Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
ROZHOVORY
4. září 2002

Premiéra proti Jágrovi

Je odchovancem Dukly Jihlava, odkud před pěti lety odešel do zámoří. Loni se vrátil do extraligy a odehrál jeden rok v barvách Zlína. Před nadcházející sezónou se stal novou posilou obranných řad Slavie. Na ledě je lepší se mu vyhnout, jeho urostlá postava budí respekt, ale v soukromí působí velice sympatickým a skromným dojmem. Na pár otázek nám odpověděl Marek Posmyk.

Do Ameriky jste odcházel ve velice brzkém věku, když byste mohl vrátit čas, rozhodnul byste se jinak?
"Bylo by to těžké rozhodování, když jsme předtím odcházel v těch osmnácti letech tak jsem o Americe vlastně vůbec nic nevěděl. A v téhle době bych snad ještě zůstal rok v extralize a trošku víc se vyhrál. Potom bych asi do toho znovu skočil, ale to je tedˇ těžko říct."

Strávil jste tam čtyři roky, jak jste spokojen s působením v zámoří?
"Tak první rok jsem hrál vlastně ještě v juniorech, bylo to celkem v pohodě. Potom další roky na farmě a ke konci i chvíli v NHL, to byla taková spíše zkušební doba, ale určitě toho nelituji."

V dresu Tampy jste nakonec odehrál v NHL devatenáct utkání, vzpomenete si na svůj debut a jedinou Vaší branku?
"Určitě si vzpomenu, první zápas jsme hrál proti Jaromíru Jágrovi s Pittsburghem a gól jsem vstřelil proti Ottawě, na to se nezapomíná."

Jste odchovancem Dukly Jihlava, v jejímž dresu jste také dostal první šanci v extralize. Sledujete momentální situaci v klubu? Jihlava se už tři roky marně snaží o návrat do nejvyšší soutěže...
"Určitě mě to zajímá, i v Americe jsem to po internetu sledoval, každý rok vlastně byli blízko postupu zpátky, ale vždycky jim to nějak nevyšlo. Samozřejmě bych byl velice rád, kdyby se Jihlava do extraligy vrátila. A já osobně bych se domů také rád někdy vrátil."

Loňskou sezónu jste strávil v dresu Zlína, jak jí hodnotíte?
"Z pohledu mužstva to bylo myslím vynikající, skončili jsme na třetím místě, což byl docela úspěch. A vlastní výkony? Celá sezóna byla dá se říct vydařená až vlastně do toho playoff, kdy jsem byl trenérem posazen na lavičku, že jsme hrál moc tvrdě. Nevím, těžko říct co tím trenér myslel. Podle mě jsme si to měli vyřídit spíše mezi sebou."

Debutoval jste však i v reprezentaci, odehrál Baltica Cup, takže asi nakonec převládla pozitiva?
"Řekl bych, že to byla taková sezóna, o které se nedá říct, že by to bylo úplně špatné. Až na ten závěr."

Nyní přicházíte do Edenu, jak vůbec probíhaly námluvy se Slavií?
"Ne že bych za každou cenu chtěl odejít ze Zlína, ale i pod dojmem z toho závěru jsem se domluvil se svým agentem, že by bylo dobré vyzkoušet nový tým. Slavia měla zájem, chtěla podobného obránce jako jsme já a tak jsem tady."

To vlastně prohlásil i trenér Vladimír Růžička, že beci jako vy se mu zamlouvají...
"Já doufám, že ho nezklamu a budu se snažit podávat co nejlepší výkony, abych byl týmu prospěšný."

Loni jste patřil k nejtrestanějším hráčům extraligy, čím to podle Vás bylo? Jiným metrem českých rozhodčích než v Americe?
"Určitě je to tu jiné než v Americe, tady se rozhodčí zaměřují spíše na zákroky tělem než na vysoké hokejky, hákování. Podle mě by to mělo být naopak, protože tím se hráč nezraní tolik jako po zákroku holí a podobně."

Budete se snažit nějak zapracovat na snížení obdržených trestných minut?
"Už jsem odehrál asi dvanáct utkání v přípravě a myslím, že to docela šlo. Nejsem skoro vůbec vylučovaný a i si hraji tu svojí hru do těla."

Neoblíbená příprava končí, příští týden už začíná extraliga. Jak se těšíte a jaké bude podle Vás mít Slavia v soutěži ambice?
"Myslím, že až se dáme dohromady, potom co se ti čtyři hráči vrátí z repre, že to půjde. Musíme prostě táhnout všichni za jeden provaz, protože to asi jinak nejde. Dát do toho všechno a jít od zápasu k zápasu. Slavia by měla patřit k favoritům, dvakrát za sebou se dostala do semifinále, tedˇ by to chtělo udělat finále. Každopádně musíme hrát ten svůj hokej a jít tvrdě za svým cílem."

Jaká je parta v týmu, musel jste se v kabině hodně seznamovat nebo jste potkal i nějaké známé tváře?
Tak určitě jsme se znal s některými hráči z reprezentace do 20 let - Davidem Hruškou, Petrem Kadlecem. Potom z Jihlavy s Markem Tomicou, Viktorem Ujčíkem. V tom by neměl být problém."

Vaše fyzické dispozice Vás předurčují k tvrdé hře a k jakési roli zlého muže. K hokeji patří i různé šarvátky, můžete něco podobného slíbit slávistickým fanouškům?
":-) Zatím je předčasné o tom mluvit, to se vždycky odvíjí od toho zápasu a potom se to třeba někdy může vyvinout v nějakou šarvátku."

Právě loni jste se zapsal do podvědomí hokejové veřejnosti utkáním v Plzni, kdy jste měl konflikt s Radkem Dudou, poté při odchodu do kabin i s diváky...
"No, my už jsme měli šarvátku u nás ve Zlíně, tam to pro něj dopadlo velice špatně. V Plzni to zas tak moc nebylo, přijde mi, že rozhodčí u nás do toho strašně rychle zasahují, takže se ta šarvátka někdy ani pořádně nerozběhne."

Jaké máte cíle do budoucna?
"U nás je to určitě reprezentace, dostat se tam, to je ta nejvyšší meta. Alespoň na nějaký turnaj."

A co NHL?
"Tak tam si určitě nechávám otevřené dveře, rád bych to ještě někdy zkusil. Bylo by mi celkem jedno do jakého týmu by to bylo. Já nežádám žádné velké peníze, s jednocestným kontraktem by se tam šlo určitě lépe, i když vám to stejně nezaručí, že budete hrát nahoře. Ale je to už taková vizitka hráče."

Závěrem - jak se Vám líbí v Praze?
"Je to sice trošku něco jiného než ve Zlíně, ale dá se na to zvyknout."

V posledních dnech skoro celou republiku a Prahu nevyjímaje zasáhly obrovské povodně. Jak jste to vnímali v kabině?
"Pro nás bylo štěstí, že to zimák nezasáhlo, ale jinak to bylo strašné. S klukama jsme se složili a dali dohromady nějaké peníze, abysme alespoň trošku pomohli."
Autor Miroslav Votava
Nepřehlédněte
A-TÝM 3.5.2024

Slavia získala nejlepšího gólmana posledního play-off

Druhou posilou našeho kádru je dvaadvacetiletý gólman Oldřich Cichoň, který naposled působil v Litoměřicích a s úspěšností zákroků 93,8% byl nejlepším brankářem uplynulého play-off Chance ligy.

Číst více
FANOUŠCI 3.5.2024

Chcete vidět hvězdy světového hokeje v akci? Stále máte možnost!

Nestihli jste pořídit vstupenky na český tým? Nevadí! To ale neznamená, že už nemáte šanci v Praze a Ostravě na vlastní oči sledovat zahraniční hokejové superstar.

Číst více
A-TÝM 2.5.2024

Vítáme první posilu! Do Edenu přichází útočník Roman Přikryl

První slávistickou posilou pro novou sezonu je útočník Roman Přikryl, který přichází do Edenu z Karlových Varů. Devětadvacetiletý hokejista má na svém kontě přes stovku zápasů v extralize a 346 v ...

Číst více
A-TÝM 2.5.2024

Vojtěch Šik novým asistentem trenéra!

Třiatřicetiletý Vojtěch Šik, který naposled působil v Karlových Varech, se stává novým asistentem trenéra Aleše Tottera. V realizačním týmu áčka naopak nebudou pokračovat Daniel Tvrzník, který končí ...

Číst více