Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
ROZHOVORY
9. července 2019

Roman Málek o komentování: Největším kritikem je můj táta

Sešívaná ikona a současný trenér brankářů pražské Slavie Roman Málek působí od minulé sezóny také jako komentátor a expert na televizní stanici O2TV, která přenáší přímé přenosy ze zápasů české extraligy. Práci, která se od jeho hokejového řemesla liší, si podle svých slov užívá: „Moc mě to baví.“

Roman Málek

  • Narozen: 25. září 1977
  • Zápasů v ELH: 628
  • Titul se Slavií (2003)
  • Trenér brankářů HC Slavia Praha
  • Televizní expert O2 TV

Jak jste se vůbec k samotnému komentování dostal? A kdo vás oslovil?
Ta nabídka přišla z čistého nebe a velmi mě potěšila. Na konci července minulého roku mě oslovil komentátor Tomáš Zetek, jestli bych měl o tuto pozici zájem. Tak jsme si dali schůzku, a jelikož jsem měl hned od začátku velký zájem, nabídku jsem mile rád přijal.

Takže jste se vůbec nerozmýšlel nebo s někým neradil?
Bylo to hrozně narychlo, takže nebyl ani čas na nějaké velké rozmýšlení. Bylo už těsně před sezónou a tým O2 pro hokej musel být vytvořen prakticky hned. Neradil jsem se s nikým, chtěl jsem si to prostě zkusit.

Jak se cítíte v pozici komentátora?
Baví mě to moc, je to doopravdy nesmírně zajímavá práce, ale také je to velice náročné na přípravu. Ale jak říkám, baví mě to a myslím si, že každý další přenos z mé strany je lepší a lepší.

Říkal jste, že je to na přípravu velice náročné, jak se tedy připravujete?
Pracuji jako expert ve studiu, takže den před tím dostanu e-mail od Jana Homolky nebo Jana Velarta, kteří se mnou ve studiu pak stojí a dají mi určitá témata. Já si ten papír večer vytisknu a připravím si na dané téma například statistiky nebo postřehy. Poté, když jedeme živě, je to něco jiného a reagujeme na aktuální dění na ledě, ale určitě je velmi důležité sledovat obecně hokej a hlavně naši extraligu.

Roman Málek s pohárem pro vítěze extraligy.

Neměl jste na začátku respekt z mluvení do kamery? A čím případně stres nebo nervozitu zaháníte?
Dříve jsem mluvil hodně před kamerou, když jsem dával rozhovory, ale samozřejmě je to trochu něco jiného. Tohle je živý přenos a nedá se to střihnout, takže si člověk musí doopravdy dávat pozor, co říká. Ze začátku jsem měl obrovský respekt, ale postupem času jsem se nějaké té nervozity zbavil. Naštěstí byl ten stres jen první zápas a momentálně ho už nemívám.

Pokusil jste se inspirovat od nějakých svých kolegů?
Určitě ne, já ani neměl šanci o tom s někým mluvit, ale snažím sledovat zápasy NHL, kde si myslím, že mají komentování zápasů a obecně celé to studio vymazlené a úplně jinde.

Stal se vám před kamerou nějaký trapas, na který vzpomínáte doteď?
Nevím, jestli trapas, ale určitě jsem si po zápase říkal, že to nebylo úplně dobré. Samozřejmě přijdou v zápase takové situace, kdy se člověk musí hrozně rychle rozhodnout, jestli to byla třeba chyba rozhodčích, jestli to byl gól, nebo nebyl a někdy vám něco ulítne.

Co na vaši práci říká okolí – rodina, kamarádi, známí?
Samozřejmě největší kritikem je můj táta, ale jsem rád, že mi řekne, co vidí, a porovnáme své názory. Nemám rád, když mi někdo říká, že to bylo dobré, když to prostě dobré nebylo. Ale jinak na to asi moje okolí nijak nereaguje.

Jaký pro vás byl zatím nejlepší zápas, který jste komentoval?
Měl jsem možnost být na posledních čtyřech zápasech finále a bylo to určitě zajímavé, protože se tam v každém zápase rozhodovalo, kdo pozvedne pohár. Byl jsem moc rád, že mohu být u konce extraligy. Základní část je zajímavá, ale jako hráč i teď jako komentátor vnímáte to play off úplně jinak. Je to zajímavější.

Stalo se vám někdy, když jste doma sledoval hokej, že byste se vžil do té role komentátora?
Ne ne, to asi úplně nedělám, ale snažím se sledovat a učit za pochodu od svých kolegů. Snažím si z těch zápasů prostě brát, co nejvíce mohu, a porovnávám názory jiných s názory mými.

Roli komentátora zastává i váš kolega ze Slavie Milan Antoš, bavíte se nějak o tom?
Zatím jsem se s ním o tom nebavil. On je u konkurence, takže máme mezi sebou rivalitu. (smích)

Titulní fotografie: www.o2tvsport.cz

Autor Filip Nochta
Nepřehlédněte
ZPRÁVY Z KLUBU 19.4.2024

Klapka už pálí v NHL! Stihl první trefu i bitku

Slávistický odchovanec Adam Klapka ve svém šestém zápase v dresu Calgary poprvé skóroval. V noci na pátek otevřel skóre zápasu proti San Jose a pomohl svému týmu k výhře 5:1.

Číst více
MLÁDEŽ 18.4.2024

Luboš Jenáček povede juniory i v extralize!

Luboš Jenáček dovedl v právě skončené sezoně juniory jako hlavní trenér do extraligy, teď s nimi bude pokračovat i v nejvyšší soutěži. Slavia se s ním dohodla na pokračování u nejstarší mládežnické ...

Číst více
ROZHOVORY 18.4.2024

Havrdovo volno? Užil si lyžovačku v Itálii, chystá se i do exotiky

Ve Slavii hraje odmalička a v červenobílém dresu si postupně plní hokejové sny. Letos přidal v Edenu další sezónu za A-tým a klub si jeho služby pojistil i pro příští ročník. Jak dvaadvacetiletý ...

Číst více
A-TÝM 15.4.2024

Lukáš Strnad podepsal novou smlouvu se Slavií!

Lukáš Strnad bude i nadále oblékat slávistický dres. Devatenáctiletý útočník má za sebou druhou sezonu v A-týmu, letos navíc pomohl juniorce v play-off k postupu do extraligy. Se Slavií se naopak ...

Číst více