Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
PREVIEW
8. dubna 2006

Finále začíná, prestižnějšího soupeře si ani nelze představit

P r a h a - Prestižnější duel už si slavistický fanoušek ani nemůže představit. Snad jen příjezd slavného New Yorku Rangers v čele s Jaromírem Jágrem by mohl vzbudit takový zájem jako finále extraligy, když se v něm proti sobě postaví Slavia a Sparta. Celý finálový kolotoč se tedy roztočí jen na dvou místech vzdálených několik kilometrů od sebe. Dvě největší české arény budou mít co dělat pojmout všechny fanoušky, kteří nebudou chtít nechat si historický souboj ujít.

Náš soupeř
Klub založen: 1903 jako klub bandy hokeje, 1909 hokejový klub
Trenéři: od 8.11.2005 František Výborný, Marian Jelínek, do 8.11.2005 Jaromír Šindel, David Volek, Jiří Doležal
Největší úspěchy: Československo: 4 x mistr ligy (1953, 1954, 1990, 1993); ČR: 2 x mistr ligy (2000, 2002)
Posledních pět let: 2. > 1. > 3. > 3. > 5.
Internet: www.hcsparta.cz
Hvězdy týmu: Petr Bříza, Jiří Vykoukal, Petr Ton, Jan Marek

Náš soupeř

Před začátkem sezóny si klub s jedním z největších rozpočtů v extralize dával ty nejvyšší cíle. Skutečnost však byla zcela odlišná. Místo bojů o nejvyšší příčky se sparťané stále pohybovali na rozhraní elitní osmičky. Kvůli špatným výsledkům a hernímu projevu byl proto v průběhu základní části od trenérského kormidla odvolán trenér Jaromír Šindel spolu se svými asistenty Davidem Volkem a Jiřím Doležalem. Staronovým trenérem se stal František Výborný, který si za svého asistenta zvolil Mariána Jelínka. Krize si vyžádala i další oběti. Na vlastní žádost z funkce generálního manažera a člena představenstva Sparty odstoupil Luboš Koželuh. Řízení Sparty za něj převzal podnikatel Viliam Sivek.

Skomírající tým se podařilo oživit několika hráčskými výměnami. Z Vítkovic přišel na hostování obránce Marek Černošek, výměnou za Martina Hlavačku přišel z Liberce Angel Nikolov, který ale nakonec odešel do Znojma. Překvapivá výměna útočníků proběhla mezi Spartou a Plzní. Na přestup za Jiřího Zelenku a Jakuba Šindela přišli Petr Havelka, který se však v týmu neprosadil a putoval do 1. ligy, a šikovný centr Josef Straka.

Vzájemné zápasy v letošní sezóně

Ze tří čtvrtin byli úspěšní slávisté v letošních duelech se Spartou. Hned v tom prvním zvítězili v T-Mobile Areně 3:1. Pro celé utkání byla klíčová první dvacetiminutovka, ve které se dvakrát trefil Jan Novák, když nejprve v souboji tváří v tvář pěknou fintou nedal Břízovi šanci a poté ještě jednou přesně zamířil od modré čáry. Snížení Netíka v poslední třetině sice dalo domácím znovu šanci, ale připsání tří bodů na konto Slavie pečetil v poslední minutě trefou do prázdné branky Sup.

I v domácím prostředí byli slávisté nakonec spokojenějším týmem. Po dvou třetinách sice prohrávali se svým rivalem 1:2, ale během poslední desetiminutovky dokázali utkání zcela otočit. Postupně se trefili Bednář, Dlouhý a v 58. minutě konečný stav výsledku určil Tomica.

Třetí utkání v této sezóně se také hrálo na ledě Sazka Areny a také po šedesáti minutách svítilo na multifunkční kostce skóre 4:2. Svůj tým za vítězstvím nasměroval již v 1. minutě bleskovou trefou Vlasák a ke zkáze holešovického klubu ještě přispěli Tomica, Sup a Dlouhý.

Až ve čtvrtém vzájemném měření sil se dočkali sparťané. Svému rivalovi v posledním kole základní části udělili tvrdou lekci, když díky svému hernímu nadšení jasně ovládli hřiště, nastříleli šest branek a bez ohledu na výsledek Pardubic si zajistili postup do play-off. Čestný úspěch slávistů zaznamenal až v 59. minutě Josef Beránek. Všech šest puků ze své branky lovil Petr Franěk.

Sparta v play-off

Těžký soupeř se postavil Spartě do cesty hned ve čtvrtfinále. Obrannou hrou proslulý celek Hamé ale na v pohodě hrající Pražany nevyzrál. Zlínští medvědi vyhráli oba domácí duely shodně 2:1, jenže na své výkony již nedokázali v dalších zápasech navázat. Hlavně skvělý Petr Bříza v klíčových momentech pomohl svým spoluhráčům. Dvě nuly na jeho kontě hovoří za vše.

Ani Znojmo nezpůsobilo sparťanům výraznější komplikace. Jen v jediném zápase dokázalo vstřelit více jak jednu branku a to bylo na soupeře disponujícího řadou kvalitních útočníků málo. Ani výkony v play-off proslulý Jiří Dopita si s Břízou nevěděl rady. Pro finálovou sérii by mohl být důležitý fakt, že sparťané stejně jako slávisté dokázali uspět v samostatných nájezdech, i když na tuto eventualitu došlo pouze jednou.

Sparta těsně před derby

Vrásky na čele přibývají Františku Výbornému při pohledu na marodku. Figurují na ní dvě jména, přesto je ztráta obrovská. Sparta se totiž v jednom z rozhodujících utkání bude muset obejít bez tahouna týmu Martina Chabady a bojovníka Martina Štrby. Kapitána týmu postihly po utkání ve Znojmě zdánlivě banální bolesti břicha, jenže další vyšetření prokázala akutní zánět slepého střeva a hráč musel být ihned operován. Tím pro něj sezóna těsně před vrcholem skončila. Podobně je na tom také Štrba, kterému sezónu ukončil zákrok Bičánka na koleno. Důrazný útočník se rovněž podrobil operaci.

Historická bilance v extralize
SLAVIA – SPARTA
Základní část: 
44 18 - 6 - 22 124:139
Semifinále 2001/2002: 
3 0:3 3:11
Semifinále 2002/2003: 
6 4:2 15:11
Semifinále 2003/2004: 
7 4:3 20:14
Celkem: 
60 25 - 6 - 29 157:167
 
Postavení po základní části
2. Slavia   52   31 - 0 - 7 - 1 - 13   164:111  101
6. Sparta   52   21 - 5 - 2 - 3 - 21   155:135   78
 
Co mají oba týmy společného
Kromě toho, že oba kluby sídlí v jednom městě, což je v extralize rarita, najdeme několik hráčů, kteří tvoří pojítko mezi oběma rivaly. Ze současných hráčů Sparty působili dříve ve Slavii Petr Bříza a František Ptáček. Z kádru Slavie nastupovali v minulosti za Spartu střelec Jaroslav Bednář, bojovník Radek Duda a šikovný štírek Michal Sup.
Poslední zápasy
Slavia - Třinec 5:3
Slavia - Třinec 7:4
Třinec - Slavia 2:3 s.n.
Třinec - Slavia 3:4p



Slavia - Č. Budějovice 0:2
Slavia - Č. Budějovice 3:0
Č. Budějovice - Slavia 1:2 s.n.
Č. Budějovice - Slavia 3:4
Slavia - Č. Budějovice 2:1 s.n.
Zlín - Sparta 2:1
Zlín - Sparta 2:1
Sparta - Zlín 4:3
Sparta - Zlín 3:2
Zlín - Sparta 0:1
Sparta - Zlín 3:0

Znojmo - Sparta 2:3 s.n.
Znojmo - Sparta 3:1
Sparta - Znojmo 4:1
Sparta – Znojmo 2:1
Znojmo - Sparta 1:6
Sestavy v minulém kole
Franěk - Graňák, Kadlec, Žižka, Novák J., Žabka, Kolařík, Pojkar - Duda, Beránek "C", Tomica - Hruška D., Vlasák, Sup - Bednář, Sobotka, Prorok - Dlouhý, Divíšek, Kopecký - Vondrka. Bříza - Ptáček, Toman, Stehlík, Hanzlík, Tabaček, Černošek, Pilař, Vykoukal - Ton, Marek, Kašpařík - Hlinka, Chabada, Sivek - Straka, Netík, Kratěna - Dragoun, Langhammer, Růžička.
Nejproduktivnější hráči
1.Tomáš Vlasák 9 - 6+7=13
2.Jaroslav Bednář 9 - 3+6=9
3.Josef Beránek 9 - 1+6=7
4.Radek Duda 7 - 1+6=7
5.Petr Kadlec 9 - 4+2=6
1.Jaroslav Hlinka 11 - 6+4=10
2.Ondřej Kratěna 11 - 2+6=8
2.Martin Chabada 11 - 2+6=8
4.Jan Marek 11 - 3+3=6
5.Petr Ton 11 - 3+2=5
Brankáři
Petr Franěk 9 - 1,98 - 93,07% Petr Bříza 11 - 1,44 - 95,66%
Autor Marek Chlupatý
Nepřehlédněte
ROZHOVORY 8.5.2024

Asi se mi nejlíp chytá pod tlakem, nebo když jde o hodně, říká Oldřich Cichoň

Odchytal skvělou vyřazovací část. Oldřich Cichoň za sebou ve statistikách nechal i gólmany finálových týmů a dovedl Litoměřice ke třetímu místu. „Chytal jsem play-off už před dvěma lety v Sokolově a ...

Číst více
ZPRÁVY Z KLUBU 7.5.2024

Do extraligového Klubu legend byli uvedeni i dva slávisté

Do nově vzniklého Klubu legend ELH bylo dnes uvedeno prvních 12 osobností, mezi nimiž nechyběly ani dvě spojené s naším klubem - obránce Petr Kadlec a útočník a trenér Vladimír Růžička

Číst více
A-TÝM 7.5.2024

V Edenu po třinácti letech. Slavii posílí útočník Martin Šťovíček

Produktivní osmadvacetiletý útočník Martin Šťovíček prošel slávistickou mládeží, teď se po třinácti letech vrací do klubu, kde vyrůstal, a poprvé nastoupí také za áčko. Do Edenu přichází ze Znojma, ...

Číst více
ROZHOVORY 5.5.2024

Přikryl se schází ve Slavii s kamarádem. Doufám, že Berymu připravím nějaké góly, usmívá se

Jako mladí spolu začínali v Plzni, teď se po dlouhé době scházejí v jednom týmu. Devětadvacetiletý útočník Roman Přikryl přichází do Slavie jako tvůrce hry a nahravač, Matěj Beran byl v uplynulém ...

Číst více