Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
ZÁPASY
30.1.2005

Skvělé představení zakončilo trestné střílení

44. kolo, neděle 30.1.2005, Slavia - Pardubice
Slavia
5:4p
0:1, 2:1, 2:2 - 1:0
Pardubice

Branky: 29. Žabka (Špaček), 35. Pálffy (Stümpel), 50. Beránek (Žabka), 55. Dlouhý (L.Havel, Beránek), 64. Vlasák (TS) - 16. Mikeska (Hemský, Bulis), 26. Divíšek (Rolínek), 55. Čáslava (Blažek, Dopita), 58. Mikeska (Novotný, Hemský). Rozhodčí: Smeták - Cambal, Unzeitig. Vyloučení: 8:9, navíc Bulis (PCE) 10 minut OT. Využití: 2:1. Diváci: 14 902. Průběh utkání: 0:2, 4:2, 4:4, 5:4.

Sestavy

Slavia

Šmíd - J.Novák, Špaček, Kadlec, Kolařík, Žabka, Graňák, Žižka - D.Hruška, Beránek, Antoš - Pálffy, Stümpel, Tomica - Vlasák, Vašíček, Sup - L.Havel, Kopecký, Dlouhý - Vondrka.

Pardubice

Lašák - Snopek, Čáslava, Novotný A., Havíř, Rozsíval M., Mudroch, Vyhlídal, Pácal - Sýkora P., Dopita, Blažek - Tvrdík, Mikeska, Bulis - Hemský, Divíšek, Rolínek - Koukal, Kolář, Cetkovský.

Jeden z vrcholů základní části extraligy viděla vysočanská Sazka Arena. Do Prahy přijely Pardubice i s davy svých fanoušků. Hokejové bitvě mezi tradičními rivaly nechybělo nic, co má správný souboj mít. Hosté vedli a kráčeli k výhře, Slávisté se však vzepjali čtyřmi brankami k obratu. Dvougólové manko ale Pardubice také smazaly a duel dospěl do prodloužení. V něm potrestal Tomáš Vlasák úspěšně provedeným trestným střílením faul na Tomáše Žižku a rozhodl o výhře domácího týmu.

Úvod zápasu byl z obou stran opatrnější. Již ve 2. minutě se sice domácím naskytla možnost přesilové hry, ale Lašák příliš práce neměl. První nebezpečnější moment přišel až v 5. minutě, kdy domácí chybovali při rozehrávce a málem toho využil Blažek. V 8. minutě se řítil sám na Šmída Sýkora, ale bez cizího přičinění v rozhodující chvíli upadl. Příležitost z kategorie gólových pak přinesla 13. minuta. Po Žižkově střele se dostal k dorážce Pálffy, měl před sebou prakticky prázdnou branku, ovšem gólman hostí se stačil včas přemístit a zasáhnout lapačkou. Ve 14. minutě chybovali slávisté na útočné modré a unikajícího Hemského musel Beránek zastavit jedině za cenu faulu. Pět sekund před vypršením trestu kapitána Pražanů dokázali Východočeši přetavit svoji početní převahu ve vedoucí gól. Hemský zpoza branky podél tyče přihrál Mikeskovi, který z bezprostřední blízkosti nezaváhal. Slavia pak na rozdíl od Pardubic vyloučení soupeře potrestat nedokázala a po dvaceti minutách prohrávala 0:1.

Do druhé části vstoupili svěřenci Vladimíra Růžičky s odhodláním nepříznivý stav vymazat. Ve 24. minutě se o to pokusila svými manévry Kopeckého formace, ovšem Lašák byl pozorný. Ještě blíže k vyrovnání byl o necelou minutu později Pálffy, jenž se prosmýkl mezi dvěma obránci hostí a před ním stál již jen Lašák. Jenže ani tentokrát nejlepší střelec Slavie svého krajana v soupeřově dresu nepřekonal. Vzápětí vyrobil na útočné modré minelu Novák a jím založený požár musel před osamoceným Hemským hasit až Šmíd. Přesto se hosté záhy dočkali gólu. Na začátku 26. minuty vyrazil brankář Slavie Rolínkovu střelu do míst, kde byl najetý Divíšek a ten měl poměrně snadnou úlohu. Domácí se však nehodlali vzdát. Ve 28. minutě, kdy na trestné lavici seděli Havel a na druhé straně Dopita, potrestal hlavní rozhodčí Smeták faul Havíře, čímž se Slavii naskytla přesilovka v poměru 4 proti 3. Havíř na trestné lavici příliš dlouho nepobyl, přesně deset sekund. Hned po vhazování v útočném pásmu vypálil Žabka a jeho dělovka rozvlnila síť Lašákovy branky. V polovině utkání mohlo být dokonce vyrovnáno. Do ideální střelecké pozice z mezikruží se dostal opět Žabka, Lašák stihl puk vyrazil jen k levé tyči, kde se ho ze vzduchu snažil sklepnout do prázdné brány Vašíček. Vrbatův kousek ze zápasu Liberce se Spartou ovšem napodobit nedokázal a kotouč poslal vedle. Vzápětí se individuálně neprosadil ani Hruška a z hrdel fanoušků domácích se tak místo ryku oslavující gól ozval jen smutný povzdech. Gólové radosti se dočkali až na začátku 35. minuty. Při další přesilovce 4 na 3 vystřelil z pravé strany Pálffy a puk proklouzl až do branky. Nebylo třeba ani teče Špačka, který číhal u tyčky. Po této situaci se chvíli nehrálo, protože hosté protestovali kvůli situaci před vyrovnávajícím gólem, kdy se dožadovali vyloučení slávistického hráče. Výsledek však byl kontraproduktivní, Bulis si vysloužil osobní desetiminutový trest. Pardubice po inkasované brance zabraly na vyšší obrátky a Šmíd si na nedostatek práce nemohl stěžovat. Ve 38. minutě sice jen sledoval, jak Rolínek těsně přestřeluje branku, o minutu později však dostal příležitost vyniknout svému semaforu při střele Sýkory.

Rozhodnutí tedy mělo přinést až závěrečné dějství. Na jeho začátku zapomněli domácí při útočné akci Pardubic na Divíška a za záchrannou brzdu musel jen za cenu faulu zatáhnout Žižka. Hosté se v početní převaze neprosadili. Mnohem blíže ke gólu byli ve 46. minutě. Dopita se po Šmídově zákroku dostal k dorážce, naštěstí pro domácí odkrytou branku netrefil a puk pouze projel brankovištěm. V 50. minutě se podobná situace opakovala na druhé straně po střele Žabky a Josef Beránek se na rozdíl od Dopity nemýlil. Strhující zápas pokračoval dále, za další dvě minuty zachránila Lašáka od další pohromy tyčka po střele Antoše. V 55. minutě však slovenský brankář již musel lovit kotouč ze sítě. Důrazný Beránek v útočném pásmu vybojoval zdánlivě ztracený puk pro Havla, který nabil najetému Dlouhému a domácí rázem vedli o dva góly. Již po půlminutě to ale neplatilo. Čáslava napřáhl od modré a jeho projektil zaplul do růžku slávistické branky. Slavia pak ubránila oslabení při vyloučení Antoše, ovšem vedení přesto neudržela. Pardubice zamkly domácí tým v obranném pásmu a po závaru před Šmídem se v 58. minutě prosadil Mikeska.

Stejně jako předchozí duel dospělo měření sil červenobílých barev do nastaveného času. Rozuzlení nakonec přinesla 64. minuta. Unikajícího Žižku ve vyložené šanci zastavil nedovoleně Novotný a hlavní arbitr nařídil trestné střílení. Exekuce se ujal specialista na nájezdy Tomáš Vlasák a svoji pověst potvrdil a získal pro svůj tým bod navíc.

Statistický koutek

Statistiky zpracoval: Jan Beneda
Střely na bránu + mimo
Slavia Pardubice
Antoš 2+3
Beránek 3+3
Dlouhý 1+0
Graňák 1+0
Havel 1+0
Hruška D. 2+1
Kadlec 3+2
Kolařík 1+0
Kopecký 1+1
Novák 1+0
Pálffy 4+2
Stümpel 2+0
Sup 0+0
Špaček 2+3
Tomica 0+1
Vašíček 4+1
Vlasák 4+0
Vondrka 0+0
Žabka 4+1
Žižka 4+0
celkem 40
14, 13, 8, 5
Blažek 0+4
Bulis 0+4
Cetkovský 0+0
Čáslava 1+1
Divíšek 5+1
Dopita 0+2
Havíř 1+1
Hemský 2+3
Kolář 0+0
Koukal 0+0
Mikeska 3+1
Mudroch 2+2
Novotný A. 4+1
Pácal 0+0
Rolínek 0+2
Rozsíval M. 1+2
Snopek 2+1
Sýkora P. 2+1
Tvrdík 0+0
Vyhlídal 0+0
celkem 23
5, 10, 8, 0
Přesné + mimo a zblokované
Všechny pokusy celkem
Všechny pokusy po třetinách
Statistika vhazování
Slavia Pardubice
Antoš 3:2
Beránek 13:8
Havel 1:1
Hruška 0:1
Kopecký 6:2
Pálffy 1:1
Stümpel 16:11
Tomica 1:0
Vašíček 9:11
celkem 50:37
úspěšnost 57,47 %
Třet.: 12:12, 16:11, 18:10, 4:4
Bulis 1:2
Cetkovský 1:0
Divíšek 10:11
Dopita 19:15
Hemský 1:0
Kolář 0:1
Mikeska 5:21
celkem 37:50
úspěšnost 42,53 %
Třet.: 12:12, 11:16, 10:18, 4:4
Brankáři
Slavia Pardubice
Šmíd 82,61 %
zásahy 19
góly 4
Lašák 87,50%
zásahy 35
góly 5
Nejlepší hráči
Slavia Pardubice
PÁLFFY
Žabka
Beránek
DIVÍŠEK
Mikeska
Novotný A.
Ohlasy trenérů
Jiří Kalous (Slavia): "Byl to dramatický zápas, který měl náboj, nasazení, bylo v něm plno osobních soubojů a měl vynikající atmosféru. Divákům se určitě musel líbit. Nás může jen mrzet, že jsme ztratili dvoubrankové vedení. Tým ale prokázal vůli, když se vrátil do utkání ze stavu 0:2."

Jiří Šejba (Pardubice): "Z obou stran to byl vynikající hokej. V první třetině jsme měli více ze hry, Slavii prakticky nic nedovolili a dali i dva góly. Ve druhé části jsme ale lehkomyslností a dalšími fauly do tří Slavii pomohli zpět. Ona se zvedla a srovnala. Mužstvo ale ukázalo charakter, když se dostalo do hry i ze stavu 4:2. Prodloužení je otázka štěstí. Toho, jestli někdo propadne a pak vznikne taková situace. Škoda jen, že se více času nehrálo v pěti."
Autor Jan Chlubna, Lukáš Hykš
Nepřehlédněte
OHLASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Ukázali jsme naši sílu, deset gólů je jen bonus, ví Polák

Pěti body (3+2) se výrazně podílel na první výhře juniorů v semifinále proti Šumperku. I díky Vojtěchu Polákovi slávisté vyhráli úvodní zápas v Edenu 10:2. „Jsem rád, že jsem to konečně protrhnul a ...

Číst více
ZÁPASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Junioři ovládli první semifinále, Šumperku nastříleli deset gólů

Slávističtí junioři odstartovali v Edenu semifinálovou sérii proti Šumperku jednoznačným vítězstvím 10:2, hattricky se blýskli Vojtěch Polák a Viktor Štípek. Druhý duel je na programu v pátek od ...

Číst více
A-TÝM 27.3.2024

Defenzivní pilíř David Kajínek zůstává ve Slavii!

Slavia se dohodla na nové smlouvě s Davidem Kajínkem. Pětatřicetiletý defenzivní obránce se chystá na svoji druhou sezonu v červenobílých barvách.

Číst více
MLÁDEŽ 26.3.2024

Juniorské semifinále startuje ve čtvrtek v Edenu!

Junioři se po čtvrtfinálovém vítězství nad Porubou přiblížili svému cíli, k vytouženému postupu do extraligy je ale nutné zvládnout ještě dva důležité kroky. V semifinále, které se hraje opět na tři ...

Číst více