Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
ROZHOVORY
9. října 2004

Věděl jsem, že Slavia má dobrý mančaft

P r a h a - Po jedenácti letech znovu oblékl dres Slavie a premiéru v extralize za svůj mateřský klub si pořádně užil. Gól sice nedal, ale i tak po vítězství 7:1 nad Litvínovem zářil spokojeností. Mnozí z více než jedenáctitisícovek diváků přišli možná především na něj, kouknout se na slavného slávistického odchovance a trojnásobného mistra světa. Po boku slovenských hvězd Pálffyho a Stümpela neodehrál Tomáš Vlasák špatný zápas, ale sám přiznával, že se po delší herní pauze necítil na ledě úplně v pohodě. Mezi novináře přišel velký pohodář s tradičním úsměvem. ”Určitě supr vítězství. Jsem rád, že jsem nastoupil,” usmíval se a uvnitř ho hřál pocit, že může hrát hokej zas doma a před českými fanoušky.

Hodnocení extraligové premiéry za Slavii

Při své premiéře ve slávistickém dresu si lepší výsledek asi přát nemohl: ”Jsem strašně šťastný, ale určitě jste viděli, že jsem ještě v zápasovém manku. Jsem ale rád, že jsem nastoupil a čím rychleji se do toho dostanu, tím pro mě jen lépe. Věřím, že budu podávat výkony, jaké se ode mě očekávají,” myslí na naplnění očekávání od trenérů i fanoušků. Přece jen na něm byla znát delší pauza, kdy v Kazani nedostával příležitost vůbec hrát zápasy a když už nastoupil, tak se na led mockrát nedostal. Poslední pořádný zápas tak sehrál někdy začátkem září na Světovém poháru za český národní tým. ”Samozřejmě jsem se necítil ještě dobře, ta pauza na mě byla znát a potřebuji se teď do toho co nejrychleji dostat. Cítil jsem, že s nohami je to ještě špatné.” Nastupoval hned na přesilovky a hrál oslabení, někdy toho bylo až dost.

Do statistik se zapsal nejprve jedním pobytem na trestné lavice. V první třetině tam putoval za hru vysokou holí. Nebyly to však nakonec dvě perné minuty, ale naopak mohl sledovat počínání Žigmunda Pálffyho a jeho gól v oslabení na 2:0. ”Dopadlo to dobře, zaplaťpánbůh,” oddechl si. V poslední minutě utkání si navíc připsal plusový bod, když jistil u pravé tyčky Kamila Jariny gól obránce Borise Žabky. ”Bylo to už za čárou, ale pro jistotu jsem do toho ještě šel, kdyby náhodou to rozhodčí neviděl nebo se něco stalo. Ale samozřejmě do dával Žába.”

Spolupráce s Pálffym a Stümpelem

Trenér Vladimír Růžička sestavil před utkáním s Litvínovem možná útok snů. Ofenzivní síla trojice Pálffy – Stümpel – Vlasák, když jsou v nejlepší formě, je obrovská. Po středečním příletu Vlasáka do Prahy se všichni tři na ledě mohli sehrávat před zápasem jen na jednom tréninku v Edenu a pak při ranním rozbruslení v den zápasu v Sazka Areně. Neviděli se však poprvé, před třemi lety se potkali v týmu L.A. Kings a na vzájemnou spolupráci si určitě zavzpomínali. ”Dlouho jsme spolu nehráli, potkali jsme se vlastně jen v L.A. Říkám, potřebuji ještě trošku potrénovat a pak když se do toho dostanu, tak to myslím bude klapat a všechno bude v pohodě.”

V NHL spolu odehráli sice jen pár zápasů, ale nevedlo se jim vůbec zle. ”Odehráli jsme spolu v L.A. asi čtyři zápasy, zbytek jsem už hrál ve čtvrté lajně. Mám pocit, že jsme dali v každém zápase gól, tak by bylo dobré na to navázat.” Celá lajna vydrží pohromadě, pokud se nerozhodnou trenéři pro jinou variantu, minimálně ještě tři zápasy, pak však odejde Žigmund Pálffy po dlouho avizované dohodě na pár zápasů do slovenské Skalice. Během listopadové reprezentační pauzy, pokud potrvá ještě výluka v NHL, se do Slavie zas vrátí a útok skvělých techniků se bude moct dát znovu dohromady.

Proti Litvínovu

Návrat do extraligy měl pro Tomáše Vlasáka pikantní příchuť. Nastoupil totiž za mateřský klub proti mužstvu, ve kterém poprvé okusil extraligu a odkud po pěti sezónách vyrazil do světa. ”Určitě tam mám kamarády, ale teď jsem ve Slavii a udělám všechno pro to, abych odváděl dobrou práci Slavii a vyhrávali jsme,” snažil se brát utkání jako každé jiné. Když vyšlo najevo, že končí své angažmá v Kazani, zkoušel ho do Litvínova zlanařit Martin Ručinský. Nakonec nepochodil, Vlasák dal přednost návratu domů do Prahy. ”S Růčou jsme se na ledě ani moc nepotkávali, protože na jejich lajnu hodila jiná naše formace. Nebylo stejně moc času, zápas byl rychlý, takže jsem se snažil vždy co nejrychleji vydýchávat (úsměv).”

Porovnání české extraligy s ruskou superligou

”Obě ligy mají dobrou úroveň, ale letos jsem toho moc v Rusku neodehrál, tak nemůžu soudit,” vtipkoval a narážel tak na krátké angažmá v Kazani, odkud tento týden s úlevou prchal. Předtím však strávil dvě povedené sezóny v Avangardu Omsk, v loňské sezóně tam získal dokonce mistrovský titul. ”Myslím si, že jsou si podobné, akorát v Rusku se víc brání. Česká extraliga by mi měla určitě vyhovovat,” říká vyhlášený technik a hračička.

Síla Slavie jako celku

Mimo dění v extralize byl přes šest let, ale i tak jí stačil pozorovat a obrázek o její kvalitě a především kvalitách Slavie si udělal. Nemohlo mu uniknout, že v posledních letech slávisté patří ke špičce extraligy. ”Já jsem věděl, že Slavia má dobrý mančaft a dneska jsme to potvrdili. Je potřeba takové výkony zopakovat, vyhrát víckrát v řadě za sebou, abychom se odrazili v tabulce co nejvýš.” Diváci i hráči na ledě si zápas užili, byl to povedený hokejový večer. ”Dneska to byl večer tak jak má být. Musíme pokračovat dál v tom, co jsme načali.”

Atmosféra v Sazka Areně

Na zápas si našlo cestu přes jedenáct tisíc diváků, což vytvořilo v Sazka Areně více než důstojné prostředí. Tomáš by si možná rád zahrál ve známém a milovaném Edenu, nicméně smutnit nemusel. Několikrát hledištěm proběhly mexické vlny, šlo nakonec zatím o rekordní návštěvu letošní sezóny, která překonala i pražské derby. ”Hrát v této hale je radost a ještě když přijde taková návštěva, to je super,” pochvaloval si Tomáš Vlasák. A věří v podporu diváků i v dalších zápasech. Před zaplněným hledištěm se hraje vždycky lépe. ”Když přijde víc lidí, tak to mužstvo víc žene dopředu.”

Mnozí z diváků se v pátek možná přišli podívat na Tomáše Vlasáka, chtěli ho konečně vidět ve slávistickém dresu. ”To nevím,” usmíval se devětadvacetiletý útočník a dodával: ”Myslím, že přijelo hodně dobrých kluků z Litvínova a i ve Slavii jich je spousta. Takže to bylo hlavně díky tomu, že se spousta kluků během stávky v NHL vrátila do extraligy. Je vidět, nejen tady, že je v Čechách hlad po hokeji.” Mezi plejádou hvězd – Pálffy, Stümpel, Vašíček, Reichel, Šlégr, Ručinský – však patřil páteční večer Tomáši Vlasákovi. Slávistický “kotel” také nezapomněl párkrát vyvolat jeho jméno. ”Cítil jsem se skvěle, vždycky to potěší. Budu se snažit odvádět co nejlepší práci,” slibuje fanouškům.

Přijetí v kabině

Z doby, kdy Tomáš Vlasák poprvé ve Slavii hrál a v Edenu se proháněl ještě v 1.ČNHL v košíku, zůstal v klubu z hráčů už jen Milan Antoš. Na tehdejšího kapitána Slavie, který v současné době vykonává stejnou funkci za zraněného Josefa Beránka, si dobře pamatuje. ”Anty byl vždy takový srandista, já jsem se na to strašně těšil, protože v Rusku jsem si srandy moc neužil. On vždycky vymyslí nějaký vtípek.” Dobrou náladou ale srší celá slávistická kabina, i proto nebylo těžké pro Tomáše Vlasáka do ní zapadnout. Od přírody pohodář nezkazí žádnou srandu, nyní si jí může užívat měrou vrchovatou. ”Kluci mě přijali skvěle, v kabině je supr atmosféra a jsem jen rád, že můžu ve Slavii být.”

Zápisné ve Slavii

Po utkání “Vlasy” správně tušil, že ho za první zápas za Slavii v extralize čeká nějaké zápisné. ”Myslím, že Anty něco vymyslí,” usmíval se ne naposledy. Mohl si alespoň oddechnout, že si nepřipsal první gól. To by měl dvojnásob drahé. ”Ještě si počkám, třeba to vyjde už příště.” Na led proti Litvínovu vyjel s netradičním číslem 84, což po utkání vysvětlil: ”Dneska se to ještě nestihlo připravit, jinak budu mít svou šestadvacítku.” Dresu s novým číslem by se měl dočkat už v neděli proti Vítkovicím, pak už mu snad nic ve Slavii chybět nebude.


Jak šly minuty utkání z pohledu Tomáše Vlasáka

0:40 - nastupuje poprvé na led, po boku Pálffyho a Stümpela se staví na bully v útočném pásmu
2:30 - se Stümpelem nastupuju na oslabení, Slavia se úspěšně brání
8:25 - dostává šanci ve speciální formaci při přesilovce, staví se na modrou čáru coby druhý obránce vedle Jana Nováka, vepředu trojice Pálffy - Vašíček - Stümpel
11:23 - poprvé se zapisuje do statistik, usedá na trestnou lavici za hru vysokou holí. Nemusí toho však příliš litovat, prosazuje se v oslabení Pálffy a Slavia vede 2:0.
16:37 - poprvé se dostane k ohrožení Jariny, nebezpečně dotírá u brány a Jarina musí být pozorný.

20:01 - opět nastupuje na přesilovku
27. - dostává přihrávku od Pálffyho, zamíchá s pukem a bekhendem trochu z úhlu se snaží zasunout puk do sítě, Jarina je proti, následuje ještě závar v litvínovském brankovišti
32. - dobře pracuje v oslabení, získává puk a vyhazuje jej přes všechny čáry
39:15 - na ledě při bully v útočném pásmu, sleduje skvělou individuální akci Pálffyho, bohužel bez gólového efektu

50. - najíždí si do nebezpečné pozice před Jarinu, přihrávka Jana Nováka je bohužel o něco delší, dává ještě na modrou Graňákovi, který pálí
54. - málem využívá chybné rozehrávky Jariny, k nahozenému puku před bránu se nikdo ze spoluhráčů nedostává
58:48 - jde naposledy na led, bully v obranném pásmu Slavie
59:38 - slávisté podnikají za stavu 6:1 ještě jeden útok, po neproměněném nájezdu Pálffyho následuje zámek v útočném pásmu a gól Žabky jistí ještě u pravé tyče Tomáš Vlasák - 7:1, KONEC

Foto: © Martin Prokop

Autor Miroslav Votava
Nepřehlédněte
ROZHOVORY 24.4.2024

Extraliga bude jiný level. Věřím, že se dokážeme kvalitně připravit, říká Luboš Jenáček

Na poháru pro vítěze Ligy juniorů ještě pořádně nezaschlo šampaňské, trenér Luboš Jenáček už ale musí střádat plány na příští sezonu. „Víme, že nás jako nováčka nebude čekat v extralize nic ...

Číst více
MLÁDEŽ 25.4.2024

Startuje MS do 18 let i se slávistickou stopou

Konec dubna patří každoročně mistrovství světa hráčů do osmnácti let a i letos se na turnaji ve Finsku představí několik slávistických odchovanců. Do konečné nominace se nakonec probojovala hned ...

Číst více
ROZHOVORY 22.4.2024

Někdy si připadám jako komparz, směje se svému rodičovství Hrdinka

Nebyla to pro obránce Františka Hrdinku klasická sezóna, velkou její část odehrál kvůli zranění s mřížkou na obličeji. Typicky to u něj nevypadá ani teď, krátce po začátku volna se stal totiž poprvé ...

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zažij ten nejlepší hokej na turnaji – vstupenky na finálový víkend MS jsou stále k dispozici

Necelý měsíc zbývá do začátku Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024. Hokejová horečka stupňuje, sportovní událost roku na českém území se blíží a vy, fanoušci u toho nesmíte chybět.

Číst více