Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
A-TÝM
8. května 2017

Pohled do dějin Slavie: Jak se ráj Eden stal domovem

Před týdnem to byla ve fotbalovém Edenu velká sláva. Majitelé sešívaného klubu definitivně vykoupili moderní arénu a dopřáli tak celé Slavii kýžený pocit domácího prostředí a pohodlí. Po letech strávených v exilu či pod správou cizího majitele tak fotbalová Slavia nastolila novou éru. Málo už se však ví, že i hokejoví souputníci čekali na plně domácí prostředí dlouhá desetiletí a vystřídali během nich několik kluzišť. Pojďme si tedy jejich cestu do ráje představit.

Tak trochu groteskně dnes zní představa, že v mateřských letech potřebovala hokejová Slavia ke svým špičkovým výkonům značnou přízeň počasí. Místní hokej ještě neznal umělý led, a tak sešívaní váleli na přírodních kluzištích. Prvním doloženým místem utkání bylo Závodiště v Praze-Bubnech. Slávisté tu na Tři krále v roce 1901 vyzvali Bruslařský závodní klub a s fotbalisty v sestavě je smetli 11:4. Utkání se odehrálo na ledové ploše uprostřed cyklistické dráhy.

Krásná léta hojnosti, kdy Slavia získávala jeden pohár za druhým, pak hokejisté prožili na Letné, kde působili mnoho let i kolegové fotbalisti. Společná soudržnost byla dokazována mj. tím, že se hokejové zápasy konaly na tréninkovém fotbalovém hřišti, jež se polévalo vodou.

Na sklonku dvacátých let už bylo všem jasné, že se špičkový hokej nesmí spoléhat na mrazivé teploty. Sílil tlak pro vybudování kvalitní umělé plochy. V těchto časech působila Slavia na kluzišti paláce Pražských vzorkových veletrhů (dnešní Veletržní palác). Zde se hokejisté mohli spolehnout alespoň na elektrické osvětlení, které umožňovalo hrát a trénovat i ve večerních hodinách.

Přetlak klubů na Štvanici i první oťukávání s Edenem

Datum 6. listopadu 1932 znamená pro český (dříve československý hokej) přelom. Napodruhé a již definitivně byl totiž slavnostně otevřen Zimní stadion na Štvanici s umělým ledem. Bylo jasné, že ze Štvanice se stane hlavní hokejové centrum, které bude chtít využívat velká část pražských týmů. Stejně tak Slavia. V následujících letech tedy fungovalo schéma, kdy v době mrazů sešívaní hráli na přírodním ledě na Letné a v teplejších obdobích se uchylovali na Štvanici.

Legendární Zimní stadion na Štvanici v dobách své největší slávy.

V padesátých a šedesátých letech už byla Slavia na Štvanici nastěhována se vším všudy. Ovšem nejen ona, své domácí prostředí sdílela se Spartou, Motorletem, Tatrou Smíchov a dvěma armádními kluby ÚDA a Tankista. Tento přetlak řešil občas červenobílý klub přesuny na smíchovský Zimní stadon Nikolajka.

První seznamování s budoucím vršovickým domovem v Edenu probíhalo od roku 1965. A na starém ,přízimáku´ se nejednalo o zrovna pětihvězdičkový luxus. Mimořádně malé hřiště, traktor na úpravu ledu, vybavení ze šrotu, časté zhasínání světel. To byla realita prvních let v Edenu.

Moderní hala byla dějištěm MS 1985

Krátké intermezzo s ,přizimákem´ skončilo kvůli nátlaku hráčů a trenérů roku 1967, kdy se tým vrátil zpět na Štvanici. Na pražský ostrov si na zápasy Slavie v té době nacházelo cestu mnoho fanoušků, kteří např. v počtu 9 tisíc vytvořili rekord druhé nejvyšší soutěže při zápase s Milevskem. Mezitím už ale mílovými kroky postupovaly stavební práce ve Vršovicích, kde se pro hokejovou Slavii stavěl domov se vším všudy.

Slavnostní otevření zbrusu nového krytého Zimní stadionu ve Vršovicích proběhlo 5. listopadu 1974. Jedná se o jeden z nejvýznamnějších momentů historie hokejové Slavie. Do moderní haly se spolu s A-týmem přesunula i veškerá mládež, základní podmínka pro vzestup klubu byla naplněna.

Na tehdejší dobu byl hokejový Eden opravdu halou splňující nejpřísnější měřítko moderny. Kromě Slavie zde hráli i jiné hokejové celky, závodili tu krasobruslaři a v létě se ze stadionu stávalo dokonce letní kino. Chloubou historie haly je však jednoznačně spolupořádání pražského Mistrovství světa 1985. V šesti dubnových dnech tu své souboje sehráli reprezentace Kanady, USA, Švédska, Finska, SSSR a obou německých republik.

Domácí hokejisté dosud v Edenu zažili mnoho chvil štěstí i smutku. Zažili sestup až do třetí nejvyšší soutěže, postup do extraligy a dokonce i extraligový titul ze sezóny 2002-03. Nyní ve své hale počínají přípravu na nadcházející ročník WSM ligy a doufají v návrat dobrých časů, kterých Eden pamatuje mnoho.

Autor Tomáš Vogl
Nepřehlédněte
ZPRÁVY Z KLUBU 19.4.2024

Klapka už pálí v NHL! Stihl první trefu i bitku

Slávistický odchovanec Adam Klapka ve svém šestém zápase v dresu Calgary poprvé skóroval. V noci na pátek otevřel skóre zápasu proti San Jose a pomohl svému týmu k výhře 5:1.

Číst více
MLÁDEŽ 18.4.2024

Luboš Jenáček povede juniory i v extralize!

Luboš Jenáček dovedl v právě skončené sezoně juniory jako hlavní trenér do extraligy, teď s nimi bude pokračovat i v nejvyšší soutěži. Slavia se s ním dohodla na pokračování u nejstarší mládežnické ...

Číst více
ROZHOVORY 18.4.2024

Havrdovo volno? Užil si lyžovačku v Itálii, chystá se i do exotiky

Ve Slavii hraje odmalička a v červenobílém dresu si postupně plní hokejové sny. Letos přidal v Edenu další sezónu za A-tým a klub si jeho služby pojistil i pro příští ročník. Jak dvaadvacetiletý ...

Číst více
A-TÝM 15.4.2024

Lukáš Strnad podepsal novou smlouvu se Slavií!

Lukáš Strnad bude i nadále oblékat slávistický dres. Devatenáctiletý útočník má za sebou druhou sezonu v A-týmu, letos navíc pomohl juniorce v play-off k postupu do extraligy. Se Slavií se naopak ...

Číst více