Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
ROZHOVORY
13. května 2020

Slavia je ambiciózní klub, chci s ní zažít úspěchy, říká Petr Kafka

Slavia získala hned na začátku přestupního období velkou ofenzivní zbraň. Nejproduktivnější hráč uplynulé sezony Petr Kafka nepřichází do neznámého prostředí, v Edenu hrál totiž dlouhá léta inline hokej. Jak na tohle období vzpomíná, co byl jeho největší úspěch v kariéře nebo proč se rozhodl pro angažmá ve Slavii? Přečtěte si první velký rozhovor s naší novou posilou.

Po návratu ze Slovenska jsi uplynulou sezonu odehrál v Chance lize, jak ji hodnotíš?
Byla hodně komplikovaná. Dlouho jsem čekal na nějaké nabídky, spíš z Německa z nižší ligy, ale žádná nepřišla, a pak mi zavolal Jirka Vykoukal, se kterým jsem dřív hrál, jestli bych jim v Prostějově na dva měsíce nepomohl, tak jsem souhlasil. Potom jsem se ještě stěhoval do Frýdku, bylo to takové složitější.

Přesto ses stal nejproduktivnějším hráčem soutěže, takže se asi dá říct, že ti sezona docela sedla…
Musím říct, že jsem se dlouho rozkoukával, protože hokej je trochu jiný, než na Slovensku, jsou tu i o hodně mladší hráči. Ale v obou mančaftech jsem měl pohodu, trenéři mě využívali hodně na přesilovky a nechali mě hrát to, co jsem potřeboval. To je strašně důležité pro každého hráče, když má hodně času na ledě. Rozhodně je pak jednodušší dělat body, než když jsem někde začínal jako mladý kluk a měl jsem úplně jinou roli.

„Kdyby přišla nabídka nabídka z extraligy, tak bych ji zvážil a zamýšlel se nad ní, ale neříkám, že bych stejně nezvolil Slavii. V kontaktu jsme byli už od prosince, jednání byla jasná a férová. “
Petr Kafka o nabídce ze Slavie

Co rozhodlo o tom, že jsi nezůstal ve Frýdku a podepsal jsi smlouvu ve Slavii?
Jsem Pražák, odchovanec Sparty, a po nějakých deseti letech cestování a stěhování jsem už taky chtěl být doma. S panem Veberem jsem byl v kontaktu už od prosince, on mi říkal, ať si to rozmyslím, a čím víc se blížil konec sezony, tím víc jsem o tom byl přesvědčený. Slavia je ambiciózní klub a já doufám, že se budeme postupně dostávat nahoru a že se vrátíme třeba i do extraligy.

V české nejvyšší soutěži máš odehráno 200 zápasů. Nelákalo tě po produktivní sezoně angažmá v extralize?
Kdyby taková nabídka přišla, tak bych jí určitě zvážil a zamýšlel bych se nad ní. Ale neříkám, že bych stejně nakonec nevzal nabídku od Slavie, protože ta jednání s panem Veberem byla rychlá a hodně férová, řekli jsme si, jak to bude a domluvili se. Už mi není dvacet dva, abych šel někam bezhlavě hrát do extraligy čtvrtou lajnu. Já tohle ani hrát neumím, to už jsem si dokázal, když jsem byl mladší.

Jak jsi už zmiňoval, s hokejem jsi začínal na Spartě. Dá se tedy říct, že sparťan přichází do Slavie, nebo jak tohle vnímáš?
Takhle to vůbec neberu, po těch letech tam už ani nikoho neznám. Samozřejmě dřív ta rivalita byla větší, když oba kluby hrály stejnou soutěž, navíc já už jsem proti Spartě hrál, takže to tak nevnímám. A za Slavii jsem hrál dlouho inline hokej, kde jsme vyhrávali i tituly, takže musím říct, že k tomuhle klubu už nějaký vztah mám. Na Eden mám dobré vzpomínky, hodně jsme toho tady zažili.

„Ke Slavii jsem si vybudoval vztah, když jsem za ni hrál inline hokej. Na Eden mám výborné vzpomínky, zažil jsem tady nejlepší období. Chodili tady na nás diváci, slávistický kotel nám fandil.“
Petr Kafka o inline hokeji a vztahu ke Slavii

Jak vzpomínáš na období, kdy jsi hrál inline hokej za Slavii?
Co se týká inline hokeje na klubové úrovni, tak to bylo asi nejlepší období. Měli jsme tady nejlepší partu, tréninky jsme měli denně, teď už se takhle nescházíme. Mrzí mě, že už to skončilo, bylo to fajn, teď hrajeme v podobném složení za Černošice.

V inline hokeji pravidelně reprezentuješ Českou republiku na mezinárodních akcích. Co bereš jako svůj největší úspěch?
Určitě tituly mistra světa. Co se týká Slavie, tak tady jsme udělali tým prakticky z ničeho. Byli jsme mladí kluci, proti nám hráli starší páni a první sezonu nás vodili jako slepé koně, potom jsme začali hrát nátlakově a úplně se díky tomu změnil styl inline hokeje v Česku. Chodili tady na nás i diváci, slávistický kotel, bylo to hezké. Musím říct, že si cením celkově všeho, jsem rád, že inline hokej hraju a že jsem se k němu dostal. Neuvěřitelně mě to baví a každému bych to doporučil.

V čem může inline hokej pomoci hokejistovi během přípravy na novou sezonu?
Nejdůležitější je to, že má člověk hokejku pořád v ruce. Dřív, když jsem inline nehrál, a šel jsem rovnou na led, tak jsem měl pocit, že mám první dva týdny v ruce kůl. Takhle může člověk pracovat na dovednostech s hokejkou, není to kontaktní, ale naopak hodně technické, což je pro mě ideální. Podle mě je to nejlepší příprava pro hokejistu. Je to dobré i na kondičku, v inline hokeji jsou delší střídání a hrajeme třeba jen v sedmi nebo osmi lidech, protože to není profi sport a nikdo nikoho nemůže nikam nutit. Navíc proti nám hrají výborní hráči, můžu třeba jmenovat Kuťase (Filip Kuťák), který hrál za Hradec a je to výborný rychlý inline hokejista. Já na to nedám dopustit, a i kdyby mi někdo tvrdil, že to je špatně, tak s ním nebudu souhlasit. Myslím si, že je to super příprava.

„Titul s Banskou Bystricí je můj největší úspěch. Když na nás na náměstí čekalo pět tisíc lidí, to bylo neuvěřitelné a nikdy na to nezapomenu. Největší jízda v mojí kariéře.“
Petr Kafka o působení na Slovensku

Vraťme se ještě na chvíli zpět k hokeji. Z posledních šesti sezon jsi jich pět odehrál ve slovenské extralize, kde jsi byl produktivní a vyhrál jsi s Banskou Bystricí i titul. Jak vzpomínáš na tohle působení?
Odešel jsem tam, protože jsem se nedohodl na pokračování v Mladé Boleslavi a kvůli tabulkové hodnotě jsem musel někam do zahraničí. Dostal jsem nabídku z Banské Bystrice, kde to na začátku moc nefungovalo, nechodila občas ani výplata, někteří mladí hráči, kteří teď hrají i za reprezentaci nebo v Česku v extralize, měli tehdy jednu náhradní hokejku.

Další sezonu se tam ale vrátil Mišo Handzuš jako odchovanec a ten tým se najednou stal neskutečnou organizací, kdy jsme měli veškerý komfort, člověk se nemusel o nic starat, peníze chodily na čas a všechno šlo nahoru. Hned druhou sezonu jsme udělali finále, pak jsem si na rok odskočil do české extraligy, a když jsem se vrátil, tak jsme vyhráli titul a to je můj největší úspěch. To byla největší jízda v mojí kariéře. Když na nás na náměstí čekalo pět tisíc lidí, to bylo neuvěřitelné a nikdy na to nezapomenu. Týmové úspěchy, to je něco nepopsatelného a ještě bych to chtěl zažít.

Co očekáváš od nadcházející sezony ve Slavii?
Minulý rok Slavia hrála výborně a já jen doufám, že to bude mít stoupající tendenci, že na to navážeme a uděláme ještě další krok nebo dva dopředu. Věřím, že to bude mít smysluplnou koncepci, budeme hrát co nejvýš to půjde a zažijeme nějaké úspěchy.

Proti Slavii jsi loni odehrál dva zápasy - jeden za Prostějov a jeden za Frýdek. Jaká byla Slavia jako soupeř?
S Prostějovem jsem dal Slavii dva góly za jedno střídání, jestli si to dobře vybavuju, ale musím říct, že to byl hodně těžký zápas. (Prostějov vyhrál 4:1, pozn. red.) S Frýdkem jsme bojovali o postup mezi nejlepší osmičku a prohra se Slavií (3:4) nás možná stála klíčové body, pamatuju si, že šlo o hodně. Každopádně ten tým byl bruslivý, nebezpečný. Na to jak to byl mladý mančaft, tak mě hodně překvapili a hráli výborně.

Autor Jakub Mezlík
Nepřehlédněte
ROZHOVORY 22.4.2024

Někdy si připadám jako komparz, směje se svému rodičovství Hrdinka

Nebyla to pro obránce Františka Hrdinku klasická sezóna, velkou její část odehrál kvůli zranění s mřížkou na obličeji. Typicky to u něj nevypadá ani teď, krátce po začátku volna se stal totiž poprvé ...

Číst více
MLÁDEŽ 23.4.2024

Seriál příběhů Za postupem přiblíží úspěšný boj juniorů o extraligu

Junioři zvládli splnit hlavní cíl sezony a po bezchybné jízdě postoupili do nejvyšší soutěže. Každý takový úspěch stojí na silných příbězích, bez kterých by se to mnohdy ani nemuselo podařit. A my se ...

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zažij ten nejlepší hokej na turnaji – vstupenky na finálový víkend MS jsou stále k dispozici

Necelý měsíc zbývá do začátku Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024. Hokejová horečka stupňuje, sportovní událost roku na českém území se blíží a vy, fanoušci u toho nesmíte chybět.

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zahrajte si proti slávistům na florbalovém turnaji Prague Clash

HC Slavia Praha vás zve na open air florbalový turnaj Prague Clash 2024, který se uskuteční od 10. do 12. května na Tatranu Střešovice. Turnaje pro mužské i ženské týmy ve formátu 3+1 se uskuteční i ...

Číst více