Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
ROZHOVORY
7. srpna 2003

Jan Hejda: Na Slavii jsem zažil krásná léta

Pětadvacetiletý obránce pražské Slavie začínal s hokejem v tehdejším Ústředním domě pionýrů a mládeže Julia Fučíka v Praze. Shodou okolností jako levé křídlo a navíc na stadionu v Edenu. "Ale to byla jen přípravka, později jsem hrál už jen v obraně," říká a dodává: "K těm pionýrům mě přivedl děda, který tam trénoval, a na Kubánském náměstí i s babičkou bydlel." Z přípravky pak přešel do ČLTK Praha. To kvůli tomu, že tady na Florenci s rodiči bydlel a ČLTK hrálo na Štvanici. "Prostě to tak nějak vyšlo," dodává. O nějakých dvacet let později se objevil Jan Hejda pro změnu na ledě Hvězdy Praha - tentokrát ale v dresu slavného ruského celku CSKA Moskva.

Do Slavie přišel v 8. třídě, v roce 1991, a o šest let později, jako její "odchovanec", v ní také v sezoně 1997/1998 debutoval. Kromě Slavie hrál ještě na střídavý start v Kralupech nad Vltavou, jeden zápas odehrál za HC Bílí Tygři Liberec, šestnáct dní hostoval v extraligovém Femaxu Havířov. V sezoně 2000/2001 si na střídavý start zahrál i osm zápasů za SK Kadaň. "Až na to šestnáctidenní hostování v Havířově jsem stále byl Slávistou," dodává.
Poslední dvě sezony mu vyšly parádně. V sezoně 2001/2002 dopomohl Slavii ke čtvrtému místu a v té zatím poslední sezoně již doslova exceloval. Ve finále s Pardubicemi nastřílel 4 góly, přidal další čtyři asistence a výraznou měrou se podílel na zisku prvního extraligového titulu. Zařadil se tak mezi nejlepší slávistické střelce. Vynikající forma jej vynesla nejen do finále extraligy, ale i na mistrovství světa. V červnu byl navíc draftován do NHL, Buffalo Sabres si jej vybralo ve čtvrtém kole jako celkově 106. hráče letošního draftu. Nakonec z námluv se zámořským týmem ale sešlo a Jan Hejda zůstal v Moskvě, kde se od 1. července připravuje s tamním CSKA.

Jak jste prožíval svůj první draft?
Abych řekl pravdu, měl jsem to takové hektické…, finále extraligy, mistrovství světa, potom v jednom týdnu narozeniny, svatba a draft, bylo toho opravdu v jednom týdnu až moc najednou. To, že budu asi draftován, jsem čekal. Co jsem ale nečekal bylo, že tak vysoko. Myslel jsem, že budu draftován tak v šestém kole. Nakonec, vidíte, to stejně "nedopadlo". Ale i Moskva byla výzva.

Šance prosadit se v zámoří byly s ohledem na vaši formu z posledních let značné. V tisku jste byl dokonce svými parametry srovnáván s Rafalskim či Višněvským, přesto jste nakonec do zámoří neodešel.
Neodešel jsem tam proto, že jsem měl lukrativní nabídku z Mosky a byla by škoda ji zahodit a zkoušet se dostat mezi osm obránců Buffala, kteří měli jednocestné smlouvy.

Na čem ztroskotala jednání, dá-li se to tak říct?
Říkal jsem si, že ani takováto nabídka hrát za moskevské CSKA se nemusí už nikdy opakovat. Je lepší určitě hrát v Moskvě ruskou Superligu, než být někde na farmě. Myslím si, že jsem se rozhodl správně.

Slavia vás uvolnila s tím, že se o vás zajímaly Buffalo Sabres a CSKA Moskva. Jak probíhalo jednání o vašem budoucím působišti s ohledem na tuto skutečnost?
Záleželo na dohodě mezi vedením CSKA a Slavie. Ještě jsem měl totiž na Slavii roční smlouvu a oni za mě nabídli Slavii finanční náhradu. Kdyby se vedení Slavie s týmem CSKA nedohodlo na výši náhrady, tak jsem musel zůstat ve Slavii, neboť jsem tam měl platný kontrakt.

Ve hře byly dva týmy - Buffalo Sabres a CSKA Moskva. Který tým přišel s konkrétní nabídkou dřív?
Tím draftem 20. června se do hry dostalo Buffalo. Nabídka z CSKA přišla již v době konání mistrovství světa. Takže CSKA bylo první a pak teprve přišel draft Buffala.

Jak jednání o vašem budoucím působišti probíhalo? Přece jenom jste mohl nakonec skončit i za mořem...
Buffalo na mě mělo právo do 15. července s tím, že jsem hráčem pod smlouvou z Evropy. Nejprve mi nabídli dvoucestnou smlouvu na určitou částku. My, s agentem Jiřím Hamalou, jsme na to odpověděli, že dvoucestnou smlouvu nechceme. Oni pak následně zvýšili spodní hranici dvoucestné smlouvy, takže jsme o tom s agentem začali uvažovat. Ale při pohledu na obránce, které v kádru Buffalo má, a na jejich smlouvy jsme si řekli, že by bylo hodně těžké se v tomto týmu na dvoucestnou smlouvu, navíc mezi osmi obránci se smlouvami jednocestnými, prosadit.

Proč právě Buffalo a ne jiný zámořský tým? Byl jste překvapen tím, že to byli právě Šavle?
Měl jsem zprávy o zájmu jiných týmů, nakonec ale bylo první Buffalo. Záleželo na tom, kdo si mne jako první vybere. Buffalo přišlo jako první, podle mých informací ale o mne měly největší zájem Florida a Edmonton. A Florida by za současné situace byla pro mne možná lepší, protože těch obránců tam tolik není. A Buffalo nyní obránce nepotřebuje…

Pokud mám přesné informace, trénoval jste s týmem CSKA Moskva v době, kdy ještě nebyla dotažena do konce jednání o vašem přestupu a stále existovala, byť teoretická, šance, že odejdete za moře.
Ano, to platilo až do patnáctého července. S týmem CSKA jsme skutečně trénoval a ta možnost tady opravdu existovala.

Znamená to, že CSKA o vás stálo tak enormně, že jste tam hrál, ač ještě nebylo jasné, zda nakonec neskončíte za mořem?
Já si myslím, že oni si to snad ani nepřipouštěli.

Kdy možnost odchodu do Buffala definitivně padla?
To padlo 15. červencem, s koncem přestupového termínu.

Takže z námluv s Buffalem sešlo a vy jste podepsal smlouvu s CSKA Moskva…
Smlouvu s CSKA jsem podepsal již před 15. červencem, hráčem CSKA jsem byl již od 1. července 2003. Podle smlouvy s NHL bych stejně v případě podpisu se zámořským týmem mohl z Moskvy odejít.

S týmem CSKA jste podepsal dvouletou smlouvu, vrátíte se po jejím vypršení zpět do Slavie?
Po jejím skončení jsem volným hráčem a mohu odejít kamkoliv. Původně ta smlouva měla být na jeden rok s tím, že pak se musím vrátit na Slavii. Ale nakonec z toho sešlo a domluvila se smlouva na dva roky. Na druhou stranu, co já vím, co bude za dva roky?

Co když se neprosadíte v prvním týmu CSKA? Já vím, je to jen hypotetická otázka…
Ne, to určitě hypotetická otázka není. V týmu je obrovská konkurence, takže je ohromně těžké se zde prosadit do prvního týmu.

Jenže v Rusku farmy nemají…
Nemají, ale mají tam béčko. Takže pokud oni budou chtít, budu tam hrát, třeba i v tom B-týmu.

Váš kolega z obrany ze Slavie, Petr Kadlec, říká, že pakliže se v prvním týmu Floridy neprosadí, určitě zamíří do Evropy a možná dokonce do Slavie. U vás tato varianta tedy vůbec nepřipadá v úvahu?
Jedině když se mnou v týmu CSKA rozvážou kontrakt.

Kteří další známí hráči, případě Češi a Slováci v týmu působí?
Kromě Dušana Salfického tady z Čechů nebo Slováků není nikdo. Radoslav Hecl skončil a Štrbák podepsal v Los Angeles. Dnes (6. 8.) se na tréninku poprvé hlásil Švéd.

Se kterými hráči se v Moskvě setkáváte?
Spoluhráči říkali, že mají dobré vztahy s Dynamem Moskva, kde hrají Miro Hlinka, Robert Kántor či Harant. Oni navíc také budou jako my bydlet v Českém domě, takřka v centru města. Jinak v Moskvě občas vídám fotbalistu Martina Hyského a jednou jsem tam zahlédl i Jiřího Jarošíka.

Jak na váš odchod reagovali vaši nejbližší, konkrétně manželka? Oženil jste se doslova jen pár dnů před odletem do Ruska...
Bavili jsme se o tom s manželkou a musím říct, že to rozhodnutí bylo velmi rychlé a nebylo jednoduché. V CSKA po mně chtěli, abych se rozhodl do tří dnů, navíc v průběhu mistrovství světa. Takže jsme vlastně ani neměli moc času se o tom bavit, ale řekli jsme si, že to zkusíme. Až s postupem času nám teprve docházelo, co všechno to pro nás bude obnášet. Takže uvidíme, jak to bude fungovat.

Zatím jste si manželství asi moc neužil, takže je to spíše takové manželství na dálku…
Zatím jsem byl v Moskvě sám. Dostal jsem sice byt s nábytkem, ale musel jsem řadu věcí, jako například peřiny, hrnce a nádobí, nakoupit a ten byt zařídit. Také jsme s týmem byli čtrnáct dní ve Finsku, takže bychom se s manželkou stejně neviděli. Ale 17. srpna by měla mít vyřízené vízum a tak s dcerou poletí za mnou. V Moskvě pak budeme bydlet společně.

Jak budete na Slavii vzpomínat?
Určitě v dobrém. Zažil jsem tam krásná léta. To se povede málokomu, aby získal titul, navíc s takovou perfektní partou, jaká tam v posledních dvou letech byla.

Kdy začíná soutěž v Rusku a kdy a kde se poprvé představíte v ostrém startu?
Začínáme 10. září doma s Kazaní, takže Radka Dudu si trochu povodím. Už jsme si i telefonovali, on byl v Kazani o patnáct dní dřív než já v Moskvě, ale jak říkal, v Kazani byl zatím všehovšudy asi jen dva dny. Stále jsou prý na nějakých turnajích a soustředěních, takže jsme ještě neměli ani možnost si pořádně popovídat. Občas si napíšeme SMSku.

Jak vypadá stadion CSKA?
Je tam perfektní zázemí, posilovna, tělocvična, je to takový komplex se dvěma ledovými plochami a tělocvičnou. Všechno je v jedné budově, cca deset minut autem od Českého domu, kde bydlím. Tedy pokud není zácpa.

Ve Slavii jste nastupoval s číslem 35, máte k tomuto číslu nějaký vztah? A s jakým číslem budete hrát v CSKA, respektive s jakým číslem se představíte tady v Česku?
Takové číslo mně tehdy přidělili, když jsem na Slavii začínal, a už mi zůstalo. Když jsme domlouvali smlouvu s CSKA, tak se mě ptali, s jakým číslem chci hrát, zda s 25, kterou jsem měl na mistrovství, nebo s 35. Tak jsem řekl, že určitě s 35, a s postupem času si říkám, že bych mohl v pětatřiceti skončit. A pokud jde o přípravné zápasy v České republice? Doufám, že mě trenér postaví.

Vraťme se ještě závěrem k letošnímu mistrovství světa. Jak jej s odstupem času hodnotíte? Právě vám spolu s Petrem Kadlecem byla dávána vina za neúspěch národního týmu...
Mrzí mě, že si to někteří lidé takhle berou. Lidé, kteří tohle říkají, tomu hokeji možná nerozumí. Kdo to hrál, tak ví, že některý zápas hráči nesedne a nepodaří se všechno tak, jak má. Jestli si myslí, že jeden nevydařený zápas smaže všechny, co se povedly, tak ať si to hrají sami.

Fotografie

Foto: © Michael Mareš

Trénink CSKA pomalu končí...

Na slavnému trenérovi s přezdívkou "diktátor" se nakonec přeci jen podařilo vyloudit alespoň náznak úsměvu...

Jan Hejda na tréninku na pražské Hvězdě

Autor Michael Mareš
Nepřehlédněte
ROZHOVORY 24.4.2024

Extraliga bude jiný level. Věřím, že se dokážeme kvalitně připravit, říká Luboš Jenáček

Na poháru pro vítěze Ligy juniorů ještě pořádně nezaschlo šampaňské, trenér Luboš Jenáček už ale musí střádat plány na příští sezonu. „Víme, že nás jako nováčka nebude čekat v extralize nic ...

Číst více
MLÁDEŽ 25.4.2024

Startuje MS do 18 let i se slávistickou stopou

Konec dubna patří každoročně mistrovství světa hráčů do osmnácti let a i letos se na turnaji ve Finsku představí několik slávistických odchovanců. Do konečné nominace se nakonec probojovala hned ...

Číst více
ROZHOVORY 22.4.2024

Někdy si připadám jako komparz, směje se svému rodičovství Hrdinka

Nebyla to pro obránce Františka Hrdinku klasická sezóna, velkou její část odehrál kvůli zranění s mřížkou na obličeji. Typicky to u něj nevypadá ani teď, krátce po začátku volna se stal totiž poprvé ...

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zažij ten nejlepší hokej na turnaji – vstupenky na finálový víkend MS jsou stále k dispozici

Necelý měsíc zbývá do začátku Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024. Hokejová horečka stupňuje, sportovní událost roku na českém území se blíží a vy, fanoušci u toho nesmíte chybět.

Číst více