Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
A-TÝM
16. ledna 2019

Jednoduchost, bojovnost, nasazení. To nás dovede do play-off, věří Říha

Slavia má za sebou třetí čtvrtinu základní části, a přestože v ní získala o tři body více než v předchozí části, v tabulce klesla na 11. místo. Bodové odstupy ovšem nejsou velké a boj o play-off bude letos hodně zajímavý. Přečtěte si rozhovor s hlavním trenérem Milošem Říhou, v němž hodnotí uplynulou část, vzhlíží k rozhodující fází sezony a zabývá se některými dalšími aktuálními tématy.

Pane Řího, jaká byla z vašeho pohledu uplynulá třetí čtvrtina základní části Chance ligy?
I když byla z naší strany výsledkově nejlepší první čtvrtina, paradoxně si myslím, že jsme v této odehráli z hlediska našeho výkonu více lepších zápasů. Zahráli jsme výborně v Budějovicích, v Třebíči nebo ve Vsetíně, ale bohužel bodový efekt z těchto zápasů byl velmi nízký, a to je samozřejmě problém, který nás trápí a spokojeni být nemůžeme. Oproti minulé čtvrtině jsme tuto zlepšili o tři body a vyhráli jsme zápasy s týmy, které jsou dole v tabulce, porazili jsme vysoko Kadaň i Ústí. Bohužel jsme také prohráli několik zápasů o gól nebo v nastaveném čase.

Z deseti zápasů, které v letošní sezoně došly do prodloužení a rozhodovalo se v něm nebo v samostatných nájezdech, Slavia nevyhrála ani jediný. Čím si to vysvětlujete?
Musím říct, že tohle jsem v životě nezažil. Z mého pohledu se to podobá tomu, co se děje v základní hrací době, kdy si vytvoříme šance, jsme aktivnější ve střelbě, ale nedokážeme se v klíčových momentech prosadit. Z deseti prodloužení jsme snad v osmi hráli v oslabení a bylo to pro nás dost složité. Paradoxně jsme ale ta oslabení ubránili a stejně jsme nedokázali vyhrát. Na prodloužení se vystřídala spousta hráčů, na trestná střílení skoro všichni hráči z týmu, ale tenhle problém nás doprovází celou sezonu. Za mě je škoda, že zápasy vůbec do prodloužení dojdou.

V průběhu této čtvrtiny se v týmu objevilo několik nových útočníků, jak jste s jejich působením spokojen?
Kverka přišel ještě v průběhu předchozí čtvrtiny a jeho přínos je patrný. Procházka nám po svém příchodu pomohl, rozhodl zápas ve Frýdku, ale teď se mu tolik nedařilo, i on i my jsme v posledních zápasech čekali víc. Vrdlovec se bohužel zranil hned v první třetině prvního zápasu, tak je to pro něj trochu těžší, dostává se do toho. Krátkodobě nám během tohoto období pomohl také Bezúch, s nímž jsme vyhráli všechny tři zápasy, do kterých nastoupil.

Fanoušci na základě některých těchto pohybů v kádru v diskusích kritizovali, že dáváme prostor cizím hráčům na úkor slávistů. Můžete tyto kroky vysvětlit?
Změny nastaly, protože se zranili dlouhodobě Šteiner, Tejral a Kohút. Proto jsme museli posílení řešit a v tu chvíli je nahradili zkušenější hráči. Ale jednalo se o vynucené změny, nebylo to rozhodně tím, že bychom nechtěli hrát na naše hráče. Bezúch byl jediná výjimka, toho jsme přivedli z důvodu posílení mužstva, kterému se v tu chvíli nedařilo. A povedlo se mu svoji vysokou kvalitou tým oživit, dva zápasy rozhodl, ve třetím byl svoji rychlostí do útoku rovněž prospěšný.

V této souvislosti se diskutovalo také o gólmanském postu, který nedávno doplnil Jan Růžička z Mladé Boleslavi…
Byli jsme domluveni před sezonou s Mladou Boleslaví, že jakmile se uzdraví, tak by se tu měl nějakým způsobem zapracovat. Situace okolo něj se pak změnila, protože šel ještě na jednu operaci, tak se to celé protáhlo a přišel později. Všichni určitě zaznamenali, že David Honzík odešel do Jihlavy, takže máme v tuto chvíli brankářskou dvojici Růžička - Šorf. Nutno říci, že Šorfík dostal v letošní sezoně velkou porci zápasů, nikdo to před sezonou nečekal, ani on, je to pro něj obrovská zkušenost a šance do budoucna. Růža nám jednoznačně vychytal zápas ve Frýdku, druhý zápas to sice neblyo úplně ono, ale ve Vsetíně zas chytal velmi dobře. Pak jsme mu dali orazit a v Jihlavě zas chytal výborně. Měl dlouhou pauzu, ale kvalita tam je zřejmá a uvidíme, jak teď budeme gólmany nasazovat.

Před sezonou Slavia vyhlásila, že mladí hráči dostanou více prostoru, než obvykle. Daří se tento trend držet?
Trend chceme jednoznačně držet. Mužstvo bylo na začátku sezony o něco mladší a méně zkušené, než je teď, ale myslím si, že v našem týmu mladí dostávají šanci hodně. Když se podíváme na statistiky, tak v tuto chvíli za nás nastoupilo 18 hráčů ročníku 1997 a mladších, z toho 15 je slávistů. Drtivá většina z nich odehrála více než patnáct zápasů a hrají průměrně mezi 9 a 18,5 minutami za zápas. A navíc ještě gólman Šorf. Samozřejmě někteří mladí se prosadili méně, někteří více. Funguje nám spolupráce s druholigovými týmy, hráčům prospěje, když mohou hrát. Například Kohút s Heldákem byli na začátku v Letňanech, teď hrají pravidelně u nás. Kluci se tam chodí rozehrávat po zraněních a pak až se dostanou na tu svojí odpovídající výkonnost, tak se vrátí. To je třeba důvod, proč je někdo jiný místo nich v sestavě, ale neznamená to, že by našim hráčům někdo zabíral místo. Počítali jsme třeba s tím, že by větší šanci mohl dostat obránce Antoš, ten ale onemocněl, pak se vrátil do juniorky a zase se zranil a teď je na marodce.

Před námi je poslední čtvrtina, tabulka je kolem osmého místa hodně našlapaná. Co udělat pro to, aby se mužstvo probojovalo do play-off?
Chceme se vrátit k poctivým výkonům, které nás zdobily v létě a v první čtvrtině. Bojovnost, nasazení, týmové pojetí. Není pro nás důležité, abychom mužstva přehrávali, ale musíme je porážet. K tomu potřebujeme více jednoduchosti, více hrát na krev. To mi teď trochu chybělo. Potřebujeme urvat zápas nasazením, všichni se podřídit pro tým a ne hrát jako individuality. Čeká nás rozhodující fáze a musíme do toho dát všechno. Věřím, že pokud budeme tohle plnit, tak se k nám i trochu štěstí přikloní a budeme schopni vyhrávat zápasy o gól my.

Autor Jakub Mezlík
Nepřehlédněte
ROZHOVORY 22.4.2024

Někdy si připadám jako komparz, směje se svému rodičovství Hrdinka

Nebyla to pro obránce Františka Hrdinku klasická sezóna, velkou její část odehrál kvůli zranění s mřížkou na obličeji. Typicky to u něj nevypadá ani teď, krátce po začátku volna se stal totiž poprvé ...

Číst více
MLÁDEŽ 23.4.2024

Seriál příběhů Za postupem přiblíží úspěšný boj juniorů o extraligu

Junioři zvládli splnit hlavní cíl sezony a po bezchybné jízdě postoupili do nejvyšší soutěže. Každý takový úspěch stojí na silných příbězích, bez kterých by se to mnohdy ani nemuselo podařit. A my se ...

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zažij ten nejlepší hokej na turnaji – vstupenky na finálový víkend MS jsou stále k dispozici

Necelý měsíc zbývá do začátku Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024. Hokejová horečka stupňuje, sportovní událost roku na českém území se blíží a vy, fanoušci u toho nesmíte chybět.

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zahrajte si proti slávistům na florbalovém turnaji Prague Clash

HC Slavia Praha vás zve na open air florbalový turnaj Prague Clash 2024, který se uskuteční od 10. do 12. května na Tatranu Střešovice. Turnaje pro mužské i ženské týmy ve formátu 3+1 se uskuteční i ...

Číst více