Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
ROZHOVORY
25. září 2003

Vladimír Růžička: Namísto štěstí, kterého se nám vloni dostávalo, máme letos smůlu

Slavia je po pěti kolech základní části se dvěma body na předposledním místě v tabulce. "Předpokládali jsme, že budeme výše," říká Vladimír Růžička, trenér a generální manažer Slavie v jedné osobě. Slavia zatím soupeřům nastřílela pouhých sedm gólů. "My jsme se ale s dáváním gólů potýkali už celou loňskou sezonu," dodává Vladimír Růžička. Jsou a nebo nejsou stávající výkony Slavie katastrofou? Přečtete si v rozhovoru s Vladimírem Růžičkou.

To, že je Slavia po pěti kolech na předposledním místě s pouhými dvěma body může leckomu připadat jako katastrofa. Jak tento stav hodnotíte vy?
Jako katastrofu to beru i já, protože jsme rozhodně počítali, že budeme výše. Ale nedá se nic dělat. Jsme tam, kde jsme a musíme se z toho dostat sami. Jako za ještě větší katastrofu bych však považoval, kdybychom ty zápasy sehráli špatně. Já si naopak myslím, že jsme je odehráli velice dobře, ale, bohužel, nedáváme góly a to nás nejvíce trápí. Takže musíme především zlepšit koncovku.

Ostatně, nenaznačovaly to již přípravné zápasy, alespoň co se vstřelených gólů týče?
Naznačovaly, ale my jsme se s dáváním gólů potýkali už celou loňskou sezonu. Ono najít nějakého střelce, není jen tak jednoduché, protože všichni ti hráči, kteří ty góly dávají, tak jsou v mužstvech chráněni a mají dlouhodobé smlouvy. Takže není jednoduché nějakého takového hráče, který umí dávat góly, sehnat. My máme Davida Hrušku a samozřejmě na něj spoléháme. David Hruška dával góly, ale tady mu tam ty góly tak nepadají, alespoň ne tak, jak bychom si představovali. Na druhou stranu jsem však s výjimkou toho, že ty góly nedává, s ním i s jeho hrou spokojený. Pracuje na sobě, hraje, ale góly zatím nedává.

Ona ani obrana, zdá se, není stoprocentní. Se čtrnácti obdrženými brankami patří Slavia spíše do spodní poloviny tabulky. Přitom vloni Slavia v obraně doslova excelovala?
Domnívám se, že v obraně to vůbec není. Výborně chytá Roman Málek, dostává v každém zápase průměrně tak dva, dva a půl gólu, a to si myslím, že není zase tolik. My ale hlavně musíme začít dávat góly. Chtěl bych však říct, že my jsme z těch čtrnácti gólů dostali tak pět trochu kuriózních. Vždy se to odrazilo někde od hokejky a spadlo to do brány, nebo se to odrazilo od plexiskla a od nohy do brány. Já si prostě myslím, že namísto štěstí, kterého se nám vloni dostávalo, máme letos smůlu. Určitě to ale není ve hře, protože žádné mužstvo nás tady nepřehrálo. Já si stojím za tím, že mužstvo hraje dobře. Hokej se ale hraje na góly a pokud je nedáváme, tak každé mužstvo, které s námi hraje 0 : 0 a podaří se mu dát nám gól, tak je pochopitelně na koni.

Kdy se podle vás v dosavadním průběhu soutěže takzvaně lámal chléb? Nemohlo to být třeba v prvních dvou třetinách zápasu s Třincem? Kdybyste třeba proměnili některou z šancí, mohla být Slavia asi jinde?
Já si nemyslím, že se lámal chleba v zápase s Třincem. Například jsme odehráli velice slušné utkání v Liberci. Ač jsme celý zápas vedli, nakonec jsme si bohužel dali vlastní gól, který se odrazil od hokejky do brány. A takových zápasů bylo více. Hráli jsme například velmi dobře ve Znojmě, bohužel ale ty góly nedáváme a tak ani nemůžeme vyhrávat. Pokud nebudeme dávat góly, tak se budeme trápit dál.

Podle tisku nyní do Slavie přichází Stanislav Gron na měsíční testování. Co si od něj slibujete?
Nevím, jak to kdo kde napsal, ale Stanislav Gron je zkrátka tady a jednání s jeho agentem bude probíhat teprve dnes. Tedy na podmínkách, jak dlouho tady bude, jestli to budou tři nebo čtyři týdny, se teprve dohodneme. A co si od něj slibujeme? To ještě uvidíme. Byl letos na zkoušce v TPS Turku, tam neuspěl, tak ho zkoušíme tady a uvidíme, jak bude vypadat. Něco se s tím mužstvem prostě udělat musí. Problém je ale v tom, že je za námi teprve pět kol a momentálně kromě Českých Budějovic nikdo z klubů nechce hráče měnit. Takže není to jednoduché, navíc jsou nám většinou nabízeni hráči, které tady nechci.

Proč padla volba právě na Grona? On byl tím hráčem, kterého jste chtěl?
Ne, Gron byl volným hráčem a mně volali, jestli se na něj nechceme podívat. Zda ho budeme chtít, vám ale teď ještě neřeknu. Záleží na tom, jak se dohodnu s agentem, a také až ho uvidím, jak hraje. Prozatím mohu říct pouze to, že ho vůbec neznám. Teď odešel Tomáš Chrenko, od kterého jsme si slibovali více. V těch dvou zápasech, co hrál, a nakonec i v té přípravě, tak mimo jednoho dvou zápasů, kde mu to trochu vyšlo, naše představy nenaplnil. Chtěl jsem ho nechat někde rozehrát, ale on nechtěl. Tak jsme ho uvolnili a dohodli jsme se na ukončení smlouvy. Opravdu je to s hráči ze Slovenska hodně těžké, protože je většinou moc neznáme. Takže Grona si prověřím a buď tady bude nebo ne, uvidíme.

Slavia stále čeká na své první letošní vítězství. Myslíte si, že přijde konečně teď, v pátek v zápase s Plzní?
Už jsem si myslel, že přijde 12. září. Bohužel se nám to stále nějak prodlužuje, ale my pevně doufáme, že se nám to povede a že konečně začneme dávat góly. Snad ten zápas zvládneme a dovedeme do vítězného konce. Samozřejmě víme, že to bude těžké, ale nikdo nám v tom nepomůže, musíme si pomoci sami.

Můžete naznačit, v jaké sestavě vyjede Slavia v pátek na led?
Zatím ne.

Na spadnutí je podle kuloárových informací další výměna. Můžete prozradit jaká? Kdo by podle vás mohl oživit kádr? Někdo z Budějovic? Nebo z jiného týmu?
Spekulace sice jsou, ale zatím nic konkrétního známo není. A zda do pátku může něco nastat? Ano, to může, buď do tohoto pátku, nebo do příštího pátku… Jak říkám, nechceme, abychom měnili hráče jenom proto, že nám nevyšel začátek. Musí to být náhrada adekvátní.

Dále čtěte:

  • Stanislav Gron o svém příchodu do Edenu
    Autor Michael Mareš
  • Nepřehlédněte
    ROZHOVORY 24.4.2024

    Extraliga bude jiný level. Věřím, že se dokážeme kvalitně připravit, říká Luboš Jenáček

    Na poháru pro vítěze Ligy juniorů ještě pořádně nezaschlo šampaňské, trenér Luboš Jenáček už ale musí střádat plány na příští sezonu. „Víme, že nás jako nováčka nebude čekat v extralize nic ...

    Číst více
    MLÁDEŽ 25.4.2024

    Startuje MS do 18 let i se slávistickou stopou

    Konec dubna patří každoročně mistrovství světa hráčů do osmnácti let a i letos se na turnaji ve Finsku představí několik slávistických odchovanců. Do konečné nominace se nakonec probojovala hned ...

    Číst více
    ROZHOVORY 22.4.2024

    Někdy si připadám jako komparz, směje se svému rodičovství Hrdinka

    Nebyla to pro obránce Františka Hrdinku klasická sezóna, velkou její část odehrál kvůli zranění s mřížkou na obličeji. Typicky to u něj nevypadá ani teď, krátce po začátku volna se stal totiž poprvé ...

    Číst více
    FANOUŠCI 22.4.2024

    Zažij ten nejlepší hokej na turnaji – vstupenky na finálový víkend MS jsou stále k dispozici

    Necelý měsíc zbývá do začátku Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024. Hokejová horečka stupňuje, sportovní událost roku na českém území se blíží a vy, fanoušci u toho nesmíte chybět.

    Číst více