Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
OHLASY
29. prosince 2003

Prostě radost se na to podívat, znělo Edenem

S obrovskou chutí nastoupili slávisté po dlouhé pauze na led v Edenu proti Karlovým Varům a ta jim vydržela po celé utkání. Kromě sedmi převážně hezkých gólů nabídli i celou řadu akcí s exhibičním nádechem a rozloučili se tak s veleúspěšným rokem 2003 na domácím stadionu výhrou 7:1. Taktovku vzala do svých rukou klasicky první řada a platil osvědčený scénář – Beránek celkem čtyřikrát nahrával, kanonýr Michal Sup vstřelil svůj druhý hattrick sezóny. “Takhle to máme už od začátku sezóny,“ komentoval rozdělení funkcí slávistický kapitán, Josef Beránek. Po delší době si zápas z branky užíval Roman Málek, který nastoupil od začátku po více než měsíci.

Na celkem patnáct dnů se zastavila extraliga během vánočně – reprezentační pauzy. Ta nakonec podle výsledku Slavii výrazně prospěla. “Tým dobře potrénoval, bylo vidět, že kluci jsou hodně aktivní a hodně se bruslí. Za ten týden se to oživilo, předtím těch zápasů bylo docela hodně, dvakrát jsme hráli v televizi. Je dobře, že ta pauza přišla,“ pochvaloval si po zápase Michal Sup. Pro něj však přestávka až tak neplatila, s reprezentací totiž vyrazil na moskevský turnaj Baltika. “Tím, že jsem jel na Baltiku, tak mi to docela rychle uteklo. Tři dny volna na Vánoce přišly vhod. Celé mě to ale docela vyhovovalo.“ Před pauzou se Slavii dařilo střídavě oblačno, z posledních deseti zápasů pět vyhrála a stejný počet prohrála. Proti karlovarské Energii se však předvedla ve skvělém světle a navázala na střelecké hody z domácích utkání proti Vítkovicím a Plzni. “Vždycky když si hráči můžou odpočinout, tak zápasy budou kvalitnější. Dneska ten systém co je, tak jsou někdy zápasy na úkor kvality,“ míní zkušený centr Josef Beránek. V neděli neměla Slavia soupeře, hosté ze západu Čech působili po většinu utkání odevzdaným dojmem. “Myslím, že ani nebyli tak odevzdaní a určitě bojovali. Akorát, že dneska jsme tam měli hráče, kteří dokázali proměnit ty situace, co jsme si vytvořili,“ nacházel příčiny vysoké výhry slávistický kapitán.

Josef Beránek: Povedl se nám začátek a pak už byla v mančaftu pohoda

Důležité bylo především chytit začátek utkání, Karlovy Vary totiž většinou představují houževnatého soupeře a zvláště při zápasech venku spoléhají na brejku. Přes jejich obranu je pak těžké se prosazovat, svádět souboje s urostlými borci stojí spoustu sil. “Přesně tak, oni ze začátku hodně brání a když dají z těch rychlých protiútoků jeden dva góly, tak potom hrají úplně něco jiného. Ten začátek jsme dneska podchytili dobře, dali jsme góly my a tím se jim hrálo špatně,“ hodnotil Michal Sup. Právě první slávistická řada odehrála v utkání skvělý “part“, chvílemi si s karlovarskou obranou dělala co chtěla a jejich podpis nesly celkem čtyři branky. “Ono to vyplývalo ze začátku, že se nám podařilo dát na dva nula a pak to byla trošku taková pohoda v mančaftu. Dnes měl také Michal Sup střeleckou formu a i jsme si dovolili trochu víc než normálně,“ vracel se k parádní souhře celého útoku její vůdce, Josef Beránek.

Spolu s levým křídlem Supem si role dokonale rozdělili – Beránek si připsal čtyři asistence, Sup vstřelil tři góly. Nic nového, tak zněla slova nejproduktivnějšího muže extraligy: “Já myslím, že to takhle máme už od začátku sezóny.“ Jeho kamarád z útoku v tom viděl i souhru okolností. “To nějak vyplynulo z těch akcí, já jsem tam vždy přijel jako třetí hráč, nehlídaný a před bránou jsem byl volný. Z toho jsem pak měl šance.“ Poprvé se Michal Sup do střelecké listiny zapsal v 6.minutě, kdy se po vtipném přistrčení od Hrušky a nabrání doslova raketového zrychlení dostal do samostatného úniku. “Tam to bylo už dobré od Pepíka Beránka, který vybojoval puk a dostal ho ze třetiny, Hrouda mi to předal. Bylo to docela rychlé, ale stačil jsem naznačit a pak vystřelit mezi nohy.“ Dalších dvou gólů se dočkal po ideálních nahrávkách a pokaždé u toho byl kdo jiný než Beránek. “My už spolu hrajeme vlastně třetí rok, tak si myslím, že už občas o sobě víme a někdy to zkusíme i poslepu. Dneska to vycházelo,“ usmíval se spokojený Josef Beránek.

Tradiční obrázek aneb Michal Sup v zajetí novinářů

Pro populárního “Supína“ znamenal hattrick, druhý v sezóně (předtím v 10.kole doma se Vsetínem) a třetí v kariéře, posun už nad hranici dvaceti vstřelených branek. Podařilo se mu to jako prvnímu ze všech extraligových střelců. Loni dal v základní části 25 branek, rekord má šestadvacet, nyní po 34.kolech už je na čísle 21. Častokrát se v posledních dvou sezónách dostává do záře reflektorů, sláva ho však stále nechává být skromným. “O tom kolik dám gólů nepřemýšlím, nechávám to být. Jak to přijde, tak to přijde. Žádné statistiky si nehlídám, ale určitě je milé, že tam ty góly padají,“ odbývá další dotaz, co s ním dělá pomyšlení, že se přiblížil už jen na dvě branky nejlepšímu střelci slávistické historie v extralize, Viktoru Ujčíkovi. V jeho střelecké schopnosti věří na těžké cestě za obhajobou titulu v Edenu všichni, od fanoušků až po trenéry. Přejí mu i spoluhráči. “Já doufám, že mu to půjde i dál tak jak doposud a že se mu povede vyhrát tabulku střelců,“ pobízí ho Josef Beránek, kterému jde zase o trofej pro nejproduktivnějšího hráče celé soutěže. Nyní má na samém čele slušný náskok jedenácti bodů.

Ve 48.minutě byl Eden svědkem dovršení Supova hattricku, na oslavu pak také přiletěla na led jedna čepice, tradiční to věc především z NHL. Po menším zádrhelu se dostala i k novému a šťastnému majiteli. “Patrik Martinec rozhodčí zastoupil a přivezl mi jí. V kabině ji mám a určitě si jí schovám na památku.“ Třetím zásahem do “černého“ potvrdil také v zápase výbornou úspěšnost: “Já myslím, že jsem tam měl snad jen tři střely (úsměv).“ Dříve by z toho měl radost i Richard Farda, v neděli však stál na opačné straně coby trenér Karlových Varů. Jeden z dalších návratů do Edenu skončil pro osudového trenéra Slavie debaklem. “Já na něj určitě vzpomínám rád, zažil jsem tady s ním pěkné sezóny. Ale takový je život, teď je v jiném týmu,“ zavzpomínal si na něj jeho bývalý svěřenec, Michal Sup.

Roman Málek: Musím poděkovat klukům, dneska hráli výborně

Po více než měsíci se postavil do branky od začátku zápasu Roman Málek. Od nepovedeného duelu 28.kola v Pardubicích se během dalších osm zápasů podíval do slávistického brankoviště jen ve Znojmě, kde střídal Lukáše Hronka ve 36.minutě za nepříznivého stavu 2:4. Po nelehkém období na pozici “dvojky” si opět mohl užít zápas se vším všudy. “Ta pauza byla docela dlouhá, asi jsem byl ze začátku trochu nervózní, ale pak to ze mě postupem času spadlo. Musím poděkovat kluků, dneska hráli výborně.“ Po výhře 7:1 mohly být pocity jen dobré, co víc si přát? “Určitě.“ Na zápas se Západočechy měl čas se připravit, o jeho nasazené rozhodli trenéři už dříve. “Já to věděl, nevím přesně jak dlouho, ale určitě nějaký čas dopředu.“ Před reprezentační pauzou dokonce vynechal dva poslední zápasy, neposadil se ani na střídačku. Volno dostal pro doléčení bolavých třísel. “Začal jsem trénovat před Vánocemi, když ještě byli kluci na Baltice. Zatím je to docela dobré, určitě lepší než to bylo.“ Přesto stále dochází za panem docentem Kolářem, tzv.konzervativní léčba má snad dobré účinky. “Třísla ještě cítím, ale je to mnohem lepší než jsem měl. Doufám, že se to vyřeší. Myslím si, že tříslo potřebuje vždycky klid, já jsem ho dostal aspoň trochu a jsem spokojený, jak to teď vypadá.“

Souboj s Energií nezačal příliš šťastně, ve 4.minutě za stavu 1:0 rozehrál za brankou puk přímo na hůl Jana Alinče, před kterým se otevřela velká možnost. “Já jsem to chtěl dát celou dobu Pojkymu na druhou stranu, ale pak na poslední chvíli jsem chtěl vymyslet něco jiného. Říkal jsem si, že jede ten jejich hráč k Pojkymu, ale pak udělal oblouček přesně na opačnou stranu, takže jsem už jen sledoval jak to dostal za bránou na hokejku.“ Pohromě nakonec zabránil všudypřítomný Michal Sup, i když zprvu se mohlo zdát, že šlo o zázračný zákrok Romana Málka. “Já jsem tam skočil, ale vůbec nevím jak to bylo, vím jen, že tam byl se mnou ještě jeden hráč. Naštěstí mu to odskočilo od hokejky, takže to tam nemohl rychle zasunout,“ mohl si oddechnout po nepříjemné chvilce, při které zatrnulo nejen jemu: “Určitě, ale bylo to v tu dobu jedna nula, tak jsem si říkal, že by to nebylo ještě tak hrozné.“ O deset minut později už takové štěstí neměl, slávistická trojice před ním sice dlouho při oslabení odolávala, ale pak byl Málek proti trefě Skuhravého už bez nároků na úspěšný zásah. “Tam nás vyšachovali, dvakrát si to nahráli, já myslel že bude střílet, tak jsem proti němu vyjel a on to pak nějak hodil do prázdné, ještě tam byla nějaká teč.“ Drama se ale nekonalo, hned za dvě a půl minuty odpověděl hezkou individuální akcí David Hruška, když si pohrál i s gólmanem Fraňkem. ”Právě, nám se povedlo hned dát třetí krásný gól a pak už to bylo celkem v pohodě.“

Po většinu zápasu tak zůstával Roman Málek v nečinnosti, přesto předvedl pár dobrých zákroků, několikrát třeba vychytal zkušeného útočníka hostů Ladislava Svobodu. “Každý zápas je těžký, jedno jestli jde hodně střel nebo málo. Ale určitě chytám radši, když jich jde na mě víc. Pomohlo mi, že kluci dali sedm gólů a mě se tak chytalo v klidu,“ směroval zaslouženou chválu svým spoluhráčům v poli, z nich vyčnívala především řada kapitána Beránka. Při sledování jejich víření po ledě se vyloženě bavil. “Asi jako diváci, já jsem to teď říkal klukům i v šatně, že to je prostě radost se na to podívat.“ Už v úterý čeká slávisty prestižní derby na Spartě, kdo se tam postaví do brány, neví zatím ani Roman Málek. “Vůbec nevím, nebavili jsme se o tom. Teď jdu ze zápasu a zítra na trénink. Věděl jsem jen, že budu chytat dneska.“

Marek Tomica: V derby určitě nedáme kůži zadarmo

Po vánoční pauze s velkou chutí hrající Slavia, to byl obrázek zápasu s Karlovými Vary podle Marka Tomici. “Určitě jsme měli velkou chuť, i jsme si během toho volna odpočinuli. Dneska nám to jezdilo, přehráli jsme i přebruslili, důležitý byl první gól, který přišel brzy, pak hned druhý.” Na výhře měli hlavní podíl první dvě zkušené řady, které se nepostaraly jen o jediný gól ze sedmi. Ve 27.minutě přišel totiž střelecký záblesk levého křídla čtvrté řady. Nejdříve se sice Marek Tomica volný mezi kruhy přihrávky nedočkal, ale poté obkroužil branku Pejchara a překonal ho střelou z otočky. Byla to jubilejní stá branka Slavie v sezóně. “Tuhle kličku jsem už vlastně zkoušel dvakrát nebo třikrát v zápase, ale nepadlo mi to tam. Teď jsem zavřel oči a narval to tam (úsměv). Je to i štěstí, ale takhle jsem to chtěl udělat.“ Vhod mu přišly i rady trenérů. “Tak říkali nám jediné, že oba brankáři hodně vyjíždí, toho využil předtím proti Fraňkovi David Hruška." Od druhé třetiny vystřídal v karlovarské brance jinak velkou oporu Fraňka zkušený ex-slávista Rudolf Pejchar. Slabší den týmové jedničky, který ale měl zdravotní problémy a poté se neobjevil už ani na střídačce, možná trošku zapříčinily pozdější debakl Energie. “Znát to bylo, asi byl trošku nejistý, padl mu tam první rychlý gól, moc se pak vlastně nedotkl puku a to pro toho gólmana také není dobré.“ Ale ani jeho náhradníkovi se pak příliš nedařilo.

Rozlučka s rokem 2003 v Edenu se slávistům nadmíru vydařila, zbývá už jen úplně poslední derniéra na ledě T-Mobile Arény. Pražské derby přináší vždy sebou prestižní záležitost, den před Silvestrem se mají fanoušci nač těšit. Sparta již s uzdraveným Viktorem Ujčíkem a dalšími navrátivšími marody poslala Slavii šestibrankovou vizitku z Liberce. “Já myslím, že atmosféra bude zase parádní. A co se dá očekávat? Bude to velký boj, my jsme je doma porazili, tak nám to budou chtít vrátit, ale my určitě nedáme kůži zadarmo a pojedeme tam vyhrát,“ slibuje za tým dvaadvacetiletý útočník.

Autor Miroslav Votava
Nepřehlédněte
ROZHOVORY 24.4.2024

Extraliga bude jiný level. Věřím, že se dokážeme kvalitně připravit, říká Luboš Jenáček

Na poháru pro vítěze Ligy juniorů ještě pořádně nezaschlo šampaňské, trenér Luboš Jenáček už ale musí střádat plány na příští sezonu. „Víme, že nás jako nováčka nebude čekat v extralize nic ...

Číst více
MLÁDEŽ 25.4.2024

Startuje MS do 18 let i se slávistickou stopou

Konec dubna patří každoročně mistrovství světa hráčů do osmnácti let a i letos se na turnaji ve Finsku představí několik slávistických odchovanců. Do konečné nominace se nakonec probojovala hned ...

Číst více
ROZHOVORY 22.4.2024

Někdy si připadám jako komparz, směje se svému rodičovství Hrdinka

Nebyla to pro obránce Františka Hrdinku klasická sezóna, velkou její část odehrál kvůli zranění s mřížkou na obličeji. Typicky to u něj nevypadá ani teď, krátce po začátku volna se stal totiž poprvé ...

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zažij ten nejlepší hokej na turnaji – vstupenky na finálový víkend MS jsou stále k dispozici

Necelý měsíc zbývá do začátku Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024. Hokejová horečka stupňuje, sportovní událost roku na českém území se blíží a vy, fanoušci u toho nesmíte chybět.

Číst více