Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
OHLASY
19. října 2023

První čtvrtinu ligy jsme skončili pozitivně, těší Kuldu. Rozhodčí už mluví anglicky

Dvougólový střelec Edgars Kulda mohl být po středečním utkání s Kolínem spokojený. Po desetizápasové odmlce opět skóroval a především přispěl ke třetí výhře slávistů v řadě. „Pořád se ale musím snažit víc střílet,“ je na sebe přísný lotyšský forvard, který se v rozhovoru ohlédl i za předchozím duelem v Třebíči, kde nejprve fauloval v prodloužení a pak rozhodl nájezdy.

Skóroval jsi poprvé od úvodního utkání sezóny – nejprve v páté minutě v přesilovce a pak v závěru do prázdné branky. Ulevilo se ti?
Jsem samozřejmě rád, už bylo na čase. Čekal jsem od svojí hry více, takže doufám, že se díky tomu rozjedu. Důležité je, že začínáme vyhrávat a první čtvrtinu ligy jsme zakončili pozitivně. Teď se musíme připravit na další zápas a pokračovat v dobrých výkonech.

Jak je pro vás důležité, že jste vyhráli proti týmu, který byl před zápasem v tabulce hned nad vámi?
Je to fajn, ale příliš se teď na tabulku nedívám. Snažíme se vyhrát každý zápas. Víme, co je v sázce, a chceme být co nejvýš, co to jde.

Byl zápas s Kolínem souboj jejich defenzivy a vaší ofenzivy?
Asi ano, i když během 60 minut má jeden z týmů vždy trochu navrch a druhý spíše brání. Možná to nebyl náš nejlepší možný výkon, ale celý zápas jsme hráli solidně. V tom musíme pokračovat.

„Možná to nebyl náš nejlepší možný výkon, ale celý zápas jsme hráli solidně.“
Edgars Kulda o utkání s Kolínem
V minulých utkáních jsi někdy hrál na centru, teď opět na křídle. Co ti vyhovuje více?
Celou kariéru jsem hrál na křídle, ale čas od času mě trenéři požádají, abych hrál na centru. Není to pro mě nic nového, ale 90 procent zápasů hraju na křídle. Je to zajímavá zkušenost, člověk se musí přizpůsobit a hrát trochu jinak. Ale nemám s tím problém a umím se posunout, když je to potřeba.

Jak se ti hrálo s Robinem Všetečkou a Lukášem Žejdlem?
S oběma jsem už hrál v minulé sezóně, takže vím, co od nich čekat. Jsou to výborní hráči a hraje se mi s nimi dobře.

Společně jste se na začátku třetí třetiny postarali o vítěznou trefu, měli jste i další šance. Očekáváš, že vás trenéři nechají pohromadě?
Uvidíme na dalším tréninku (směje se). Těžko říct, snažím se na to nemyslet. Někam mě dají, pobavíme se o tom a uvidíme.

V páté minutě jsi otevřel skóre gólem z přesilovky, ve které jste se trefili ve třetím zápase v řadě. Pozoruješ v tomto ohledu zlepšení?
Ano. Na začátku sezóny se nám nedařilo a snažili jsme se na tom pracovat. Teď si začínáme zvykat na rozestavení, lépe si rozumíme a tvoří se mezi námi chemie. Proto jsme v nich úspěšnější.

Rozhodčí mluví víc anglicky, všiml si Kulda

Vrátím se ještě k sobotnímu zápasu v Třebíči, kde jste po tvém faulu a souběžném vyloučení za nesportování chování bránili dvě minuty přesilovku 5 proti 3. Týkalo se druhé vyloučení něčeho, co jsi řekl rozhodčím?
Netýkalo, nebylo to moje vyloučení. Česky toho moc neumím na to, abych jim něco řekl (směje se). Myslím, že to bylo něco ze střídačky, já umím česky jen jednoduchá slova (směje se).

Ale rozhodčí anglicky umí, ne?
Ano, dokonce se mnou v letošní sezóně začínají více anglicky mluvit. Samozřejmě se s nimi snažím hovořit česky, když jde o něco jednoduchého, ale jinak mluvíme anglicky. Je možné, že liga začíná být více mezinárodní.

Ale nějaká peprnější slovíčka česky určitě umíš.
Umím, ale snažím se sebeovládat (směje se).

Jaké pro tebe bylo sedět na trestné lavici a dívat se na kluky, jak brání dvojnásobné oslabení?
Samozřejmě to bylo těžké. Seděl jsem tam a ani jsem se moc nekoukal na čas, protože to stejně trvalo dlouho. Kluci podali skvělý výkon, zblokovali jejich střely a dali nám šanci zápas nakonec vyhrát.

V nájezdech jsi pak jako jediný skóroval. Měl jsi celou dobu v plánu vystřelit, nebo ses přizpůsobil brankáři?
Měl jsem to předem připravené. Už to pár let trénuju, ale nikdy jsem to nepoužil, protože jsem zkoušel jiné nájezdy. Teď jsem si ale řekl, že je ideální čas to zkusit, a jsem rád, že to vyšlo. Bylo to důležité, že jsme vyhráli, i kvůli klukům, co ubránili to oslabení.

Edgars Kulda proměňuje nájezd proti Třebíči. Zdroj: www.hokejkatv.cz
Po dvou porážkách v prodloužení a jedné v nájezdech jste navíc konečně získali bod navíc. Považuješ to za důležitější, než se teď možná zdá? Přece jenom se na konci sezóny počítá každý bod.
Myslím, že důležitější je, že jsme si zvedli sebevědomí, protože pokaždé, když je prodloužení nebo nájezdy, tak si člověk musí věřit, že může ten bod navíc získat. Po třech prohrách v řadě v nastaveném čase jsme na tom v tomhle ohledu nebyli nejlíp, takže bylo důležité, abychom zabojovali. Teď si budeme víc věřit a mít větší šanci takové zápasy vyhrát.

Po prvním utkání sezóny jsi v rozhovoru řekl, že musíš více využívat šance. Máš po dvougólovém zápase s Kolínem pocit, že k tomu máš našlápnuto?
Pořád se musím snažit víc střílet. Tohle myšlení si musíme všichní vštípit.

Přitom ty pořád spíš nahráváš, viď?
Přesně proto musím víc střílet (úsměv). Někdy nahrávám až příliš. Když nám tam ale nic nepadá, tak tomu musíte přizpůsobit hru a více střílet. Na tom musím pracovat.

Autor Šimon Rogner
Nepřehlédněte
ROZHOVORY 8.5.2024

Asi se mi nejlíp chytá pod tlakem, nebo když jde o hodně, říká Oldřich Cichoň

Odchytal skvělou vyřazovací část. Oldřich Cichoň za sebou ve statistikách nechal i gólmany finálových týmů a dovedl Litoměřice ke třetímu místu. „Chytal jsem play-off už před dvěma lety v Sokolově a ...

Číst více
ZPRÁVY Z KLUBU 7.5.2024

Do extraligového Klubu legend byli uvedeni i dva slávisté

Do nově vzniklého Klubu legend ELH bylo dnes uvedeno prvních 12 osobností, mezi nimiž nechyběly ani dvě spojené s naším klubem - obránce Petr Kadlec a útočník a trenér Vladimír Růžička

Číst více
A-TÝM 7.5.2024

V Edenu po třinácti letech. Slavii posílí útočník Martin Šťovíček

Produktivní osmadvacetiletý útočník Martin Šťovíček prošel slávistickou mládeží, teď se po třinácti letech vrací do klubu, kde vyrůstal, a poprvé nastoupí také za áčko. Do Edenu přichází ze Znojma, ...

Číst více
ROZHOVORY 5.5.2024

Přikryl se schází ve Slavii s kamarádem. Doufám, že Berymu připravím nějaké góly, usmívá se

Jako mladí spolu začínali v Plzni, teď se po dlouhé době scházejí v jednom týmu. Devětadvacetiletý útočník Roman Přikryl přichází do Slavie jako tvůrce hry a nahravač, Matěj Beran byl v uplynulém ...

Číst více