Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
MLÁDEŽ
8. května 2018

Radikální změny u juniorů. Konec maturantů a pokaždé prodloužení

Do nové sezony 2018/2019 připravil Český svaz ledního hokeje zásadní změny v juniorské extralize, kterou hraje také Slavia. Nově byla soutěž seříznuta o jeden ročník nejstarších hráčů a navíc bylo zavedeno pravidlo, podle kterého se po každém zápase bez ohledu na výsledek bude hrát prodloužení. Co si o tom myslí mladí slávisti?

Obránce David Stark se teprve v loňské sezoně naplno zabydlel v sestavě juniorské Slavie. Jako ročník 1999 měl mít původně před sebou další jistou sezonu v této mládežnické kategorii, jenže kvůli zásahu svazu bude v další sezoně nejstarší ročník 2000. Hráči ročníku 1999 si tak budou muset hledat angažmá v dospělém hokeji, a to v situaci, kdy velká část z nich maturuje.

David Stark může žádat maximálně o výjimku, kterou ale u každého týmu dostanou jen dva hráči z pole a jeden brankář. „Tato myšlenka naprosto odpálkovala spoustu hráčů, kteří si v tuto dobu musí hledat nová angažmá nebo s hokejem skončit,“ říká Stark.

Podobně je na tom třeba i jeho spoluhráč Petr Melovič – taktéž ročník 1999. „Svaz vzal našemu ročníku jeden rok hokejového života, nemůžu z toho mít radost,“ říká osmnáctiletý junior, který se příští rok chystá na maturitní zkoušku.

„Spíš než že by se zkvalitnila juniorská extraliga se vytvoří konkurence v 1. a 2. lize, protože spousta kluků ročníků 1999 a 1998 si tady bude muset najít své místo. Nebo jít hrát kraj a nebo úplně skončit s hokejem,“ říká.

Právě zkvalitněním soutěže Český svaz ledního hokeje změny v mládežnických kategoriích vysvětluje. Slibuje si od nich výkonnostní růst a vyšší vnitřní konkurenci v týmech.

Prodloužení bez ohledu na výsledek

Za účelem lepší přípravy pro mezinárodní hokej přišel svaz ještě s další, velmi diskutovanou novinkou. Po každém utkání juniorské extraligy se nově bude hrát prodloužení 3 na 3, případně samostatné nájezdy – ať už výsledek po základní hrací době bude jakýkoliv. Svaz argumentuje tím, že v podobných situacích naše reprezentační týmy většinou na mezinárodní scéně vyhoří.

Takže pokud v juniorské extralize teoreticky tým A vyhraje nad týmem B 8:0, tým B stejně bude moci získat jeden bonusový bod za vyhrané prodloužení.

„To vypadá jako nesmysl – proč by se mělo hrát o další bod? Chápu, že na svazu asi chtějí, aby si hráči častěji zkusili prodloužení 3 na 3 a nájezdy. Zase na druhou stranu by se tyhle situace měly natrénovat v normálním tréninku,“ říká Petr Melovič.

Podobný názor má i jeho spoluhráč David Stark. „Prodloužení po každém zápase nedokážu pochopit. Pochopil bych tuto myšlenku, kdyby se uplatňovala v seniorských soutěžích, ale takto moc ne,“ říká sešívaný obránce.

Oba junioři ale shodně říkají – až v dalších letech se ukáže, jestli změny v juniorské extralize byly správné. Teď ale nejenom v jejich týmu převládají obavy o vlastní hokejovou budoucnost.

Autor Jakub Slunečko
Nepřehlédněte
A-TÝM 18.3.2024

Aleš Totter povede Slavii i v nadcházející sezoně

Hlavním trenérem slávistického A-týmu bude i v příští sezoně Aleš Totter. Dvaapadesátiletý kouč přebíral Slavii v listopadu loňského roku na 13. místě a tým nakonec dovedl do předkola Chance ligy.

Číst více
OHLASY - VIDEO 18.3.2024

Jsme v půlce, chceme do Poruby s dvěma výhrami, hlásí Jokl

Jako hotovou polovinu úkolu hodnotí Tomáš Jokl první výhru juniorů ve čtvrtfinále s Porubou. Kapitán Slavie k ní přispěl přesnou trefou v 15. minutě první třetiny, v níž sešívaní o vítězství ...

Přehrát video
ZÁPASY - MLÁDEŽ 18.3.2024

Junioři jdou v úvodu čtvrtfinále do vedení

Sešívaní junioři se v prvním zápase čtvrtfinále ujali vedení v sérii. V domácím utkání s Porubou zvítězili 5:1. Roli favorita potvrdili třemi brankami v úvodní třetině, vítězství pak potvrdili gólem ...

Číst více
ROZHOVORY 18.3.2024

Nejnáročnější sezona. Parta v kabině byla ale neuvěřitelná, říká Klikorka

Po těžkém začátku sezóny na Kladně se v říjnu vrátil na Slavii, aby pomohl trápícímu se týmu. „Záleželo nám především na záchraně a předkolo play-off už bylo jen bonus i pro fanoušky za jejich ...

Číst více