Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
PREVIEW
25. září 2004

Kladno s Jaromírem Jágrem vyzve Slavii

V rámci 7.kola čeká hokejisty Slavie Praha středočeské derby. Tým HC Rabat Kladno bude mít výhodu domácího prostředí, slávisté zas den odpočinku navíc. "Buldoci" patří na ledě vždy k nepříjemným soupeřům, ale Slavii se ve vzájemných duelech v posledních letech daří. V neděli se očekává na Kladně plný "dům". A jaká je toho příčina? Po deseti letech oblékl kladenský dres Jaromír Jágr, navíc se obnovila spolupráce "blue-line" resp. Patery s Martinem Procházkou. Utkání začíná od 17:30.

Náš soupeř
Klub založen: 1924 jako SK Kladno
Trenéři: Zdeněk Müller, Vladimír Evan, Petr Tatíček
Největší úspěchy: Československo: mistr ligy 1959, 1975, 1976, 1977, 1978, 1980; ČR: 3. místo v sezóně 1993-94
Posledních pět let: 12. > 12. > 14. (sestup do 1. ligy v baráži s Libercem) > 1. (1. liga, postup do extraligy v baráži s Havířovem) > 9.
Internet: http://www.hcrabatkladno.cz
Hvězdy týmu: Zdeněk Orct, František Kaberle, Tomáš Kaberle, Jaromír Jágr, Pavel Patera, Martin Procházka

Představujeme tým HC Rabat Kladno

Kladenští loňskou sezónu strávili jako nováček v extralize, kam se vrátili po roce stráveném v 1.lize. Většinu času sezóny se pak drželi na příčkách zaručující boje v play-off, o osmé místo přišli až v posledním 52.kole v přímém souboji na plzeňském ledě po debaklu 0:5. Vedení klubu sice nemluvilo před začátkem ročníku o nějakých velkých plánech a nestavělo vzdušné zámky, po průběhu celé sezóny však zavládlo v myslích fanoušků zklamání. Navíc když se o postup Kladno připravilo takřka samo.

V momentě, když šlo do tuhého a blížil se závěr sezóny, totiž vedení klubu uvolnilo na hostování do ruského týmu Ak Bars Kazaň svou brankářskou jedničku Orcta, který do té doby držel Kladno nad vodou. Finanční nabídka byla příliš lákavá, na to aby si jí Kladno, kde pokladna zrovna penězi nepřetéká, mohlo dovolit odmítnout. Ztráta zkušeného gólmana byla však příliš citelná, právě Zdeněk Orct byl největší oporou týmu a většinu vítězných zápasů Kladnu doslova vychytal. Jeho letní návrat do mužstva trenér Zdeněk Müller určitě přivítal a ví, že se na něj může stoprocentně spolehnout. Jako dvojka je připravený mladík Miroslav Kopřiva, který dostal šanci už loni a rozhodně nezklamal, potřebuje však ještě "dozrát". I proto bude hostovat v prvoligovém Berouně.

Návrat Jágra a obnovení "blue line"

V letošní sezóně mají fanoušci Kladna minimálně dva důvody, proč se na hokej těšit. Díky stávce v NHL totiž Kladno posílí hned tři slavní odchovanci. V jednom dresu se potká bratrská dvojice známého rodu Kaberleů, mladší Tomáš (Toronto) a starší František, čtyřnásobný mistr světa. Na ledě se objevil zatím jen Tomáš Kaberle, který se hned zařadil mezi nejvytíženější hráče týmu. Jeho bratr se pomalu vrací na led po zranění, kterého ho stálo účast na Světovém poháru. Největší “bombou” je však návrat české hokejové megastar, Jaromíra Jágra. Ten v utkání v Třinci po deseti letech znovu oblékl kladenský dres, už ne však s paní Poldi, ale s buldokem na prsou. Rozepisovat se o umění Jaromíra Jágra, útočníka New York Ranegers, který však nejvíce zářil v dresu “Tučňáků” z Pittsburghu, asi nemá smysl. Každý fanoušek jeho jméno zná. Čtvrtou posilou ze zámoří měl být mladý útočník Ivan Huml, toho však na delší čas vyřadilo nepříjemné zranění.

Šestinásobný mistr ligy zažíval poslední výraznější úspěchy v extralize v letech 1994 a 1995 (3. a 4.místo), kdy v jeho dresu zářila pověstná útočná řada "blue-line" Vejvoda – Patera – Procházka a k postupu do finále chyběl jen kousek. Spolu rozebírali obrany soupeře a bavili diváky krásnými kombinacemi nezřídka zakončenými do prázdné brány. Spolu se pak vydali na první zahraniční angažmá do AIK Stockholm, spolu vyhráli první titul na MS ve Vídni v roce 1996. Otakar Vejvoda už skončil s hokejem, jeho dva druhové se nyní opět setkávají v jednom dresu. Martin Procházka se vrátil z Ruska už loni, letos ho napodobil Pavel Patera. Hokejová "dvojčata" mají už možná svůj vrchol za sebou, ale nadále mají Kladnu co dát a budou patřit určitě mezi klíčové hráče. Posbírali všechny poslední úspěchy v reprezentaci, čtyřikrát vyhráli MS a nechyběli ani na zlaté olympiádě v Naganu. Mají za sebou působení v NHL, kde jim to však příliš nevyšlo, zahráli si i v ruské lize, mezitím získali titul se Vsetínem.

Trenéři tak nyní můžou poskládat dvě elitní útočné řady. Na pravém křídle první samozřejmě nechybí Jaromír Jágr, v centru má vedle sebe šikovného centra Radka Gardoně a na levém křídle staršího z bratrské dvojice Frolíků Martina, který byl v přípravě nejlepším střelcem týmu. “Blue-line“ doplnil na pravém křídle Michael Frolík, teprve šestnáctiletý talent. V kádru “buldoků“ nechybí ani nejstarší hráč soutěže, dvaačtyřicetiletý bek Petr Kasík, kapitánem je další zkušený rutinér a hecíř Josef Zajíc. Třicítku už dávno překročil i střelec Robert Kysela. Mladší generaci zastupují šikovní útočníci Tomáš Horna či Miloslav Hořava.

Vstup do sezóny

V premiéře prohrálo Kladno na lázeňském ledě v Karlových Varech, když ztratilo dvoubrankový náskok. Na Kladno pak přijel Vsetín, který zápas předtím rozstřílel Slavii. Čechmánek dovolil kladenským skórovat jen jednou, naopak Orct inkasoval celkem třikrát. V soubojích dvou mužstev bez zisku bodu v Třinci posílil Kladno už Jaromír Jágr a jeho účast měla na tým blahodárný účinek. Jednou asistencí pomohl k první výhře sezóny, navíc při výjezdu na Moravu, kde loni nezískali Středočeši ani bod. Domácí premiéru po deseti letech si pak odbyl Jaromír Jágr v televizním utkání proti znojemským Orlům. A byl to famózní návrat, skoro pět tisícovek diváků tleskalo jeho hattricku, navíc přidal jednu gólovou asistenci a byl vlastně u všeho důležitého. Kladno vyhrálo 4:1, když dvě nahrávky si připsala další posila ze zámoří, Tomáš Kaberle.

Pohled na utkání z kabiny Slavie

Jozef Stümpel, útočník (4 - 3+1 = 4): "Je jedno, jestli Jarda (Jágr - pozn.aut.) hraje nebo ne. Pojedeme tam s cílem uhrát co nejlepší výsledek, tak nastupujeme do každého zápasu. Těším se na každý zápas a věřím, že to pro nás dobře dopadne."

Absence: Na Kladně budou slávisté určitě postrádat kapitána Josefa Beránka (po operaci menisku) a dalšího útočníka Marka Tomicu (pohmožděné rameno).
Tržné rány v obličeji si z pátečního zápasu Slavie s Třincem odnesli dva útočníci, oba v prodloužení. Na konci druhé minuty se do kabiny po nepotrestaném zákroku třineckého hráče předčasně poroučel kapitán Milan Antoš, o dvě minuty později jej následoval i asistent Žigmund Pálffy. Oba utrpěli tržné rány v oblasti obočí, u Milana Antoše šlo navíc o tržnou ránu pod okem. Nemělo by jim to však zabránit v tom, aby na Kladně nastoupili.

Vzájemné zápasy

- v loňské sezóně si slávisté připsali na Kladně první výhru sezóny, na kterou čekali až do 7.kola. Na vítězství 3:0 se podílel dvěma góly Sup a jedním Klepiš.
- v play-off se oba týmy potkaly jednou, v roce 1995 ve čtvrtfinále. Sérii vyhrálo Kladno jasně 3:0 na zápasy.
- z posledních šesti utkání na kladenském ledě neodjížděla Slavia bez bodu. Čtyřikrát vyhrála (z toho jednou v prodloužení) a dvakrát získala bod za prohru v nastaveném čase.
- ještě lepší bilancí se může pochlubit Slavia doma, kde z posledních šesti utkání celkem pětkrát vyhrála v normálním hracím čase a jen jednou až v prodloužení.

Historická bilance v extralize
Kladno - Slavia: 
Celkem:
39 17 - 1 - 21 109:28
Doma:
12 - 1 - 7
Venku:
5 - 0 - 14
Postavení v tabulce
 5. Slavia 4   2 - 1 - 0 - 0 - 1   10:9   8
 8. Kladno 4   2 - 0 - 0 - 0 - 2   11:8   6	
Co mají oba týmy společného
V letech 1994 - 1996 odehrál 10 zápasů za Kladno Pavel Kolařík.
Poslední zápasy
Karlovy Vary - Kladno 3:2
Kladno - Vsetín 1:3
Třinec - Kladno 1:4
Kladno - Znojmo 4:1
Vsetín - Slavia 5:1
Slavia - Sparta 4:1
Pardubice - Slavia 1:2
Slavia - Třinec 3:2pp
Sestavy v minulém kole
Orct - Ševc, T. Kaberle, Čech, Jelínek, Zeman, Špelda - Jágr, Gardoň, Martin Frolík - Michael Frolík, Patera, Procházka - Bílek, Zajíc, Horna - M. Hořava, Kalla, Klimt Franěk - Novák, Kolařík, Kadlec, Klouček, Žabka, Graňák, Kučera - Pálffy, Stümpel, Sup - Hruška, Vašíček, Antoš - Jaroš, Kopecký, Dlouhý - Duda, Krátoška, Sobotka.
Nejproduktivnější hráči
1. Jaromír Jágr 2 3+2=5
2. Martin Frolík 4 2+2=4
3. Tomáš Kaberle 3 0+3=3
4. Robert Kysela 2 2+0=2
5. Radek Gardoň 4 1+1=2
5. Tomáš Klimt 4 1+1=2
1. Josef Stümpel 4 3+1=4
2. Jan Novák 4 0+4=4
3. Josef Vašíček 4 2+1=3
4. Žigmund Pálffy 4 1+2=3
5. Milan Antoš 3 0+2=2
6. Dominik Graňák 4 0+2=2
Brankáři
Zděnk Orct 4 - 2.00 - 94.41% Petr Franěk 4 - 2.20 - 92.37%
Autor Miroslav Votava, stats Lukáš Hykš
Nepřehlédněte
ROZHOVORY 24.4.2024

Extraliga bude jiný level. Věřím, že se dokážeme kvalitně připravit, říká Luboš Jenáček

Na poháru pro vítěze Ligy juniorů ještě pořádně nezaschlo šampaňské, trenér Luboš Jenáček už ale musí střádat plány na příští sezonu. „Víme, že nás jako nováčka nebude čekat v extralize nic ...

Číst více
MLÁDEŽ 25.4.2024

Startuje MS do 18 let i se slávistickou stopou

Konec dubna patří každoročně mistrovství světa hráčů do osmnácti let a i letos se na turnaji ve Finsku představí několik slávistických odchovanců. Do konečné nominace se nakonec probojovala hned ...

Číst více
ROZHOVORY 22.4.2024

Někdy si připadám jako komparz, směje se svému rodičovství Hrdinka

Nebyla to pro obránce Františka Hrdinku klasická sezóna, velkou její část odehrál kvůli zranění s mřížkou na obličeji. Typicky to u něj nevypadá ani teď, krátce po začátku volna se stal totiž poprvé ...

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zažij ten nejlepší hokej na turnaji – vstupenky na finálový víkend MS jsou stále k dispozici

Necelý měsíc zbývá do začátku Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024. Hokejová horečka stupňuje, sportovní událost roku na českém území se blíží a vy, fanoušci u toho nesmíte chybět.

Číst více