Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
ZÁPASY
4.8.2003

Slavia se s Kladnem rozešla smírně

TsC2, pondělí 4.8.2003, Kladno - Slavia
Kladno
1:1
0:0, 1:1, 0:0
Slavia

Branky: 29. Hořava - 31. Kolařík. Rozhodčí: Rejthar. Vyloučení: 11:8. Využití: 0:0. Diváci: 400

Sestavy

Kladno

Orct - Čech, Chatrnúch, Kasík, Kruliš, Malena, Ševc, Špelda, Zeman - Gardoň, Havel, Horna, Hořava, Jankových, Kalla, Klimt, Kysela, Lažo, Pazourek, Štefanka, Zajíc (abecedně)

Slavia

Málek - Kučera, Novák, Graňák, Kuntoš, Kolařík, Braniš, Štrach - Čermák, Beránek, Tomica - Hruška, Martinec, Sup - Míka, Birner, Fadrný - Jaroš, Kopecký, Dlouhý - Červenka

Kvůli problémům s elektrickým proudem začal zápas o 20 minut později, což se nakonec ukázalo jako nevýhoda pro Slavii. V první třetině měli Kladenští navrch, výborný Málek ale přispěl k tomu, že první třetina skončila bez branek. Do druhé třetiny vstoupila Slavia aktivněji, šance byly na obou stranách. Poprvé se gólově prosadili domácí, mladý Miloslav Hořava potrestal chybu v obranném pásmu a prostřelil Málka k tyči. O dvě minuty později srovnal střelou od modré Kolařík. Nerozhodný stav vydržel až do konce zápasu, který se v závěru velmi vyostřil a vyústil v několik rvaček. Jinak ale diváci viděli v parném podvečeru velmi kvalitní hokej.

V době, kdy již měla pomalu finišovat první třetina, začali se na led trousit první hráči. Zápas na kladenském zimním stadionu začal kvůli výpadku proudu o rovných dvacet minut později. O co později jsme začali, o to dříve skončíme, jako by si řekli kladenští hráči a vlítli hned v úvodu zápasu na Slavii. A tak neuběhla ještě ani minuta čisté hrací doby a Roman Málek už měl na svém kontu několik vynikajících zákroků. Začátek zápasu evidentně hostům nevyšel. Přestože v hale bylo nesnesitelné vedro, hráči Slavie jako by byli chladem ztuhlí. „Výpadek proudu nás hodně přibrzdil. Celkem půl hodiny jsme seděli v kabině a to je samozřejmě nepříjemné, zejména v tomto vedru,“ hledal vysvětlení slávistický asistent Ondřej Weismann. Přesto Slavie stačila kladenským útokům statečně odolávat.

Přišla však jedenáctá minuta a s ní početní oslabení. Slavii v době vrcholícího kladenského tlaku tak málem srazila do kolen vlastní chyba. Za příliš mnoho hráčů pykal Roman Červenka. Kladenští však přesilovku zahráli prachbídně, navíc za 27 vteřin fauloval kladenský Jaroslav Špelda a síly na ledě se vyrovnaly. Tento moment paradoxně pomohl Slavii, od té doby se začala zvedat. „Domácí začali s chutí, přehrávali nás a napadali ve dvou, ale bylo jasné, že v tomto tempu nevydrží celý zápas, poněvadž tady bylo extrémní vedro a horší led,“ vzpomínal po zápase na tento moment obránce Slavie František Kučera. Přesto tlak Slavie minutu od minuty roste a nebýt vyloučení Leoše Čermáka a o tři minuty později Jiřího Kuntoše, první třetina nemusela skončit bezgólovou remízou.

Druhou třetinu začali Slávisté v oslabení, Kladno ale na to, něco vymyslet, nemělo dostatek času. Naopak byli to Slávisté, kdo začal tvořit hru. Nejprve Jan Fadrný spálil tutovku, kdy stál sám před brankářem. Tou dobou už Slavie hrála s jiným složením útočných řad. Kromě čtvrté řady - Petr Jaroš, Milan Kopecký, Radek Dlouhý – nezbyl v sestavě kámen na kameni. K Josefu Beránkovi se přesunuli z druhého útoku Michal Sup a David Hruška, do druhého útoku naopak přešli Marek Tomica a Leoš Čermák, v Birnerově útoku nahradil Petra Míku Roman Červenka. V obraně se pak stále častěji objevoval také Petr Štrach. Tlak Slavie však netrval dlouho, otěže zápasu pomalu ale jistě zase přebíralo Kladno. Několikrát musel Roman Málek čelit útokům Kladna a nakonec neodolal.

V čase 28.45 překonal Málka střelou k tyči Miloslav Hořava. Tou dobou si Málek rozhodně nemohl stěžovat na nedostatek práce. Na ledě se začalo jiskřit. V čase 30.47 usedli na trestnou lavici po jednom zástupci od každého týmu a Pavel Kolařík se rozhodl, že vezme vývoj zápasu do svých rukou. V čase 31.02 napřáhl od modré a ono to k údivu všech i střelce samotného prošlo až do Orctovy svatyně – srovnáno 1:1. Konec druhé třetiny již poznamenaly časté šarvátky. Rozhodčí ale zjevně trestal oplácení, na což například doplatil Patrik Martinec, evidentně a dlouho dobu předtím nevybíravým způsobem faulovaný. Přesto na stavbu skóre se již nic nezměnilo.

Třetí třetinu začíná Slavia náporem a přesilovkou. Soupeř však Slavii nepustil do žádné vážnější šance. Ty naopak přišly, až když se poměr sil na ledě vyrovnal. Ve slibné akci se například ocitli mladíci Michal Birner a Roman Červenka, leč skórovat se jim nepodařilo, stejně tak jako Michalu Supovi, jehož akci zneškodnil výborný Zdeněk Orct. Ale ani Málek si ale neodpočinul a kryje vynikajícím rozštěpem akci soupeře. To už třetina pomalu končí. Když už se zdá, že se soupeři spokojili s remízou a zápas se v pohodě dohraje, dostává Slavie poslední šanci. V čase 58.07 za podražení Milana Kopeckého hraje přesilovku. Skórovat se již ani jednomu týmu nepodaří a tak první zápas skupiny končí spravedlivou remízou.

Důležité momenty zápasu:

První třetina

3.07 vynikající zákrok Málka po chybě obrany
6.49 potlesk na otevřené scéně. Roman Málek předvedl další vynikající zákrok
8.47 po dlouhé době zasahuje Zdeněk Orct
9.12 Málek likviduje nájezd jednoho z nejaktivnějších hráčů Kladna Josefa Zajíce
10.07 příliš mnoho hráčů Slavie na ledě, Roman Červenka odchází na trestnou lavici, začíná přesilovka Kladna
10.34 kladenský Jaroslav Špelda hákuje slávistického hráče a síly na ledě jsou vyrovnány
13.24 Martincovu teč kontroluje pozorný Orct
14.58 Čermák vyloučen za hákování, začíná přesilovka Kladna
15.54 Málek neví, kde má puk, po skrumáži střílí Josef Zajíc nad branku Romana Málka
18.15 Jiří Kuntoš odchází na trestnou lavici za faul na Jaroslava Kallu, Slavia se statečně brání
19.31 Málek opět čaruje, nejprve chytí Zajícův nájezd a následně Chatrnúchovu dorážku
20.00 první třetina končí za stavu 0:0

Druhá třetina

0.00 Slavia začíná v oslabení, na trestní lavici sedí Jiří Kuntoš
3.49 začíná přesilovka Slavie. I když útok Fadrný – Birner – Červenka přinesl na led více vzruchu, ke změně skóre to nevedlo, naopak těsně před koncem přesilovky kryje Málek tutovku soupeře
8.02 slušně zaplněné hlediště bouřlivě tleská šanci Kladna
8.45 Roman Málek za svá záda pouští první střelu. Miloslav Hořava střílí úvodní gól zápasu – 1 : 0
11.02 Slavie vyrovnává, po závaru před brankou Kladna střílí Pavel Kolařík a jeho střela končí v Orctově síti.
15.47 První větší záblesk šarvátky, do níž se u lavice trestoměřičů zapojilo více hráčů. Přestože na trestné lavici končí po dvou hráčích z každého týmu (za Slavii Michal Sup a Josef Beránek), Slavie hraje přesilovku.
17.06 v době největšího tlaku oplácí Patrik Martinec a síly na ledě jsou srovnány.
18.31 ve slibné akci faulován Milan Kopecký za přihlížení hlavního rozhodčího
18.53 Orct zázračně kryje před dotírajícím Fadrným
20.00 vyhecovaná třetina za stavu 1:1 končí

Třetí třetina

0.00 Slavie začíná třetinu dvouminutovou přesilovkou za faul v rohu hřiště za Orctovou brankou v poslední vteřině druhé třetiny
2.53 Birner střílí ve slibné pozici mimo, také Roman Červenka ve slibné šanci nedává
4.04 Zdeněk Orct zachraňuje před dotírajícím Supem
5.45 Radek Dlouhý odchází na trestnou lavici, Slavie hraje v oslabení
13.31 Málek rozštěpem kryje šanci soupeře
18.07 Slavie hraje přesilovku bez gólového efektu
20.00 Zápas končí
Ohlasy trenérů
Zápas jsme hodnotili s asistentem Ondřejem Weissmannem

Prvních deset minut vás Kladno dost tlačilo, Slavia však měla v brance vynikajícího Romana Málka. Zhruba od poloviny první třetiny se hra vyrovnala a pomalu jste získávali převahu. Nicméně aktivní hra Kladna vám i nadále hodně komplikovala život.
Přesně tak. Já si myslím, že v začátku nás hodně přibrzdil výpadek proudu. Celkem půl hodiny jsme seděli v kabině a to je samozřejmě nepříjemné, zejména v tomto vedru. Ano, také si myslím, že Kladno bylo zpočátku trochu aktivnější, ale pak se ta hra srovnala. Měli jsme tam šance i my, hráli jsme celkem dobře, ale ten hokej byl dnes spíše takový zápasnický a silový.

Co říkáte zápasnické vložce na konci druhé třetiny?
Tak samozřejmě, že by hráči měli udržet nervy na uzdě. Ale zase na druhou stranu, viděl jsem to poměrně zblízka a od začátku – když celou dobu hráče bez kotouče někdo drží a fauluje, tak to prostě neunese. Proto zřejmě došlo k té menší šarvátce, kterou jsme viděli.

Dnes se v sestavě Slavie neobjevili nové posily ze Slovenska. Je v tom nějaký záměr?
Stále zkoušíme, je to přece jen stále příprava. Zkoušíme různé uskupení pětek, zkoušíme mladé hráče. Já se domnívám, že toho času je dost a těch zápasů hodně a my si chceme vyzkoušet co největší počet hráčů.

Dnes jste zápas začali se čtyřmi útoky a třemi obrannými dvojicemi. V průběhu zápasu došlo k některým změnám, například k prohození křídel prvého a druhého útoku. To znamená, že stále ještě hledáte nejoptimálnější složení útoků?
Po první třetině jsme nechali svléknout Petra Míku, proto se ty „lajny“ musely přeházet. Ale na hrubo máme v podstatě jasno. Máme dvě, respektive téměř tři pětky hotové a zkoušíme další varianty, protože se může stát cokoliv – například se někdo zraní. Proto stále zkoušíme, kdo s kým, jak by si ti kteří hráči vyhovovali.

Co jste si od dnešního utkání sliboval?
Hlavně, aby se hráči nezranili.

Autor Michael Mareš, Radek Vokál
Nepřehlédněte
A-TÝM 27.3.2024

Defenzivní pilíř David Kajínek zůstává ve Slavii!

Slavia se dohodla na nové smlouvě s Davidem Kajínkem. Pětatřicetiletý defenzivní obránce se chystá na svoji druhou sezonu v červenobílých barvách.

Číst více
OHLASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Volno navíc je naše výhoda, pochvaluje si před semifinále Vosmík

V poslední minutě třetího čtvrtfinále svým gólem využil přesilovku, čímž poslal juniory do čtvrtfinále. Útočník Adam Vosmík tak výraznou měrou přispěl k tomu, že slávisté Porubu vyřadili v ...

Číst více
MLÁDEŽ 26.3.2024

Juniorské semifinále startuje ve čtvrtek v Edenu!

Junioři se po čtvrtfinálovém vítězství nad Porubou přiblížili svému cíli, k vytouženému postupu do extraligy je ale nutné zvládnout ještě dva důležité kroky. V semifinále, které se hraje opět na tři ...

Číst více
ROZHOVORY 26.3.2024

Když se nedařilo, fanoušci nás podrželi, oceňuje kapitán Knotek

Podobně jako celý tým i kapitán Slavie Tomáš Knotek zažil turbulentní sezónu. Do přípravy se sice zapojil až na konci, na začátku ročníku ale byl mezi nejlepšími střelci ligy. „Takovou zkušenost jsem ...

Číst více