Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
PREVIEW
21. října 2004

Vsetín přijede do Prahy s novým koučem

V 16. kole přivítá Slavia v Sazka Aréně předposlední Vsetín. Valaši vstoupili do soutěže dvěma výhrami, ale pak přišla výsledková krize. V následujících dvanácti zápasech získali jen čtyři body! Navíc se potýkají se zraněnými gólmany. Krizová situace vedla dva dny před zápasem se Slavií ke změnám na trenérských postech. Mužstvo převezme Antonín Stavjaňa, Jan Neliba se přesune do role asistenta, spolupráce se Zdislavem Tabarou a Jiřím Režnarem byla ukončena. Premiéra nebude pro nového kouče ale jednoduchá, Slavia doma dosud ztratila pouze bod a bude chtít odčinit porážku ve Vsetíně z první čtvrtiny soutěže. Páteční utkání začíná od 19:00 a sledovat ho můžete rovněž online na našich stránkách.

Náš soupeř
Klub založen: 1905 jako SK Vsetín
Trenéři: od 20.10. Antonín Stavjaňa, Jan Neliba; do 20.10. Jan Neliba, Zdislav Tabara, Jiří Režnar
Největší úspěchy: 6x mistr extraligy (1995-1999, 2001)
Posledních pět let: 2. > 1. > 9. > 7. > 13.
Internet: http://www.hc-vsetin.cz
Hvězdy týmu: Roman Čechmánek, Radovan Biegl - Rostislav Klesla, Alexej Jaškin - Rostislav Vlach, Ondřej Veselý, Radovan Somík

První čtvrtina - brankářské rošády

Vsetín vstoupil do sezóny dobře. Nejprve porazil v domácím prostředí Slavii 5:1, poté si odvezl všechny tři body z Kladna. Pak ale přišla devítizápasová šnůra proher! Pouze v Liberci vyválčili svěřenci Jana Neliby bod za prohru v prodloužení. Navíc v zápase s Plzní přišli o Romana Čechmánka, který si poranil třísla. Vystřídal ho Radek Masný, který dostal šanci i v následujících utkáních na Spartě a v Pardubicích. Na východě Čech utrpěli Valaši vysokou porážku 6:1 a po pěti gólech vystřídal Masného Lukáš Plšek. V Karlových Varech se pak postavil do branky původně až pátý brankář Štefan Žigárdy. Jeho extraligová premiéra skončila prohrou 1:3, v následujícím zápase se již však dočkal proti Jihlavě prvního vítězství a Vsetín zároveň přerušil černou sérii. Ze Znojma ovšem Vsetín odjel opět poražen v poměru 6:3. V minulém kole nasadili trenéři do branky Radovana Biegla, který se dlouho zotavoval po operaci kolene. Jenže odchytal pouze necelé dvě třetiny. Chvíli před druhou přestávkou ho nastřelil do krku Bonk a Biegl musel být s otékajícím ohryzkem převezen na vyšetření do nemocnice. Diagnóza nakonec zní zlomená krční chrupavka, což znamená zhruba měsíční absenci. Zbytek utkání tak odchytal Žigárdy. Jemu spoluhráči příliš nepomohli a ačkoliv Vsetín po čtyřiceti minutách vedl, radoval se z výhry 3:1 Třinec. Navíc Jihlava, s kterou Vsetínští válčí o poslední místo porazila Kladno vysoko 5:0. Vsetín již ode dna dělí pouze horší skóre. Jako na smilování teď čeká na návrat Romana Čechmánka, jenž se vrátil z lázní od Mrtvého moře a s pomocí experta z Izraele doléčuje zraněná třísla.

Ani produktivita týmu není nijak valná. 29 vstřelených gólů znamená pouze 2,07 branek vstřelených na zápas. Hůře je na tom pouze Jihlava. Nejlepším střelcem je se čtyřmi góly Tomáš Vak, který zároveň se třemi asistencemi vévodí i kanadskému bodování mužstva.

Změny v kádru

Již v průběhu první čtvrtiny došlo v kádru Vsetína k dalším změnám. První posilou je Ondřej Veselý . Po mistrovské sezóně ve Zlíně levý křídelník neodolal lákání ruské Superligy a podepsal smlouvu s týmem Novosibirsku. Za Sibir však odehrál pouhých sedm zápasů. Mužstvo začalo sezónu sérií porážek, což odnesl hlavní trenér. Jeho nástupce nedal Veselému šanci a vše vyvrcholo tím, že klub rozvázal s českým hráčem smlouvu. Veselý se tedy rozhodl vrátit do české extraligy, kde o něho měl kromě jeho dřívějšího zaměstnavatele zájem také Vsetín a Karlovy Vary. V nabitém kádru obhájce titulu by však pro něho nebylo odpovídající místo, a tak dostal přednost Vsetín, kde šestadvacetiletý útočník již působil v sezóně 2000-2001 a 2001-2002.

Další akvizicí se stal Radovan Somík. Sedmadvacetiletý rodák a odchovanec Martina již dva roky nastupuje za Philadelphii Flyers. Po dvou zápasech odehraných za svůj mateřský klub podpsal kontrakt ve Vsetíně, kde s ním však pohou počítat pouze po dobu výluky. Stejně jako v případě Veselého byl poslední Somíkovou českou štací konkurenční Zlín.

V týmu již naopak nebude působit Roman Stantien. Slovenský útočník odehrál v nejvyšší soutěži 600 zápasů a pamatuje všechny vsetínské tituly, ovšem v této sezóně se nepohodl s trenéry a klub se rozhodl rozvázat s ním smlouvu. Stantien nakonec zakotvil v bratislavském Slovanu.

Aktuálně z obou táborů

Slavia v předchozích šesti duelech pětkrát zvítězila až na plzeňském ledě tato série skončila. Ve výborném utkání, kde zářili oba gólmani, rozohodovalo po nerozhodném stavu 1:1 až závěrečné dějství, kdy se Západočechům podařilo odskočit na dvoubrankový rozdíl. Slavia stihla sice ještě utkání zdramatizovat a zkusila hru bez brankáře, jenže vyrovnání se již nedočkala a v poslední sekundě inkasovala do prázdné klece. Slavia nastoupí do zápasu se Vsetínem možná již s kapitánem Josefem Beránkem, který po zranění již normálně trénuje. Z výkonostních důvodů se nevejde do sestavy od zápasu s Vítkovicemi František Kučera, jehož odchod ze Slavie je na spadnutí, není vyloučený ani konec jeho kariéry.

Výsledková krize ve Vsetíně vedla po prohře s Třincem k radikálnímu řešení. Byla ukončena spolupráce s asistenty Zdislavem Tabarou a Jiřím Režnarem, Jan Neliba se přesunul do role asistenta a pozici hlavního kouče převezme Antonín Stavjaňa . Bývalý obránce, mistr světa z let 1985 a 1996 ještě jako hráč získal se Vsetínem čtyři tituly. Jako trenér pak působil ve Zlíně, Třinci a spolu s Vladimírem Růžičkou na postu asistenta Slavomíra Lenera u reprezentace. V této sezóně začal Stavjaňa na lavičce juniorů Zlína. S příchodem nového kouče se dají očekávat další změny ve složení kádru.

Kromě brankářské dvojice Biegl a Čechmánek jsou na marodce také Branko Radivojevič a Kamil Brabenec. První jmenovaný laboruje se zraněním kolene, druhý má natržený sval. Oba by měli být k dispozici až po reprezentační pauze.

Vzájemné zápasy

Poprvé se letos oba soupeři utkali v rámci třetího kola, které bylo vzhledem k odloženému úvodu soutěže kolem zahajovacím. Vsetín podporovaný jistým výkonem Romana Čechmánka vedl díky Frolovi a Kowalczykovi po dvou třetinách již 2:0. Ve druhé části znásobil vedení domácích Vak a na začátku závěrečného dějství zvyšoval již na 4:0 Marek Zadina. Čestný úspěch Pražanů zaznamenal o minutu později Milan Kopecký. Definitivní podobu skóre dal pak devět minut před koncem Kamil Brabenec a Slavia tak odjela z Lapače s vysokou porážkou 1:5.

Potvrdilo se, že se jí na tomto stadiónu nedaří. V základní části zde v historii vyhrála jen ve dvou případech, v sezóně 2001/2002 (6:1) a 2003/2004 (4:2). V play-off se oba týmy potkaly třikrát. Poprvé to bylo ve čtvrtfinále ročníku 1996/97, kdy Valaši jednoznačně zvítězili 3:0 na zápasy a později se stali i mistry. O čtyři roky oba soupeři bojovali o postup do finále. Slavia byla tehdy mezi čtyřmi nejlepšími celky poprvé v hisotrii. Po dvou zápasech na Lapači to opět vypadalo na jednoznačný průběh, v domácím prostředí však Pražané zabojovali a snížili stav série na 1:2. V dalším utkání v Edenu vedla Slavia na začátku třetí třetiny ještě 5:2 a vypadalo to, že rozhodne až pátý zápase ve Vsetíně. Vsetín však stihl ještě do závěrečné sirény vyrovnat a v prodloužení zmrazil nadějné vyhlídky červenobílých Ján Pardavý. V následném finále se Vsetín střetl s úřadujícím mistrem Spartou a zvítězil 3:1 na zápasy. Titul se tak vrátil po roční odmlce zpět na Lapač. Zároveň byl však posledním ve slavné éře valašského klubu.

V sezóně 2002/2003 skončili Vsetínští po základní části na sedmém místě a ve čtvrtfinále narazili na Slavii. Pozice obou klubů však byly oproti minulým letem diametrálně odlišné. Slavia v základní části válcovala jednoho soupeře za druhým a lepší byly pouze Pardubice, Vsetín s týmem plným mladíků a spíše bojovníků než hvězd postoupil do play-off až v hodině dvanácté. Předpoklady, které favorizovaly Slavii, se potvrdily a Pražané oba domácí zápasy vyhráli. Definitivně se pak lámal chléb v následném klání ve Vsetíně. Dramatické utkání dospělo až do samostatných nájezdů, kde byl úspěšný až v osmé sérii Jan Fadrný. O den později byl již průběh zcela jednoznačný. Svěřenci Vladimíra Růžičky nastříleli domácím šest gólů a pro Vsetín tak sezóna skončila. Slavia pokračovala ve spanilé jízdě dále a na zelený čtvrtek 17. dubna se radovala z titulu. Kdykoliv se tedy oba soupeři utkali v play-off, stal se jeden z týmů mistrem.

Nejvýraznější výhra Slavie 6:0 (2002/2003)
Nejvýraznější výhra Vsetína 11:1 (1996/97)


Historická bilance v extralize
SLAVIA - VSETÍN
Základní část:
38 14 - 8 - 16 98:119
Čtvrtfinále 1996/97:
3 0 - 3 2:13
Semifinále 2000/2001:
5 1 - 4 11:15
Čtvrtfinále 2002/2003:
4 4 - 0 15:2
Celkem:
50 19 - 8 - 23 126:149
Doma:
15 - 2 - 7
Venku:
4 - 6 - 16
Postavení v tabulce
 3. Slavia   14 8 0 0 1  5   41:31   26
13. Vsetín   14 3 0 1 0 10   24:49   10
Co mají oba týmy společného
Ze současného kádru Slavie působili dříve ve Vsetíně Josef Beránek a David Hruška.
Poslední zápasy
Vítkovice - Slavia 3:5
Slavia - Znojmo 4:2
Slavia - Karlovy Vary 3:0
Slavia - Jihlava 3:0
Plzeň - Slavia 4:2
Vsetín - Pardubice 1:6
Karlovy Vary - Vsetín 3:1
Vsetín - Jihlava 5:2
Znojmo - Vsetín 6:3
Vsetín - Třinec 1:3
Sestavy v minulém kole
Franěk - Novák, Kolařík, Kadlec, Graňák, Žabka, Klouček, Pojkar - D. Hruška, Vašíček, Antoš - Vlasák, Stümpel, Tomica - Duda, Martinec, Sup - Kopecký, Sobotka, Dlouhý Biegl (40. Žigardy) - Jaškin, Gřegořek, Kowalczyk, Frolo, Klesla, Němec - Veselý, Vlach, Somík - Zadina, Pavliš, Kovář - Vak, Demel, Dubec.
Nejproduktivnější hráči
1. Josef Stümpel 14 6+7=13
2. Žigmund Pálffy 12 7+4=11
3. Josef Vašíček 14 5+4=9
4. Jan Novák 14 1+8=9
5. Tomáš Vlasák 6 2+6=8
1. Tomáš Vak 14 4+3=7
2. Pavel Kowalczyk 14 3+3=6
3. Rostislav Klesla 14 2+4=6
4. Branko Radivojevič 9 2+3=5
5. Libor Pavliš 14 1+4=5
6. Roman Stantien 9 0+5=5
Brankáři
Petr Franěk 13 - 1.84 - 93.55%
Lukáš Musil 1 - 5.08 - 72.22%
Roman Čechmánek 8 - 2.68 - 91.92%
Radovan Biegl 1 - 0.00 - 100%
Radek Masný 4 - 3.89 - 89.06%
Štefan Žigárdy 4 - 4.18 - 87.61%
Lukáš Plšek 1 - 5.00 - 81.82%
Autor Lukáš Hykš
Nepřehlédněte
ROZHOVORY 24.4.2024

Extraliga bude jiný level. Věřím, že se dokážeme kvalitně připravit, říká Luboš Jenáček

Na poháru pro vítěze Ligy juniorů ještě pořádně nezaschlo šampaňské, trenér Luboš Jenáček už ale musí střádat plány na příští sezonu. „Víme, že nás jako nováčka nebude čekat v extralize nic ...

Číst více
MLÁDEŽ 25.4.2024

Startuje MS do 18 let i se slávistickou stopou

Konec dubna patří každoročně mistrovství světa hráčů do osmnácti let a i letos se na turnaji ve Finsku představí několik slávistických odchovanců. Do konečné nominace se nakonec probojovala hned ...

Číst více
ROZHOVORY 22.4.2024

Někdy si připadám jako komparz, směje se svému rodičovství Hrdinka

Nebyla to pro obránce Františka Hrdinku klasická sezóna, velkou její část odehrál kvůli zranění s mřížkou na obličeji. Typicky to u něj nevypadá ani teď, krátce po začátku volna se stal totiž poprvé ...

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zažij ten nejlepší hokej na turnaji – vstupenky na finálový víkend MS jsou stále k dispozici

Necelý měsíc zbývá do začátku Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024. Hokejová horečka stupňuje, sportovní událost roku na českém území se blíží a vy, fanoušci u toho nesmíte chybět.

Číst více