Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
PREVIEW
22. listopadu 2003

Vyprodaná Duhová aréna uvidí šlágr podzimu

V neděli uzavřou slávisté první polovinu základní části domácím duelem s posledními Českými Budějovicemi. Den před tím ale před zraky hokejového národa změří síly s vedoucím mužstvem extraligy - suverénními Pardubicemi. Slávisté jsou posledním týmem, který dokázal v extralize na ledě Pardubic zvítězit v normální hrací. Od sedmého finále pardubáci doma pokaždé bodovali.

Náš soupeř - HC Moeller Pardubice
Klub založen: 1923 jako LTC Pardubice
Trenéři: Miloš Říha, Jiří Seidl
Největší úspěchy: Mistr ligy 1973, 1987 a 1989. Extraliga: 2. místo (1994, 2003)
Posledních pět let: 7. > 8. > 6. > 5. > 2.
Internet: http://www.hcpce.cz
Hvězdy týmu: Adam Svoboda, Michal Sýkora, Tomáš Blažek, Petr Sýkora, Jiří Dopita

Adept na titul

Pardubice jsou společně se Spartou největším adeptem na titul v jedenáctém ročníku české extraligy. Po loňském druhém místě, kdy Perníkáři suverénně vyhráli základní část, ale ve finálové bitvě podlehli Slavii, na východě Čech na nic jiného než na první místo ani nemyslí. Hvězdná sestava, druhý nejvyšší rozpočet v lize (130 miliónů korun), moderní hala s ideálním prostředím pro hráče, výborná podpora fanoušků, to vše podporuje předpoklady pro zisk trofeje. Mužstvo stále šlape jako hodinky, žádný náznak toho, že by se přetlak hvězd negativně projevil.

Pohled na soupisku

Oba týmy nastoupí téměř v nejsilnější sestavě, domácí se musí obejít jen bez zraněného Ladislava Lubiny, na druhé straně bude chybět jen František Kučera, který se zotavuje z operace ramene. To si poranil právě v prvním vzájemném zápase s Východočechy.

Zajímavostí zápasu bude, že si v něm budou moci fanoušci poprvé prohlédnout trofej, kterou příští rok v květnu v pražské Sazka Aréně, budoucím působišti Slavie, převezme čerstvý mistr světa.

A právě dnešní zápas bude přehlídkou reprezentantů. V brankovišti svedou přímý souboj Adam Svoboda s Romanem Málkem. Zatímco loni slávistický fantom kraloval extraligovým statistikám, v aktuální sezóně má zatím jen průměrná čísla. S úspěšností 92.45 se krčí až na 12.místě, šestý Adam Svoboda je o jedno procento úspěšnější. Zadním řadám kralují na jedné straně robustní Michal Sýkora, na straně druhé technik s jedinečným citem pro hru Petr Kadlec. Sýkora je s 16 body z 20 zápasů nejproduktivnějším bekem soutěže, stejný počet bodů ale má i Jan Novák. Před brankami pak bude vzrušující sledovat souboj dvou vysokých centrů Jiřího Dopity a Josefa Beránka, kteří v posledních týdnech nabrali výbornou formu, nebo dvou kanonýrů Petra Sýkory a Michala Supa. O výborné ofenzivě i defenzivě obou týmů vypovídá pohled do tabulky hodnocení +/- bodů. Mezi dvanácti nejlepšími je šest slávistů a pět pardubáků.

Poslední zápasy

Slávisté se díky sérii deseti zápasů bez porážky a sedmi výhrám v řadě propracovali až na čtvrté místo tabulky, v případě úspěchu by se posunuli na třetí za Pardubice a Zlín. Sérii ukončil v úterý Litvínov.

Pardubičtí naposledy hráli bez bodu ve Zlíně, hned v dalším zápase doma prohráli 1:3 s Kladnem, od té doby drží osmizápasovou neporazitelnost, ikdyž ji načali třemi remízami v řadě (3:3 Znojmo, 2:2 Vítkovice, 2:2 Sparta). Poté se odpíchli k pěti výhrám v řadě.

Doma pak mají vůbec nejlepší bilanci ze všech týmů, z 12 zápasů zde ani jednou neprohráli v normální hrací době, jen jednou remizovali a dvakrát podlehli v prodloužení. Průměrné skóre 3.9 : 1.5 z domácích zápasů nepotřebuje další komentář, stejně jako průměrná domácí návštěva 8085 diváků. Díky domácí návštěvnosti, ale i díky zájmu o Pardubice na hřištích soupeře (průměr 4674) vycházejí těžko uvěřitelná čísla - do Duhové arény zatím ve 12 zápasech přišlo 97 tisíc lidí, což je o plných 15 tisíc víc, než kolik přišlo na Slavii ve všech čtyřiadvacet zápasech dohromady.

Mladé pušky

Nejen ošlehaní reprezentanti, ale také dvě řady mladíků se dnes opět utkají proti sobě. Zatímco v jarním play-off se oba dva útoky, Kopeckého i Koukalův, střídaly na výsluní, v letošní sezóně se zatím více daří pardubákům. Kolář s Koukalem a Průchou se probojovali do reprezentace, ve které mají své místo. V kanadském bodování posbírali mladí pardubáci dohromady už 27 bodů, slávisté o deset méně.

Historická bilance v extralize
SLA - PCE 48 22 6 20 124:128 
Postavení v tabulce
1 Pardubice 24  16  0  3  3  2  82:44  53 
4 Slavia    24  12  4  1  6  1  69:49  43 
Co mají oba týmy společného
V Pardubicích hraje od minulé sezóny slávistický odchovanec Tomáš Divíšek.
Poslední zápasy
Pardubice - Třinec 3:2
Vsetín - Pardubice 3:5
Litvínov - Pardubice 0:4
Pardubice - Liberec 4:1
Č.Budějovice - Pardubice 1:3
Slavia - Kladno 4:2
Karlovy Vary - Slavia 1:3
Slavia - Sparta 4:2
Vsetín - Slavia 2:4
Slavia - Litvínov 1:3
Sestavy v minulém kole
A. Svoboda - M. Sýkora, Mudroch, Čáslava, Zábranský, Podhradský, Duben, Pácal - J. Kudrna, Dopita, T. Blažek - P. Sýkora, Divíšek, Janecký - F. Mrázek, Mikeska, Pištek - Kolář, Koukal, Průcha. Málek - J. Novák, Kolařík, P. Kadlec, D. Pojkar, Kuntoš, Graňák, O. Staněk - D. Hruška, J. Beránek, Sup - Kropáč, P. Martinec, Tomica - Klepiš, Vondrka, Antoš - Jaroš, M. Kopecký, R. Dlouhý - od 21. min. navíc Červenka.
Nejproduktivnější hráči
P.Sýkora 11+11=22
J.Dopita 8+13=21
T.Divíšek 6+11=17
J.Kudrna 8+8=16
M.Sýkora 7+9=16
J.Beránek 12+16=28
M.Sup 14+6=20
D.Hruška 6+11=17
J.Novák 5+11=16
R.Kropáč 6+5=11
Brankáři
A.Svoboda 22 - 1,70 - 93,44
Martin Barek 2 - 3,00 - 90,00
R.Málek 19 - 2,19 - 22,45
L.Hronek 7 - 1,40 - 95,21
Autor Radek Vokál
Nepřehlédněte
A-TÝM 18.3.2024

Aleš Totter povede Slavii i v nadcházející sezoně

Hlavním trenérem slávistického A-týmu bude i v příští sezoně Aleš Totter. Dvaapadesátiletý kouč přebíral Slavii v listopadu loňského roku na 13. místě a tým nakonec dovedl do předkola Chance ligy.

Číst více
OHLASY - VIDEO 18.3.2024

Jsme v půlce, chceme do Poruby s dvěma výhrami, hlásí Jokl

Jako hotovou polovinu úkolu hodnotí Tomáš Jokl první výhru juniorů ve čtvrtfinále s Porubou. Kapitán Slavie k ní přispěl přesnou trefou v 15. minutě první třetiny, v níž sešívaní o vítězství ...

Přehrát video
ZÁPASY - MLÁDEŽ 18.3.2024

Junioři jdou v úvodu čtvrtfinále do vedení

Sešívaní junioři se v prvním zápase čtvrtfinále ujali vedení v sérii. V domácím utkání s Porubou zvítězili 5:1. Roli favorita potvrdili třemi brankami v úvodní třetině, vítězství pak potvrdili gólem ...

Číst více
ROZHOVORY 18.3.2024

Nejnáročnější sezona. Parta v kabině byla ale neuvěřitelná, říká Klikorka

Po těžkém začátku sezóny na Kladně se v říjnu vrátil na Slavii, aby pomohl trápícímu se týmu. „Záleželo nám především na záchraně a předkolo play-off už bylo jen bonus i pro fanoušky za jejich ...

Číst více