Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
A-TÝM
6. září 2004

Petr Míka definitivně odchází ze Slavie

P r a h a / K a r l o v y V a r y - Pětadvacetiletý útočník a odchovanec Slavie Petr Míka opouští Eden a před nadcházející sezónou posílil tým HC Energie Karlovy Vary. Výměnou za něj získala Slavia mladého obránce Kamila Charouska, který by měl najít uplatnění u juniorského týmu.

Za poslední tři roky tak oblékne Petr Míka dres už pátého klubu. Kam až ho zavál hokejový osud? Po pár kolech základní části sezóny 2002/03 byl odeslán ze Slavie na hostování do Havířova, po Novém roce pak zamířil do Českých Budějovic, kde sezónu dohrál. Na jihu Čech pookřál, zahrál si i čtvrtfinále play-off proti Spartě. Smlouvu však měl platnou stále ve Slavii, kde se také zapojil do letní přípravy. Před nástupem na led však přišel další odchod - na roční hostování ve Vítkovicích. Na severu Moravy si určitě nemohl stěžovat na důvěru trenérů, v prvním útoku po boku kapitána Burgera odehrál velmi povedenou sezónu, jejíž konečnou opět znamenala Sparta ve čtvrtfinále.

Slavia se rozhodla na něj uplatnit opci, ač on sám se nebránil dalšího pokračování angažmá ve Vítkovicích a zájem měl i ostravský klub. Vladimír Růžička mu sliboval ve Slavii šanci, které se Petr Míka dočkal jen v přípravě. Už koncem srpna slávistický manažer avizoval: "S Energií Karlovy Vary jsme se dohodli na přestupu." Vedení západočeského týmu chtělo vysokého útočníka vzít nejprve na zkoušku, odehrál také dva přípravné zápasy proti Kladnu a právě Slavii. Dnes generální manažer Energie Miroslav Vaněk potvrdil přestup. "Jedná se o klasickou výměnu," řekl pro oficiální klubový web hokejkv.cz. Na oplátku totiž do Slavie odchází juniorský obránce Kamil Charousek, ročník 1986.

Petr Míka

Narozen: 12.2.1979
Výška: 190 cm
Váha: 89 kg
Hůl: vpravo


Pražský Eden byl kdysi svědkem prvních krůčků hokejisty, jehož talent se od počátku nedal přehlédnout. Urostlý mladík začal cenné služby pro klub odvádět už v juniorském věku. Zlatá generace slávistických mládežníků neměla tehdy v polovině devadesátých let v republice konkurenci a Petr Míka byl spolustrůjcem hned dvou titulů mistra republiky. „To byly super roky,“ hlesl hráč při vzpomínce na tyto úspěchy. „Slavia mi dala hokejově nejvíce, tam jsem vlastně hokejově vyrostl a naučil se všechny základy. Vzpomíná se na to hezky,“ usmívá se ještě po letech mladý křídelník. Úspěchy mužstva zcela zákonitě dláždili cestu do reprezentačních výběrů. Turnaj, který Míkovi vlastně otevřel cestu do zámoří, se odehrával v Třebíči a Znojmě, kde v roce 1997 hostili Mistrovství Evropy hráčů do 18ti let. Celek skončil až na 5. místě, nicméně skauti z NHL si i přesto pečlivě vypisovali jména talentovaných českých hokejistů a mezi K.Rachůnkem, Melicharem, Škoulou, Fischerem, Štefanem či Kraftem, tedy dnešními stálicemi NHL, se neztratil ani mladý slávista. A tak nebylo divu, že při letním draftu do slavné soutěže zaznělo na 85. místě jméno Petr Míka, jehož si zvolili New York Islanders sídlící na Long Islandu.

Už v sedmnácti letech dostal první šanci v hlavním týmu Slávie a následující sezónu už strávil v extralize mužů celou, krom pár zápasů, v nichž vypomáhal prvoligovému Berounu. Následoval zmiňovaný úspěch v draftu a Míka se odhodlal poprvé vyzkoušet zámoří. V týmu Ottawa 67´s válel Ontario Hockey League, což je juniorská soutěž, a nevedl si špatně, leč nabídka od Islanders nepřišla, a tak došlo na první návrat do Čech. A návrat velmi zdařilý. Kompletní sezóna v nejvyšší soutěži a především úspěšné MS do 20ti let. Zdá se paradoxní, že za úspěšné lze považovat mistrovství, v němž skončí mužstvo na sedmé pozici, ale posuďte sami – Míka vstřelil v šesti zápasech osm branek!!! „Tohle mistrovství bylo asi největší impuls k tomu, že mi Islanders nabídli kontrakt,“ je přesvědčen sympatický forvard. Kontakty s nejslavnější soutěží tak začaly nabývat reálných rozměrů. „Ozval se mi agent, že jednání s Islanders vypadají slibně a že mají zájem. Pak už se jen licitovalo a jednání vyústila v podpis tříletého kontraktu,“ sype hráč z rukávu informace. A tak se Míka podruhé vydal do Severní Ameriky.

Začátek sezóny nevypadal nijak růžově. Farma v Lowellu byla totiž farmou hned dvou týmů NHL Los Angeles a New York Islanders a Míka v této konkurenci začal až ve čtvrté řadě farmářského týmu. "Tam je to těžké, pokud přijdete jako úplně mladý hráč, hodně záleží na tom, jaký máte kontrakt, zkrátka nesmírnou roli hraje spousta věcí. I přesto se všechno vyvíjelo dobře. Ze čtvrté řady jsem se probojoval do prvních dvou a jediné, co mě přibrzdilo, byly natržené vazy v kotníku,“ vzpomíná na peripetii před velkým finále Míka. „Po zranění jsem se vrátil na farmu a přišla zpráva, že půjdu hrát nahoru za Islanders,“ líčí Míka svou cestu k nejslavnější soutěži. Ze čtvrté řady na farmě až k NHL, to je pěkný kus cesty, který tehdy jednadvacetiletý mladík úspěšně zdolal. Radost z tohoto počinu nekazí ani fakt, že se tak stalo na pouhé tři zápasy. „Hrál jsem jen ve čtvrté lajně, ale cením si i toho. Nebylo lehké probojovat se do hlavního týmu z té pozice, na jaké jsem byl ze začátku,“ praví Míka smířeným hlasem dnes. Po třech zápasech v NHL, při kterých se dostal jen k jediné střele na branku, se vrátil pro play-off na farmu a jistě v koutku duše věřil, že v dalším roce přijde větší šance. „V druhém roce jsem byl po kempu poslán opět do Lowellu na farmu,“ popisuje poněkud smutněji. Rok vydržel bojovat o návrat do NHL, ale když neviděl ani na počátku následující sezóny šanci na povýšení, nevydržel. „Prostě jsem si řekl „a dost!“ Nedostával jsem žádný prostor a cítil jsem, že se mnou už nepočítají. Ve 22 letech potřebuje hokejista hrát a ne mít tři střídání za třetinu,“ nastiňuje Míka okolnosti, které ho přiměli k návratu do Čech číslo dvě.

Petr Míka měl v prvním roce po návratu do Slavie důvod jedině k radosti, „Tahle sezóna byla super. To bylo 29 zápasů, 10 gólů, 8 nahrávek, to jsem se cítil výborně a pan Růžička mi nabídl novou smlouvu,“ dokazuje Míka vynikající přehled o svých statistikách. Úspěšnou sezónu podtrhla i pozvánka do reprezentace, kde Míka sehrál 8 zápasů. „Těšil jsem se na novou sezónu, ve které jsem chtěl navázat na předchozí výkony, ale ouha…,“ naznačuje následující nečekaný zvrat. „Stalo se to, že jsem hned od začátku šel do čtvrté pětky a po několika zápasech jsem řekl, že chci pryč a pan Růžička mě poslal do Havířova,“ zatváří se při této vzpomínce kysele ještě dnes. „Tam to nebylo zrovna ideální,“ volí diplomatický slovník, ale každý si dle kuloárních zvěstí dokáže domyslet, jaká situace panovala v suverénně nejhorším celku tabulky. „Naštěstí přišla výměna do Budějovic, kde jsem zase ožil,“ mění tón hlasu na mnohem optimističtější notu univerzální útočník. Přicházíme tedy k období, jež si fandové jihočeského klubu ještě moc dobře vybavují. „Jak už jsem jednou řekl, já na Budějky nedám dopustit, nebo spíš můžu říct, že se mi tam hrozně líbilo,“ nechává Míka poznat optimismus, který v něm zdejší působení zanechalo. „Byl jsem tam spokojen, samozřejmě to taky bylo tím, že se vyhrávalo a ta sezóna se vydařila vlastně celému týmu,“ poukazuje Míka na skutečnost, která při dnešním postavení Českých Budějovic přináší nečekanou nostalgii.

Loňskou sezónu strávil na hostování ve Vítkovicích. „Šlo o roční hostování do konce sezóny a pak mám ve Slavii ještě opci. Uvidíme, jak to bude dál,“ hovořil v loňské sezóně o své budoucnosti Petr Míka.

Statistiky

Sezóna   Klub                                Z  G  A  B  TM
1995-96  HC Slavia Praha - jun. (E)         26  5 12 17   -
1996-97  HC Slavia Praha (E)                20  1  2  3   6
         HK Berounští Medvědi (1.liga)       9  1  0  1   -
         HC Slavia Praha - jun. (E)         15  8  0  8   -
1997-98  Ottawa 67`s (OHL)                  41 10  8 18  28
1998-99  HC Slavia Praha (E)                49  6  5 11  57
1999-00  New York Islanders (NHL)            3  0  0  0   0
         Lowell Lock Monsters (AHL)         50  8  9 17  20
         Lowell Lock Monsters (AHL,p-o)      6  0  0  0   0
2000-01  Lowell Lock Monsters (AHL)         13  0  1  1   7
         Springfield Falcons (AHL)          27  0  2  2   8
2001-02  Bridgeport Sound Tigers (AHL)       1  0  0  0   0
         HC Slavia Praha (E)                29 10  8 18  16
         HC Slavia Praha (E,p-o)             9  0  1  1   4
2002-03  HC Slavia Praha (E)                 8  1  0  1   4
         HC Havířov Panthers (E)            15  3  2  5  10
         HC České Budějovice (E)            22  8  4 12  20
         HC České Budějovice (E,p-o)         4  0  0  0   6
2003-04  HC Vítkovice (E)                   44 15 12 27  44
         HC Vítkovice (E,p-o)                6  3  3  6   2



Dva odchovanci klubu a nyní už ex-slávisté - zleva Petr Míka a Jan Horáček
Foto: Michael Mareš
Autor Miroslav Votava, Tomáš Kučera
Nepřehlédněte
ROZHOVORY 24.4.2024

Extraliga bude jiný level. Věřím, že se dokážeme kvalitně připravit, říká Luboš Jenáček

Na poháru pro vítěze Ligy juniorů ještě pořádně nezaschlo šampaňské, trenér Luboš Jenáček už ale musí střádat plány na příští sezonu. „Víme, že nás jako nováčka nebude čekat v extralize nic ...

Číst více
MLÁDEŽ 25.4.2024

Startuje MS do 18 let i se slávistickou stopou

Konec dubna patří každoročně mistrovství světa hráčů do osmnácti let a i letos se na turnaji ve Finsku představí několik slávistických odchovanců. Do konečné nominace se nakonec probojovala hned ...

Číst více
ROZHOVORY 22.4.2024

Někdy si připadám jako komparz, směje se svému rodičovství Hrdinka

Nebyla to pro obránce Františka Hrdinku klasická sezóna, velkou její část odehrál kvůli zranění s mřížkou na obličeji. Typicky to u něj nevypadá ani teď, krátce po začátku volna se stal totiž poprvé ...

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zažij ten nejlepší hokej na turnaji – vstupenky na finálový víkend MS jsou stále k dispozici

Necelý měsíc zbývá do začátku Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024. Hokejová horečka stupňuje, sportovní událost roku na českém území se blíží a vy, fanoušci u toho nesmíte chybět.

Číst více