Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
PREVIEW
16. září 2004

Na Lapači se otevře pro Slavii nový ročník extraligy

Toužebně očekávaná sezóna, s přílivem českých i slovenských hvězd z NHL, zvedá svou oponu. Pro hokejisty Slavie Praha začne na ledě šestinásobného mistra ze Vsetína. Věhlas valašského týmu už není takový jako býval, přesto nečeká slávisty nic lehkého, na Lapači totiž dokázala Slavia v základní části vyhrát jen dvakrát za deset let. Oba týmy plánují nasadit do utkání všechny své posily z NHL - Čechmánka, Kleslu, Radivojeviče resp. Pálffyho, Stümpela, Vašíčka, Kloučka. Duel začíná v pátek od 17h.

Náš soupeř
Klub založen: 1905 jako SK Vsetín
Trenéři: Jan Neliba, Zdislav Tabara, Jiří Režnar
Největší úspěchy: 6x mistr extraligy (1995-1999, 2001), 2. místo (2000)
Posledních pět let: 2. > 1. > 9. > 7. > 13.
Internet: www.hc-vsetin.cz
Hvězdy týmu: Roman Čechmánek, Radovan Biegl, Rostislav Klesla, Rostislav Vlach, Roman Stantien, Marek Zadina

Historie (extraliga)

Začátky v nejvyšší české soutěži mají vsetínští hokejisté společné se Slavií. Oba týmy spolu válčily v 1.lize a na jaře roku 1994 uspěly v baráži o postup do extraligy, když o patro dolů poslaly Jindřichův Hradec a Hradec Králové. Pak se však jejich cesty rozešly každá jiným směrem. Nováčkovi z Valašska se povedl pod vedením Horsta Valáška husarský kousek, když v premiérové sezóně dokázal na výborné výkony ze základní části navázat i v play-off a po památné trefě kapitána Vlacha v prodloužení získal na ledě rivala ze Zlína mistrovský titul. Postupně se začal na Lapači budovat hvězdný kádr a se silným finančním zázemím se mohla zrodit vítězná vsetínská dynastie.

Pět let nedokázal nikdo sesadit Vsetín z mistrovského trůnu, až poté se to povedlo v šestém vsetínském finále v řadě Spartě, ale o rok později byl Vsetín zase zpátky a získal už šestý pohár pro Mistra extraligy. U všech úspěchů stál trenér Zdislav Tabara. Tím však slavná léta spojená především s postavou Romana Zubíka skončila, neshody uvnitř vedení klubu, boj dvou znesvářených stran a nedostatek peněz způsobil, že Vsetín najednou začal myslet mnohem střídměji. Nebylo už místo pro drahé hráče, dopředu se začalo drát bojovné mládí, které bylo usměrňováno několika zkušenými hráči. V sezóně 2001-02 poprvé Vsetín chyběl v play-off, o rok později vypadl už ve čtvrtfinále se Slavií, která Valachům vrátila předchozí porážky a v posledním ročníku skončil Vsetín až na třináctém místě.

Současnost

Slavné časy už jsou asi zapomenuty, i když do nové sezóny si dávají vsetínští určité jiné cíly než jen skončit kolem dvanáctého místa, jak tomu bylo loni. Do klubu vstoupil nový generální partner Česká spořitelna, který by měla být zárukou stabilizace. Fanoušci se však museli vyrovnat se změnou klubových barev, což mnozí nesou nelibě ještě dodnes. Typické žlutozelené dresy vystřídala kombinace světle modrá a tmavě modrá. Posilou klubového managmentu se stal Roman Čechmánek, muž spojený se vsetínskými úspěchy jako skvělý brankář. Od letošní sezóny bude znamenat hokejovou raritu, s aktivní hráčskou kariérou nehodlá končit a naopak si k tomu přibral ještě funkci sportovního ředitele.

S důvěrou vzhlíží fanoušci k trenérskému triumvirátu, kde vedle vsetínského patriota Zdislava Tabary stojí od minulé sezóny navrátilec Jan Neliba a jako třetí do party Jiří Režnar. Mají k dispozici kvalitnější kádr než loni, navrch tři posily z NHL, které po dobu výluky budou oblékat vsetínský dres. V loňské sezóně trápila Valachy především koncovka, kterou přicházejí vylepšit Marek Zadina z Třince, ze zahraničí do extraligy vracející se Kamil Brabenec (švédská Lulea) a především zkušený rutinér Rostislav Vlach. Z Berouna dorazil ještě útočník Ladislav Gengel, obranné řady přišel z ruského Permu vyztužit bývalý reprezentant Petr Gřegořek. Ve Vsetíně myslí letos na play-off.

Osobnosti týmu

Radovan Biegl, 35 let, brankář

Na jeho umění stály v poslední letech veškeré šance vsetínských na úspěch. Zkušený gólman, který dříve chytal v Pardubicích, v Třinci, v Havířově, vojnu strávil v Jihlavě, se Slovanem Bratislava získal mistrovský titul, je bezpochyby velkou oporou Vsetína. V minulosti dvakrát dovedl svůj tým do finále české extraligy – v roce 1994 Pardubice a o čtyři roky později Třinec. V loňské sezóně patřil s 3129 odchytanými minutami k nejvytíženějším gólmanům, pětkrát vychytal nulu. Impulzivní muž s maskou se však musel podrobit v létě operaci kolene, se kterým už dříve měl problémy a několik týdnů tak bude ještě mimo hru. Ve Vsetíně proto jistě velebí stávku v NHL a s ním spojený start Romana Čechmánka ve vsetínském dresu.

Alexej Jaškin, 39 let, obránce

Vsetínským barvám je věrný od svého příchodu v roce 1993 z ruského týmu Chimik Voskresensk. Se Vsetínem vybojoval postup do extraligy, všech šest titulů a zažil i poslední roky už zašlé slávy. Je nejdéle působícím cizincem jak v jednom týmu, tak i v celé extralize. Statut cizince už samozřejmě na Valašsku populární “Lexa” nemá. Nezdolný obránce, který v letech 1995-2001 nevynechal v play-off ani jediné utkání, odehrál v extralize už přes pětset utkání. V roce 2001 jej však postihly vážné zdravotní komplikace kotníku, po několika operací a dlouhé rekonvalescenci musel vynechat celou následující sezónu. V dalším roce se vrátil a loni byl s 22 body nejproduktivnějším obráncem Vsetína. Rychlost mu však při jeho letech už chybí, ale tu se snaží nahradit jinými přednostmi a mladé vsetínské obraně předává především své bohaté zkušenosti.

Rostislav Vlach, 42 let, útočník

Další nestor vsetínské sestavy, kterého by mnozí jistě už spíše viděli v hokejovém důchodu. Je ověnčen mnoha úspěchy – první dva mistrovské tituly získal v první polovině 80.let s Duklou Jihlava, další čtyři přidal ve Vsetíně, který jako kapitán pomohl vytáhnout nejdříve do extraligy. Několikanásobný reprezentant vybojoval na své poslední akci s národním týmem v roce 1997 bronzovou medaili na MS ve Finsku. Ze Vsetína pak jeho kroky vedly přes Opavu, Skalici a Zvolen zpět na Valašsko. Opět jako kapitán vedl Vsetín v jeho první sezóně po odchodu Dopity a spol. Úspěšně – místo záchrany bojoval tým plný nezkušených mladíků o play-off. Poslední dva roky strávil v mateřském Zlíně, kde se letos dočkal dalšího mistrovského titulu. Ve 42-ti letech se znovu vrací do Vsetína, od Romana Stantiena převzal kapitánské céčko. “Doufáme, že pozvedne mladé kluky a vytvoříme tím dobrou partu a dobrý tým,“ věří ve Vlachovo charisma předseda představenstva Oldřich Štefl.

Posily z NHL

Roman Čechmánek, 33 let, brankář

S hokejem začínal v tehdejším Gottwaldově, po absolvování vojenské služby ho však Zlín odložil jako nepotřebného. Na piedestal slávy se dostal v sousedním Vsetíně, se kterým zažil celou cestu až na vrchol. Jeho urostlá postava je více než výrazně podepsána pod pěti mistrovskými tituly, v extralize patřil ke gólmanské špičce. V reprezentaci prožil většinu posledních úspěchů, má zlato z olympijských her v Naganě, na MS 1999 v norském Lillehameru se rovným dílem podílel na titulu s Milanem Hniličkou a o rok později při obhajobě v Petrohradě už byl vyhlášen nejlepším brankářem MS. Nechyběl na olympiádě v Salt Lake City v roce 2002 ani ne letošním šampionátu v Praze a poté na Světovém poháru. Po sezóně 1999-2000 se vydal do zámoří, kde strávil tři sezóny v týmu Philadelphia Flyers bez výraznějšího úspěchu. Loňskou sezónu už odchytal za “Krále” z Los Angeles. Trojnásobný mistr světa od roku 2003 patří mezi akcionáře vsetínského klubu, letos v létě nastoupil na post sportovního ředitele a po dobu stávky v NHL bude navíc oblékat i brankářskou výstroj ve Vsetíně.

Rostislav Klesla, 22 let, obránce

Rodák z Nového Jičína zamířil už v šestnácti letech za oceán, kde zprvu nastupoval v juniorských soutěžích. V roce 2000 si jej jako 4.volbu v draftu vybral tým Columbus Blue Jackets, za který v témže roce odehrál v NHL 8 zápasů. Na přelomu let 2000-01 byl členem českého zlatého týmu do 20 let, na juniorském šampionátu získal cenu pro nejlepšího obránce a byl zvolen do All-Stars turnaje. O rok později si prožil debut v seniorské reprezentaci, na MS ve Švédsku vstřelil i svůj premiérový gól. Od ročníku 2001/02 je stálým členem základní sestavy “Modrokabátníků”. Patří mezi nejtalentovanější hráče své generace.

Branko Radivojevič, 23 let, útočník

Podobně jako Rostislav Klesla odešel velmi brzy do zámoří, ale už v trenčínské juniorce dokazoval své střelecké vlohy. V roce 1999 byl draftován týmem Colorada ve 3.kole jako 99.v pořadí. V letech 1998-2001 čekal na svou velkou šanci v NHL v týmu Belleville Bulls, hrajícím juniorskou soutěž OHL. V roce 2001 byl vybrán do All-Stars výběru soutěže, celý úspěšný rok zakončil s bilancí 104 bodů za 34 gólů a 70 asistencí v 61 zápasech. V sezóně 2001/02 poskočil výkonnostně o třídu výš, většinu času strávil v týmu Springfield Falcons, hrajícím AHL. V NHL debutoval v dresu Phoenixu Coyotes. Za Phoenix odehrál i celou následující sezónu. V průběhu ročníku 2003/04 jej Phoenix vyměnil do Philadelphie. Reprezentoval Slovensko na MS juniorů v roce 2000, získal bronz na seniorském MS 2003 ve Finsku, kde vstřelil 2 branky a přidal 1 asistenci. Letos reprezentoval Slovensko na Světovém poháru.

Vzájemné zápasy

- oba týmy se v play-off střetly už třikrát. V roce 1997 vyhrál čtvrtfinále Vsetín 3:0 na zápasy, v roce 2001 vyhrál semifinále Vsetín 3:1 a v roce 2003 vyhrála čtvrtfinále Slavia 4:0.
- na Lapači vyhrála Slavia za deset let v základní části jen dvakrát, v sezóně 2000/01 (6:1) a v sezóně 2003/04 (4:2).
- nejvyšší vítězství Vsetín: v sezóně 1996/97 doma 11:1.
- nejvyšší vítězství Slavia: v play-off 2003 doma 6:0.
- bilance v základní části: 3x lepší Vsetín, 7x lepší Slavia.

Historická bilance v extralize
Vsetín - Slavia  49, 22 - 8 - 19, 144:125
ve Vsetíně: 15 - 6 - 4
na Slavii: 7 - 2 - 15 
Postavení v tabulce
V sezóně 2003/04 - 2.Slavia, 13.Vsetín. 
Co mají oba týmy společného
Ze současných hráčů Slavie hájili vsetínský dres Josef Beránek a David Hruška, z kádru Vsetína nepůsobil ve Slavii žádný hráč.
Poslední zápasy v přípravě
Vsetín - Třinec 4:7
Vsetín - Skalica 1:4
Opava - Vsetín 3:5
Vsetín - Jihlava 5:3
Vítkovice - Vsetín 4:1
Servette - Slavia 6:5
Slavia - Liberec 4:1
Slavia - Beroun 2:1
K.Vary - Slavia 2:1
Liberec - Slavia 5:3
Pravděpodobné sestavy
Čechmánek - Jaškin, Frolo, Kowalczyk, Gřegořek, Klesla, Němec - Zadina, Vlach, Demel - Brabenec, Pavliš, Selingr - Radivojevič, Vak, Stantien - Dubec, Kovář, R. Hruška Franěk - Kadlec, Kučera, J.Novák, Kolařík, Žabka, Graňák, Klouček, Pojkar - D.Hruška, Beránek, Antoš - Pálffy, Stümpel, Sup - Duda, Vašíček, Tomica - Vondrka, Krátoška (Kopecký), Dlouhý
Autor Miroslav Votava, Aleš Koňařík, stats Lukáš Hykš
Nepřehlédněte
ROZHOVORY 24.4.2024

Extraliga bude jiný level. Věřím, že se dokážeme kvalitně připravit, říká Luboš Jenáček

Na poháru pro vítěze Ligy juniorů ještě pořádně nezaschlo šampaňské, trenér Luboš Jenáček už ale musí střádat plány na příští sezonu. „Víme, že nás jako nováčka nebude čekat v extralize nic ...

Číst více
MLÁDEŽ 25.4.2024

Startuje MS do 18 let i se slávistickou stopou

Konec dubna patří každoročně mistrovství světa hráčů do osmnácti let a i letos se na turnaji ve Finsku představí několik slávistických odchovanců. Do konečné nominace se nakonec probojovala hned ...

Číst více
ROZHOVORY 22.4.2024

Někdy si připadám jako komparz, směje se svému rodičovství Hrdinka

Nebyla to pro obránce Františka Hrdinku klasická sezóna, velkou její část odehrál kvůli zranění s mřížkou na obličeji. Typicky to u něj nevypadá ani teď, krátce po začátku volna se stal totiž poprvé ...

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zažij ten nejlepší hokej na turnaji – vstupenky na finálový víkend MS jsou stále k dispozici

Necelý měsíc zbývá do začátku Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024. Hokejová horečka stupňuje, sportovní událost roku na českém území se blíží a vy, fanoušci u toho nesmíte chybět.

Číst více