Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
OHLASY
4. ledna 2004

Dnes útoky předčily obranu, přiznával Pavel Kolařík

P r a h a - Do Nového roku vstoupili slávisté bleskově, jenže povedený úvod nakonec vyzněl do ztracena a překvapení bylo na světě. Nebojácné mužstvo Vsetína využívalo okének ve slávistické obraně a odvezlo si všechny tři body za výhru 5:4. Po gólových hodech v posledních domácích zápasech tak zavládlo v Edenu zklamání, i když ani tentokrát se diváci nenudili. “Bylo to o tom, že jsme dělali chyby kolem modré čáry a oni pak jezdili do přečíslení,“ nevymlouval se na nic jeden z hříšníků zadních řad, Pavel Kolařík, jinak také autor druhé krásné branky Slavie. Nic nepomohly ani další dva góly kanonýra Michala Supa a po pěti domácích výhrách v řadě tak úřadující mistr na svém ledě zakolísal.

Přitom začátek utkání se favorizované Slavii povedl, po dvou a půl minutách vedla už 2:0. V možné euforii a pocitu, že teď už to půjde samo, však přišel obrat. “Vstup jsme měli výborný, to je pravda, ale nemyslím si, že bychom si jako už mysleli, že se nemůže nic stát. Vsetín začal hrát víc aktivně, hodně napadal, my jsme začali dělat chyby, trefovali jsme je a z toho pak odjížděli,“ hledal vysvětlení v postupném otočení stavu Pavel Kolařík. První třetina, to byla taková bezstarostná jízda na obě strany, obrany dá se říct neexistovaly. Nebylo tedy divu, že padlo pět branek. “Útočilo se, řekl bych to tak, že dneska útoky předčily obranu, prostě těch gólů padalo hodně a většinou to bylo po chybách obránců,“ správně nacházel příčiny porážky zkušený bek. Vsetínští se během celého zápasu dostávali snadno do nebezpečných brejků a také jich náležitě využívali, když tři z pěti branek vstřelili z nájezdu. “To bylo o tom, že jsme dělali chyby kolem té modré čáry a trefovali jsme je, oni pak jezdili do přečíslení, špatně jsme také kolikrát vyrazili.“ Někdy to skutečně působilo tak, že se útočně naladění obránci Slavie nechávali příliš unést a vzadu propadávali, čímž připravili svému gólmanovi horké chvilky. “Určitě měl Lukáš Hronek dneska těžkou pozici, neměl to jednoduché. Místo toho, abychom mu pomohli, tak jsme dělali chyby,“ zpytoval Pavel Kolařík svědomí za obrannou hru celého mužstva.

Vsetín podal v Edenu sympatický výkon, který asi také byl spojen s návratem oblíbeného kouče Jana Neliby na lavičku. Ten je totiž známý, že dokáže dostat z mladíků maximum. Valaši se také představili jako sebevědomý tým. “Vždycky nový trenér tam dá nějaký impulz do mančaftu. Překvapili mě, hráli dobře, byli aktivní,“ pochválil soupeře Pavel Kolařík. Tuhá a nepříjemná defenzíva, skvělý brankář Biegl, to všechno se od Vsetína čekalo. Zaujala především skvělá nadstavba – takřka bezchybné využívání brejkových situací. Přitom s produktivitou se Valaši trápí celou sezónou. “Co měli nájezd, tak dali góla,“ lakonicky konstatoval zadák Slavie. Od druhé třetiny už slávisté jen dotahovali náskok soupeře. “Ono to není jednoduché nikdy, když prohráváte. Nakonec se nám to dvakrát povedlo dotáhnout, ale zas se stala chyba a prohráli jsme,“ Trenéři tak rozhodně v kabině spokojeností hýřit nemohli, to už ale dali najevo i po první třetině. “Určitě nám říkali, ať myslíme víc na obranu, že si tam nemůžeme dělat co chceme a prostě se musí víc bránit, být aktivnější a víc se na ledě hýbat.“ To se podařilo jen částečně, statistika střeleckých pokusů (43 ku 20) však v konečném zúčtování hrála pramalou roli.

Svou vynikající bilanci proti Vsetínu potvrdil i ve třetím vzájemném zápase sezóny Michal Sup. Jeho dva góly mu však moc radosti nakonec neudělaly. “Daří se mi, ale nám hlavně nevyšlo to utkání, začali jsme dobře, ale pak jsme bohužel udělali zbytečné chyby, inkasovali jsme a už jsme jen dotahovali.“ I jemu nemohla uniknout divoká první třetina, ve které ztratili možná slávisté nadějně rozehraný zápas. “Oni hráli na protiútoky, jezdili hodně třeba tři na jednoho a tím to bylo znát, ty šance měli.“ Dvakrát se Michal Sup trefil do “černého“, pokaždé z podobné situace a po dorážce z blízkosti brankoviště. “Nikdy to není jednoduché, dneska jsem stál vždy u brány. Při té první brance, jak Bery vyjížděl zpoza brány, tak jsem to tam už jen dopíchl. A druhá, jak střílel, to taky.“ Osvědčená spolupráce dvou lídrů střeleckých tabulek extraligy tak znovu zafungovala, nebylo to však po nějakých krásných kombinacích. Příkladem byla hlavně branka na 3:3, kdy jeli spolu v přesilovce pět na tři na jediného obránce a slávistický kapitán překvapivě zvolil střelu. “Řešil to dobře,“ pokyvoval hlavou autor úspěšné dorážky Michal Sup. Prozradit svůj recept na Radovana Biegla, kterého ho překonal v sezóně už posedmé, však nemohl. “Proč se daří? To kdybych věděl, těžko říct,“ nasadil svůj tradiční úsměv.

Už v prvním zápase v Edenu dal Vsetínu hattrick, v neděli mohl přidat další. Blízko byl k němu na začátku třetí třetiny, kdy svou samostatnou akci zakončil jen po blafáku střelou do tyče, pak ho však zastoupil David Hruška. A poslední šanci na vyrovnání měl v power-play kdo jiný než Michal Sup. “Tam mi to dával Páťa Martinec zpoza brány. Chtěl jsem to střílet pod ruku, šlo to tam, ale nějak bokem to vyrazil mimo branku,“ povzdychl si. Jeho podpis ale přecejen nesly tři góly, přimotal se totiž k vyrovnávací brance Vsetína na 2:2 v přesilovce v 7.minutě, kdy tečoval střelu Kuboše do vlastní klece. “Je to tak, dal jsem si vlastňáka,“ hlásil se k přesné trefě. Do správné brány ale dal už v sezóně 23 branek a proto se oprávněně hřeje na čele tabulky střelců extraligy.

Autor Miroslav Votava
Nepřehlédněte
ROZHOVORY 24.4.2024

Extraliga bude jiný level. Věřím, že se dokážeme kvalitně připravit, říká Luboš Jenáček

Na poháru pro vítěze Ligy juniorů ještě pořádně nezaschlo šampaňské, trenér Luboš Jenáček už ale musí střádat plány na příští sezonu. „Víme, že nás jako nováčka nebude čekat v extralize nic ...

Číst více
MLÁDEŽ 25.4.2024

Startuje MS do 18 let i se slávistickou stopou

Konec dubna patří každoročně mistrovství světa hráčů do osmnácti let a i letos se na turnaji ve Finsku představí několik slávistických odchovanců. Do konečné nominace se nakonec probojovala hned ...

Číst více
ROZHOVORY 22.4.2024

Někdy si připadám jako komparz, směje se svému rodičovství Hrdinka

Nebyla to pro obránce Františka Hrdinku klasická sezóna, velkou její část odehrál kvůli zranění s mřížkou na obličeji. Typicky to u něj nevypadá ani teď, krátce po začátku volna se stal totiž poprvé ...

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zažij ten nejlepší hokej na turnaji – vstupenky na finálový víkend MS jsou stále k dispozici

Necelý měsíc zbývá do začátku Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024. Hokejová horečka stupňuje, sportovní událost roku na českém území se blíží a vy, fanoušci u toho nesmíte chybět.

Číst více