Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
A-TÝM
13. března 2019

Ve 40 letech nejproduktivnější v týmu. Mělo by to štvát ostatní, říká kapitán Novák

Nedávno oslavil 40. narozeniny, přesto zatím hokejový důchod neplánuje. Nemá důvod. V uplynulé sezoně se Jan Novák z pozice obránce stal nejproduktivnějším hráčem Slavie a jako správný kapitán vedl mladý tým na ledě i v kabině. "Bylo to náročné," přiznává v posezonním rozhovoru.

Slavia skončila v uplynulé sezoně až na 11. místě, jak byste tento ročník zhodnotil?
Sezona byla náročná, ale jsem moc rád, že jsem jí odehrál ve Slavii. Začátek byl dobrý, měli jsme i štěstí, když jsme bodovali v zápasech, ve kterých jsme byli ne vždycky lepší. Pak se nám ale štěstí trochu odklonilo a začali jsme vyrovnané zápasy prohrávat. Kdybych to shrnul, tak jsme asi odehráli plus minus to, na co jsme měli, ale samozřejmě jsme se chtěli vidět nahoře a prožívat vítězné vlny. Bohužel to letos tak úplně nešlo a já to beru jako ponaučení pro příští rok. A hlavně by to jako ponaučení měli brát kluci, kteří tady byli, a doufám, že si uvědomí, že to není tak jednoduché a budou více ctižádostiví. Jinak ale musím říct, že tady všechno fungovalo, my hráči jsme tu měli vše, co potřebujeme k tomu, abychom odváděli profesionální výkony. A to je k hokeji také důležité, vím, že není jednoduché klub vést a získávat peníze, takže bych chtěl za tohle vedení a všem co se pohybují kolem klubu poděkovat.

Na začátku ledna jste se ještě pohybovali kolem osmého místa, kde se to podle vás zlomilo?
Asi nedokážu říct přesný datum nebo zápas, nebylo to mávnutím kouzelného proutku. Spíš nás dlouhodobě trápila prodloužení, kde jsme nebodovali a tím postupně začali ztrácet. Nebo byly další zápasy, kdy jsme vyhořeli v posledních minutách, a buď jsme tím přišli o tři body nebo prohráli. Tohle jsou věci, které nás pomalu okrádaly o dobrou pozici a postavení v play-off.

Zhodnocení uplynulé sezony

Jak náročné pro vás bylo dělat kapitána v týmu, který byl z velké části postaven na mladých hráčích?
Byla to pro mě premiéra s tak mladými kluky. Na ledě je to pořád stejné, snažíte se něco vysvětlit, být dobrý vzadu, nedostat gól a pomoci do útoku, náročné to bylo vesměs spíš v kabině, kde si kolikrát připadáte jako jejich rodič, protože někteří mají rezervy v chování. Mladých kluků tu bylo hodně, takže to bylo někdy opravdu těžké.

Vy jste často nastupoval po boku Tomáš Dudy, který byl druhým nejvytěžovanějším juniorem v Chance lize. Jak vám vyhovovala tahle spolupráce?
Dudič odehrál výbornou sezonu, věřím, že mu pomohlo, že hrál se mnou a myslím, že si z toho i něco vzal. On patří mezi těch pár výjimek, kteří jsou v kabině vnímaví, chodí na tréninky, aby se zlepšoval, věnuje se sobě, hokeji. Hrálo se mi s ním dobře, jsem rád, že jsme spolu udrželi obrannou dvojici a určitě jsem si to s ním užil. Je dobře, že se nebojí hrát, i když kolikrát třeba udělal nějakou chybu. Ale ty jsem udělal i já, a ten druhý se je vždycky snažil napravit, takže jsem si s ním rozuměl.

34
Tolik bodů nasbíral Novák v uplynulé sezoně. Díky 5 gólům a 29 nahrávkám se stal nejproduktivnějším hráčem týmu.

V letošní sezoně jste nasbíral čtyřiatřicet bodů a stal jste se nejproduktivnějším hráčem týmu. Sledoval jste svoje osobní statistiky?
Nebudu lhát, vím dobře, kolik jsem měl bodů. Když zbývaly asi tři nebo čtyři zápasy, tak jsem to sledoval a chtěl jsem být první v týmu. Určitě to pro mě byla motivace a nenechávalo mě to chladným.

Nedávno jste oslavil čtyřicáté narozeniny, přesto jste měl bodově druhou nejpovedenější sezonu v kariéře (v základní části sezony 2004/05 Novák nasbíral 36 bodů, pozn. autora). Jaký to je pocit v takovém věku táhnout mužstvo nejen jako kapitán, ale i v produktivitě?
Je to určitě dobré, zajímavé, ale podle mě by mělo spíš mladé štvát, že to za ně vyhrává někdo jiný a ne oni. Alespoň my jsme to tak vždycky měli, že jsme na starší hráče byli naštvaní, když byli lepší. Asi jsem těžil z toho, že to tady bylo klukům jedno. Já jsem s tím samozřejmě z osobního hlediska spokojený a doufám že takové sezony ještě přijdou.

V listopadu si Novák zahrál po boku hokejových a fotbalových hvězd na "Posledním derby" svého velkého kamaráda Pavla Kolaříka. Zároveň se podílel na organizaci celé akce, která vynesla 88 689 Kč na Nadační fond.

Počítáte tedy s dalším pokračováním v sešívaném dresu?
Určitě bych na Slavii chtěl ještě pár sezon přidat. Ještě sice podepsáno nemám, ale už jsme se o tom bavili a já se pořád cítím dobře. Teď bude měsíc volno, ale pak přijde letní příprava a já musím říct, že už se na ní těším, až se budeme zase scházet s klukama v šatně a společně potrénujeme na novou sezonu.

Pavel Kolařík ukončil loni v pětačtyřiceti letech svoji hokejovou kariéru. Ve Slavii odehrál 20 sezon a nasbíral 1122 startů. Vzhlížíte k jeho metám? (Novák má ve Slavii aktuálně odehráno 15 sezon a 743 zápasů, pozn. autora)
Musím říct, že když mi Koláč blahopřál ke čtyřicátinám, tak mi přál hlavně zdraví a ať ho předeženu. To zdraví mu věřím, ale jinak si myslím, že kecal, určitě by nechtěl, abych ho předehnal (směje se). Ale určitě chci hrát ještě nějakou sezonu. Nedá se plánovat kolik jich bude nebo v jakém věku bych chtěl skončit, ale dokud mi bude sloužit zdraví a bude o mě zájem, tak budu rád hrát. Chci tady být a klubu pomoci.

Když jsme zmínili Pavla Kolaříka, vy jste si zahrál i na jeho rozlučkovém Posledním derby. Jak na listopadové utkání s odstupem času vzpomínáte?
Byl to fantastický zážitek, dlouho jsem nezažil nic tak hezkého a hlavně on si to zasloužil. Byla perfektní atmosféra, přijeli kvalitní hráči, takže si to všichni užili a Koláč asi nejvíc. I když si myslím, že jsem byl chvílemi dojatý ještě víc než on, ale on už byl na to asi připravený. Musím říct, že se mi to fakt strašně líbilo.

Kromě aktivní hokejové kariéry na Slavii trénujete i děti. Jak se cítíte ve svojí druhé roli?
Baví mě to. Mám tam syna, to je pro mě motor, který mě táhne, ale máme i dobrý trenérský tým a užívám si to, snažím se dětem něco předat. Teď jsem se navíc přihlásil na trenérskou licenci B a pak se budu pomalu snažit více zapracovávat do trenérského života.

Je trénování něco, čemu byste se chtěl po skončení kariéry věnovat?
Do budoucna asi ano. Nedokážu to teď říct jistě, ale v tuhle chvíli si říkám, že by mě to bavilo. Zatím mě trénování naplňuje a zaplňuje mi odpoledne.

Autor Jakub Mezlík
Nepřehlédněte
A-TÝM 15.4.2024

Lukáš Strnad podepsal novou smlouvu se Slavií!

Lukáš Strnad bude i nadále oblékat slávistický dres. Devatenáctiletý útočník má za sebou druhou sezonu v A-týmu, letos navíc pomohl juniorce v play-off k postupu do extraligy. Se Slavií se naopak ...

Číst více
OHLASY - MLÁDEŽ 12.4.2024

Napřed dřina, pak šampus. Makali jsme na to jedenáct měsíců, říká Luboš Jenáček

Před sezonou přišel Luboš Jenáček do Slavie, aby dovedl juniorku do extraligy, a svůj cíl splnil na sto procent. Sešívaní byli pod jeho vedením dominantní po celou sezonu a teď si užívají oslavy. ...

Přehrát video
OHLASY - MLÁDEŽ 12.4.2024

Z naší strany to byla hodně dominantní sezona, pochvaluje si brankář Jiří Tesař

Po celou sezonu byl Jiří Tesař oporou v zádech pro slávistické juniory a nic se na tom nezměnilo ani v play-off. Ve čtvrtfinále a semifinále si rozdělil práci s Tomášem Voleveckým, ve finále zvládl ...

Přehrát video
OHLASY - MLÁDEŽ 12.4.2024

Bilance 9:0 v play-off? Bez nasazení a úsilí bychom takhle úspěšní nebyli, říká Vašíček

Slávisté nasázeli v play-off Ligy juniorů neuvěřitelných 57 gólů v 9 zápasech a projeli třemi sériemi play-off bez prohry. „Byl to pro mě skvělý zážitek, tuhle skupinu lidí si budu navždycky ...

Přehrát video