Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
A-TÝM
20. ledna 2003

V liberecké šatně jsem nebyl, Václav Novák si vymýšlí!

Utkání 41. kola mezi Libercem a Slavií má nepříjemnou dohru v podobě nařčení hráče Slavie Radka Dudy z útoku na libereckého Martina Čakajíka v prostorách kabiny Bílých Tygrů. Podle vyjádření libereckého útočníka Václava Nováka měl Duda po obdržení trestu do konce utkání navštívit šatnu protihráčů a Čakajíka pěstně inzultovat. Čakajík sám nejprve nechtěl případ komentovat, posléze s Novákem souhlasil. „Je to odporná sprostá lež, v liberecké šatně jsem nebyl, nikomu jsem pěstí nedal. Celý případ je bohapustý výmysl a já se bráním, protože už to překračuje veškeré meze!“ bez jakýchkoliv kompromisů odmítá Radek Duda. Hráč Slavie sám požádal o možnost se k případu veřejně vyjádřit.

V úvodu včerejší poslední třetiny vstřelil Antoš gól na 2:3 pro Slavii, načež se strhla mezi hráči bitka. Čakajík obdržel trest ve hře, Duda trest do konce utkání. „Nemám tušení, proč jsem dostal trest do konce utkání, když jsem se s Čakajíkem vůbec nepral. Vstřelili jsme gól, chtěli jsme se radovat. Čakajík Antoše krosčekoval, načež jsem ho od něho odstrčil a chtěl Antošovi gratulovat. Čakajík se na mě vrhl, shodil rukavice, povali mě na zem a mlátil do mě. Nebránil jsem se, nechtěl jsem dostat žádný trest, nechtěl jsem oslabit mančaft. Kdybych se s ním chtěl prát, rozhodně se nenechám povalit na zem, ale taky shodím rukavice a jdu do něj. Nic z toho jsem neudělal. Sudí Husička mě přesto vyloučil do konce utkání. Ptal jsem se ho, proč to udělal. Prý proto, že jsem tu rvačku vyprovokoval, což je nesmysl,“ popisuje úvod incidentu Duda.

Podle slov hráče Liberce Václava Nováka, který za účast ve rvačce dostal dvouminutový trest, Duda po opuštění ledové plochy šel nikoli do slavistické, ale do liberecké šatny. Tam měl Čakajíkovi rozvazujícímu si brusli uštědřit dodatečnou ránu pěstí. „Nevím, jestli se tomuhle mám smát, nebo brečet vzteky. Z ledu jsem šel do naší šatny, šel se mnou náš kustod pan Šašek. Svlékl jsem se, umyl, běžná údržba. V liberecké šatně jsem nebyl, nikoho jsem nenapadl. Nejsem přece tak úplně na hlavu padlý, abych chodil do zapovězeného území, kterým kabina pro tým je. Novákova slova jsou prostě sprostá lež,“ nekompromisně tvrdě říká Radek Duda.

V televizním pořadu Dohráno bylo řečeno, že Duda nechtěl potyčku komentovat. „Nějací novináři za mnou přišli půl minuty před odjezdem našeho autobusu do Prahy. Už běžel motor a skoro všichni seděli uvnitř. Já ani pořádně nevím, na co se mě ti novináři ptali, protože jsem se slušně omluvil, že musím běžet a naskočil do autobusu,“ říká svou verzi nařčený hráč.

Slavistický útočník si v hodnocení případu nebere servítky. „Pan rozhodčí Husička mi letos dal, jestli dobře počítám, už víc než 50 trestných minut. V tomhle na ostatní sudí fakt nemá. Myslím, že je to hlavně proto, že mám na zádech napsáno Duda. Jiný důvod mě fakt nenapadá. Jsem rád, že můžu za Slavii hrát svou hru, tvrdou, ale slušnou hru, která na soupeře platí a vede ke gólům. Neříkám, že mám nad hlavou svatozář, to opravdu ne, každý občas ulítne, ale tenhle veskrze osobní přístup ke mně se mi opravdu nezamlouvá.“

Ví Radek Duda, co vede jeho bývalého spoluhráče ze Sparty, Václava Nováka, k takovým vyjádřením? „Ano, něco mě napadá, ale nerad bych to vytahoval na světlo.Jsou to záležitosti staré několik let, pro mě to nemá význam, pro Nováka očividně ano,“ nechce rozebírat podrobnosti. „Je to zvláštní, že Novákova slova přeberou noviny a televize do písmene jako fakt,bez jakýchkoliv důkazů, bez toho, že Novák v době údajné rány pěstí seděl na trestné a vůbec u toho nemohl být. Když jsem já říkal nějaké věci na adresu dění v Plzni, chtěli to všichni doložit. Ovšem když někdo něco nehezkého řekne o mně, je to jasná věc.“

„Sáhl jsem po možnosti vyjádření se na slavistickém webu proto, že tohle obvinění je už opravdu moc,“ říká o netradičním kroku na svou obranu. „Zvykl jsem si, že se o mě píše jako o úplném magorovi, zloduchovi, který nemyslí a jde po protihráčích hlava nehlava. To mi prostě přišili a takový podle médií jsem,“ vidí se v novinách. „Nezlobím se na lidi, že si to o mě myslí, protože kdybych já četl o někom takové věci, tak bych si to musel myslet taky. U nás už je to tak zařízené, že si obrázek o někom lidi dělají na základě názoru jiných. Když pak za mnou lidi příjdou, bývají překvapení, že realita je dost jiná. Už jsem to ve spoustě rozhovorů opakoval a říkám to znovu,“ říká už rezignovaně.

„Nevím, co z toho bude dál, ale já mám svědomí čisté, nedělal bych z redakce sešívaných stránek blbce,“ klade důraz na svá slova. „Blíží se play-off, chci dát ještě hodně gólů, soustředit se na hokej. Obvinění se bráním, protože je to sprosťárna. Dál se chci ale už jen v klidu věnovat své práci,“ uzavírá Radek Duda.

Generální manažer a trenér Vladimír Růžička o údajném incidentu s Radkem Dudou ještě nemluvil. Dnes má jeho tým volno a o všem bude Růžička hovořit s Dudou až na úterním tréninku.

Reakci liberecké strany na Dudovo prohlášení si můžete přečíst na hcbilitygri.cz

Autor Zuzana Marcalíková
Nepřehlédněte
A-TÝM 27.3.2024

Defenzivní pilíř David Kajínek zůstává ve Slavii!

Slavia se dohodla na nové smlouvě s Davidem Kajínkem. Pětatřicetiletý defenzivní obránce se chystá na svoji druhou sezonu v červenobílých barvách.

Číst více
OHLASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Volno navíc je naše výhoda, pochvaluje si před semifinále Vosmík

V poslední minutě třetího čtvrtfinále svým gólem využil přesilovku, čímž poslal juniory do čtvrtfinále. Útočník Adam Vosmík tak výraznou měrou přispěl k tomu, že slávisté Porubu vyřadili v ...

Číst více
MLÁDEŽ 26.3.2024

Juniorské semifinále startuje ve čtvrtek v Edenu!

Junioři se po čtvrtfinálovém vítězství nad Porubou přiblížili svému cíli, k vytouženému postupu do extraligy je ale nutné zvládnout ještě dva důležité kroky. V semifinále, které se hraje opět na tři ...

Číst více
ROZHOVORY 26.3.2024

Když se nedařilo, fanoušci nás podrželi, oceňuje kapitán Knotek

Podobně jako celý tým i kapitán Slavie Tomáš Knotek zažil turbulentní sezónu. Do přípravy se sice zapojil až na konci, na začátku ročníku ale byl mezi nejlepšími střelci ligy. „Takovou zkušenost jsem ...

Číst více