Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
ZÁPASY
6.1.2024

Slávisté v důležitém souboji nestačili na Znojmo

35. kolo, sobota 6.1.2024, Slavia - Znojmo
Slavia
3:5
2:2, 1:1, 0:2
Znojmo

Branky

Slavia

12. Kremláček (Guman, Knotek), 13. Slavík (Brož), 37. Strnad (Slavík)

Znojmo

5. Hruška (Sklenář, Tejnor), 17. Svoboda (Šťovíček), 39. Matuš (Šťovíček, Svoboda), 45. Šťovíček (Svoboda, Jenyš), 60. Jenyš (Svoboda, Bartko)

Statistiky

Rozhodčí: Horák, Zubzanda – Maňák, Štěpánek
Vyloučení: 3:2
Využití: 0:1

V oslabení: 0:0
Střely na branku: 42:27
Diváci: 1814

Sestavy

Slavia

Hölsä – Žovinec, Křepelka, Kremláček, Holý, Hrdinka, Kajínek, Klikorka – Průžek, Knotek, Guman – Havrda, Slavík, Brož – Beran, Půček, Slavíček – Strnad, Polák, Šmerha.

Znojmo

Groh – Štich, Bartko, Mareš, Bukač, Jenáček, Tejnor, Remta, Sedláček – Svoboda, Šťovíček, Jenyš – Beránek, Lichanec, Berger – Sklenář, Hruška, Matuš – Čermák, Adámek.

Sešívaní se na domácím ledě střetli ve vyrovnaném záchranářském duelu s Orly ze Znojma. Bojovné utkání, ve kterém červenobílí dvakrát vedli, dopadlo nakonec lépe pro hosty. Ti se tak bodově dotáhli právě na Slavii. Zápas doprovázela jedna ze nejhlasitějších kulis v Edenu v letošní sezóně.

Slávisté do důležitého zápasu nastoupili s několika změnami v sestavě. V brance se poprvé fanouškům představil finský gólman Paavo Hölsä, v útoku sešívaným zase po více než měsíci vypomohl Tomáš Šmerha. Do utkání naopak kvůli zdravotním komplikacím nezasáhl druhý neproduktivnější slávista Edgars Kulda.

Po necelých pěti minutách hry se chopili vedení hokejisté ze Znojma. Hölsä pouze vyrazil nahození Orlů, kotouč za záda debutujícího gólmana domácích pak z dorážky dopravil Jan Hruška. Pražané vyrovnali krátce po polovině prvního dějství. Guman od modré čáry nahodil puk na branku hostí, odraženého kotouče se následně zmocnil Vladimír Kremláček, který srovnal skóre na 1:1.

O šestašedesát vteřin později se navíc Pražané prosadili znovu, Marek Slavík totiž z mezikruží vypálil přesně do pravé šibenice svatyně hostujícího gólmana. Znojemští ale ještě do konce první dvacetiminutovky dokázali vyrovnat z hole Tomáše Svobody, jenž v přesilové hře ranou z první nedal Hölsovi šanci.

Nerozhodný stav panoval i po druhém dějství

V prostřední třetině utkání pozorovali diváci v Edenu vyrovnaný, ale nepříliš pohledný hokej. Využít některou ze šancí se pak povedlo nejprve slávistům. Ve 36. minutě úspěšně zakončil rychlý protiútok Lukáš Strnad.

Orli však nechtěli odcházet do kabin za nepříznivého stavu, přičemž domácí jim chvíli po vstřelení třetí branky darovali výhodu přesilové hry. Tu sice hosté využít nedokázali, šest vteřin po návratu slávistického hráče z trestné lavice se ale v nepřehledné situaci nejlépe zorientoval Roman Matuš, který vyrovnal skóre na 3:3.

Na začátku poslední třetiny předvedl důležitý zákrok Hölsa, který vychytal velkou šanci Matuše. Ve 45. minutě už ale domácí gólman kapituloval, když přesně do rohu jeho svatyně zamířil Martin Šťovíček, který tak poslal Znojmo do jednogólového vedení. Slávisté mohli vzápětí vyrovnat, rána z pravého kruhu ale pouze rozezněla tyč za zády hostujícího Groha.

Pražané se snažili nepříznivý vývoj zlomit i nadále, žádná z jejich šancí ale změnu skóre nepřinesla. Čtyři minuty před koncem zase na druhé straně kluziště selhali v situaci dva na jednoho hokejisté hostí.

Vyrovnávací trefu měl posléze na holi pro změnu Slavík, ani on ovšem přesný zásah nezapsal. A když se svými pokusy v posledních minutách neuspěli ani Strnad se Šmerhou, bylo o osudu utkání rozhodnuto. Čtyři vteřiny před závěrečnou sirénou navíc do prázdné branky pojistil vítězství hostů Pavel Jenyš. Slávisté tak podlehli Znojmu ve vyrovnané bitvě 3:5.

Ohlasy trenérů

Aleš Totter (HC Slavia Praha): Během posledních několika hodin a v průběhu zápasu se nám trochu rozpadla sestava. Rozhodly speciální formace, kde nám právě vypadli někteří hráči. Další důležitý aspekt byl, když jsme za stavu 3:2 nedohráli třetinu ve vedení, přičemž o přestávce bychom se mohli trochu zmobilizovat. Zároveň naši lídři neplní svoji roli, nemůžou góly dávat jen mladí hráči – podívejte, kdo skóroval za Znojmo. Musíme dostat z našich lídrů víc. Bylo to nakonec o jedné rozhodující brance a troše štěstí. Věřím ve štěstí, ale kdo víc pracuje, ten ho má víc. Bohužel jsme prohráli zaslouženě. Někdy jsou smutné večery, jindy veselejší. Dneska musíme zvednout hlavy a jít se prát zase v pondělí o další body.

Tomáš Jakeš (HC LERAM Orli Znojmo): Po utkání s Prostějovem, které vypadalo úplně jinak než tady, jsme si něco řekli. Byla to tvrdá slova, někomu se to možná nelíbilo, ale věděli jsme, že jedeme na Slavii, která má zlepšené výkony. Očekávali jsme tvrdý zápas do poslední minuty, což se potvrdilo. Každá třetina byla urputný boj a my jsme se do utkání dostávali díky přesilovkám. Třetí třetina byla vyloženě o tom, kdo si trochu nakloní štěstí, které možná stálo více u nás, ale to k hokeji patří. Ještě je před námi hodně zápasů a my musíme bojovat dál pořád stejně. Nakonec bych ještě chtěl poděkovat divákům, kterých přišlo hodně a vytvořili fantastickou kulisu.

Autor Jiří Petr
Nepřehlédněte
ROZHOVORY 8.5.2024

Asi se mi nejlíp chytá pod tlakem, nebo když jde o hodně, říká Oldřich Cichoň

Odchytal skvělou vyřazovací část. Oldřich Cichoň za sebou ve statistikách nechal i gólmany finálových týmů a dovedl Litoměřice ke třetímu místu. „Chytal jsem play-off už před dvěma lety v Sokolově a ...

Číst více
ZPRÁVY Z KLUBU 7.5.2024

Do extraligového Klubu legend byli uvedeni i dva slávisté

Do nově vzniklého Klubu legend ELH bylo dnes uvedeno prvních 12 osobností, mezi nimiž nechyběly ani dvě spojené s naším klubem - obránce Petr Kadlec a útočník a trenér Vladimír Růžička

Číst více
A-TÝM 7.5.2024

V Edenu po třinácti letech. Slavii posílí útočník Martin Šťovíček

Produktivní osmadvacetiletý útočník Martin Šťovíček prošel slávistickou mládeží, teď se po třinácti letech vrací do klubu, kde vyrůstal, a poprvé nastoupí také za áčko. Do Edenu přichází ze Znojma, ...

Číst více
ROZHOVORY 5.5.2024

Přikryl se schází ve Slavii s kamarádem. Doufám, že Berymu připravím nějaké góly, usmívá se

Jako mladí spolu začínali v Plzni, teď se po dlouhé době scházejí v jednom týmu. Devětadvacetiletý útočník Roman Přikryl přichází do Slavie jako tvůrce hry a nahravač, Matěj Beran byl v uplynulém ...

Číst více