Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
MLÁDEŽ
7. dubna 2019

Slavia vyhrála 25. ročník Memoriálu Jiřího Baráka, rozhodnout musel los

Těžko uvěřitelná situace se v Edenu stala v neděli 7. dubna, kdy vrcholil již 25. ročník tradičního Memoriálu Jiřího Baráka. Po skončení posledního utkání měli slávisté společně s Kladnem stejný počet bodů, naprosto shodné skóre a vzhledem k tomu, že sobotní vzájemný duel skončil nerozhodně, nezbývalo nic jiného, než vítězný tým vylosovat. To si vzala na starost vnučka Jiřího Baráka, která zároveň předávala cenu pro všechny účastníky. Štěstí se nakonec přiklonilo na stranu sešívaných, kteří tak zakončili sezonu vítězstvím na domácím turnaji.

Celý turnaj odstartoval středečním zápasem, ve kterém se proti sobě postavily celky z hlavního města. Lépe se dařilo slávistům, kteří se dostali do tříbrankového vedení. Přestože se Spartě podařilo snížit, sešívaní přidali ještě další góly, díky čemuž z toho nakonec bylo poměrně jasné vítězství 7:2.

Ve druhém duelu narazila Slavia na slovenskou Trnavu. Té se povedlo hostitele zaskočit, když se z ojedinělé akce dostala do vedení. Červenobílí ovšem od poloviny střetnutí jasně dominovali a pěti góly skóre otočili.

Hlavní program turnaje začal v sobotu, kdy byla na programu hned čtyři utkání. Nejdříve Kladno přejelo 8:2 maďarský Györ, následně se Sparta pořádně natrápila s Trnavou, v posledních minutách ale přece jen urvala výhru 5:4.

Slavia náskok neudržela, remíza s Kladnem vše zdramatizovala

Jako třetí se do cesty sešívaným postavilo Kladno. Oba týmy se musely obejít bez několika opor, které se ve stejný čas účastnily poslední akce VTM v letošní sezoně. Dlouho to vypadalo, že i ve třetím duelu se z výhry budou radovat domácí, Rytíři se však v závěrečné třetině vzchopili a alespoň vyrovnali. Remíza tak do posledního hracího dne slibovala pořádnou zápletku.

Během sobotního odpoledne se odehrál ještě jeden zápas, ve kterém dokázala Trnava zlomit odpor Györu a nakonec vyhrála 8:4. Díky tomu si tak pojistila čtvrtou příčku, na lepší pozici už slovenský celek pomýšlet příliš nemohl.

Gólové hony nic nerozhodly

Obzvlášť po nedělním mači s Kladnem, který se jim ale vůbec nevydařil. Od Středočechů totiž dostali 12 branek a jen jednou se sami radovali z vlastního gólu. Tomuto brankostroji předcházel ještě jeden zápas. Sparta si v něm poradila s maďarským protivníkem 5:2, přestože 0:2 prohrávala.

Po vysoké výhře Rytířů bylo jasné, že pokud chtějí sešívaní ještě pomýšlet na celkové prvenství, musí podobným rozdílem přejet Györ. Vedení červenobílých se postupně navyšovalo a po druhé třetině se skóre zastavilo na metě 9:1. Tento výsledek slávistům stále nestačil, ještě nějaké góly v dresu Maďarů potřebovali. Ve třetí části to však dlouho vypadalo, že už se jim navýšit náskok nepovede. Nakonec však v posledních pěti minutách ještě třikrát skórovali, čímž si zajistili drobný náskok před Kladnem.

Před závěrečným duelem mezi Kladnem a Spartou byly karty rozdány jasně. Kladno na první místo posune jakákoliv výhra o čtyři a více branek nebo výhra o tři branky při minimálným počtu vstřelených branek šest. Přesný výsledek 5:2 by znamenal, že se doposud vedoucí Slavii ve všech směrem srovnají. Ve všech ostatních případech by prvenství slavili slávisté.

Přesný výsledek, stejné skóre a na závěr los

Utkání začalo Kladno velmi dobře, v první třetině vedlo už 2:0. Sparťané ovšem skóre dokázali srovnat a nerozhodný výsledek dlouho drželi. Když už se zápas chýlil ke konci, pustili se Rytíři do závěrečného tlaku, což se jim vyplatilo. Velmi rychle se vrátili do dvoubrankového vedení a neuvěřitelný příběh dokonali pouhou minutu před koncem. Skóre 5:2 už se nezměnilo.

Za čtvrtstoletí tohoto turnaje se ještě nestalo, že by o prvním místu musel rozhodovat los, poprvé až letos. Na starost si ho vzala Gabriela Baráková, vnučka Jiřího Baráka. Z poháru pro 1. místo vytáhla jeden ze dvou připravených lístečků, na kterém po rozbalení stál nápis "Slavia"!

Za vítěznou Slavií se tedy umístilo Kladno, třetí příčku obsadila Sparta. Čtvrtá skončila slovenská Trnava a poslední skončili stateční mladíci z maďarského Györu.

Nejužitečnějším hráčem se stal slávistický útočník Šimon Slavíček, který ve třech duelech nasbíral skoro neuvěřitelných třináct bodů. Nejlepším útočníkem byl vyhlášen Adam Pírs ze Sparty a trofej pro nejlepšího obránce připadla Matyáši Malému z Kladna. Nejlepšího brankáře pak měl maďarský Györ, Ákos Meszáros sice neodvrátil porážky svého týmu, měl však obrovský podíl na tom, že rozdíly ve skóre nebyly mnohem větší. Během turnaje totiž pochytal úctyhodných 143 střel.

Autor David Mencl
Nepřehlédněte
ROZHOVORY 24.4.2024

Extraliga bude jiný level. Věřím, že se dokážeme kvalitně připravit, říká Luboš Jenáček

Na poháru pro vítěze Ligy juniorů ještě pořádně nezaschlo šampaňské, trenér Luboš Jenáček už ale musí střádat plány na příští sezonu. „Víme, že nás jako nováčka nebude čekat v extralize nic ...

Číst více
ROZHOVORY 22.4.2024

Někdy si připadám jako komparz, směje se svému rodičovství Hrdinka

Nebyla to pro obránce Františka Hrdinku klasická sezóna, velkou její část odehrál kvůli zranění s mřížkou na obličeji. Typicky to u něj nevypadá ani teď, krátce po začátku volna se stal totiž poprvé ...

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zažij ten nejlepší hokej na turnaji – vstupenky na finálový víkend MS jsou stále k dispozici

Necelý měsíc zbývá do začátku Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024. Hokejová horečka stupňuje, sportovní událost roku na českém území se blíží a vy, fanoušci u toho nesmíte chybět.

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zahrajte si proti slávistům na florbalovém turnaji Prague Clash

HC Slavia Praha vás zve na open air florbalový turnaj Prague Clash 2024, který se uskuteční od 10. do 12. května na Tatranu Střešovice. Turnaje pro mužské i ženské týmy ve formátu 3+1 se uskuteční i ...

Číst více