Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
ZÁPASY
11.10.2005

Útočníky zastoupil obránce Jan Novák

13. kolo, úterý 11.10.2005, Sparta - Slavia
Sparta
1:3
0:2, 0:0, 1:1
Slavia

Branky a nahrávky: 44. Netík (Dragoun) - 5. J. Novák (Vlasák, Bednář), 12. J. Novák (Divíšek, Bednář), 60. Sup (Bednář). Rozhodčí: Rejthar - Gebauer, Lederer. Vyloučení: 6:8. Využití: 0:1. Diváci: 9159.

Sestavy

Sparta

Bříza - Hlavačka, Stehlík, Černošek, Jan Hanzlík, Dobroň, Toman - Ton, Marek, Štrba - Kratěna, Netík, Chabada - M. Růžička, Jakub Šindel, Špaňhel - Vrbata, od navíc 21. Dragoun.

Slavia

Franěk - Kadlec, Kolařík, J. Novák, Žižka, Žabka, Drtina, Graňák - Duda, Beránek, Tomica - Bednář, Divíšek, Sup - D. Hruška, Vlasák, Dlouhý - L. Havel, Sobotka, Vondrka.

Ani pověstná třináctka hokejistům Slavie na hole smůlu nepřilepila, ba právě naopak. Posvětila hokejku Jana Nováka, jehož krásné vyšachování brankáře Břízy a tečovaná střela od modré rozhodly letos první derby pražských S. V poslední třetině sice Netík snížil, ale to bylo ze strany domácích vše. Body Slavii pojistila Supova trefa při závěrečné power-play. První čtvrtina základní části je tedy u konce a Slavia je v extralize stále neporažena.

Lépe do utkání vstoupila Slavia posilněna prozatimní letošní neporazitelností, domácím naopak chyběla celá řada opor. Sparťané hned v úvodu dostali možnost přesilové hry, ale ke střele se nedostali. Stejnou možnost měli také hosté, ale namísto drtivého tlaku přišla šance Špaňhela, jenž uháněl sám na Fraňka. Ve 4. minutě Novák na modré čáře několikrát naznačil střelu, sjel si až k Břízovi a forhendovou kličkou poslal Slavii do vedení. Holešovičtí se z velkého nástupu hostí nemohli dlouho oklepat, v další početní výhodě zkusil štěstí pouze Netík. Slavia nadále určovala tempo zápasu, prosazovala se také obránci, pěknou akci předvedl Graňák. Ve 12. minutě se Vysočanští radovali podruhé. Novákova střela od modré se štěstím zapadla za překvapeného Břízu. Sparta se dostávala ke slovu jen sporadicky, přesto v závěru třetiny dokázala chvílemi slávistické obraně připravit perné okamžiky. V oslabení ujížděl Ton, tísněn obráncem nedokázal svou šanci zužitkovat. Netík prošel sám celým hřištěm, v koncovce ovšem selhal. Před prázdnou brankou srazil Bednář v solidní šanci Štrbu a odešel si na dvě minuty odpočinout. Chabada v přesilové hře před Fraňkem nezvedl ideálně touš, střelou mezi betony neuspěl také Ton.

Druhou část odstartoval Divíškův švih a dobrý zákrok sparťanského veterána. Dobrou příležitost připravil Kratěnovi Chabada, ale Franěk mezi tyčemi stále odolával. Po zaváhání Tomana musel Bříza opět prokázat svůj um, když osamocen čelil nadvakrát Bednářovi. Stejný hráč se vzápětí protáhl po křídle jako štírek a donutil domácího gólmana jít do rozkleku. V polovině utkání měla alespoň optický tlak na chvíli Sparta, ale větší šance si nevytvořila. Veškerá snaha o skórování končila u mantinelu. Naopak Slavia hrála jednoduše, zato účelně. Hruška namazal na střelu Beránkovi, jenž nezamířil přesně, Graňákovo nahození po vhazovaní se zastavilo na tyčce branky. Po jedné z dalších šancí se sám před Břízovou svatyní ocitl Divíšek, ale laxní zakončení nemohlo domácího strážce překvapit.

Do třetí třetiny vstoupila Sparta aktivněji, hnaná touho zápas zdramatizovat hledala recept na dobře zformovanou obranu hostí. Potřebnou dávku štěstí měl Franěk po jedovce Chabady, kterou vyrazil jen špičkou betonu. Ze stejné pozice střílel vzápětí také Kratěna do ramena. Ve 44. minuta Sparta přetavila tlak v kontaktní branku. Netík vystřelil a svou střelu ihned z těžkého uhlu dorazil pod horní tyč brány. Horké chvíle připravilo slávistické obraně také duo Štrba – Marek podpořené střelcem Tonem, Franěk se již oklamat nenechal. Dlouhého střelu vytěsnil na druhé straně chráničem Bříza, poradil si také s nepříjemným pokusem Žabky. Své dovednosti v závěru prokázal také mladý Šindel, ale v zakončení propadl stejně jako pár minut před ním zadák Hlavačka. Jedinečnou možnost srovnat skóre měli domácí v závěru v početí výhodě, ale namísto tlaku přišel zbytečný faul Hlavačky a konec sparťanských nadějí. Ti se ještě pokoušeli zlomit zápas v power play, při které definitivně v 60. minutě zlomil jejich odpor Sup. Sparta uzavřela první čtvrtinu prohrou v derby a ztraceným kouzlem T-Mobile Areny, která byla do třináctého kola nedobyta.

Statistický koutek

Statistiky zpracoval: Jan Beneda
Střely na bránu + mimo
Sparta Slavia
Bolf 0+0
Chabada 5+1
Černošek 1+1
Dobroň 1+0
Dragoun 2+0
Hanzlík 1+1
Hlavačka 3+1
Kratěna 2+1
Langhammer 0+0
Marek 2+2
Netík 3+4
Růžička M. 0+0
Stehlík 1+0
Šindel 2+0
Špaňhel 2+0
Štrba 3+1
Toman 0+0
Ton 3+2
Vrbata D. 0+0
celkem 31
10, 10, 11
Bednář 2+2
Beránek 2+2
Divíšek 2+1
Dlouhý 3+0
Drtina 2+1
Duda 4+0
Graňák 1+0
Havel L. 1+0
Hruška D. 3+1
Kadlec 1+0
Kolařík 1+1
Novák J. 4+3
Sobotka 1+2
Sup 2+0
Tomica 1+1
Vlasák 2+0
Vondrka 1+1
Žabka 2+1
Žižka 1+0
celkem 36
13, 16, 7
Přesné + mimo a zblokované
Všechny pokusy celkem
Všechny pokusy po třetinách
Statistika vhazování
Sparta Slavia
Chabada 2:7
Dragoun 0:1
Langhammer 0:1
Marek 11:5
Netík 7:10
Šindel 1:1
Špaňhel 3:7
Štrba 7:7
Ton 0:1
celkem 31:40
úspěšnost 43,66 %
Třet.: 14:12, 8:12, 9:16
Bednář 1:0
Beránek 14+8
Divíšek 17:6
Sobotka 2:5
Sup 0+1
Vlasák 6:8
Vondrka 0+3
celkem 40:31
úspěšnost 56,34 %
Třet.: 12:14, 12:8, 16:9
Brankáři
Sparta Slavia
Bříza 94,29%
zásahy 33
góly 2
Franěk 96,77 %
zásahy 30
góly 1
Nejlepší hráči
Sparta Slavia
NETÍK
Bříza
Ton
NOVÁK J.
Bednář
Dlouhý
Ohlasy trenérů
Jaromír Šindel (Sparta): Největší rozdíl mezi oběma týmy byl v přesilových hrách, které ovlivnily hlavně začátek zápasu. My jsme měli dvě, které jsme neproměnili, naopak Slavia dala gól hned z první. Pak se hra vyrovnala, byl k vidění kvalitní hokej, ale nám už se nepodařilo vyrovnat. Hodně nám chyběl hlavně Vopat, který by byl proti Slavii velmi platným hráčem.

Jiří Kalous (Slavia): Ukončit sérii neporazitelnosti domácích se nám podařilo zejména díky perfektní ukázněnosti všech hráčů, herní disciplíně a výkonu brankáře Petra Fraňka. Ze zápasu jsme měli obavy, protože v našem týmu v minulých dnech proběhla menší střevní viróza. Nakonec jsme to ale zvládli. Že jsme v první čtvrtině neprohráli je příjemné, ale my už se koukáme dopředu k dalším zápasům.

Autor Tomáš Kubánek, Lucie Vítková
Nepřehlédněte
ZPRÁVY Z KLUBU 19.4.2024

Klapka už pálí v NHL! Stihl první trefu i bitku

Slávistický odchovanec Adam Klapka ve svém šestém zápase v dresu Calgary poprvé skóroval. V noci na pátek otevřel skóre zápasu proti San Jose a pomohl svému týmu k výhře 5:1.

Číst více
MLÁDEŽ 18.4.2024

Luboš Jenáček povede juniory i v extralize!

Luboš Jenáček dovedl v právě skončené sezoně juniory jako hlavní trenér do extraligy, teď s nimi bude pokračovat i v nejvyšší soutěži. Slavia se s ním dohodla na pokračování u nejstarší mládežnické ...

Číst více
ROZHOVORY 18.4.2024

Havrdovo volno? Užil si lyžovačku v Itálii, chystá se i do exotiky

Ve Slavii hraje odmalička a v červenobílém dresu si postupně plní hokejové sny. Letos přidal v Edenu další sezónu za A-tým a klub si jeho služby pojistil i pro příští ročník. Jak dvaadvacetiletý ...

Číst více
A-TÝM 15.4.2024

Lukáš Strnad podepsal novou smlouvu se Slavií!

Lukáš Strnad bude i nadále oblékat slávistický dres. Devatenáctiletý útočník má za sebou druhou sezonu v A-týmu, letos navíc pomohl juniorce v play-off k postupu do extraligy. Se Slavií se naopak ...

Číst více