Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
MLÁDEŽ
21. března 2017

Kluci odehráli svůj strop, ví trenér staršího dorostu Miloš Pecka

Starší dorostenci se, na rozdíl od svých spoluhráčů z mladšího dorostu a juniorky, dokázali v letošní sezóně probojovat do vyřazovací části ligy. V té sice neuspěli, s jihlavskou Duklou vypadli poměrem tři nula na zápasy, přesto se jejich účinkování v Extralize staršího dorostu dá považovat za relativně úspěšné. Nejen uplynulý, ale i nadcházející rok přibližuje v rozhovoru pro sešívaný web hlavní trenér starších dorostenců Miloš Pecka.

Jak by jste zhodnotil uplynulou sezonu?
Hodnocení bych rozdělil na dvě půlky. První se týká základní části hrané na dvacet osm utkání, ve které jsme chtěli uhrát klíčové čtvrté místo. To se nám bohužel nepovedlo, skončili jsme o příčku níže za silnými mužstvy. Nadstavbová část se mi hodnotí lépe, tam jsme to uhráli relativně s přehledem. Stále jsme se drželi na postupových místech a hlídali jsme si play-off, což byl náš základní předsezónní cíl.

99:93
Takový byl poměr střel ve prospěch Slavie v sérii s Duklou.

Duklu jste ve vyřazovací části ani jednou neporazili, byl patrný velký kvalitativní rozdíl mezi oběma týmy?
Narazili jsme na silné mužstvo, Jihlava byla velice kvalitní soupeř. Na Vysočině jsme sice dvakrát prohráli o čtyři góly, což se zdá jako jednoznačný výsledek, kluci ale soupeře přestříleli a nepodali špatný výkon. Dukle výborně zachytal gólman a my jsme navíc neproměňovali své šance. Doma jsme chtěli vyhrát, získat alespoň jedno vítězství, bohužel i přes to, že jsme se dostali do vedení, Jihlava nakonec o gól vyhrála.

Během sezóny jste dokázali porážet relativně silné soupeře, ale ztráceli jste často body s týmy z dolní části tabulky. V čem byl problém?
Je to v hlavách. My například jeden den porazíme Spartu nebo Karlovy Vary a druhý den hrajeme, nechci říci se slabými mužstvy, protože v této lize není slabého soupeře, ale s mužstvy ze spodku tabulky a prohrajeme. Pramení to z podcenění a tohle si kluci musí srovnat v hlavách. V nadstavbové části jsme například prohráli domácí zápasy s Kolínem a s Pískem, což by se nemělo stávat. Kluci si musí uvědomit, že každý zápas se hraje na sto procent a žádný soupeř se nesmí podcenit.

Jak jste motivoval hráče, aby se podobná situace neopakovala?
Vždy po pátečním těžkém zápase jsme klukům říkali, ať to zítra nepodcení. Všechny ty ztráty totiž přišly v sobotu, ani jednou jsme takhle neprohráli v pátek, kdy jsme hráli třeba proti těžkému soupeři a porazili jsme ho. V sobotu nastoupili kluci na ty slabší protivníky nekoncentrovaní a mysleli si, že se porazí sami.

Jaké je pro vás naopak největší pozitivum uplynulého roku?
Jsem rád, že se nám povedlo zapojit do hry asi devět nebo deset prvoročáků, kteří odehráli slušnou sezónu a doufám, že v dalším roce zúročí ty zkušenosti, které získali a dovedou tým dál, než jsme byli letos.

Celkově tedy panuje se sezónou spokojenost?
Dá se říci, že tak napůl. Nemůžeme být vyloženě zklamaní, ale zase nemůžeme nějak jásat. Jsem ovšem přesvědčený, že mužstvo hrálo svůj strop.

Chceme uhrát první čtyřku, hlásí Pecka

Pro příští sezonu vám do kádru přišlo hodně obránců, budete přetlak v defenzivě řešit podobně jako minulý rok, kdy někteří obránci hráli v útoku?
To určitě ne, útočníků máme dost, teď nám tady trénuje asi osmadvacet hráčů, takže máme z čeho vybírat. Je pravda, že beků máme hodně, musíme udělat nějakou selekci, protože patnáct obránců tady samozřejmě nemůže zůstat.

Bude těžké vyselektovat hráče? Přeci jen se vám sešlo relativně velké množství kvalitních hokejistů.
Samozřejmě, vždy je pro trenéra těžké říct někomu, že tu s námi tuhle sezónu nebude. Je to ale sport a i tohle k němu patří. Z minulé sezóny nám tady zůstali tři čtyři beci, kteří samozřejmě nikam nepůjdou, přišel Milan Antoš z Letňan, také kvalitní obránce. Tihle hráči by měli tvořit páteř týmu a těch pět mladších kluků se bude muset o ta dvě nebo tři zbylá místa poprat.

Podle čeho se rozhodujete? Dáváte přednost individuálním dovednostem, nebo týmovému duchu a charakteru?
Rozhoduje obojí. Hráč by měl zapadnout do týmu, nedělat nějakou negativní atmosféru a mít dobrý přístup. Zároveň je ale jasné, že musí něco předvést i na ledě.

Stanovujete si již cíle pro nadcházející sezonu, nebo napřed poskládáte tým a uvidíte, co je ve vašich silách?
Chtěli bychom příští rok hrát o první čtyřku. Pokud se tenhle kádr udrží tak, jak je, věřím, že by se nám to mohlo povést.

Autor Adam Nejedlý
Nepřehlédněte
A-TÝM 27.3.2024

Defenzivní pilíř David Kajínek zůstává ve Slavii!

Slavia se dohodla na nové smlouvě s Davidem Kajínkem. Pětatřicetiletý defenzivní obránce se chystá na svoji druhou sezonu v červenobílých barvách.

Číst více
OHLASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Volno navíc je naše výhoda, pochvaluje si před semifinále Vosmík

V poslední minutě třetího čtvrtfinále svým gólem využil přesilovku, čímž poslal juniory do čtvrtfinále. Útočník Adam Vosmík tak výraznou měrou přispěl k tomu, že slávisté Porubu vyřadili v ...

Číst více
MLÁDEŽ 26.3.2024

Juniorské semifinále startuje ve čtvrtek v Edenu!

Junioři se po čtvrtfinálovém vítězství nad Porubou přiblížili svému cíli, k vytouženému postupu do extraligy je ale nutné zvládnout ještě dva důležité kroky. V semifinále, které se hraje opět na tři ...

Číst více
ROZHOVORY 26.3.2024

Když se nedařilo, fanoušci nás podrželi, oceňuje kapitán Knotek

Podobně jako celý tým i kapitán Slavie Tomáš Knotek zažil turbulentní sezónu. Do přípravy se sice zapojil až na konci, na začátku ročníku ale byl mezi nejlepšími střelci ligy. „Takovou zkušenost jsem ...

Číst více