Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
MLÁDEŽ
17. července 2019

Radikální řezy v dorostenecké extralize: méně týmů a sešívaní bez derby

Velké změny čekají od nové sezóně nejvyšší dorosteneckou soutěž, ELIOD Extraligu dorostu. Z 30 účastníků se o šest mužstev redukuje počet týmů a více klubů postoupí z úvodní části, ve které sešívaní přijdou o klasické pražské derby. Co všechno se ještě změní?

Vedení soutěže muselo nejprve vyřešit samotné složení týmů. Salcburk totiž nakonec odmítl nastoupit, nejlepší z postupujících Warriors Brno rovněž a tak nakonec původně sestupující PZ Kladno zapíše v nejvyšší soutěži dorostu osmou sezónu v řadě. Nahoru však šla i Hvězda Praha (společně s Porubou), a protože oba týmy budou hrát v západní skupině, musel se některý z pražských celků posunout do skupiny Střed.

Volba nakonec padla na dorostence Slavie, kteří tak v první části přijdou o derby se Spartou. K výměně došlo i mezi brněnskými kluby – Kometa putuje do skupiny Východ k rivalům z Moravy a Slezska, zatímco Technika Brno se posouvá do střední skupiny k sešívaným.

Slavia se tedy ve skupině Střed utká s Českými Budějovicemi, Táborem, Pardubicemi, Mladou Boleslaví, Libercem, Jihlavou, Hradcem Králové, Havlíčkovým Brodem a Technikou Brno. První zápas ji čeká ve čtvrtek 12. září na ledě Havlíčkova Brodu.

Obránce Adam Srdínko střežil v minulé sezóně defenzivní řady sešívaných dorostenců.

Formát základní části pokračuje – ve třech již zmíněných skupinách se utká každý s každým dvakrát (celkem to čítá 18 utkání). Hracími dny jsou čtvrtek (případně pátek) a sobota s tím, že první kolo je na programu ve čtvrtek 12. září a poslední v sobotu 23. listopadu.

Namísto dřívějších čtyř týmů postoupí do jediné vyšší nadstavbové skupiny „o pořadí v play off“ z každé ze tří skupin šest mužstev. Osmnáct klubů si do druhé fáze přenese body získané pouze proti postupujícím soupeřům a dvoukolově vyzve ve 24 střetnutích týmy ze zbývajících dvou skupin.

Dva nejslabší týmy skupiny budou mít po sezóně, zbylých 16 postoupí do play off. Z osmifinále (1-16, 2-15, 3-14 atd.) a čtvrtfinále postoupí čtyři kluby, které pojedou na závěrečný turnaj. Série play off se hrají na dvě vítězná utkání – první a případný třetí zápas se odehrají na ledě lépe umístěného týmu, druhý na ledě hůře umístěného. Na závěrečném turnaji se budou hrát jednozápasová semifinále, finále a duel o třetí místo.

Přísnější sestupová pravidla

Zajímavé bitvy ale čekají i zbytek hracího pole, totiž 12 týmů ze sedmé až desáté příčky základních skupin – ty ve druhé části extraligy nastoupí do společné skupiny „o udržení“. Dosavadní výsledky se do ní započítávat nebudou a kluby se utkají dvoukolově každý s každým (22 utkání). První čtyři umístěné týmy budou automaticky zachráněny.

Zbývající osmička si ve třetí části ročníku zahraje „play down“, jakousi vyřazovací obdobu play off na dvě koly, z nichž každé bude na dvě vítězná utkání. Družstva poražená v kterémkoli kole sestoupí do Ligy dorostu – v této části tak uspějí jen dva týmy, zbylých šest přímo sestupuje.

Ani dva vítězné týmy ale nebudou mít nic garantovaného. Příslušnost v extralize budou hájit v baráži proti dvěma nejlepším celkům Ligy dorostu, jež se nebude hrát tabulkově, ale vyřazovacím způsobem. Lepší tým z extraligy narazí na horší týmy z ligy a zbylé dva půjdou na sebe – v sériích se bude hrát na dvě vítězná utkání.

Konec nadstaveb a podmínka odehraných zápasů

Podobně jako v juniorech, i v nejvyšší dorostenecké soutěži se v příští sezóně upustí od hry o čtvrtý bod v případě rozhodnutých zápasů. Skončí-li zápas remízou, bude v prvních dvou částech extraligy následovat pětiminutové prodloužení 3 na 3, případně nájezdy s pěti exekutory za tým. Pro všechny vyřazovací fáze se počítá s desetiminutovým prodloužením 4 na 4.

Dorostenecké soutěže zůstávají pro ročníky 2003 a 2004, z ročníků 2005 a 2006 smí do utkání nastoupit maximálně čtyři hráči. Týmy může nasadit maximálně jednoho cizince, nesmí ale jít o brankáře.

V útoku se mohli slávistický dorost spolehnout na Šimona Slavíčka.

V soutěžních regulích přibyla také podmínka minimálního počtu startů pro hráče, kteří se budou chtít zapojit do skupiny o udržení a play down (netýká se to tedy vyšších skupin) – za daný klub musí odehrát nejméně devět zápasů první části sezóny. Existují ale výjimky.

Podmínku nemusí splnit hráč, který získal oprávnění hrát za klub do 30. září a poté už nenastoupil za jiný klub – to se týká zejména zraněných hráčů. U brankářů se pak počítají všechny účasti v zápisech o utkání – stačí tedy, když je na střídačce jako náhradník.

Autor Šimon Rogner
Nepřehlédněte
ROZHOVORY 24.4.2024

Extraliga bude jiný level. Věřím, že se dokážeme kvalitně připravit, říká Luboš Jenáček

Na poháru pro vítěze Ligy juniorů ještě pořádně nezaschlo šampaňské, trenér Luboš Jenáček už ale musí střádat plány na příští sezonu. „Víme, že nás jako nováčka nebude čekat v extralize nic ...

Číst více
ROZHOVORY 22.4.2024

Někdy si připadám jako komparz, směje se svému rodičovství Hrdinka

Nebyla to pro obránce Františka Hrdinku klasická sezóna, velkou její část odehrál kvůli zranění s mřížkou na obličeji. Typicky to u něj nevypadá ani teď, krátce po začátku volna se stal totiž poprvé ...

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zažij ten nejlepší hokej na turnaji – vstupenky na finálový víkend MS jsou stále k dispozici

Necelý měsíc zbývá do začátku Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024. Hokejová horečka stupňuje, sportovní událost roku na českém území se blíží a vy, fanoušci u toho nesmíte chybět.

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zahrajte si proti slávistům na florbalovém turnaji Prague Clash

HC Slavia Praha vás zve na open air florbalový turnaj Prague Clash 2024, který se uskuteční od 10. do 12. května na Tatranu Střešovice. Turnaje pro mužské i ženské týmy ve formátu 3+1 se uskuteční i ...

Číst více