEŽ
20. února 2017

Hraje hokej a studuje na pilota. Slavia má ale přednost, říká David Stark

Svoji první sezonu za sešívané kroutí talentovaný bek starších dorostenců David Stark. Kromě hokeje se intenzivně věnuje i své druhé velké zálibě, letadlům. Bývalý hráč jihlavské Dukly či rakouského Salcburku se kvůli studiu na letecké škole dokonce přestěhoval do Prahy. "Zatím školu dohromady s hokejem zvládám, na dvojky to nějak uhraji," svěřoval se sympatický obránce v rozhovoru pro sešívaný web.

Talentovaný bek sešívaných pochází z Havířova, kde si také poprvé vyzkoušel, jaké to je obout si brusle a vydat se na led. „Když mi bylo pět let, táta mě vzal do přípravky, kde jsem se naučil bruslit. Hrát samotný hokej jsem ale začal až v Táboře, kam se má rodina přestěhovala před mým nástupem do školy. Na jihu Čech jsem pak vydržel až do mladšího dorostu,“ svěřuje se David Stark.

Připouští, že sportovní začátky pro něj byly těžké. “Hokej mě začal pořádně bavit až tak dva, tři roky zpátky, když se v dorostencích začalo opravdu o něco hrát,“ přibližuje mladý slávista.

Další zastávka na jeho hokejové štaci byla poněkud nezvyklá, kroky urostlého obránce směřovaly do Rakouska, konkrétně do Salcburku. „Chtěl jsem si zkusit něco jiného, získat nové zkušenosti,“ objasňuje Stark své rozhodnutí.

„Samozřejmě to pro mě nebylo úplně snadné, vydat se takhle mladý do cizí země, stýskalo se mi. Celkově ale ten půlrok, co jsem tam strávil, hodnotím pozitivně,“ říká sešívaný obránce a srovnává tamější mládežnický hokej s tím v České republice. „V Rakousku vlastně máte pouze dva silné týmy, Vídeň a Salcburk, ostatní mančafty jsou tak na úrovni našeho Písku nebo Kolína.“

Dostal jsem se na školu i do Slavie, jsem moc spokojený, hlásí Stark

David Stark v dresu rakouského Salcburku.

Po návratu z alpské země zakotvil David Stark v hlavním městě Vysočiny a nastupovat začal za jihlavskou Duklu. Tam vydržel dvě sezony, po té minulé se opět stěhoval. Tentokrát do Prahy. „Tady mě to lákalo hlavně kvůli letecké škole, kterou jsem chtěl studovat a která jinde v republice není. Musel jsem dělat rozdílové zkoušky, které se mi povedly a vzali mě. Navíc jsem se dostal do Slavie, což je paráda,“ svěřoval se mladý obránce.

Náročné, ale zajímavé studium prý vcelku bez problémů zvládá. „Zatím je to v pohodě, ve škole mě to baví. Na ty dvojky to vždy nějak uhraji,“ usmívá se sympatický hokejista. Problémy mu nedělají ani takové předměty jako matematika. „Počty také zvládám, my navíc probíráme věci zaměřené na letectví jako třeba výškové hladiny a to mě relativně baví,“ říká David Stark.

A čemu dává talentovaný slávista v budoucnosti přednost? „Jednoznačně hokeji, dávám do něj všechno!“

Musím makat, dolaďovat detaily a stále se zlepšovat, ví Stark

Sportovní sen talentovaného obránce je možná lehce překvapivý. „Chtěl bych si jednou zahrát KHL. Mám ji hodně spojenou s mým velkým vzorem, Ondrou Němcem, který tam odehrál několik výborných sezon," objasňuje Stark. Na brněnském obránci obdivuje především jeho hokejové myšlení. „Výborně uvažuje a dokáže přečíst každou situaci. Je také výborný bruslař,“ ví bíločervený bojovník.

20
Tolik bodů za osm gólů a dvanáct asistencí si připsal David Stark v letošní sezoně Extraligy staršího dorostu.

Sám sebe popisuje David Stark jako ofenzivního obránce, přestože poslední dva zápasy za starší dorostence naskočil v útoku. „To bylo výjimečně. Jinak pravidelně nastupuji v obraně, kde se také cítím lépe a víc mi to tam vyhovuje. Vybojuji kotouč, vyvezu ho, založím útok. V tom jsem dobrý a baví mě to," svěřuje se urostlý borec. Svoji největší přednost vidí v komplexnosti. „Asi jsem relativně dobrý bruslař, ale jinak bych řekl, že umím od každého něco.“

A na čem zapracovat? „Na všem,“ odpovídá mladý hokejista lakonicky. „Musím pořád makat, dolaďovat detaily, být čím dál lepší,“ uzavírá David Stark odhodlaně.

Autor Adam Nejedlý
Nepřehlédněte
ZPRÁVY Z KLUBU 19.4.2024

Klapka už pálí v NHL! Stihl první trefu i bitku

Slávistický odchovanec Adam Klapka ve svém šestém zápase v dresu Calgary poprvé skóroval. V noci na pátek otevřel skóre zápasu proti San Jose a pomohl svému týmu k výhře 5:1.

Číst více
MLÁDEŽ 18.4.2024

Luboš Jenáček povede juniory i v extralize!

Luboš Jenáček dovedl v právě skončené sezoně juniory jako hlavní trenér do extraligy, teď s nimi bude pokračovat i v nejvyšší soutěži. Slavia se s ním dohodla na pokračování u nejstarší mládežnické ...

Číst více
ROZHOVORY 18.4.2024

Havrdovo volno? Užil si lyžovačku v Itálii, chystá se i do exotiky

Ve Slavii hraje odmalička a v červenobílém dresu si postupně plní hokejové sny. Letos přidal v Edenu další sezónu za A-tým a klub si jeho služby pojistil i pro příští ročník. Jak dvaadvacetiletý ...

Číst více
A-TÝM 15.4.2024

Lukáš Strnad podepsal novou smlouvu se Slavií!

Lukáš Strnad bude i nadále oblékat slávistický dres. Devatenáctiletý útočník má za sebou druhou sezonu v A-týmu, letos navíc pomohl juniorce v play-off k postupu do extraligy. Se Slavií se naopak ...

Číst více