Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
A-TÝM
26. dubna 2017

ANKETA: Hledáme nejlepší gól, v prvním díle hlasujte o nejpovedenější nájezd

Velké hlasování o nejlepší slávistický gól v extralize je tady! Připravili jsme si pro vás výběr patnácti nejlepších branek, které sešívaní v české nejvyšší soutěži vstřelili. Rozdělili jsme je do tří dílů po pěti a v každém vydání budete moci hlasovat, která z tref si podle vás zaslouží postoupit do velkého finále, v němž se nakonec rozhodne o celkovém vítězi. Jako hlasující navíc můžete vyhrát originální slávistické tričko. V prvním díle se zaměříme na branky, které padly v penaltovém rozstřelu. Proto se pohodlně usaďte, pokochejte se uměním vršovických hokejistů a hlasujte o tom, který z gólů si podle vás zaslouží postoupit do finále.

Jakub Klepiš – 14. 3. 2004

Klička do bekhendu k Jakubu Klepšovi od čtvrtfinále se Znojmem neodmyslitelně patří.

Čtvrtfinále mezi znojemskými Orly a pražskou Slavií přineslo parádní a nervy drásající souboj až na krev. Série nakonec dospěla po vyrovnaném průběhu za stavu 3:3 až do sedmého, rozhodujícího zápasu. A ten byl třešničkou na dortu. Už od začátku utkání se hrál z obou stran útočný hokej a zaplněná znojemská Hostan Arena s napětím sledovala, kdo že to nakonec urve kýžený postupový bod.

V první desetiminutovce se diváci dočkali hned tří branek. Skóre otevřel pohotovou dorážkou domácí Barus. Na jeho trefu odpověděl v početní výhodě Vondrka, ale Znojemským vrátil vedení Pucher. Ve druhé třetině srovnal na 2:2 Sup a za téhož stavu nakonec dospěl duel až do prodloužení a následných samostatných nájezdů.

Po třech penaltových sériích byl stav nerozhodný 1:1 a trenéři sešívaných se rozhodli na čtvrtý nájezd poslat Jakuba Klepiše. A devatenáctiletý mladíček v červenobílém dresu popadl nabídnutou šanci za pačesy. Nájezd proměnil jako zkušený matador, když předvedl ukázkovou bekhendovou kličku a zakončením nad pravý beton gólmana Duby poslal Slavii do semifinále.

Vladimír Růžička mladší – 27. 3. 2009

11 gólů. 93 střel na branku. Exkluzivní samostatné nájezdy. 15 tisíc diváků. Páté utkání semifinálové série mezi Slavií Praha a Plzní bylo zkrátka pastvou pro oči. Úvodní dějství se vydařilo lépe domácím slávistům. Ti se ujali vedení, když Bednář v 10. minutě proměnil trestné střílení. Za Plzeňské dokázal sice rychle odpovědět Kovář, ale díky trefám Červenky a Bednáře odcházeli do šaten spokojenější červenobílí.

51:42
Takový byl poměr střel na branku v pátém semifinále mezi Slavií a Plzní.

Po přestávce navíc zvýšil na rozdíl tří branek Beránek a zdálo se, že je o osudu celé série rozhodnuto. Jenže hosté zabrali. Ještě ve druhé třetině se postupně prosadili Cartelli, Matějovský a Adamský a bylo vyrovnáno. Misky vah převážil svým třetím gólem v zápase na slávistickou stranu Bednář. V čase 59:59 však zavěsil puk pod víko domácí svatyně Martin Straka a poslal duel do prodloužení. Ani v něm žádný z týmů s útočením nepřestal. Na obou stranách ovšem kralovali brankáři a neuvěřitelné klání tak nakonec ozdobily samostatné nájezdy.

Vladimír Růžička mladší s přehledem ukázal, že nájezd proměnit umí.

K penaltám se postupně rozjížděla velká jména. Vostřák, Bednář, Straka, Červenka ani Vlasák ovšem neuspěli a s napětím se čekalo, kdo z domácích pojede poslední nájezd úvodního kola. A přišlo veliké překvapení. Ze střídačky totiž skočil na led nečekaný exekutor Vladimír Růžička mladší. Ten se po hvizdu pomalu rozjel, florbalově zamíchal s kotoučem, zamotal Cháberovi hlavu a přesnou střelou rozjásal zaplněné ochozy O2 arény.

„Připadám si jako ve snu. Štěstí, že jsem si puk při tom kvedlání nikam neodpálil. Zaplaťpánbůh, že to tam nějak spadlo,“ popisoval bezprostředně po utkání svoje pocity šťastný střelec, i když nájezd původně jet nechtěl. „Musím říct, že jsem byl hrozně vyklepaný. Věděl jsem, že kdybych nedal, otlučou to tátovi o hlavu. Půl haly pískalo, druhá půlka chtěla gól. Před patnácti tisíci lidmi jsem takhle důležitý nájezd ještě nikdy nejel, ale o to lepší to potom byl zážitek, když jsem ho proměnil.“

Lukáš Krenželok – 18. 10. 2011

Ve třináctém kole základní části zavítala na slávistický led Sparta a motivace bodovat byla o to větší, že se sešívaným v O2 aréně na začátku sezony výsledkově příliš nedařilo. Na nějakou útočnou smršť si ale mohlo devět tisíc diváků zajít chuť. Obě mužstva se snažila hrát ze zabezpečené obrany a navíc na obou stranách hřiště stáli výteční gólmani Furch a Pöpperle.

Lukáš Krenželok se stal jediným úspěšným střelcem zápasu se Spartou.

Zní to skoro neuvěřitelně, ale po šedesáti minutách hry svítily na kostce pod stropem haly stále dvě nuly stejně jako na začátku. Následovalo tedy prodloužení, ale i v dodatečné pětiminutovce si brankáři nenechali vzít čisté konto. Na řadu tedy přišel penaltový rozstřel.

V první sérii neuspěl sparťan Broš ani slávista Svoboda. Jako vůbec první muž v zápase tak dostal kotouč za brankovou čáru Ton, na jehož ránu pod víko následně odpověděl Růžička. V poslední sérii úvodního nájezdového kola se za Spartu netrefil Přibyl a Slavia tak měla mečbol. Kotouče se chopil Lukáš Krenželok a nebral si servítky. Sebevědomě si položil Pöpperleho a nekompromisně zavěsil pod víko. Červenobílí tak díky jeho trefě vyhráli první sezonní derby.

„Dopředu jsem věděl, jak chci zakončit. Na trénincích už mi to sice nevychází, protože mě naši gólmani znají, ale na cizí to funguje pořád,“ vyprávěl Krenželok v kabině po zápase s lišáckým úsměvem na tváři.

Jaroslav Bednář – 28. 12. 2012

Po sérii pěti domácích zápasů zavítali sešívaní do Liberce, kde je čekal předposlední zápas roku 2012. A čekala se útočná podívaná. Vždyť slávisté jeli pod Ještěd s výhrou 5:0 nad Pardubicemi v zádech. Duel čtyřiatřicátého extraligového kola s tamními Bílými Tygry přinesl sice jenom jednu branku, rozhodně však nenudil.

Ostrostřelec Jaroslav Bednář se nakonec mohl radovat z gólu i proti Bílým Tygrům.

Útočníci Liberce i pražské Slavie se postupně jeden za druhým ocitali ve větších a větších gólových šancích. Oba brankáři však předváděli jeden výborný zákrok za druhým a právem také byli po utkání vyhlášeni nejlepšími hráči svých mužstev. Ani jeden z nich totiž za svá záda puk během zápasové pětašedesátiminutovky nepropustil. Následovaly tedy samostatné nájezdy.

Ani v penaltovém rozstřelu se pytel s góly ne a ne roztrhnout. Ze všech exekutorů totiž uspěl jen jediný. Jeho trefa ovšem rozhodně stála za to. Jaroslav Bednář totiž zakončil svůj nájezd exkluzivně. Najel si na vrcholek kruhu, pohotově odtamtud vypálil a vymetl pravý horní roh Vošvrdovy klece. Pražané si tak díky svému ostrostřelci odvezli ze severu Čech dva body.

Petr Kadlec – 7. 3. 2014

Boj o postup do předkola play-off až do konce. Takový byl závěr základní části v sezoně 2013/14. Sešívaní se před posledním, dvaapadesátým kolem dotáhli na Litvínov a v O2 aréně se tak odehrál přímý souboj o desátou, předkolovou příčku v tabulce. Poražený naopak zamířil na jedenácté místo, což znamenalo, že musel hrát skupinu o udržení.

7
Tolik bodů vybojovali Pražané v posledních třech kolech základní části a přeskočili v tabulce Litvínov.

Aktivněji vstoupili do utkání slávisté, skóre však otevřeli Litvínovští. Hanzl ujel domácí obraně a bekhendem poslal puk za Svobodova záda. Ještě do přestávky vyrovnal z mezikruží Žejdl, jenže v polovině základní hrací doby opět převážil misky vah na stranu žlutočerných Martynek. O chvíli později ale přišel s odpovědí Tomica a šikovnou tečí podruhé srovnal stav utkání.

Kapitán Petr Kadlec poslal Slavii mazácky provedeným nájezdem do play-off.

Třetí dvacetiminutovka branku nepřinesla a stejně tak ani nastavených pět minut prodloužení. Zápas tedy dospěl do penaltového rozstřelu. Střelcům se v něm příliš nedařilo a nakonec tak musel rozhodnout obránce. Slávistický kapitán Petr Kadlec předvedl podobnou fintu jako o dvě kola dříve v derby se Spartou a zasunul kotouč mezi Francouzovy betony. Slavia tak na poslední chvíli vybojovala postup do play-off a poslala Litvínov do play-out.

A hrdina červenobílých si po utkání pořádně oddechl, protože Slavia nebyla v nájezdové loterii v roli favorita. Sám navíc moc častým penaltovým exekutorem nebyl. „Chyběli nám kluci, kteří normálně jezdí. Jarda Bednář, mladý Růža. Poslední dobou se nám navíc nájezdy nedařily, takže to trenér musel změnit. Jsem moc rád, že to takhle vyšlo,“ popisoval po zápase s úlevou.

Hlasujte a vyhrajte tričko

Našli jste mezi pěti nájezdy svůj oblíbený? Pokud ano, tak neváhejte a podpořte ho v boji o titul nejlepšího gólu červenobílých v extralize. Ze všech hlasujících vybereme na konci celého seriálu jednoho šťastlivce, který získá slávistické tričko. V každém díle můžete hlasovat celkem pro tři branky s tím, že první vybraný gól získá tři body, druhý vybraný dva a třetí gól jeden bod. Posuňte své favority do finále!

Hlasování bylo ukončeno.
Autor Michal Toman, David Mencl
Nepřehlédněte
MLÁDEŽ 18.4.2024

Luboš Jenáček povede juniory i v extralize!

Luboš Jenáček dovedl v právě skončené sezoně juniory jako hlavní trenér do extraligy, teď s nimi bude pokračovat i v nejvyšší soutěži. Slavia se s ním dohodla na pokračování u nejstarší mládežnické ...

Číst více
ROZHOVORY 18.4.2024

Havrdovo volno? Užil si lyžovačku v Itálii, chystá se i do exotiky

Ve Slavii hraje odmalička a v červenobílém dresu si postupně plní hokejové sny. Letos přidal v Edenu další sezónu za A-tým a klub si jeho služby pojistil i pro příští ročník. Jak dvaadvacetiletý ...

Číst více
A-TÝM 15.4.2024

Lukáš Strnad podepsal novou smlouvu se Slavií!

Lukáš Strnad bude i nadále oblékat slávistický dres. Devatenáctiletý útočník má za sebou druhou sezonu v A-týmu, letos navíc pomohl juniorce v play-off k postupu do extraligy. Se Slavií se naopak ...

Číst více
OHLASY - MLÁDEŽ 12.4.2024

Z naší strany to byla hodně dominantní sezona, pochvaluje si brankář Jiří Tesař

Po celou sezonu byl Jiří Tesař oporou v zádech pro slávistické juniory a nic se na tom nezměnilo ani v play-off. Ve čtvrtfinále a semifinále si rozdělil práci s Tomášem Voleveckým, ve finále zvládl ...

Přehrát video