Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
A-TÝM
17. dubna 2017

Pohled do dějin Slavie: Sešívaní prvním držitelem Masarykova poháru

Co mají společného fotbalová a hokejová Slavia? Obě se pyšní neoficiálním titulem nejstaršího klubu na českém území. Ať fotbalisté, tak i hokejisté v dobách rozmachu dvou dnes nejpopulárnějších sportů v České republice udávali trendy a zaznamenávali úspěchy po hrstech. Hokejisté se sešívanými dresy stáli na forhontu v dobách bandy hokeje a zasloužili se v českých zemích o rozvoj hokeje, jak ho známe dnes. K tomu všemu ještě stíhali sbírat jeden pohár za druhým.

Až do roku 1909 se zdejší hokejisté proháněli na ledě v bandy hokeji. Sport, který vznikl v Anglii, proti sobě hrála dvě mužstva po jedenácti hráčích na každé straně. Rozměry ledové plochy odpovídaly rozměrům fotbalového hřiště. Za hokejovou Slavii také v jejich mateřských letech nastupovali především fotbalisté.

A sešívaní hráli bandy hokej opravdu dobře. V dochovaných záznamech lze nalézt 5 účastí na poháru redakce Sportu a her, jenž byl hrán v tomto sportu. Slavia v něm dokázala třikrát zvítězit a dvakrát skončila na druhém místě.

Od již zmíněného roku 1909 však bandy hokej ustoupil kanadskému hokeji, který se s úpravami hraje dodnes. Při revoluční změně působili slávističtí hokejisté v zásadní roli. S kanadským hokejem se setkali při své poznávací výpravě ve francouzském horském městě Chamonix, mimochodem dějištěm oficiálně prvních zimních olympijských her v roce 1924. Pro hokejovou komunitu u nás posléze přeložil pravidla brankář Slavie MUDr. Josef Gruss.

Brankář Slavie MUDr. Josef Gruss (1884-1968), ale také významný lékař, vysokoškolský učitel či dlouholetý předseda Českého olympijského výboru

Jeho souputníci v červenobílých dresech s pěticípou hvězdou se nezastavili v honbě za triumfy ani v následujících letech. Při Mistrovství Evropy 1911 v Berlíně tvořili většinu národního týmu Čech, jenž zvítězil. Sbírání trofejí zarazila až první světová válka, po níž už se Slavia nedokázala vrátit do role, kdy hrála v hokeji na našem území prim.

První vítěz Masarykova poháru? Byla to Slavia!

Přesto se slávistům podařilo ovládnout hned první poválečný hokejový turnaj v Československu, konaný roku 1919 – Mistrovství československého hokejového svazu. Bezesporu významným milníkem je rok 1922, kdy si hokejisté společně s bruslaři a lyžaři Slavie založili samostatný odbor. Navíc část z nich potřetí dobyla pohár pro vítěze Mistrovství Evropy ve Svatém Mořici.

Jednoho z nejzářivějších úspěchů slávistické historie dosáhli prvorepublikoví hráči v roce 1924. Tehdy byl vyhlášen premiérový ročník oficiálního mistrovství ČSR v ledním hokeji. Mistrovství se konalo pod záštitou Kanceláře prezidenta republiky a vítěz získal pohár věnovaný osobně prezidentem Tomáš Garriguem Masarykem. Této cti se dostalo Slavii, která si vítězství vybojovala na ledě, mj. přesvědčivou a drtivou výhrou 17:0 ve finále nad ČSK Vyšehrad.

Autor Tomáš Vogl
Nepřehlédněte
ZÁPASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Junioři ovládli první semifinále, Šumperku nastříleli deset gólů

Slávističtí junioři odstartovali v Edenu semifinálovou sérii proti Šumperku jednoznačným vítězstvím 10:2, hattricky se blýskli Vojtěch Polák a Viktor Štípek. Druhý duel je na programu v pátek od ...

Číst více
A-TÝM 27.3.2024

Defenzivní pilíř David Kajínek zůstává ve Slavii!

Slavia se dohodla na nové smlouvě s Davidem Kajínkem. Pětatřicetiletý defenzivní obránce se chystá na svoji druhou sezonu v červenobílých barvách.

Číst více
OHLASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Volno navíc je naše výhoda, pochvaluje si před semifinále Vosmík

V poslední minutě třetího čtvrtfinále svým gólem využil přesilovku, čímž poslal juniory do čtvrtfinále. Útočník Adam Vosmík tak výraznou měrou přispěl k tomu, že slávisté Porubu vyřadili v ...

Číst více
MLÁDEŽ 26.3.2024

Juniorské semifinále startuje ve čtvrtek v Edenu!

Junioři se po čtvrtfinálovém vítězství nad Porubou přiblížili svému cíli, k vytouženému postupu do extraligy je ale nutné zvládnout ještě dva důležité kroky. V semifinále, které se hraje opět na tři ...

Číst více