Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
ROZHOVORY
31. července 2005

Ze Slavie si odnesu skvělé vzpomínky, říká Josef Vašíček

P r a h a - Momentálně si užívá léta a v rodném Havlíčkově Brodě se připravuje na novou sezónu. V nejbližších týdnech ho čeká velké rozhodnutí. NHL se od příští sezóny opět rozjede, Josef Vašíček je ale zatím bez smlouvy a bude čekat na nabídku “Hurikánů“ z Caroliny. Ve Slavii loni zanechal skvělý dojem, patřil k oporám mužstva. Získal si slávistické fanoušky, kteří ho zvolili Nejužitečnějším hráčem sezóny. V pátek zavítal na první přípravný zápas Slavie do Edenu a nevyloučil možnost, že by mohl oblékat červenobílý dres i v příští sezóně. ”Možností je více a mezi nimi i Slavia,” řekl v rozhovoru pro klubový web.

Premiérová sezóna v české extralize vyšla urostlému centru na výbornou. Brzy zapomněl na zklamání, že se v NHL kvůli výluce nehraje a po celý rok podával kvalitní výkony. Slovenská dvojice Pálffy – Stümpel má možná ve světě zatím větší věhlas, ale slávistické fanoušky si nejvíce získal Josef Vašíček. Rodák z Havlíčkova Brodu, který se v patnácti vydal do Prahy, ze Slavie po pár letech jako mladý “zelenáč“ zamířil za oceán, prosadil se v NHL do základní sestavy v týmu Carolina Hurricanes, zahrál si finále Stanley Cupu, aby se po šesti letech vrátil do Slavie a prožil si opožděnou premiéru v nejvyšší české soutěži.

Na ledě potvrdil pověst bojovníka, ale i chytrého a konstruktivního hráče, stal se jedním z lídrů mužstva. Vyhrál kanadské bodování Slavie po základní části. Mimo led působí jako sympatický chlapík, žádostem novinářů o rozhovor vždy ochotně vyhoví, je příjemným společníkem a rozhodně si nehraje na žádnou hvězdu. I když za tu ho zvolili čtenáři oficiálních klubového webu v anketě o Nejužitečnějšího hráče sezóny 2004/05. Ještě předtím se radoval z největšího úspěchu kariéry, když s českým národním týmem vyhrál na šampionátu ve Vídni titul mistra světa. Chybí už snad jen výraznější úspěch Slavie v play-off extraligy a sezóna Josefa Vašíčka by neměla žádnou vadu na kráse.

Od mistrovství světa ve Vídni uplynuly už více než dva měsíce, jsou vzpomínky na šampionát a oslavy titulu mistrů světa stále ještě živé?
Občas jsou nějaké akce, takže si na to vždycky vzpomenu, ale jinak už se začínám připravovat na novou sezónu. Byl to nádherný pocit vyhrát titul a být v nejlepším týmu na světě pro tenhle rok. V hlavě určitě stále přetrvává skvělý pocit a strašně moc si toho vážím, že jsem tam u toho mohl být.

Když se ohlédnete za celou sezónu, tak vám možná ani nemusí být líto, že NHL vůbec nezačala. Je to tak?
Na začátku jsem z toho byl takový všelijaký, ale zas jsem se těšil na premiéru v extralize. Můžu říct, že ten rok byl nakonec suprový. Byl jsem ve Slavii spokojený. Hodnocení sezóny bych vzal na více částí, bylo to takové nahoru – dolů. Základní část extraligy byla výborná, v play-off přišlo zklamání, protože jsme myslím měli mančaft, který měl na víc. A pak přišlo MS a zase se to otočilo. Byl jsem strašně rád, že to tak dopadlo.

Očekával jste, že se Vám bude ve Slavii tak dařit? Stal jste se nejproduktivnějším hráčem týmu, chvála se hrnula ze všech stran…
Já vůbec nevěděl, co od toho můžu očekávat, nikdy jsem tady nehrál delší dobu, jen předtím jedno MS. Zvykal jsem si na pravidla, která tady byla. Byl jsem sezónou mile překvapen, po psychické stránce jsem byl naprosto v pohodě, ale nebyl jsem v tom sám, komu se dařilo. Hokej není o jednotlivcích, musí na to být více lidí a my jsme tady měli dobrý mančaft, což mi hodně pomohlo.

Co si odnesete ze sezóny strávené ve Slavii do další kariéry?
Co si odnesu? Určitě skvělé vzpomínky, do Slavie bych se chtěl jednou vrátit, možná to vyjde už letos, nevím jak to ještě dopadne, nemám v Americe podepsanou smlouvu. Sezóna ve Slavii byla opravdu skvělá po všech stránkách, byl jsem tady maximálně spokojený. Doufám, že jsem tady zanechal dobrý dojem a že bych mohl ve Slavii ještě někdy hrát.

Čtenáři klubového webu Slavie vás zvolili v anketě Nejužitečnějším hráčem sezóny. Vyhrál jste s velkým náskokem, co na to říkáte?
Samozřejmě jsem to viděl a byl jsem docela překvapený, tady bylo spousta výborných hráčů, já přišel do Slavie první rok jako nový. Je to velice potěšující, chtěl bych jim za to určitě poděkovat, doufám, že se jim moje hra líbila a snad se ve Slavii ještě potkáme. Hokej se hraje pro fanoušky, je to krásné ocenění a jsem za to rád.

Po roce se opět začne hrát NHL, jaká je vaše pozice v zámoří?
Nejsem volný hráč, ale můžu jít k arbitráži. Přemýšlím nad tím, musím se domluvit s agentem, Carolina mi určitě dá nějakou nabídku a pak se bude jednat začátkem příštího měsíce a uvidí se, jak to dopadne. Možností, kde bych mohl příští sezónu být, je víc, nejenom v Americe. Já sám momentálně nevím.

V případě dohody s vedením “Hurikánů“, kdy byste vyrazil zpět do Ameriky?
Kdybych se dohodl, tak kempy začínají někdy začátkem září, takže v září bych vyrazil zpátky, ale zatím opravdu nevím, momentálně se spíš soustředím na to, abych se dobře připravil na sezónu, jako loni nebo předloni. Od jednání tam mám agenta, který mi vždycky zavolá co a jak, pobavím se s ním o tom... Už jsme to spolu probírali, jaké mám možnosti. Uvidím jak to nakonec dopadne, nabídku z NHL budu zvažovat.

Proberme si všechny možnosti – vedle NHL se hodně psalo o ruské lize, je mezi nimi i Slavia?
Slavia tam je, ale ještě opravdu uvidíme, jak to bude. Já už jsem o tom s Růžou mluvil, dost tomu pomohla loňská sezóna, kdy jsem tady byl maximálně spokojený. Teď se uvidí, jak na to budou reagovat v Americe a jaká bude nabídka z NHL.

Děkuji za rozhovor.

Zájem o setrvání Josefa Vašíčka ve Slavii potvrdil i hlavní kouč a GM Vladimír Růžička. I když ví, že v případě dobré nabídky z NHL bude jen těžké konkurovat. ”Máme s Pepou Vašíčkem dohodu, že kdyby mu nevyšla NHL, tak bude jednat se mnou.”

#63# JOSEF VAŠÍČEK

Narozen: 12.9. 1980
Přezdívka: Vašón
Post: Útočník

Statistiky Josefa Vašíčka

Největší úspěchy:
Mistr světa z Vídně 2005 
Juniorský mistr světa ze Švédska 2000
Finalista Stanley Cupu 2002

V anketě na hc-slavia.cz:
Nejužitečnější hráč sezóny 2004/05

Napsal o něm deník Sport po MS ve Vídni: "Dobrosrdečný obr, velký bojovník a týmový hráč. S postupem času také specialista na oslabení. Nejvíce minut nakonec na ledě strávil v semifinále a ve finále. Odměna za jeho černou práci byla sladká - ve finále dal střelou přes celé hřiště třetí gól do prázdné branky Kanady."


"Ještě jsem neřekl ve Slavii poslední slovo," jakoby říkal Josef Vašíček

Foto: © Michael Mareš, Martin Prokop


Odkazy na články

  • Profil Josefa Vašíčka

  • Rozhovor po prvním tréninku na Slavii v létě (5.srpna 2004)

  • Po návratu z MS ve Vídni (17.května 2005)

  • Rád bych vyhrál jednou Stanley Cup a potom se vrátil do Čech (off-line rozhovor 4.února 2005)
    Autor Miroslav Votava
  • Nepřehlédněte
    ZPRÁVY Z KLUBU 19.4.2024

    Klapka už pálí v NHL! Stihl první trefu i bitku

    Slávistický odchovanec Adam Klapka ve svém šestém zápase v dresu Calgary poprvé skóroval. V noci na pátek otevřel skóre zápasu proti San Jose a pomohl svému týmu k výhře 5:1.

    Číst více
    MLÁDEŽ 18.4.2024

    Luboš Jenáček povede juniory i v extralize!

    Luboš Jenáček dovedl v právě skončené sezoně juniory jako hlavní trenér do extraligy, teď s nimi bude pokračovat i v nejvyšší soutěži. Slavia se s ním dohodla na pokračování u nejstarší mládežnické ...

    Číst více
    ROZHOVORY 18.4.2024

    Havrdovo volno? Užil si lyžovačku v Itálii, chystá se i do exotiky

    Ve Slavii hraje odmalička a v červenobílém dresu si postupně plní hokejové sny. Letos přidal v Edenu další sezónu za A-tým a klub si jeho služby pojistil i pro příští ročník. Jak dvaadvacetiletý ...

    Číst více
    A-TÝM 15.4.2024

    Lukáš Strnad podepsal novou smlouvu se Slavií!

    Lukáš Strnad bude i nadále oblékat slávistický dres. Devatenáctiletý útočník má za sebou druhou sezonu v A-týmu, letos navíc pomohl juniorce v play-off k postupu do extraligy. Se Slavií se naopak ...

    Číst více