Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
OHLASY
14. února 2022

Každý bod je důležitý. To je úděl i krása letošního ročníku, říká Michajlov

Měl sice méně práce než jeho šumperský protějšek, přesto byl Martin Michajlov důležitou součástí vítězství Slavie nad Šumperkem. V nájezdech totiž chytil pět ze šesti nájezdů soupeře a zařídil tak bod navíc. „Je důležité, abychom sbírali aspoň ty druhé body,“ říká osmadvacetiletý brankář.

Martine, znovu se rozhodovalo až v nastaveném čase. Proč jste ztratili vedení?
Těžko se to hodnotí, hráli jsme o dost lépe. Oni měli v nohách zápas s Litoměřicemi, který ale vyhráli 5:0. To je nakoplo, protože nevypadali unavení. Bylo ale vidět, že jsme lépe připravení a že se chceme tlačit do branky. Kromě pár chybiček v první třetině jsme je nepustili do větší šance – o to těžší to sice bylo pro mě, ale kluci dobře bránili.

Bylo důležité, že jste na začátku první třetiny ubránili oslabení včetně toho dvojnásobného?
Určitě. My jsme nejdřív šli do přesilovky, vzápětí jsme ale podrazili jejich hráče a za půl minuty přišel další faul. Kluci ale v oslabení hráli dobře. Některých faulů je škoda, protože jsme si ztížili cestu za vítězstvím. Místo abychom si pohlídali vedení a nepouštěli je zbytečně do hry, tak jsme se nechali vyloučit.

Skvělý výkon předvedl brankář Šumperku, který zastavil 53 z 54 střel. Souhlasíš?
Chytal dobře, musím před ním smeknout. Šance jsme ale samozřejmě měli a máme dost kvalitní hráče na to, abychom byli produktivnější. Je škoda, že nás v těchto důležitých zápasech trápí koncovka. Měli jsme ale i smůlu, protože minimálně dvakrát to bylo těsné. Mohlo to být jinak, ale na to se nikdo neptá a jsme rádi za každý bod. Je důležité, abychom sbírali aspoň ty druhé body, když už se dostaneme do prodloužení. Nesmíme o ně zbytečně přicházet.

„Některých faulů je škoda, protože jsme si ztížili cestu za vítězstvím.“
Martin Michajlov o vyloučeních

Vím, že to není otázka úplně na tebe, ale jak zlepšit produktivitu v útoku?
Musíme získat sebedůvěru a pak nám to tam začne padat. Máme vynikající hráče, což jsme proti Šumperku potvrdili – celý zápas jsme se tlačili do branky, hlavně ve druhé třetině. Musíme získat více jistoty na hokejkách, abychom dotáhli akce do úspěšného konce. Kdyby nám padl aspoň jeden gól navíc, tak si myslím, že bychom to zvládli. Na to se už ale nebude nikdo ptát, důležité jsou ty dva body. Tenhle zápas by nás ale mohl nakopnout, protože byl s ohledem na tabulku důležitý. Nemůžeme ale čekat, že ostatní budou hrát za nás, musíme prostě vyhrávat.

Měl jsem pocit, že jste do třetí třetiny vstoupili defenzivně. Byla to taktika?
Nechtěli jsme se zbytečně urvat dopředu za každou cenu a dát jim záminku k tomu, aby získali šance a srovnali. Je dobře, že jsme to tak pojali, v takových zápasech jde o hodně a je důležité, abychom to v nich udrželi do konce a nepřišli o bod, který pak může chybět.

To se vám ale nakonec nepovedlo, Šumperk srovnal v 55. minutě v přesilové hře. Viděl jsi tu střelu od modré?
Bylo to těžké, možná jsem měl rychleji překouknout přes hráče, kteří clonili. Sehráli to ale docela pěkně a střela šla nahoru. Bylo by super, kdybych to v takové situaci chytil, protože jinak jsme celý zápas vedli jak herně, tak výsledkově.

„Bylo by super, kdybych to v takové situaci chytil, protože jinak jsme celý zápas vedli jak herně, tak výsledkově.“
Martin Michajlov o vyrovnávacím gólu Šumperku

Bavili jste se před nájezdy s Martinem Holíkem, který do Slavie přišel právě ze Šumperku? Řekl ti něco o jejich hráčích?
Nebavili, nebyl na to čas, protože se šel rozcvičovat, kdyby náhodou musel do branky. Pak mi ale v kabině říkal, že mi chtěl něco říct. V poslední době jsme se ale o tom před prodloužením nebo nájezdy bavili a připravovali se na střelce. Na druhou stranu, i když třeba dělají něco pravidelně, tak se na to nesmíme příliš soustředit, abychom stihli zareagovat, kdyby udělal něco jiného. Takhle jsem se připravoval i já.

Zmínili jsme, že se popáté v řadě rozhodovalo v prodloužení nebo nájezdech, v nichž na výkonu brankáře závisí ještě víc než obvykle. Jak to zvládáš?
Je to náročné, ale jsem rád, že jsem aspoň ty dva zápasy v nájezdech myslím zvládl. V některých zápasech jsme byli lepší a soupeře jsme přestříleli, což se pak možná podepsalo v prodloužení, protože jsem nebyl tak vytížený. Bylo to tak s Porubou a naposledy s Přerovem, kdy nám dali gól ze situací, kdy bych měl kluky podržet. Hraje se o každý bod a tabulka je fakt natřískaná. V tom je úděl a možná i krása letošního ročníku, protože je pořád o co hrát. Je to zajímavé pro diváky i pro nás, hlavně mladé hráče, abychom dokázali v důležitý moment ze sebe vydat to nejlepší.

Do konce základní části zbývá už jen pět zápasů, příští odehrajete proti lídrovi soutěže z Litoměřic. Věříte si na ně, i s ohledem na to, že jste vyhráli nad týmem, který je minule porazil?
Dařilo se jim, měly vlnu vítězství a jsou na vysoké úrovni. Jak ale říkáš, v sobotu prohráli se Šumperkem, který předvedl výborný výkon od brankáře po posledního hráče. Každý může porazit každého a nesmíme do toho jít s tím, že nemáme šanci vyhrát. Naopak proti nim můžeme nabrat jistotu do hokejek i do zakončení. Jestli chceme udělat výsledek ve finální fázi sezóny, tak si musíme věřit. Když budeme hrát stejně jako proti Šumperku, tak můžeme porazit kohokoliv.

Autor Šimon Rogner
Nepřehlédněte
ZPRÁVY Z KLUBU 19.4.2024

Klapka už pálí v NHL! Stihl první trefu i bitku

Slávistický odchovanec Adam Klapka ve svém šestém zápase v dresu Calgary poprvé skóroval. V noci na pátek otevřel skóre zápasu proti San Jose a pomohl svému týmu k výhře 5:1.

Číst více
MLÁDEŽ 18.4.2024

Luboš Jenáček povede juniory i v extralize!

Luboš Jenáček dovedl v právě skončené sezoně juniory jako hlavní trenér do extraligy, teď s nimi bude pokračovat i v nejvyšší soutěži. Slavia se s ním dohodla na pokračování u nejstarší mládežnické ...

Číst více
ROZHOVORY 18.4.2024

Havrdovo volno? Užil si lyžovačku v Itálii, chystá se i do exotiky

Ve Slavii hraje odmalička a v červenobílém dresu si postupně plní hokejové sny. Letos přidal v Edenu další sezónu za A-tým a klub si jeho služby pojistil i pro příští ročník. Jak dvaadvacetiletý ...

Číst více
A-TÝM 15.4.2024

Lukáš Strnad podepsal novou smlouvu se Slavií!

Lukáš Strnad bude i nadále oblékat slávistický dres. Devatenáctiletý útočník má za sebou druhou sezonu v A-týmu, letos navíc pomohl juniorce v play-off k postupu do extraligy. Se Slavií se naopak ...

Číst více