Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
ZÁPASY
22.11.2023

Vítězná premiéra pod novým trenérem. Slavia porazila Prostějov

23. kolo, středa 22.11.2023, Slavia - Prostějov
Slavia
3:1
1:0, 2:0, 0:1
Prostějov

Branky

Slavia

14. Matě. Beran (Kremláček, Knotek), 29. Průžek (Kremláček), 39. Guman (Slavík, Křepelka)

Prostějov

49. Hašek (Illéš, Z. Doležal)

Statistiky

Rozhodčí: Čáp, Zeliska – Dědek, Teršíp
Vyloučení: 3:2
Využití: 0:0

V oslabení: 0:0
Střely na branku: 27:29
Diváci: 653

Sestavy

Slavia

Růžička – Žovinec, Klikorka, Kremláček, Holý, Kajínek, Křepelka – Beran, Kulda, Guman – Všetečka, Knotek, Průžek – Havrda, Slavík, Brož – Strnad, Půček, Slavíček.

Prostějov

Štipčák – Hanousek, Šidlík, Pěnčík, Drtil, Poledna, Forman, Krejčí – Doležal, Hašek, Illéš – Pitule, Ostřížek, Slanina – Veselý, Račuk, Fronk – Maruna, Venkrbec, Jiránek.

Prostějov přijel do Edenu jak pohledu postavení v tabulce, tak aktuální formy jako favorit. Ačkoliv Jestřábi Slavii mírně přestříleli, brankář Jan Růžička pustil za svá záda jedinou střelu, zatímco sešívaní skórovali třikrát. Pražané tak v prvním utkání pod novým trenérem oslavili důležitou výhru za tři body.

Pražané vstoupili do utkání aktivně a už během prvního střídání nebezpečně zakončovali Kulda a Guman. Právě druhý jmenovaný byl poté u další šance svého celku. Hokejista s devětasedmdesátkou na zádech vystihl nepřesnou kombinaci Prostějova a do jízdy posunul Beranovi. Ten ale kličkou na pravou stranu Štipčáka nepokořil.

Rychlou hru nahoru dolů demonstrovaly také dvě akce během prostějovské přesilovky. Nejprve Pitule neúspěšně tečoval z těsné blízkosti před Růžičkou, do samostatného úniku se o několik vteřin později dostal Půček. Na poslední chvíli mu však vypíchnul puk Illéš.

V Edenu se na první branku čekalo do čtrnácté minuty. Kremláček měl prostor na ose kluziště, odkud přesným pasem našel čepel Matěje Berana, který kotouč nasměroval do brány soupeře – 1:0. Dotáhnout ztrátu mohl Račuk, jenomže na Růžičku nevyzrál ani rychlou otočkou kolem branky, ani následnými dorážkami. V poslední minutě úvodního dějství vybojovali domácí přesilovou hru, jejíž větší část si přenesli do následující třetiny.

Slavia rozhodla o výhře ve druhé třetině

Početní převahu slávisté ve druhou trefu nepřetavili. Krátce po jejím skončení se ale ve velké šanci ocitl Jiří Průžek. Domácí forvard zůstal osamocen na pravé tyči, ve skórování mu ovšem zabránil beton hostujícího gólmana.

Jiří Průžek ale nemusel věšet hlavu. Pár minut po své první příležitosti ujel prostějovské defenzivě po levé straně do útočného pásma a výstavní ránou pod víko nachytal Štipčáka na přední tyči – 2:0.

Po inkasované brance přidali Jestřábi na tempu a slávistické rychlosti se vyrovnali. Těžší chvíle pro Slavii připravili pět minut před koncem druhého dějství, kdy je zamkli v obranném pásmu. Celá obrana v čele s Růžičkou tlak ustála a krátce po něm dostal domácí celek možnost další výhody.

Ani tentokrát ale neuspěl, každopádně chvíli po návratu potrestaného Formana přidal třetí zásah do prostějovské sítě. Sešívání dobře sehráli útočný výpad, jejž zakončil rychlou a zároveň úspěšnou kličkou do bekhendu Tomáš Guman – 3:0.

Slávisté nepolevili z pohledu aktivity ani v poslední části základní hrací doby. Z postupného útoku vzešla rána Kajínka, s níž si poradil připravený Štipčák. Hosté se dočkali snižující trefy ve 49. minutě. Růžička se dostal při palbě z pravého kruhu pod tlak. Kotouč po jeho zásahu skončil za bránou, kde si ho sebral Petr Hašek. Ten ho dotlačil bekhendem kolem levé tyče za brankovou čáru – 3:1.

Krátce po sobě byl vyloučen jak hráč Prostějova, tak Slavie, a hrálo se tak ve čtyřech na obou stranách. Více prostoru na ledové ploše nevyužilo ani jedno z mužstev, větší šance hostů přišly až v krátké přesilovce. V ní domácí odpovědně bránili a se štěstím udrželi dvougólový náskok. Ten mohl v samém závěru navýšit Matěj Beran, který ale překvapivým klepnutím do puku gólmana nepropálil.

Slavia nepřipustila v závěru větší tlak, a po závěrečné siréně tak mohla oslavit třetí tříbodovou výhru v aktuální sezoně.

Ohlasy trenérů

Aleš Totter (HC Slavia Praha): Měli jsme dobré první dvě minuty, pak nám gólman dal šanci vyhrát. První třetinu jsme hráli strašně pasivně. V té druhé jsme začali lépe dostupovat soupeře, lépe jsme střídali, byli jsme disciplinovajší. Z toho jsme dali druhý a třetí gól a tým se uklidnil. Trošku nám to zkomplikoval gól na 3:1, pak jsme tam měli ještě závar, ale ějakou disciplínou a dodržováním systému jsme porazili silného soupeře. Věřím, že to klukům dodá sebevědomí. Není to o tom, že jsem přišel já nebo Patrik Eliáš. Trenéři odvedli výbornou práci, tým je od nich připravený a dělali jsme jen malé detaily. Jsme rádi za tři body.

Martin Janeček (LHK Jestřábi Prostějov): Myslím si, že jsme začali velmi dobře, ale pro první třetinu byl rozhodujícím faktorem Růžička. Měli jsme převahu a chyběla tomu jenom branka. Nicméně se to ve druhé třetině otočilo, domácí cítili obrovskou podporu a kvalitu, kterou měli za zády. Začali bruslit, napadat, a i když jsme celý zápas tvrdě pracovali, tak jsme nenašli recept na aktivní hru domácích, kteří zaslouženě vyhráli.

Autor Martin Rambousek
Nepřehlédněte
ROZHOVORY 8.5.2024

Asi se mi nejlíp chytá pod tlakem, nebo když jde o hodně, říká Oldřich Cichoň

Odchytal skvělou vyřazovací část. Oldřich Cichoň za sebou ve statistikách nechal i gólmany finálových týmů a dovedl Litoměřice ke třetímu místu. „Chytal jsem play-off už před dvěma lety v Sokolově a ...

Číst více
ZPRÁVY Z KLUBU 7.5.2024

Do extraligového Klubu legend byli uvedeni i dva slávisté

Do nově vzniklého Klubu legend ELH bylo dnes uvedeno prvních 12 osobností, mezi nimiž nechyběly ani dvě spojené s naším klubem - obránce Petr Kadlec a útočník a trenér Vladimír Růžička

Číst více
A-TÝM 7.5.2024

V Edenu po třinácti letech. Slavii posílí útočník Martin Šťovíček

Produktivní osmadvacetiletý útočník Martin Šťovíček prošel slávistickou mládeží, teď se po třinácti letech vrací do klubu, kde vyrůstal, a poprvé nastoupí také za áčko. Do Edenu přichází ze Znojma, ...

Číst více
ROZHOVORY 5.5.2024

Přikryl se schází ve Slavii s kamarádem. Doufám, že Berymu připravím nějaké góly, usmívá se

Jako mladí spolu začínali v Plzni, teď se po dlouhé době scházejí v jednom týmu. Devětadvacetiletý útočník Roman Přikryl přichází do Slavie jako tvůrce hry a nahravač, Matěj Beran byl v uplynulém ...

Číst více