Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
PREVIEW
24. července 2003

První ostrý test: slávisty čeká Sparta

V pátek 25.července od 9 hodin sehrají hokejisté HC Slavie Praha své první přípravné utkání proti svým odvěkým rivalům z Holešovic, proti Spartě. Pro Slavii to bude první zápasová zkouška před novou sezónou, sparťané si na čtvrteční večer pozvali prvoligový Prostějov, který porazili 5:2.

Ve Spartě hned po vyřazení z extraligy vedení roztočilo kolotoč přestupů takovým způsobem, že v klubu doslova nezůstal kámen na kameni a změnila se jak obrana, tak i útok a brankáři.

Z tradičního sparťanského dua Bříza - Přikryl zůstal jen Petr Bříza, který se rozhodl ještě chytat za tým z Holešovic. Petr Přikryl podepsal smlouvu v Dukle Trenčín a zkusí si tak zahrát slovenskou extraligu. Záda Břízovi bude krýt jeden z dvojice mladíků Tomáš Pöpperle - Marek Schwarz.

Obranu opustily po dlouhých letech její dva pilíře. Bývalý kapitán Jaroslav Nedvěd se nedohodl s klubem na nové smlouvě a odchází do Liberce. Druhý pilíř sparťanské defenzivy František Ptáček se stěhuje do Karlových Varů, kde bude hrát za Energii. Spartu opouští také Valdemar Jiruš, který spolu s Nedvědem odešel do Liberce. Další obránce Milan Nedoma, který přišel během loňské sezóny z Českých Budějovic, si hledá angažmá. Naopak obranu posílili „zlý muž“ Jan Výtisk z Vítkovic a zkušení Josef Řezníček z Plzně a Libor Procházka z Třince, od kterých vedení sparťanského klubu očekává zpevnění defenzivy a značnou podporu útoku. Ve Spartě zůstávají z loňského obraného složení Jan Hanzlík, Martin Richter, Jan Srdínko a Pavel Šrek. Obrana byla ještě doplněna juniory Kasíkem a Míkou.

Do sparťanského útoku se definitivně přesunula bývalá slávistická modla Viktor Ujčík. Do Slavie jako náhrada za Ujčíka přišel Patrik Martinec. Asi největší posilou holešovického útoku je kanonýr loňské extraligy Jan Marek z Třince, o kterého se ještě před přípravou zajímaly kluby ze slavné NHL. Dále pak získala do útoku Petr Tona z finského Kärpat Oulu, Gabriela Špilára ze slovenských Košic a Jaroslava Kristka z Buffala Sabers. Naopak sparťanskou kabinu opustili Jiří Zelenka a Róbert Tomík, kteří jdou zkusit své štěstí do Německa, Zelenka do Freiburgu a Tómík do Norimberku. Do Zlína se vrací nejproduktivnější muž extraligového ročníku 2001/02 Petr Leška, kterému se angažmá ve Spartě příliš nepovedlo. Odchází i Radek Bělohlav, který se vrací do Českých Budějovic. Do Ruska odešel zkusit své štěstí Daniel Branda, který bude hájit barvy Sibiru Novosibirsk. S Martinem Špaňhelem se do útoku už nepočítá a tak si hráč se zkušenostmi z NHL hledá angažmá. Trenér Hadamczik taky nyní testuje juniory. Namátkou jmenujme třeba Vondráčka, který už do extraligy nakoukl v minulém ročníku, Karla Hromase nebo Jiřího Jakeše. Kapitánem a vůdčí osobností mužstva se stal robustní centr Roman Šimíček.

Trenéři Alois Hadamczik a Kamil Konečný postavili velice ambiciózní mužstvo, které chce bojovat v extralize o ty nejvyšší mety. Hadamczik v on-line rozhovoru na otázku, jaký styl hokeje bude Sparta předvádět, odpověděl: "Hlavně v domácím prostředí chceme hrát s větším nasazením, a to jak pohybem, tak agresivitou."

S kolika hvězdami vyjedou sparťané v pátek dopoledne na led, to ví asi jen Alois Hadamczik. Ve čtvrtečním zápase nechal některé své opory odpočívat a třetí celek minulého ročníku extraligy se tak představil v následující sestavě: Pöpperle – Výtisk, Hanzlík, Richter, Šrek, Míka, Kasík – Ton, Marek, Tomajko – Kristek, Šimíček, Špilár – Paroulek, Vondráček, Langhrammer, od 41. Kašík, Jakeš, Mrázek. V zápase s Prostějovem se gólově prosadili Špilár, Marek, Tomajko, Vondráček a Ton, který navíc u prvních tří gólu Sparty asistoval. Jisté naopak je, že Vladimír Růžička bude své zkušené hráče šetřit a využije zápasu se Spartou k otestování mladých nebo nových hráčů.

Autor Jan Beneda
Nepřehlédněte
ZPRÁVY Z KLUBU 19.4.2024

Klapka už pálí v NHL! Stihl první trefu i bitku

Slávistický odchovanec Adam Klapka ve svém šestém zápase v dresu Calgary poprvé skóroval. V noci na pátek otevřel skóre zápasu proti San Jose a pomohl svému týmu k výhře 5:1.

Číst více
MLÁDEŽ 18.4.2024

Luboš Jenáček povede juniory i v extralize!

Luboš Jenáček dovedl v právě skončené sezoně juniory jako hlavní trenér do extraligy, teď s nimi bude pokračovat i v nejvyšší soutěži. Slavia se s ním dohodla na pokračování u nejstarší mládežnické ...

Číst více
ROZHOVORY 18.4.2024

Havrdovo volno? Užil si lyžovačku v Itálii, chystá se i do exotiky

Ve Slavii hraje odmalička a v červenobílém dresu si postupně plní hokejové sny. Letos přidal v Edenu další sezónu za A-tým a klub si jeho služby pojistil i pro příští ročník. Jak dvaadvacetiletý ...

Číst více
A-TÝM 15.4.2024

Lukáš Strnad podepsal novou smlouvu se Slavií!

Lukáš Strnad bude i nadále oblékat slávistický dres. Devatenáctiletý útočník má za sebou druhou sezonu v A-týmu, letos navíc pomohl juniorce v play-off k postupu do extraligy. Se Slavií se naopak ...

Číst více