Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
ROZHOVORY
28. listopadu 2017

Kapitán Novák: Nebudu jen koukat jako tele, bojujeme za Slavii!

Po rozpačitém začátku sezony tomu moc nenasvědčovalo, ale nakonec je to tak – Slavia se drží špičky WSM ligy a svým hokejem baví. V přesné polovině základní části si tak i srdcař a kapitán týmu Jan Novák oddychl, že z nejhoršího je Slavia venku. Pět tříbodových výher v řadě sešívané borce vydatně nastartovalo. „Všichni vědí, o co hrají. Někdy musím zařvat, možná jsem občas protiva, ale to k tomu patří,“ říká kapitán a lídr slávistické obrany.

V posledních pěti zápasech byla Slavia stoprocentní – 15 bodů. Čemu to přičítáte?
Přišla změna. Posílil nás Ráča (Marek Račuk, pozn.), který je hodně platný a silný na puku. Celý tým teď hraje dobře a důrazně. V posledním zápase proti Havířovu jsme vedli 2:0, ale začali jsme se všichni hrnout dopředu, aby si každý dal gól. Přestali jsme dělat poctivou práci. Trochu jsme si zahrávali, ale se štěstím jsme to zvládli.

Byl Marek Račuk tím potřebným impulsem, aby se rozjel slávistický útok a konečně se začal bodově prosazovat? Před tím bylo dost zápasů, které gólově museli obstarat skoro jenom obránci.
Je to dobrý hráč. Mě osobně dokonce překvapilo, jak se vrací dozadu. Byl jsem z toho docela vykolejený, že se nám tam najednou objevil útočník a pomáhal nám. (směje se) Pro nás je to ale super, kolikrát jsme tam zůstávali sami. Daří se nám a daří se i jemu.

50
Tolik bodů má Slavia na kontě po 26 zápasech základní části. Na vedoucí Vary ztrácí dva body, Energie má ale zápas k dobru

Po reprezentační pauze přišel tvrdý pád, když jste ve Varech prohráli vysoko 2:6. Ale asi vás to moc nerozházelo, když jste potom začali takovou sérii vítězství…
Měli jsme z toho upřímně trochu strach. Zápas ve Varech nám vůbec nevyšel a druhý den jsme to všichni řešili v kabině. Asi to pomohlo, protože poslední utkání hrajeme opravdu dobře a poctivě. Takové výkony bychom měli předvádět i dál. Ale kdo ví, co bude dál, jsme teprve v polovině sezony. Pět výher nic neznamená a za měsíc může být všechno úplně jinak.

Na druhou stranu kdyby vám někdo po nepovedeném začátku sezony řekl, kde budete v polovině základní části, asi byste museli být spokojení, nebo ne?
Určitě. Na začátku byl každý natěšený, měli jsme dobrou letní přípravu a najednou bum! Nešlo to, předvedli jsme šílené výsledky. Ale prací na tréninku jsme se z toho dostali. Musíme mít dál v hlavě, že se to zase může negativně otočit a nic nesmíme brát samozřejmě.

Kapitánské céčko? Nejsem tu od toho, abych mlčel

Co se vy jako kapitán snažíte v zápasových krizích udělat, aby přišla změna?
Snažím se povzbudit, poradit, předat zkušenosti. Snad všichni vědí, o co hrají. Někdy musím zařvat, protože se jednoduše nechám nastartovat. Možná jsem občas protiva, ale to k tomu patří. Nejsem tam od toho, abych mlčel a koukal jako tele. Chci vyhrávat, ať už jde o jakoukoliv blbost. Choval bych se stejně i bez céčka.

I vám se bodově celkem daří. Z 25 zápasů máte 14 bodů. Čekal jste takovou produktivitu, nebo vás to překvapuje?
Jsem spokojený, ale mohlo by tam ještě něco spadnout. (úsměv) Kdo by nechtěl dávat góly, nahrávat a podílet se na vítězství svého týmu. Hraju s Jirkou Drtinou, se kterým si vyjdeme vstříc, hrajeme spolu celkem dobré přesilovky. Jemu se taky daří (27 zápasů / 23 bodů, pozn.) a když hrajete s takovým hokejistou, tak víte, že jednou za čas gól prostě dá. Snad se nám oběma dařit dál.

S malými slávisty si Novák rozumí. Ve volném čase trénuje v Edenu 3. třídu

Jak je důležitá jeho přítomnost z pohledu toho, že se kromě vás nebo Pavla Kolaříka jedná o dalšího obrovského slávistického srdcaře?
Už takových hráčů ze slavné éry moc nehraje. Má to velký vliv na chod týmu. Když přišel Drtič, tak se tohle ještě posílilo. Ale za Slavii tady chce bojovat každý hráč, to můžu s potěšením říct. Všichni vědí, o co hrají.

S tím, jaké úspěchy má Slavia za sebou, se asi nelze ani divit tomu, že fanoušci jsou o trochu náročnější na dobré výsledky. Je to cítit?
Fanoušci vzpomínají na dobré časy a já samozřejmě taky. Ale situace je momentálně taková, jaká je. Musíme se s tím poprat a já děkuju všem fanouškům, kteří do Edenu chodí. Zaplaťpánbůh za ně. Jsem rád, že jim to teď trochu oplácíme. Jenom dobrými výkony sem lidi naženeme. Musí vidět, jak makáme a ne že se budeme na ledě jenom klouzat. Hrajeme za Slavii.

Volno? Vyplním ho trénováním

Pojďme k vašim největším rivalů ve WSM lize. O Karlových Varech někdo říká, že jsou výkonnostně nad všemi ostatními týmy. Slavia s nimi oba zápasy poměrně vysoko prohrála. Jak takový tým dohonit?
Hrají opravdu dobře. Předvádí jednoduchý a velice bruslivý hokej, létají po ledě a jsou všude. Osobně mě jejich tým překvapil, ale na každého je recept. Prohráli jsme s nimi zápasy o třídu, ale sezona je dlouhá a může to být ještě úplně jinak. Klobouk dolů před nimi, ale díváme se hlavně na sebe.

Vás teď čeká další těžký tým – České Budějovice. Do sobotního zápasu je ale ještě daleko, jak nepoztrácet formu?
Snad se nám tady nikde nic neztratí. (smích) Měli jsme v pondělí a úterý dva dny úplného volna, což bylo zasloužené. Ještě teď do Vánoc budeme muset něco odehrát. V sobotu jedeme do Budějovic a musíme to zvládnout stejně jako předešlé zápasy.

Jak jste vy osobně naplnil dva volné dny?
Byl jsem na zimáku. Jenom jsem se trochu déle vyspal, ale pak jsem šel trénovat děti (Novák působí jako trenér u 3. třídy, pozn.). S nimi mě to baví, mám to sem kousek a jsem tady na Slavii rád.

Autor Jakub Slunečko
Nepřehlédněte
A-TÝM 15.4.2024

Lukáš Strnad podepsal novou smlouvu se Slavií!

Lukáš Strnad bude i nadále oblékat slávistický dres. Devatenáctiletý útočník má za sebou druhou sezonu v A-týmu, letos navíc pomohl juniorce v play-off k postupu do extraligy. Se Slavií se naopak ...

Číst více
OHLASY - MLÁDEŽ 12.4.2024

Napřed dřina, pak šampus. Makali jsme na to jedenáct měsíců, říká Luboš Jenáček

Před sezonou přišel Luboš Jenáček do Slavie, aby dovedl juniorku do extraligy, a svůj cíl splnil na sto procent. Sešívaní byli pod jeho vedením dominantní po celou sezonu a teď si užívají oslavy. ...

Přehrát video
OHLASY - MLÁDEŽ 12.4.2024

Z naší strany to byla hodně dominantní sezona, pochvaluje si brankář Jiří Tesař

Po celou sezonu byl Jiří Tesař oporou v zádech pro slávistické juniory a nic se na tom nezměnilo ani v play-off. Ve čtvrtfinále a semifinále si rozdělil práci s Tomášem Voleveckým, ve finále zvládl ...

Přehrát video
OHLASY - MLÁDEŽ 12.4.2024

Bilance 9:0 v play-off? Bez nasazení a úsilí bychom takhle úspěšní nebyli, říká Vašíček

Slávisté nasázeli v play-off Ligy juniorů neuvěřitelných 57 gólů v 9 zápasech a projeli třemi sériemi play-off bez prohry. „Byl to pro mě skvělý zážitek, tuhle skupinu lidí si budu navždycky ...

Přehrát video