Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
ROZHOVORY
14. května 2017

Sobotka o Slavii: Klukům jsem fandil v play-off

V KHL válel za Omsk, v NHL za St. Louis a nakonec by měl patřit k tahounům české reprezentace na MS v Paříži a Kolíně nad Rýnem. Bývalý slávista Vladimír Sobotka prožívá náročnou sezonu. Poté, co dohrál v Avangardu Omsk, se okamžitě v dresu St. Louis Blues zapojil do bojů o Stanley Cup, a když mu zavolal Martin Ručinský, aby posílil český národní tým na světovém šampionátu, neváhal a bez meškání zamířil do Paříže. „Chtěl jsem reprezentovat. Pokud jsem zdravý, tak toho chci odehrát co nejvíc a pomoct klukům dojít co nejdál,“ říkal odhodlaně po zápase Česka s domácí Francií v rozhovoru pro slávistický web.

Máte za sebou první zápas na mistrovství světa. Francouzská obrana s vámi měla celkem potíže, i když vaše jméno nakonec na listině střelců chybí. Jak jste se cítil na ledě?
Pro mě bylo důležité, abych si moc neprotahoval střídání a byl na ledě vždycky tak kolem třiceti nebo čtyřiceti vteřin. Dařilo se mi to dodržovat, takže jsem se zbytečně nepřetahoval a cítil jsem se tím pádem dobře. Gól jsem nedal, ale zůstávám pozitivní a doufám, že to přijde. Jednou jsem měl před sebou dokonce prázdnou bránu. Snažil jsem se do ní kotouč jenom doklepnout, gólman se přesouval. Nakonec jsem ale puk špičkou zvedl moc vysoko. Důležitější je ale výhra týmu, ne moje osobní statistiky.

Vladimír Sobotka se proti Francii gólově neprosadil, i tak byl velmi platným hráčem

Jaký pro vás byl přesun z užšího hřiště z NHL na širší tady na MS?
Myslím, že největší rozdíl byl v tom, jak vypadaly souboje. Tady se tolik nedohrávají. Člověk má víc času, nemusí se tak rychle zbavovat puku a v rozích je mnohem víc místa na kombinaci. Aklimatizoval jsem se ale celkem rychle. Pomohlo mi i to, že jsme měli v zápasu ve skóre navrch. Hodně nás uklidnil gól na 2:1 hned po ubráněném oslabení. Měli jsme spoustu zbytečných vyloučení, dvakrát jsme museli hrát ve třech. Bylo ohromně důležité, že se nám povedlo oslabení ubránit.

Jaký máte zatím pocit ze spolupráce s Tomášem Plekancem a Jakubem Voráčkem? Proti Francii jste vypadali celkem sehraně.
Měli jsme tam nějaké dobré kombinace. Škoda, že jsme nedali žádnou branku, ale tlak jsme si vytvořit dokázali. Jsme rádi, že jsme zápas s Francií zvládli. Musíme se soustředit na další. Snad se naše lajna co nejdřív gólově prosadí.

17
Svoje typické číslo má „Sob“ v reprezentaci pořád, v St. Louis už ho s ním ale neuvidíme

Sledoval jste předchozí české zápasy na světovém šampionátu?
Viděl jsem dva zápasy. První s Kanadou a druhý s Běloruskem. Líbilo se mi, jak kluci hráli. Předváděli přímočarý hokej a myslím, že to je z jejich strany zatím povedený turnaj.

Nechtěl jste si po tak náročném play-off NHL raději odpočinout, než hrát na MS?
Měl jsem zájem reprezentovat, takže jsem rozhodně radši tady v Paříži než doma v posteli. Zdravotně jsem v pořádku, prošel jsem prohlídkou, a pokud jsem zdravý, tak toho chci odehrát co nejvíc. Nějaké síly určitě ještě mám a budu se snažit klukům maximálně pomoct pokračovat ve výkonech, které tady zatím mužstvo předvádí.

Nejste po těch přeletech z Ameriky a z Prahy unavený?
Před čtyřmi dny jsem se vrátil z Ameriky do Česka a hned druhý den jsem potom letěl sem do Paříže. Nějaká únava tam určitě je, ale s tím se musím vyrovnat. Časový posun je určitě nepříjemný, ale nemůžu se na něj vymlouvat. Myslím, že se na mě ani tolik nepodepsal.

Návrat do St. Louis? Takhle skvělý vstup jsem nikde neměl

Jak hodnotíte angažmá v NHL, kam jste se přesunul hodně narychlo a hned jste naskočil do play-off?
Hodnotím je kladně. Takhle skvělý vstup jsem ještě nikdy neměl, po příchodu jsem měl celkem hodně bodů. Sám jsem byl překvapený, že jsem se tak rychle dostal do pohody. Bylo to trochu jiné než v KHL, kde je větší led. Snažil jsem se hrát víc pozičně, než abych po ledě lítal. Odváděl jsem svoji práci a to se mi vyplácelo. Je škoda, že jsme nepostoupili přes Nashville, ale oni hráli výborně. Myslím, že jim to vyhrála hlavně excelentní obrana. Mají složenou ze skvělých beků. Vítězství 4:2 v sérii pro ně bylo nakonec podle mě zasloužené.

Takhle střílel Sobotka ještě v červenobílém dresu

Změnilo se v St. Louis něco od vašeho posledního angažmá?
Moc se toho tam nezměnilo. Událo se jen pár změn v sestavě, obměnilo se tam asi šest nebo sedm kluků. Systém hry ale zůstal stejný, takže jsem věděl, do čeho jdu a nemusel jsem si zvykat tak dlouho.

Taky je pro vás asi příjemné, že už máte jistotu, kde budete hrát příští rok, že?
Určitě. To je pro mě velké vysvobození. Vím, kde budu hrát další tři roky, a nemusím kolem toho nic řešit.

Našel jste si během tak náročné sezony čas, abyste sledoval, jak se daří Slavii, za kterou jste hrál?
Něco jsem si přečetl, ale abych pravdu řekl, tak jsem dění ve Slavii zas tak nesledoval. Neměl jsem moc času sledovat výsledky všech zápasů. V play-off jsem ale klukům držel palce a mrzelo mě, že se nedostali do baráže.

Autor Michal Toman
Nepřehlédněte
OHLASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Ukázali jsme naši sílu, deset gólů je jen bonus, ví Polák

Pěti body (3+2) se výrazně podílel na první výhře juniorů v semifinále proti Šumperku. I díky Vojtěchu Polákovi slávisté vyhráli úvodní zápas v Edenu 10:2. „Jsem rád, že jsem to konečně protrhnul a ...

Číst více
ZÁPASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Junioři ovládli první semifinále, Šumperku nastříleli deset gólů

Slávističtí junioři odstartovali v Edenu semifinálovou sérii proti Šumperku jednoznačným vítězstvím 10:2, hattricky se blýskli Vojtěch Polák a Viktor Štípek. Druhý duel je na programu v pátek od ...

Číst více
A-TÝM 27.3.2024

Defenzivní pilíř David Kajínek zůstává ve Slavii!

Slavia se dohodla na nové smlouvě s Davidem Kajínkem. Pětatřicetiletý defenzivní obránce se chystá na svoji druhou sezonu v červenobílých barvách.

Číst více
MLÁDEŽ 26.3.2024

Juniorské semifinále startuje ve čtvrtek v Edenu!

Junioři se po čtvrtfinálovém vítězství nad Porubou přiblížili svému cíli, k vytouženému postupu do extraligy je ale nutné zvládnout ještě dva důležité kroky. V semifinále, které se hraje opět na tři ...

Číst více