Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
A-TÝM
11. března 2019

Mladí hráči musí být pracovitější, tvrdí trenér Miloš Říha

Miloš Říha má za sebou první sezonu ve funkci hlavního trenéra sešívaných, s mladým celkem vybojoval v Chance lize 11. místo. "S kádrem, který jsme měli k dispozici, je umístění asi odpovídající. Ale ukázali jsme si, že můžeme porazit každého," tvrdí krátce po skončení sezony. Přečtěte si rozhovor s koučem Slavie.

Pane Řího, jaké jsou vaše pocity po skončení sezony, v níž Slavia obsadila v Chance lize 11. místo?
Když je ve vaší soutěži vyřazovací část a vy se do ní nedostanete, tak samozřejmě nemůžete být spokojený, to je bez diskuse. Ale pokud se podíváme, s jakým cílem jsme do sezony šli a jaký kádr jsme měli, tak je to umístění asi odpovídající. Nicméně během sezony jsme si ukázali, že můžeme porazit kohokoliv a dá se říct, že jsme se polovinu sezony drželi na postupových místech. I proto se to hůř hodnotí, postoupit chtěl každý – trenéři, hráči, vedení, bohužel se to nakonec nepodařilo. Nemyslím si, že bychom propadli výkonnostně, nevybavuje se mi moc zápasů, ve kterých bychom selhali z výkonnostního hlediska. To, že jsme prohráli spoustu zápasů v prodloužení nebo o gól, je samozřejmě špatně, ale je to dané také tím, že jsme měli méně kvalitní mužstvo než v předchozích sezonách. Odešla řada zkušených obránců (například Kolařík nebo Kasík, dále odešli Pohl, Holý, Růžička, Ryzák) a útočníků (Kadlec, Šafránek, Zdeněk Doležal, Nedvídek, Endál a další), gólman Frodl a náhradou za ně jsme zařadili hráče z minulých juniorských týmů Slavie. Pro většinu z nich to byla první plnohodnotná sezona, někteří se prosadili více, někteří méně, někteří si řekli o místo o příští sezonu, někteří si ho zase budou muset uhrát. Každopádně sezona splnila to, co jsme chtěli, zařadili jsme odchovance, hodně mladých hráčů. V tuto chvíli si musíme dávat postupné cíle a postupně posouvat i výsledky výše

Kde vidíte zlomový moment, kdy Slavia přišla o play-off?
Kterákoliv ztráta mohla být v této sezoně rozhodující, ale z mého pohledu byl nejhorší zápas s Přerovem, kdy se sezona přeci jen začala lámat. V tomto zápase naše mužstvo, přestože ho trápila virová epidemie, bylo nastavené na výhru, šlo si za tím, ale nakonec jsme tam neprávem prohráli (Slavia podala po utkání na některé špatně vyřešené situace stížnost, která byla vyhodnocena jako oprávněná a rozhodčímu Kašíkovi byla zastavena činnost na příští utkání Chance ligy, pozn. autora). Jednak nás to vyřadilo z osmičky zaručující play-off, jednak nás Přerov přeskočil a dostal se na vítěznou vlnu. Ten zápas nás dostal pod zbytečný tlak. Ze začátku sezony jsme vyhrávali zápasy o gól, pak se to otočilo. Z pohledu fanouška je to těžké, výsledek je negativní. Trenér a hráči samozřejmě mají prvotní cíl výhru to je jasné. Nicméně, když prohráváte o jeden dva góly, nejedná se přece jen o selhání z hlediska sportovního výkonu. Může to být o jednom rozdílovém hráči, jednom vyloučení, ale i dalších specifických faktorech, které můžou ovlivnit konečný výsledek utkání.

Zmiňoval jste zařazování odchovanců a mladších hráčů. Co vám to ukázalo?
Zdůraznil bych, že odchovanců byla opravdu drtivá většina, a když vezmeme mladé, tak se bavíme přibližně o patnácti hráčích. Prvořadým cílem bylo zapracovat hráče, kteří vyšli v posledních letech z juniorky, to znamená ročníky 97, 98 a částečně 99, kteří ještě mohli na výjimku za juniory letos hrát. Není standardní, že se tolik hráčů dostane do A-týmu, tito hráči přišli do týmu přímo z mládeže, navíc jako náhrada za kvalitní zkušené hráče. V minulosti se do A-týmu dostali třeba dva mladí hráči, a to ještě neměli takové vytížení jako v letošní sezoně. Někteří odehráli sezonu lépe, prosadili se, upozornili na sebe, někteří hůř. Za zmínku stojí třeba Furch, ten měl velmi dobrou sezonu. I když je vidět u mladého hráče kolísání a nevyhnuly se mu nějaké krize, tak odehrál celou sezonu, chyběl jen ve dvou zápasech kvůli zranění. Loni měl půlku startů a nula bodů, letos je na těch číslech jasně vidět progres. Ukázalo se, že s některými hráči je dobré pracovat, někteří by si měli uvědomit, v jakém klubu hrají, a že si hrají o svoji budoucnost. U řady z nich to určitě nevnímáme tak, jak by to mělo být. Přeci jen by měli vnímat skutečnost, že je to pro ně opravdu výjimečná šance dostat se na dobré pozice v A-týmu a hlavně Slavia Praha je a vždy v hokeji bude pojmem.

Zhodnocení uplynulé sezony

Jak jste byl spokojen se staršími hráči?
Když vezmeme hráče jako Novák, Doležal, Ondráček, Krejčík, Šagát nebo Kubica, tak ti měli všichni perfektní přístup, a když se bavíme o kabině, tak jsme s nimi byli určitě spokojení. Na ledě byl také někdo lepší, někdo horší. Ale jako jeden příklad nejzkušenější slávisté Novák a Doležal měli co se týče statistik prakticky nejlepší sezonu v kariéře. V kontrastu s tím, by se ale měl právě o hodně zlepšit přístup mladých, z mého pohledu byli uspokojeni tím, že dostali šanci. Ten princip by měl být úplně obráceně, oni by se měli rvát o ta místa a oni by měli ukázat, že chtějí hokej za Slavii hrát. V pracovitosti jsou bohužel mladší hráči horší. Když vezmeme třeba trénink mimo led, tak pokud není povinný, vždy tam najdete starší hráče, zkušené. Tam se musí ten přístup určitě změnit.

V průběhu sezony došlo k hodně diskutované sezoně Veselý – Vrdlovec. Jak hodnotíte přínos Vrdlovce pro tým?
Jednoznačně splnil očekávání, je to další z relativně zkušenějších hráčů, má perfektní přístup, je to profík a navíc je to hráč Slavie. Po jeho příchodu se zvedly přesilové hry a on si nakonec uhrál bod na zápas, z tohoto hlediska jsem tedy jednoznačně spokojený. Samozřejmě na začátku měl smůlu, že se v prvním utkání zranil, pak ho to trochu přibrzdilo, ale nakonec se rozjel a pomohl mužstvu svým kreativním hokejem.

Jak hodnotíte další hráče, kteří tým v průběhu sezony, ať už dlouhodobě nebo krátkodobě, doplnili?
Kostra týmu zůstala z minulého týmu a na začátku ho doplnili prakticky jen hráči z mládežnických týmů. Postupem času jsme se snažili tým posílit jednak na postech, kde jsme měli mezery a jednak samozřejmě při dlouhodobých zraněních právě našich mladých hráčů jako Tejral, Steiner, Kohút, Heldák nebo Valík. Vlček odehrál dobrou sezonu, splnil to, co jsme od něj očekávali, to znamená góly, body. Samozřejmě nějaké mouchy tam byly, neměl letní přípravu, takže pak měl méně sil a trápily ho i zdravotní potíže. Nicméně přivedli jsme ho původně na zkoušku, pak měl měsíc s opcí a vždy si jednoznačně řekl o to, aby pokračoval. Kverka mužstvu také jednoznačně pomohl, Procházka dá se říct také. Proti němu hovořilo to, že nedával góly. Šancí si vytvářel extrémní množství, ale trefil se pouze třikrát, v tomto ohledu jsme my i on sám čekali víc. Herně to bylo dobré, ale kdyby dával góly, tak by mužstvu pomohl víc, to je škoda.

Další změny probíhaly na brankářském postu…
To je velmi citlivé téma. Když to vezmu zpětně, tak za sebe můžu říct, že to nebylo dobře, že jsme neměli jednoznačnou jedničku. Neměli jsme tady nikoho, o koho by se mužstvo dlouhodobě opřelo. Na začátku sezony jsme začali prohrávat, proto jsme situaci vyřešili Honzíkem. Byť byl ze Sparty, tak u mužstva byl sezonu předtím a vycházeli jsme z toho, že pomohl týmu a navážeme na to. I díky tomu jsme se zvedli a předpokládali jsme, že tu bude do konce sezony. Bohužel tomu tak nebylo, ale měli jsme tu na výpomoc Růžičku. Čekali jsme, že také on by tu mohl být do konce sezony, ale Boleslav si ho tam stáhla a dneska je tam jednička. Co se týká našich brankářů, tak si o místo svými výkony řekl Šorf, který přechytal Sochůrka a v první polovině měl super formu. Pak druhou polovinu měl slabší, i když ke konci se zase zvednul. Ale to mu nemůžeme vyčítat, on nebyl ani v mládeži nikdy jednoznačná jednička týmu, takže za mě je jeho progres hodně pozitivní. Ukázal, že kvalitu má, ale potřebuje se vychytat, nemohli jsme po něm chtít, aby to odchytal celé. Post gólmana je stěžejní a to, jakým způsobem se nám to prostřídalo, bohužel není dobře, nemůžou se tu brankáři takhle točit.

Bude to tedy v příští sezoně nastavené jinak?
Jednoznačně. Jeden z bodů, na kterých musíme zapracovat, je stabilita na brankářském postu. Můžeme mít spolupráci s extraligou, střídavé starty a podobné věci, který má samozřejmě každý tým, ale musíme mít tři své vlastní stabilní brankáře. A samozřejmě mít tady gólmana, na kterém bude tým postaven.

Pan Pitter v nedávném rozhovoru prozradil, že už skládáte tým na novou sezonu. V jaké je to nyní fázi?
V tuto chvíli pracujeme na smlouvách. Každý den probíhají schůzky s hráči, agenty. Někteří mladí hráči dostanou smlouvy už nyní a dostanou šanci, někteří se o ni budou muset znovu poprat. Veřejnost budeme během dubna informovat, dáme na vědomí, kdo pokračuje, kdo prodlužuje smlouvu a určitě dojde i k některým odchodům. Rozhodně dostanou šanci také ti, kteří letos táhnou juniorku, ti si to zaslouží. Výhoda je, že vzhledem ke změnám v mládežnických soutěžích mohou hrát za juniory i příští rok. Navíc výborně fungovala spolupráce, která se nastavila s Letňany, kdy se tam hráči jako Kohút, Heldák, Steinocher, Valík nebo Hejda obehráli, získali nějaké zkušenosti a pak se zapracovali u nás do kádru. Ale i u nich bylo vidět, že druhá liga je z mládežnického hokeje skok a velká změna. Další kluci hráli na Kobře, i s ní budeme chtít spolupracovat. Není samozřejmě, že se kluby takhle starají o svoje mladé hráče a chceme, aby si uvědomili, že je to šance především pro ně.

Můžete nastínit, jaké změny v kádru můžeme očekávat?
Konkrétně je to tak, že podepíšeme zkušené hráče, se kterýma jsme byli spokojení, mladé, kteří se prosadili, dáme šanci nejtalentovanějším juniorům a co se týká příchodů, tak by se to mělo předběžně týkat jednoho brankáře, jednoho obránce a jednoho útočníka. Kostra týmu by měla zůstat pohromadě, nejde vyměnit každou sezonu patnáct nebo víc hráčů.

Jaký má tým nyní program?
Kromě toho, že probíhají pohovory s hráči o uplynulé sezoně a o další spolupráci, trénuje se v normálním režimu dál přibližně do poloviny března. Nezávazně také testujeme potenciální hráče a uvidíme, jestli jim nabídneme možnost try-outu. Potom budou mít hráči volno a v průběhu dubna by měla začít příprava na novou sezonu. Mladí hráči budou mít speciální program, musí udělat kus práce, musí být silnější, odolnější. Začneme na tom letos pracovat daleko dříve, abychom u hráčů odstraňovali jejich nedostatky.

Autor Jakub Mezlík
Nepřehlédněte
ZPRÁVY Z KLUBU 19.4.2024

Klapka už pálí v NHL! Stihl první trefu i bitku

Slávistický odchovanec Adam Klapka ve svém šestém zápase v dresu Calgary poprvé skóroval. V noci na pátek otevřel skóre zápasu proti San Jose a pomohl svému týmu k výhře 5:1.

Číst více
MLÁDEŽ 18.4.2024

Luboš Jenáček povede juniory i v extralize!

Luboš Jenáček dovedl v právě skončené sezoně juniory jako hlavní trenér do extraligy, teď s nimi bude pokračovat i v nejvyšší soutěži. Slavia se s ním dohodla na pokračování u nejstarší mládežnické ...

Číst více
ROZHOVORY 18.4.2024

Havrdovo volno? Užil si lyžovačku v Itálii, chystá se i do exotiky

Ve Slavii hraje odmalička a v červenobílém dresu si postupně plní hokejové sny. Letos přidal v Edenu další sezónu za A-tým a klub si jeho služby pojistil i pro příští ročník. Jak dvaadvacetiletý ...

Číst více
A-TÝM 15.4.2024

Lukáš Strnad podepsal novou smlouvu se Slavií!

Lukáš Strnad bude i nadále oblékat slávistický dres. Devatenáctiletý útočník má za sebou druhou sezonu v A-týmu, letos navíc pomohl juniorce v play-off k postupu do extraligy. Se Slavií se naopak ...

Číst více