Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
ROZHOVORY
10. listopadu 2010

O2 arena je pro nás obrovský zabiják, připouští Vladimír Růžička

Uplynulé tři sezony sbíral se Slavií samé úspěchy, nyní se ale červenobílá mašina zadrhla a v tabulce je až jedenáctá. Generální manažer a trenér Slavie Vladimír Růžička ovšem nijak nepanikaří. Je přesvědčen o tom, že tvrdou prací se jeho tým dostane zpět na výsluní. Zároveň připouští, že klub teď musí hodně šetřit. “Během tří let jsme se dvakrát dostali do finále a jednou do semifinále, ekonomicky jsme ale trpěli," řekl legendární kouč v exkluzivním rozhovoru pro stránky Slavie.

Pane Růžičko, v Karlových Varech vstřelila Slavia pět branek. Znamená to, že se útočníci konečně chytli?
V to můžeme jen doufat. Naše produktivita je špatná a odráží se to hlavně na výsledcích. Vždyť my kdybychom každý zápas dali o dva góly více, tak máme bodů, že nevíme co s nimi! Jenže my většinou dáme gól jen jeden a s tím nemůžeme vyhrát.

Čím to podle vás je, že se hráčům v koncovce nedaří?
O tom přemýšlíme pořád. Na tréninku to tam klukům padá, ale pak přijde zápas a někde to skřípe. Čím to je, nevím, možná hraje roli nervozita. Na druhou stranu je ale potřeba říct, že v minulých sezonách jsme v útoku spoléhali především na hráče jako Červenka, Bednář, Hruška nebo Beránek, kteří nám dneska chybějí. Hráči, které tu máme teď, chodili dřív na přesilovky na nějakých dvacet vteřin, a najednou tam chodí od začátku… Má to na nich stát, což není jednoduché. Nemůžeme se proto ani moc divit, že jim to zatím tolik nejde. Nejdřív se do toho musí dostat.

Jak jim v tom lze pomoci?
Je to o tvrdé práci, o ničem jiném. Během reprezentační přestávky se prostě musíme dát dohromady a přizpůsobit tomu i trénink. Dneska už není hokej o gólech do prázdné brány. Vyhrává ten, kdo se více tlačí do brány. A právě to nám v některých zápasech chybělo. Musíme se v tom o dost zlepšit. Máme skvělého gólmana a i naše hra v defenzívě je lepší než v minulých letech, takže je opravdu velká škoda, že nejsme schopni častěji skórovat.

Uvažoval jste o tom, že byste tyto problémy řešil příchodem zkušeného útočníka, nebo ekonomická situace takovou možnost vylučuje?
My jsme si řekli, že prioritou pro nás bude se finančně srovnat. Tím, že poslední roky hrajeme v O2 areně, na tom nejsme v tomto směru dvakrát dobře. Během tří let jsme se dvakrát dostali do finále a jednou do semifinále, ekonomicky jsme ale trpěli. To je na tom to nejsmutnější. Neustále se snažíme hledat nové sponzory, ale situace není lehká. Platíme velké peníze za dva stadiony a musíme se s tím nějak vyrovnat. A není to žádná sranda, ty částky jsou obrovské. Nejde o desetitisíce, ale o miliony. Do toho platíme mládež, na kterou nám město nepřispěje ani korunou… Musíme si tedy přiznat, že na nákup posil nyní nemáme. Navíc nikde není psáno, že by nám nějaký zkušený útočník pomohl. Jak to sleduji, hodně z nich letos v extralize nepředvádí nijak oslnivé výkony .

Je už ekonomická stránka klubu lepší než v úvodu sezony? Napovídá tomu rýsující se dohoda, že by kostka nad ledem měla být zapnutá každý domácí zápas.
Snažíme se dělat maximum. Chápu, že se divákům nelíbí, když je kostka vypnutá, ale my holt nějak šetřit musíme. Šetří úplně všichni. Nemůžeme si přece koupit něco, na co nemáme.

A nyní to s tou kostkou vypadá jak?
Mám dojem, že by už měla zůstat zapnutá. Přesné informace o tom má Láďa Blažek (obchodní ředitel), ale co vím, jednání opravdu směřují k dohodě. Dřív to prostě nešlo. Všechno je o penězích a my jsme je museli přestat rozhazovat. Nehrajeme fotbal a nemáme takové možnosti, jak si na sebe vydělat.

Jak to myslíte?
Ve fotbale si vychováte hráče, a když máte štěstí, prodáte ho třeba za sto milionů. To je v hokeji nemyslitelné. V rámci extraligy prodáte hráče maximálně za milion a půl, do Ruska tak za tři miliony. Navíc my ani touto cestou nechodíme. Upřednostňujeme sportovní stránku a chceme hráče udržet, dokud mu u nás nevyprší smlouva. Příkladem je Jarda Bednář. Když se mu u nás tak dařilo, byl o něj obrovský zájem a věřte tomu, že nějakých sedm milionů bychom za něj získali. My ale jeho cenu schválně přemrštili tak vysoko, aby ji nechtěly zaplatit ani kluby z Ruska. Chtěli jsme dojít co nejdál v extralize a vybojovat si účast v příští sezoně Ligy mistrů, která nakonec ani nebyla. A jak už jsem řekl, nic jsme si bohužel nevydělali ani během play-off.

Hodně fanoušků vzhlíží k novému stadionu v Edenu. Plánujete jeho výstavbu?
To bych teď nechtěl nijak komentovat. Všichni si ale uvědomujeme, že O2 arena je pro nás obrovský zabiják. Tak to prostě je. Pan Hušák sice dělá maximum pro to, aby nám vyšel vstříc, ale ten stadion je hrozné monstrum a všechno je tam strašně drahé. Samozřejmě se jedná o krásné a přepychové místo pro mistrovství světa, ale pro nás zkrátka finančně nedostupné. Sedmnáct tisíc lidí navíc na extraligu chodit nebude. Možná tak na finále, ale jinak ne. V Česku je ideální kapacita stadionu zhruba devět tisíc.

Zmínil jste se o tom, že město nepodporuje ani mládežnický hokej. Vyčítáte politikům, jak rychle dokáží zapomenout na své předvolební sliby?
Spíš je zajímavé, že po nějakém úspěchu zajímá sport každého politika. Najednou všude vykřikují, jak je potřeba sport podporovat, jenže pak to vyšumí a je zase všechno při starém. I přesto se však v poslední době daří dělat úspěchy. Ať už jde o volejbal, hokej nebo ženský basketbal, tam všude se nám v poslední době dařilo. Je to skoro zázrak. Nejspíš bude mnohem hůř.

Takže pokud stát nezačne sport více podporovat, na zlaté medaile můžeme zapomenout?
Podle mě určitě. Nejvíce to totiž odnese výchova nových talentů. Není přece normální, abyste v klubu řešili, zda mládež radši nezrušit. Její provoz stojí fůru peněz, a když vám nikdo nepomůže, napadá vás všelicos… Hlavně stát by přece měl mít zájem o to, aby děti sportovaly! Nebo je chce radši vidět chodit po hospodách a brát drogy? Celkově je ten systém u nás špatný a hodně zanedbaný. Lidé by měli více sportovat a méně koukat na televizi.

Byl tohle jeden z důvodů, proč jste figuroval ve volebním týmu Petra Břízy?
Víte, mě politika jako taková absolutně nezajímá. Co mě zajímá, je sport. Vím, že peníze chybí všude, ale ve sportu nejsou skoro žádné! No a Petr za mnou přišel s tím, že to chce změnit. Chce, aby Praha dávala více peněz nejen na vrcholový sport, ale i na děti a seniory, s čímž plně souhlasím. On dělá Spartu a já Slavii, takže jakási bariéra tu mezi námi bude vždycky, ale na tohle máme stejný názor.

A bude mít podle vás sílu něco skutečně změnit?
Uvidíme, koalice se teprve dávají dohromady. Chytřejší budeme někdy v lednu.

Jak Vladimír Růžička hodnotí letní posily?
Co konkrétně říká na výkony Juraje Štefanky či Tomáše Micky?
Proč je rád, že se brankář Dominik Furch může učit právě od Miroslava Kopřivy?

Počkejte si na druhou polovinu rozhovoru, vyjde v nejbližších dnech!

FOTO: Pavel Vrtiška, Martin Prokop
Autor OH
Nepřehlédněte
ROZHOVORY 22.4.2024

Někdy si připadám jako komparz, směje se svému rodičovství Hrdinka

Nebyla to pro obránce Františka Hrdinku klasická sezóna, velkou její část odehrál kvůli zranění s mřížkou na obličeji. Typicky to u něj nevypadá ani teď, krátce po začátku volna se stal totiž poprvé ...

Číst více
MLÁDEŽ 23.4.2024

Seriál příběhů Za postupem přiblíží úspěšný boj juniorů o extraligu

Junioři zvládli splnit hlavní cíl sezony a po bezchybné jízdě postoupili do nejvyšší soutěže. Každý takový úspěch stojí na silných příbězích, bez kterých by se to mnohdy ani nemuselo podařit. A my se ...

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zažij ten nejlepší hokej na turnaji – vstupenky na finálový víkend MS jsou stále k dispozici

Necelý měsíc zbývá do začátku Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024. Hokejová horečka stupňuje, sportovní událost roku na českém území se blíží a vy, fanoušci u toho nesmíte chybět.

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zahrajte si proti slávistům na florbalovém turnaji Prague Clash

HC Slavia Praha vás zve na open air florbalový turnaj Prague Clash 2024, který se uskuteční od 10. do 12. května na Tatranu Střešovice. Turnaje pro mužské i ženské týmy ve formátu 3+1 se uskuteční i ...

Číst více