Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
A-TÝM
5. července 2018

Slávisté a fotbalové MS: Výpadky favoritů? Aspoň je to zajímavější, shodují se

Zraky všech sportovních fanoušků se už nějaký ten pátek upínají do několika ruských měst, kde od poloviny června probíhá světový šampionát ve fotbale. Přehlídku nejzářivějších hvězd sleduje i řada sešívaných hokejistů, kteří si po náročné letní přípravě momentálně užívají třítýdenní volno. A každý z nich fandí někomu jinému. Takřka všichni by ale přáli úspěch domácím Rusům. „Pokud ruský výběr dojde daleko, rozhodně se nebudu zlobit. Mám rád takové ty „pohádky o Popelce,“ řekl útočník Matějka. „Rusům bych to přál,“ souhlasil další forvard Furch.

V jednotlivých ligách i evropských pohárech jsou sice vavříny už dávno rozdány, na vítěze nejprestižnějšího turnaje se ale stále čeká. A ještě pár dní čekat bude. Vrchol fotbalového mistrovství světa je totiž naplánován na polovinu července a ve vybraných ruských městech tak prozatím dochází k bojům o účast ve vysněném finále.

Krásné fotbalové souboje a nervydrásající dramata na zelených trávnících si u televizních obrazovek nenechávají ujít ani slávisté, kteří jednotlivé zápasy velmi často a rádi sledují. Někteří mají své oblíbené týmy a hráče, některé naopak láká hlavně hezký fotbal, jejž vypjaté mače nabízejí.

„Šampionát samozřejmě sleduju. Fandil jsem Portugalsku, protože mám rád Cristiana Ronalda, ale bohužel. Teď přeju hlavně Chorvatům a Belgičanům,“ přiznal mladý snajpr Tomáš Šmerha.

Jedna ze zemí Beneluxu je blízká i dalším útočníkovi Denisovi Heldákovi. „Fandím Belgii, líbí se mi, jaký herní styl vyznává. Je to můj favorit.“

Jiného „koně má mezi zbylými celky David Matějka. „Já přeju úspěch ruskému výběru,“ uvedl. A hned také vysvětlil proč. „Je to domácí tým a nedávaly se mu žádné naděje. Osobné mám rád takovéhle „pohádky o Popelce“. Vůbec bych se nezlobil, kdyby Rusové došli co nejdál. Ale mám rád i jiné týmy. Například Francii a Anglii.“

Podobně jako jeho spoluhráč je na tom i Aleš Furch. „Mám víc favoritů, ale přál bych to Rusům. Líbí se mi jejich týmová hra,“ prozradil.

To obránci Valíkovi už jeho tým vypadl. Fandil totiž Španělsku. Teď chce, aby se z úspěchu radovali Chorvaté. Jeho parťák z obrany Vojtěch Šmíd na rozdíl od něj oblíbený tým nemá, i když přiznal, že jeden celek si jeho přízeň docela získal.

“Nefandím nikomu. Spíš se chci vždycky dívat na pěkný fotbal. Ale nad druhou stranu se mi hodně líbí, co na šampionátu předvádějí Chorvaté. Těm bych to přál.“

Sešívaní experti: Mbappé? Neskutečný. Griezmann pracuje pro tým

Kromě jednotlivých zemí mají sešívaní své „modly“ i mezi samotnými hráči. „Hodně se soustředím na Griezmanna. Líbí se mi jeho fotbalové schopnosti i to, jak pracuje pro úspěch celého týmu,“ rozplýval se Matějka nad výkony francouzského ostrostřelce.

„Oblíbeného hráče úplně nemám, ale hodně dobrý je Kylian Mbappé. Na to, kolik mu je, je neskutečný. Má všechno, co útočník v moderním fotbale potřebuje,“ kontroval Furch.

Podle něj i ostatních je dokonce dobře, že se s turnajem musela předčasně rozloučit řada favoritů. „Je vidět, že tým nedělají jeden dva top práči, ale musí se hrát týmově,“ uvažoval Šmerha.

„ Vůbec jsem nerozuměl hře Argentiny. Vzhledem k tomu, jaké měli hráče, hráli bez šťávy, a proto taky vypadli,“ uvedl Šmíd konkrétní příklad jednoho z našlapaných mužstev.

„Upřímně mě nepřekvapuje, že tolik favoritů vypadlo. Už v základní části bylo na některých týmech vidět,že jim to moc nejde. Rozdíly mezi mužstvy se zmenšují a tím pádem má šanci na celkovou výhru kdokoliv,“ zamyslel se Furch.

Mladá slávistická krev se shodla také na tom, že světový šampionát je díky překvapivým výsledkům atraktivnější. „Je to určitě příjemné zpestření. Pro fanoušky jedině dobře,“ řekl Matějka. „Je to super. MS je aspoň zajímavější,“ uzavřel Heldák.

Autor Martina Kramerová
Nepřehlédněte
ZPRÁVY Z KLUBU 19.4.2024

Klapka už pálí v NHL! Stihl první trefu i bitku

Slávistický odchovanec Adam Klapka ve svém šestém zápase v dresu Calgary poprvé skóroval. V noci na pátek otevřel skóre zápasu proti San Jose a pomohl svému týmu k výhře 5:1.

Číst více
MLÁDEŽ 18.4.2024

Luboš Jenáček povede juniory i v extralize!

Luboš Jenáček dovedl v právě skončené sezoně juniory jako hlavní trenér do extraligy, teď s nimi bude pokračovat i v nejvyšší soutěži. Slavia se s ním dohodla na pokračování u nejstarší mládežnické ...

Číst více
ROZHOVORY 18.4.2024

Havrdovo volno? Užil si lyžovačku v Itálii, chystá se i do exotiky

Ve Slavii hraje odmalička a v červenobílém dresu si postupně plní hokejové sny. Letos přidal v Edenu další sezónu za A-tým a klub si jeho služby pojistil i pro příští ročník. Jak dvaadvacetiletý ...

Číst více
A-TÝM 15.4.2024

Lukáš Strnad podepsal novou smlouvu se Slavií!

Lukáš Strnad bude i nadále oblékat slávistický dres. Devatenáctiletý útočník má za sebou druhou sezonu v A-týmu, letos navíc pomohl juniorce v play-off k postupu do extraligy. Se Slavií se naopak ...

Číst více