Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
A-TÝM
4. června 2017

Věrni Slavii. Kteří veteráni zanechali významnou stopu?

Pavel Kolařík je naprostý unikát, Slavia ale uměla na sešívaných vytrvalcích stavět vždycky. Platí tak, že na smečku mladých vlčáků by vždy měla dohlížet skupinka starších harcovníků, kteří pomáhají koučům s kormidlováním mužstva. Pojďme si nyní společně připomenout ty nejvýraznější osobnosti.

19 sezón v sešívaném dresu, 2 mistrovské tituly a čerstvý rekord v počtu odehraných zápasů v nejvyšší soutěži. To je bilance ofenzivního beka Petra Kadlece, jedné z největších postav Slavie v novodobé historii. Dnes čtyřicetiletý matador a majitel 1215 extraligových startů oblékal sešívaný dres od počátku své kariéry mezi dospělými. Mimo krátkého intermezza v Plzni v ročníku 1999/2000, strávil nepřetržitě 19 sezón ve vršovickém klubu, než v roce 2015 znovu zamířil do Plzně, kde válí dodnes. Se Slavií slavil v roli nejvytěžovanějšího beka týmu a dirigenta přesilovek oba její extraligové tituly v letech 2002/03 a 2007/08 a zahrál si i na MS 2003.

170
To je obdivuhodný počet startů Petra Kadlece za Slavii v play-off nejvyšší soutěže.

O něco bohatší reprezentační kariérou se může chlubit vítěz OH z Nagana a další slávistický srdcař Josef Beránek. Účastník pěti MS a odchovanec litvínovského hokeje přišel do Slavie po návratu z NHL před sezónou 2001/02 a byl tedy členem medailově bohatých let červenobílých. Jako kapitán zvedl nad hlavu oba poháry pro mistra extraligy a jako správný lídr kočíroval hvězdami nabitou ofenzivu. Ve Slavii ukončil kariéru coby čtyřicátník po ročníku 2009/10 a dal se na trenérskou dráhu. Od nové sezóny ho budou moci příznivci sešívaných vídat, jak z pozice hlavního kouče v Edenu cepuje při mistrovských zápasech starší dorostence.

Josef Beránek byl u obou titulů jako kapitán mužstva. Takhle slaví s pohárem po finále play-off 2008.

Za úspěchy tým vedli dělníci ledu i populární hokejový komentátor

Jestliže fotbalová Slavia vzývá svého dlouholetého pracanta Davida Hubáčka, u hokejistů je možné najít paralelu u bojovníků Michala Supa a Marka Tomici. Borci nevelcí vzrůstem, avšak velcí charakterem patřili mezi platné členy A-týmu dohromady 29 sezón a klub opustili až dlouho po 30. narozeninách. Oba dva zažili dvojnásobné mistrovské oslavy, ke kterým přispěli nenápadnou prací, extrémně prospěšnou pro tým. Michal Sup navíc vstřelil zlatý gól v 7. finále extraligy ročníku 2002/03.

Historicky první extraligový titul vybojoval se Slavií i Milan Antoš, populární hokejový expert a asistent trenéra červenobílé juniorky. Antoš v Edenu nastartoval svou kariéru v nejvyšší soutěži a v roce 2001 se vrátil a odehrál ve Vršovicích 4 ročníky, v nichž stihl 237 startů.

Milan Antoš (vlevo) patří mezi oblíbené televizní experty.

Kolařík s Novákem drží prapor klubu v těžších časech

Na současné soupisce sešívaných se vyjímají zkušenostmi především dva obránci Pavel Kolařík a Jan Novák. Slávisté tělem i duší se ve Slavii po kratší odmlce znovu objevili loni, kdy to klub potřeboval nejvíce, a zůstali i nadále.

11
V tolika sezónách byli Pavel Kolařík s Janem Novákem společně v kádru Slavie.

Dnes již čtyřiačtyřicetiletý Pavel Kolařík odkroutil v pražském klubu 19 sezón, rovněž jako Kadlec, a nyní se v letní přípravě pečlivě chystá na překonání jeho milníku. Vyjma prvních dvou ročníků v dospělém hokeji v Kladně a dvouletém dobrodružství za oceánem v dresu Bostonu Bruins patřil Kolařík každý rok do týmu sešívaných. Z pozice důrazného a naprosto spolehlivého obránce přispěl k letům medailových žní a zůstal věrný červenobílým barvám i v časech horších.

Osmatřicetiletý Jan Novák v Edenu přičuchl k dospělému hokeji a v sešívaném dresu se bil za svoje mužstvo až do druhé mistrovské sezóny 2007/08. Do klubu svého srdce se vrátil nejprve v ročníku 2014/15 a podruhé loni z Mostu. Obránce s výbornou ranou od modré si dokonce zahrál 3 utkání na domácím MS v Praze 2004, což byla odměna mj. za velice povedené play off ve stejném roce, kdy v 19 zápasech posbíral 14 kanadských bodů.

Autor Tomáš Vogl
Nepřehlédněte
MLÁDEŽ 18.4.2024

Luboš Jenáček povede juniory i v extralize!

Luboš Jenáček dovedl v právě skončené sezoně juniory jako hlavní trenér do extraligy, teď s nimi bude pokračovat i v nejvyšší soutěži. Slavia se s ním dohodla na pokračování u nejstarší mládežnické ...

Číst více
ROZHOVORY 18.4.2024

Havrdovo volno? Užil si lyžovačku v Itálii, chystá se i do exotiky

Ve Slavii hraje odmalička a v červenobílém dresu si postupně plní hokejové sny. Letos přidal v Edenu další sezónu za A-tým a klub si jeho služby pojistil i pro příští ročník. Jak dvaadvacetiletý ...

Číst více
A-TÝM 15.4.2024

Lukáš Strnad podepsal novou smlouvu se Slavií!

Lukáš Strnad bude i nadále oblékat slávistický dres. Devatenáctiletý útočník má za sebou druhou sezonu v A-týmu, letos navíc pomohl juniorce v play-off k postupu do extraligy. Se Slavií se naopak ...

Číst více
OHLASY - MLÁDEŽ 12.4.2024

Z naší strany to byla hodně dominantní sezona, pochvaluje si brankář Jiří Tesař

Po celou sezonu byl Jiří Tesař oporou v zádech pro slávistické juniory a nic se na tom nezměnilo ani v play-off. Ve čtvrtfinále a semifinále si rozdělil práci s Tomášem Voleveckým, ve finále zvládl ...

Přehrát video