Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
A-TÝM
7. září 2017

Soupeři pro příští sezonu (5): Litoměřice, Ústí a Kadaň

Představovačka slávistických soupeřů pro příští sezonu se pomalu blíží ke konci. V pátém díle přicházejí na řadu severočeské celky – Litoměřice, Ústí nad Labem a Kadaň. Ve všech třech klubech proběhla v létě řada změn a jejich sestavy notným průvanem. Stadion, Slovan i Trhači budou spoléhat hlavně na mix mládí a zkušeností. Jak si tyto celky vedly v přípravě a kdo nově oblékne jejich dres?

HC Stadion Litoměřice

Být, či nebýt? Tedy alespoň z pohledu účasti v první lize. Takovou otázku v létě musely řešit Litoměřice. V jednu chvíli se na severu Čech dokonce uvažovalo o tom, že klub přihlásí jen druhou ligu. Z takového plánu nakonec sešlo a Stadion co nevidět načne osmou sezonou ve druhé nejvyšší soutěži.

Série představení soupeřů

A že bude rozhodně jiná než všechny předchozí, je jasné už teď. Litoměřice totiž začaly spolupracovat s ČSLH a v klubu vytvořili zázemí pro růst nadějných mládežnických hokejistů. Díky projektu s názvem Dukla se tak na severu Čech budou moci rozvíjet talenti, kteří mají předpoklad dobýt extraligu, KHL či dokonce NHL. K tomu je pro ně vytvořeno speciální zázemí a propracovaný systém stravování i regenerace. Tréninky jsou navíc zaměřeny na individuální rozvoj.

Nastavený model si zatím sedá, v přípravě se Litoměřickým dařilo střídavě. Celková bilance? Čtyři prohry a tři vítězství. Triumf Severočeši vybojovali proti Kadani či Benátkám, ani jednou ze dvou zápasů nestačili na Ústí a recept nenašli ani na Karlovy Vary. Teprve až sezona však ukáže, jaká je forma nově utvořeného celku doopravdy.

Ve většině duelů z minulé sezony byla Slavia nad síly Litoměřice – třikrát vyhrála a zaznamenala jen jednu porážku.

Slavii prozatím takřka nikdy nedělalo problém uzmout proti houževnatému soupeři body – loni s ním prohráli jen jednou, když ve 43. kole padli po samostatných nájezdech. Ještě lepší jízda to byla v předloňské sezoně. To sešívaní zdolali Stadion ve všech čtyřech vzájemných duelech.

Klíčové postavy Litoměřic

Vítězslav Bílek

Čtyřiatřicetiletý útočník patří mezi klenoty WSM Ligy. Před třemi lety nasázel do branek soupeře úctyhodných čtyřiatřicet gólů a přidal k nim dvacet asistencí. Pak oblékl dres Kladna a své statistiky ještě vylepšil – v jednapadesáti utkáních zaznamenal 45 přesných zásahů a 25 přihrávek. Loňský hokejový ročník promarodil, a tak bude mít do hokeje neskutečnou chuť.

Jaroslav Kalla

Další zkušený matador, který větral obrany protivníků v dresu Sparty, Kladna nebo Karlových Varů. Sedmatřicetiletý forvard by se měl výborně doplňovat s Bílkem. Zatímco jeho spoluhráč je rozený střelec, Kalla naopak vynikající nahrávač.

Filip Helt

Teprve devatenáctiletý mladíček hokejově vyrůstal v Litvínově, odkud se vypravil za moře. Loňskou sezonu sbíral zkušenosti v OHL v dresu Sarnie. V sedmapadesáti duelech základní části a play-off si připsal čtyři gólové zásahy a dvanáct asistencí. Získané zkušenosti chce zužitkovat ve WSM Lize a posunout se zase dál.

HOKEJ Ústí nad Labem

V hokejovém Ústí přes léto nezůstal kámen na kameni. Klub se rozhodl jít jinou cestou a snížil výdaje na hráčské platy. Z kádru z těchto i jiných důvodů odešla řada zkušených hráčů v čele s Kasíkem, Doležalem a Moučkou a sestava tak byla doplněna o mladou krev. Ústecké ale může těšit navázání spolupráce s Mladou Boleslaví, která by mohla být Severočechům hodně k užitku.

Přestože se toho po skončení loňské sezony stalo mnoho, vyhlašují v Ústí stále poměrně vysoké cíle. Mužstvo hraje pravidelně už třetím rokem play-off a to hodlá zopakovat i letos. K plnění „plánu“ by měli pomoci i nováčci, třeba exmostecký Pavel Smolka.

Slavii se s Ústím daří hodně střídavě – v loňské sezoně byla vzájemná bilance 2:2.

Nastavené „limity“ však nemusí být tím největším počinem. V Ústí se každoročně schází silné mužstvo. A podle přípravy to tak vypadá i letos. Severočeši z osmi duelů pětkrát vyhráli a jen třikrát odcházeli z ledu jako poražení. Nestačili na Litvínov, Benátky a Kadaň.

Se Slavií mají poměrně slušnou bilanci. Loni dokázali Pražany potrápit a ve dvou ze čtyř duelů zvítězit.

Klíčové postavy Ústí

Jaroslav Roubík

Předloni to z jeho pohledu byla velká jízda. V základní části zařídil třiasedmdesát kanadských bodů a významně tak pomohl v mnoha utkáních k cenným bodům. Loni už to taková sláva nebyla, přesto zůstává pro tým klíčovým hráčem. Omlazený kádr by měl táhnout i v nadcházejícím ročníku.

Daniel Vrdlovec

Vsetínský odchovanec má zkušenosti ze spousty moravských celků – kromě mužstva Valachů působil v Olomouci, Šumperku nebo Novém Jičíně. Několikrát se dokonce mihl i ve Slavii. V loňské sezoně zakotvil v Ústí a spoluhráči se nemohli vynachválit jeho přesné přihrávky. Roli hlavního nahrávače by měl plnit i letos.

Jakub Soukup

Pro ofenzivně laděné Ústí bude důležité, aby se mohlo spolehnout na pevnou obranu v čele s kvalitním gólmanem. A toho ve svých řadách díky Soukupovi má. Dvaadvacetiletý maskovaný muž načne už svou čtvrtou sezonu v první lize a stejně jako v minulosti by měl být hodně platným hráčem. Vždyť jeho úspěšnost se pohybuje kolem slušných 92 procent.

SK Trhači Kadaň

Pokud bylo v severočeských týmech v době letní přestávky hodně rušno, rozhodně mezi ně patřila i Kadaň. Po sestupu Karlových Varů Trhači ztratili slušnou zásobárnu hráčů a kádr tak museli sestavit z mladíků – spoustu jich vzali z juniorky, další ve druhé lize. Mužstvo už loni bojovalo o zachování prvoligové příslušnosti a letos tak může být jen rádo, že sestoupit nemůže. Pak by podle papírových předpokladů měli na severu Čech totiž hodně velký problém.

Kromě odlivu hokejistů z lázeňského města opustil tým i chomutovský gólman Jan Strmeň nebo obránce Dominik Tejnor. Notně omlazený a nově vytvořený kádr se tak bude snažit soupeře především překvapit.

Vždyť ani příprava nebyla z jeho strany nijak oslnivá. Trhači se z výhry radovali pouze třikrát, šestkrát se museli sklonit před uměním soupeře. Horší bilance však nemusí nic znamenat, Kadaň totiž dokáže potrápit jakéhokoliv favorita.

Své o tom vědí i sešívaní. S Trhači sice mají za dvě sezony pozitivní bilanci 6:2 na zápasy. Vydřít vítězství pro ně ale ve většině případu nebylo nijak snadné. Předloni končily vzájemné duely buď po prodloužení nebo samostatných nájezdech. V loňské sezoně byl rozdíl ve skóre maximálně dvoubrankový.

Klíčové postavy Kadaně

Roman Chlouba

Předloni hrál tak dobře, že si ho do svých řad z Kadaně vytáhl Chomutov. U Pirátů pak odehrál jednatřicet zápasů. Před začátkem loňského ročníku se vydal do Slavie, po vnitřních problémech v klubech se ale vrátil zpět na sever Čech. V play out pak v pěti zápasech pomohl třemi góly a sedmi asistence. Pokud bude na někom stát hra Trhačů, bude to právě on.

Jakub Trefný

Velká persona a kapitán. Šestatřicetiletý obránce má týmu rozhodně co nabídnout. Může se pyšnit řadou zkušeností z nižších soutěží i extraligy a platí za skvělého nahrávače. Defenziva Trhačů bude spoléhat hlavně na něj.

Ondřej Buchtela

Teprve sedmnáctiletý mladíček z chomutovské líhně se letos účastnil mistrovství světa do 18 let. Z mnoha důvodů v něm dřímá velký talent, z něj budou chtít těžit i Trhači. On by měl navíc nabrat cenné zkušenosti. V obraně k tomu bude mít vedle Jakuba Trefného hodně příležitostí a Kadaň si tak může „vypěstovat“ velkou defenzivní zbraň.

Autor Martina Kramerová
Nepřehlédněte
ROZHOVORY 18.4.2024

Havrdovo volno? Užil si lyžovačku v Itálii, chystá se i do exotiky

Ve Slavii hraje odmalička a v červenobílém dresu si postupně plní hokejové sny. Letos přidal v Edenu další sezónu za A-tým a klub si jeho služby pojistil i pro příští ročník. Jak dvaadvacetiletý ...

Číst více
A-TÝM 15.4.2024

Lukáš Strnad podepsal novou smlouvu se Slavií!

Lukáš Strnad bude i nadále oblékat slávistický dres. Devatenáctiletý útočník má za sebou druhou sezonu v A-týmu, letos navíc pomohl juniorce v play-off k postupu do extraligy. Se Slavií se naopak ...

Číst více
OHLASY - MLÁDEŽ 12.4.2024

Napřed dřina, pak šampus. Makali jsme na to jedenáct měsíců, říká Luboš Jenáček

Před sezonou přišel Luboš Jenáček do Slavie, aby dovedl juniorku do extraligy, a svůj cíl splnil na sto procent. Sešívaní byli pod jeho vedením dominantní po celou sezonu a teď si užívají oslavy. ...

Přehrát video
OHLASY - MLÁDEŽ 12.4.2024

Z naší strany to byla hodně dominantní sezona, pochvaluje si brankář Jiří Tesař

Po celou sezonu byl Jiří Tesař oporou v zádech pro slávistické juniory a nic se na tom nezměnilo ani v play-off. Ve čtvrtfinále a semifinále si rozdělil práci s Tomášem Voleveckým, ve finále zvládl ...

Přehrát video