Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
A-TÝM
14. listopadu 2018

Stát na modré a poslouchat hymnu, to je skvělý pocit, shodují se členové české devatenáctky

Hned trojice sešívaných hokejistů dostala na začátku listopadu pozvánku do reprezentace. Dorostenec Adam Srdínko si zahrál za českou šestnáctku, dva junioři Jan Štibingr a Jaroslav Brož byli s devatenáctkou ve Finsku. „Byl to nezapomenutelný zážitek a cenná zkušenost,“ říká dvojice, která se letos představila v několika zápasech v dresu áčka také v Chance lize.

Čeští hokejisté odehráli ve finském Vierumäki proti domácí devatenáctce tři zápasy. Zatímco páteční duel vyhráli 2:0, z obou víkendových klání odešli s těsnou porážkou (1:2, 2:3). „Dvě prohry a jedna výhra je negativní výsledek, ale myslím, že jsme podali slušné výkony,“ říká osmnáctiletý útočník Jaroslav Brož.

„Jako tým jsme do toho dali všechno. První zápas byl vyrovnaný a hodně nás podržel gólman, ve druhém zápase měli více ze hry Finové a dvě třetiny nás docela točili. Ve třetím jsme měli zase navrch my, ale neproměnili jsme nějaké šance a také jsme byli hodně vylučovaní,“ shrnuje trojici zápasů obránce Jan Štibingr.

Českou devatenáctku čeká v první polovině prosince prestižní turnaj World Junior A Challenge v Kanadě a rádi by si ho zahráli i oba slávisté. „Tyhle přípravné zápasy s Finskem sloužily k tomu, abychom se ukázali a zabojovali o místo na tento turnaj nebo na mistrovství světa do 20 let,“ vysvětluje Brož. Vzhledem k tomu, že oba slávisté patří s ročníkem narození 2000 mezi mladší hráče v této kategorii, upínají se jejich zraky především na nominaci pro kanadský turnaj.

Zatímco Brož již absolvoval zápasy proti Rusku v reprezentační osmnáctce, pro Štibingra byly duely ve Finsku první mezinárodní konfrontací. „Takové zápasy bych hrál pořád, protože se hraje velmi rychle. Po hokejové stránce mě zlepšují a zároveň je to pro mě velká hrdost, když reprezentuju svůj národ,“ říká Štibingr. „Navíc jsme měli dobrou partu, takže i mimo led jsem si to užil. S Jardou jsme byli spolu na pokoji a drželi jsme při sobě,” oceňuje přítomnost slávistického parťáka.

Také jeho spoluhráč ze Slavie si další zkušenost pochvaluje. „Užil jsem si to hodně. Po dlouhé době jsem letěl, tak jsem z toho neměl ze začátku tak dobrý pocit, ale nakonec to bylo super. Je skvělé stát na modré čáře a poslouchat hymnu, je to nejvíc,“ nezastírá Brož. „Nezapomenutelný zážitek, slyšet naši národní hymnu před zápasem,“ dodává Štibingr.

Oba hráči dostali také na ledě prostor ukázat co v nich je. „Trenéři se mnou snad byli spokojení, protože mi ve finále důvěřovali a dávali mě tam na poslední minuty,“ přibližuje Štibingr. „Já osobně si myslím, že jsem hrál dobře, ale neměl jsem, žádný bod, což je velká chyba pro útočníka,“ přidává trochu kritiky Brož.

Oba si svoje reprezentační zážitky mohou přenést do zápasů Chance ligy. „Je to pro mě cenná zkušenost, ať už hra Finů, nebo rady reprezentačních trenérů. Všechno si chci přebírat do klubu,“ říká Brož a v podobném duchu mluví i mladý slávistický obránce: „Tahle zkušenost mi může do ligy pomoci, jak v řešení situací, rozehrávce, tak i po fyzické stránce.“

FOTO: Facebook Mládežnický hokej

Autor Jakub Mezlík
Nepřehlédněte
ZPRÁVY Z KLUBU 19.4.2024

Klapka už pálí v NHL! Stihl první trefu i bitku

Slávistický odchovanec Adam Klapka ve svém šestém zápase v dresu Calgary poprvé skóroval. V noci na pátek otevřel skóre zápasu proti San Jose a pomohl svému týmu k výhře 5:1.

Číst více
MLÁDEŽ 18.4.2024

Luboš Jenáček povede juniory i v extralize!

Luboš Jenáček dovedl v právě skončené sezoně juniory jako hlavní trenér do extraligy, teď s nimi bude pokračovat i v nejvyšší soutěži. Slavia se s ním dohodla na pokračování u nejstarší mládežnické ...

Číst více
ROZHOVORY 18.4.2024

Havrdovo volno? Užil si lyžovačku v Itálii, chystá se i do exotiky

Ve Slavii hraje odmalička a v červenobílém dresu si postupně plní hokejové sny. Letos přidal v Edenu další sezónu za A-tým a klub si jeho služby pojistil i pro příští ročník. Jak dvaadvacetiletý ...

Číst více
A-TÝM 15.4.2024

Lukáš Strnad podepsal novou smlouvu se Slavií!

Lukáš Strnad bude i nadále oblékat slávistický dres. Devatenáctiletý útočník má za sebou druhou sezonu v A-týmu, letos navíc pomohl juniorce v play-off k postupu do extraligy. Se Slavií se naopak ...

Číst více