Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
A-TÝM
4. dubna 2019

Veber s Říhou skládají mužstvo na sezonu. Základem úspěchu bude tvrdá práce, říkají

Nový sportovní manažer Jiří Veber a hlavní trenér A-týmu Miloš Říha zahájili vzájemnou spolupráci a dávají dohromady tým na novou sezonu Chance ligy. Přečtěte si dvojrozhovor s nejdůležitějšími muži sportovního úseku Slavie.

Pane Vebere, stal jste se novým sportovním manažerem, jak jste se ke svojí nové roli dostal a jak se na ni těšíte?
Jiří Veber:
Nabídku jsem dostal od nového majitele pana Tichého a velice mne potěšila. Dostal jsem se do pozice, kdy mohu něco budovat a tvořit. Zároveň si uvědomuji, že mě čeká nelehká a velmi zodpovědná práce.

Jaké jsou vaše první dny ve funkci?
JV:
Trochu hektické, protože zůstávám i u mládeže. Ale jsem přesvědčen, že se to po určité době srovná.

Pane Řího, co pro vás znamená, že Slavia nyní bude mít sportovního manažera a jaká bude vaše spolupráce?
Miloš Říha:
Věřím, že to bude bez problémů, známe se už z minulosti. S hráči jsem doteď jednal já, nyní převezme štafetu Jirka. Postupně podepisujeme hráče, s nimiž jsme se už dohodli a věřím, že se vždy na konkrétních jménech, o něž budeme mít zájem, shodneme, a budeme spolu vycházet.

JV: Na výsledku jsme závislí všichni a podle toho nás budou všichni posuzovat. Což znamená, že bude velmi záležet na naší spolupráci s Milošem. Po našich rozhovorech jsem přesvědčen, že máme společný cíl.

Jak nyní probíhají jednání s hráči?
MŘ:
Jakmile skončila sezona, tak jsme začali jednat s hráči, s nimiž jsme byli v minulé sezoně spokojení a chtěli jsme, aby tady zůstali. Oslovili jsme je hned, a i když pak došlo k v klubu ke změnám a trošku se ten proces logicky pozdržel, nyní už hráči podepisují nové smlouvy.

JV: Jak říká Miloš, základní kostra byla již oslovena a předběžně domluvena. Poté, co jsem obdržel veškeré informace, to řešíme společně a domlouváme se na dalším postupu. Mám velký zájem a není mi jedno, jak se budeme v příští sezoně prezentovat nejen hrou, ale i postavením v tabulce.

Pane Řího, také vy jste podepsal ve Slavii novou smlouvu a můžete tak navázat na dosavadní prácí v klubu…
MŘ:
Už před rokem jsme do toho šli s cílem, že dochází k zásadním změnám v budování mužstva, které se mělo hodně omladit, a s tím, že spolupráce bude dlouhodobá. Jsem rád, že jsme se i přes změnu majitele dohodli na prodloužení a můžeme na to navázat. Těším se na novou sezonu a věřím, že bude výsledkově lepší. Kádr byl hodně pospolu, kluci, kteří hráli první rok, už budou zkušenější a je na čem stavět. Věřím, že budeme v té konkurenci silnější.

Kádru se jistě nevyhnou také některé odchody. Můžete zmínit, kterých hráčů se to bude týkat?
MŘ:
Petr Tejral ukončil činnost a rozhodl se jít jiným směrem, smlouvu jsme nenabídli Zdeňkovi Kubicovi. Odchází také Lukáš Krejčík, s nímž jsme se původně po sezoně dohodli, ale dostal finančně výrazně lepší nabídku a rozhodl se ji přijmout. Otazníky visí třeba nad Jirkou Drtinou nebo Jindrou Barákem.

Jaký je plán letní přípravy?
MŘ:
Na začátek máme pro mladé hráče jeden mikrocyklus v dubnu, na to navážeme na začátku května, kdy se zapojí už všichni ostatní a pojede se dvouměsíční blok. Samozřejmě i v tuto chvíli mají hráči individuální plány, které si plní.

JV: Letní příprava i celý tréninkový proces je v kompetenci trenérů. Jedno je ale jisté, od hráčů budu vždy vyžadovat zodpovědnost za stoprocentní přístup. Základem úspěchu bude tvrdá práce.

Počítáte, že se s vámi zapojí do tréninku také junioři, kteří mají za sebou velmi dobrou sezonu? (Junioři vypadli ve čtvrtfinále extraligy s Chomutovem, 2:3 na zápasy, poslední utkání rozhodly samostatné nájezdy)
MŘ:
Chtěli bychom, aby se s námi do přípravy zapojili hráči ročníku 2000. Kluci ukázali, že mají kvalitu, měli dokonce na to dostat se dál než do čtvrtfinále. Škoda, že se poslední zápas nehraje do rozhodnutí, nájezdy jsou takové specifické, možná je to to trochu nespravedlivé. Každopádně hráli velice dobře a my s nimi pro áčko počítáme. Jestli se do mužstva dostanou dva nebo se jich tam dostane šest, to už bude záležet na jejich výkonnosti.

JV: V tomto ohledu máme jasno, všichni naši junioři ročníku 2000 dostanou šanci poprat se o místo v sestavě a pak už bude záležet na konkrétních hráčích, jak s ní naloží.

V poslední době zaznívá v českém hokejovém prostředí kritika na práci mladých hráčů. Vyjadřovali se k tomu například pan Hadamczik, pan Hořava, mladí čeští hokejisté působící ve Finsku a kritika zazněla i po sezoně na našem webu. V čem konkrétně je jejich přístup nedostatečný?
MŘ:
Tato problematika se řeší čím dál víc, souvisí to s generačními obměnami a týká se to všech sportů a nejen jich. Jde zejména o přístup k práci a sportu samotnému. Ten problém je širšího charakteru, ale týká se zejména morálních vlastností mladších hráčů. Samozřejmě není to o tom, že by nechodili na tréninky nebo neplnili pokyny, ale o jejich neochotě pracovat navíc. Nemají vůli zlepšovat se, makat na sobě, snažit se být nejlepší.

JV: Podle mého názoru je to dobou a společností ve které žijeme, výchovou a morálkou. Ze svých zkušeností však mohu říci, že i v zahraničí mají podobné problémy, ale asi ne v takové míře. Nebudeme si nic nalhávat i v minulosti tu byli hráči, kterým se nechtělo pracovat, ale asi to bylo v jiném poměru. Dnes trenéři nejenže dělají to, co k trenérské profesi patří, ale musí kluky učit, co je to morálka, co je to tvrdá práce a k čemu slouží. Samozřejmě se nebavíme o malých dětech. Můžu říci, že i u nás v mládeži máme pracovité talentované kluky, ale i slušně řečeno pohodlné, které se snažíme navést na správnou cestu.  

MŘ: Já můžu za trenéry Slavie říct, že jsme na tomto procesu pracovali a budeme v tom pokračovat nadále. Musíme všichni udělat maximum pro to, aby docházelo v této důležité fázi adaptace mladých hráčů ke zlepšování.

Autor Jakub Mezlík
Nepřehlédněte
ROZHOVORY 22.4.2024

Někdy si připadám jako komparz, směje se svému rodičovství Hrdinka

Nebyla to pro obránce Františka Hrdinku klasická sezóna, velkou její část odehrál kvůli zranění s mřížkou na obličeji. Typicky to u něj nevypadá ani teď, krátce po začátku volna se stal totiž poprvé ...

Číst více
MLÁDEŽ 23.4.2024

Seriál příběhů Za postupem přiblíží úspěšný boj juniorů o extraligu

Junioři zvládli splnit hlavní cíl sezony a po bezchybné jízdě postoupili do nejvyšší soutěže. Každý takový úspěch stojí na silných příbězích, bez kterých by se to mnohdy ani nemuselo podařit. A my se ...

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zažij ten nejlepší hokej na turnaji – vstupenky na finálový víkend MS jsou stále k dispozici

Necelý měsíc zbývá do začátku Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024. Hokejová horečka stupňuje, sportovní událost roku na českém území se blíží a vy, fanoušci u toho nesmíte chybět.

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zahrajte si proti slávistům na florbalovém turnaji Prague Clash

HC Slavia Praha vás zve na open air florbalový turnaj Prague Clash 2024, který se uskuteční od 10. do 12. května na Tatranu Střešovice. Turnaje pro mužské i ženské týmy ve formátu 3+1 se uskuteční i ...

Číst více