Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
A-TÝM
31. března 2017

Zadák Holý o sezoně: Ostudu jsme určitě neudělali

Nejdřív Plzeň a Klatovy, potom pražská Slavia. Než talentovaný obránce Jan Holý napevno zakotvil ve vršovickém Edenu, vyzkoušel si přípravu s extraligovými indiány i několik soutěžních zápasů ve druhé lize. V sešívaném dresu se rozehrál ke skvělým výkonům a svou prací na hřišti notně pomohl k úspěšné jízdě sezonou, jež se zastavila až v semifinále. Zprvu nečekané angažmá si červenobílá jednasedmdesátka užila – stala se součástí výborné party a mohla čerpat zkušenosti od slávistických ikon. „Dostal jsem ve Slavii hodně prostoru, za což jsem hrozně rád. Dlouho jsem hrál v obraně s Koláčem a Novkou. To pro mě bylo neskutečné,“ pochvaluje si dvaadvacetiletý zadák.

Slávistická sezona byla plná zvratů. Vy jste se do Edenu přesunul po říjnovém zemětřesení v kabině. Jak byste uplynulý ročník popsal z vašeho pohledu?
Myslím si, že sezona byla úspěšná. Přišel jsem až po těch problémech a moc si nepředstavoval, že bychom mohli hrát semifinále play-off. Na začátku se nově poskládané mužstvo postupně ještě tvořilo, takže chvilku trvalo, než jsme se sehráli. Potom jsme ale udělali šňůru více než deseti zápasů bez prohry, hráli jsme to, na co jsme měli a skvěle nám chytali jak Frodo, tak Polívec (Dominik Frodl a Patrik Polívka – pozn. red.). Play-off bylo především boj s Třebíčí. Všechny zápasy jsme vyhráli o gól, což svědčí o tom, že to byla vyrovnaná série. I když skončila 4:0 pro nás. S Motorem jsme už neměli co ztratit. Mrzí mě, že jsme neurvali třetí zápas doma, protože tam se celá série zlomila. Ale myslím, že i když jsme prohráli 1:4 na zápasy, ostudu jsme neudělali.

5+9
Tolik branek a asistencí zaznamenal Jan Holý v sešívaném dresu za 39 zápasů.

Mluvil jste o úspěchu. Zklamání po semifinálovém vyřazení ale přesto asi bylo hodně velké, že? Obzvlášť poté, co týmu takřka nikdo nevěřil a on se přesto dokázal probít tak daleko.
Vždycky to bolí, když se vypadne. Ale Budějovice mají výborný tým, který chce jít do extraligy za každou cenu. To bylo vidět i v sezoně. Přestože se jim dařilo a vedli ligu, v podstatě pořád posilovali.

Jak byste zhodnotil své půlroční působení ve Slavii. Co vám osobně prvoligové angažmá dalo?
Pro mě osobně to byla skvělá sezona. Dostal jsem ve Slavii hodně prostoru, za což jsem hrozně rád. Dlouho jsem hrál v obraně s Koláčem a Novkou (Pavel Kolařík a Jan Novák – pozn. red.). To pro mě bylo neskutečné. Jako malý jsem na ně chodil koukat na stadion v Plzni nebo je sledoval v televizi. Mají strašně moc zkušeností a hrají s velkým přehledem. Za tu dobu, co jsem v mužstvu byl, jsem se od nich hodně naučil.

Nejhorší moment? Zpěv na rozlučce se sezonou, směje se Holý

V kabině se po podzimních kotrmelcích vytvořila dobrá parta. Jak na ni i na stařičký Eden a jeho zázemí budete vzpomínat?
Parta tady byla suprová. Byla legrace, rozuměli jsme si. Takže z tohohle pohledu na to budu vzpomínat také jenom v dobrém. Co se týče zázemí, stadion je sice starší, ale měli jsme k dispozici všechno, co bylo potřeba. Kustodi se o nás navíc perfektně starali a pomohli, kdykoliv jsem něco potřeboval. Za to jim děkuju.

Holý byl po celou sezonu velmi platným obráncem, problémy dělal i ofenzivě Kladna.

Mohl vaší adaptaci i dobré pohodě v týmu pomoci také fakt, že se v něm sešla řada Plzeňáků? Přece jen jste se dopředu dobře znali jak po herní, tak lidské stránce.
Sešlo se nás tu dost a asi nám to pomohlo i v kabině. Kluci často říkali, že například Šlajzík (Jan Schleiss – pozn. red.) je blázen, ale my z Plzně jsme na to zvyklí. A často si taky dělali srandu z našeho nářečí – našeho „tuto“ a podobně.

Co nějaký vtipný moment nebo historka, které si budete ještě dlouho pamatovat?
Určitě nikdy nezapomenu na posezónní rozlučku, kde jsem musel na večeři s Vencou Krlišem a Tomášem Šmerhou zpívat před ostatními. To pro mě bylo hrozné ale stejně hrozné to muselo být i pro ostatní. Dali mi to potom i najevo, když i chvíli po našem vystoupení ještě rýpali. :)

Vy jste si poprvé v životě vyzkoušel angažmá mimo Plzeň a Klatovy. Musel jste se postarat sám o sebe. Jaký půlrok to byl po této stránce?
Bylo to poprvé, kdy jsem byl pryč z domova. Ale nebyl to žádný problém. S klukama z Plzně jsme bydleli na ubytovně za stadionem a měli často hodně veselo. Takže i po téhle stránce se angažmá na Slavii vydařilo.

Po náročné sezoně vás teď čeká zasloužené volno. Čím volné chvíle před přípravou na další hokejový rok vyplníte?
Nejdřív mám v plánu si hlavně odpočinout a trochu vypnout od hokeje. Navíc začne golfová sezona, takže budu chodit hrát. Možná se podívám i někam do zahraničí.

Autor Martina Kramerová
Nepřehlédněte
OHLASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Ukázali jsme naši sílu, deset gólů je jen bonus, ví Polák

Pěti body (3+2) se výrazně podílel na první výhře juniorů v semifinále proti Šumperku. I díky Vojtěchu Polákovi slávisté vyhráli úvodní zápas v Edenu 10:2. „Jsem rád, že jsem to konečně protrhnul a ...

Číst více
ZÁPASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Junioři ovládli první semifinále, Šumperku nastříleli deset gólů

Slávističtí junioři odstartovali v Edenu semifinálovou sérii proti Šumperku jednoznačným vítězstvím 10:2, hattricky se blýskli Vojtěch Polák a Viktor Štípek. Druhý duel je na programu v pátek od ...

Číst více
A-TÝM 27.3.2024

Defenzivní pilíř David Kajínek zůstává ve Slavii!

Slavia se dohodla na nové smlouvě s Davidem Kajínkem. Pětatřicetiletý defenzivní obránce se chystá na svoji druhou sezonu v červenobílých barvách.

Číst více
MLÁDEŽ 26.3.2024

Juniorské semifinále startuje ve čtvrtek v Edenu!

Junioři se po čtvrtfinálovém vítězství nad Porubou přiblížili svému cíli, k vytouženému postupu do extraligy je ale nutné zvládnout ještě dva důležité kroky. V semifinále, které se hraje opět na tři ...

Číst více