Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
A-TÝM
11. listopadu 2004

Začátek sezóny: ve znamení Sazka Areny a hvězd z NHL

V tomto týdnu mají všechny extraligové týmy na programu volno, po náročné porci jedenadvaceti kol to jistě hráči uvítali. První reprezentační pauzu stráví slávisté na třetím místě tabulky, což může vést ke spokojenosti. Některé zápasy se sice Slavii nevydařily, po loňském strašidelném začátku ale výsledky působí na fanoušky pozitivním dojmem a mohly by být dobrým odrazovým můstkem do nejdůležitější části sezóny, pro play-off. Co přineslo 21 kol z hlediska Slavie? Hlavní změnou je nové domácí prostředí v Sazka Areně, která zatím zažívá výborné návštěvy.

Povedený vstup do sezóny

Vzpomínky na loňský strašidelný začátek sezóny byly ještě živé, generální manažer a hlavní kouč Slavie Vladimír Růžička jasně naznačoval, že podobné zaváhání už nechce dopustit. Než se loni slávisté probudili z mistrovské "kocoviny", málem jim ujel vlak. Nakonec se jim povedlo dovést sezónu málem až do vítězného konce, když si zopakovali finále. Letos mají startovní pozici daleko lepší, po 21-ti kolech je Slavia na třetím místě, o bod před čtvrtým Kladnem. První dva celky – Sparta a Zlín – už mají poměrně výrazný náskok. Na první tým mimo příčky play-off (K.Vary) mají slávisté náskok deseti bodů.

Přesto se Slavii nevyhnulo několik výpadků, ke kterým lze počítat především vysoké prohry ve Vsetíně (1:5) a na ledě nováčka z Jihlavy (2:6). Slávisté se neprosadili ani v repríze posledního finále, kdy ve Zlíně nevstřelili Igoru Murínovi ani branku (0:4). Výkony Slavie doma a venku dlouho připomínaly den a noc. Sazka Arena se stala nedobytnou tvrzí, venku v úvodu sezóny byli slávisté úspěšní jen dvakrát - využili slabšího rozjezdu Pardubic (výhra v Duhové Aréně 2:1) a obrátili dobře rozehraný, ale málem už ztracený zápas ve Vítkovicích (5:3).

Poslední dva zápasy na hřištích soupeřů už vylepšily náladu, když se Slavii podařilo vyhrát v Třinci i ve Znojmě stejným poměrem 2:1. Naproti tomu slávisté přišli o domácí neporazitelnost v báječném zápase s Pardubicemi (4:6), kdy se Východočechům povedl skvělý obrat. V málem vyprodané Sazka Areně pak viděli diváci jedno z posledních galapředstavení Jaromíra Jágra v dresu Kladna (2:3).

Nejlepší zápasy sehráli slávisté doma v Sazka Areně - v premiéře v derby se Spartou (4:1) a s Litvínovem (nejvyšší výhra 7:1). Naopak mrzet můžou hráče především nezvládnuté závěry utkání resp. poslední třetiny. Na Spartě Slavia vedla 2:0, nakonec prohrála 2:4, s Pardubicemi vedla už v 9.minutě 3:0, ale po závěrečné siréně se radovali hosté po vítězství 6:4. Slávisté prokazují v letošní sezóně stabilní formu - jen jednou prohráli v řadě dva zápasy, jinak vždy po porážce přišla výhra. Naopak už zažila pětizápasovou vítěznou šňůru.

Zaostřeno na kabinu Slavie

Oporou Slavie je brankář Petr Franěk (foto), který už třikrát udržel čisté konto. Během domácí série nedostal 132 minut gól. V obraně je opět nejproduktivnějším zadákem Jan Novák, kterému vydržel útočný apetit z loňské sezóny. Ve dvojici ho dobře doplňuje defenzivně založený Pavel Kolařík, tradiční oporou je tvořivý bek Petr Kadlec, i když zatím stále čeká na první gól. Kompaktní dvojici tvoří krajánci ze Slovenska - Boris Žabka a Dominik Graňák. Obranu doplňují řízní muži slávistické sestavy - Tomáš Klouček a David Pojkar.

Útok je určitě chloubou Slavie, trenér Vladimír Růžička může spoléhat na tři sehrané řady. V útočné trojce "Králů" Pálffy - Stümpel - Vlasák se snoubí technika a hravost. Vedle navrátivšího se kapitána Josefa Beránka, který po operaci kolenních vazů nakonec nechyběl tak dlouho, se už zas na levé křídlo staví elitní kanonýr extraligy posledních dvou sezón Michal Sup. Oba doplňuje Radek Duda nebo David Hruška, jak je libo - z minulosti jsou vyzkoušené obě varianty. Ve třetí řadě si bojovníci Josef Vašíček a Milan Antoš dobře vedou před oběma brankami. Po většinu sezóny s nimi zatím hrál Hruška a nutno podotknout, že jim to spolu klapalo. Všichni tři patří k urostlejším útočníkům, kteří se jen těžko odstavují od puku a mají výbornou stabilitu.

Až ve čtvrté řadě zbylo místo pro zkušeného centra Patrika Martince, který má kolem sebe "mladé pušky" Milana Kopeckého a Radka Dlouhého. Sympatické jsou určitě i výkony velkého slávistického talentu Vladimíra Sobotky , který dostává od trenérů možnost pravidelně hrát a je to pro něj určitě užitečná škola. V době nepřítomnosti Pálffyho "zaskočil" v útoku vedle Stümpela a Vlasáka dříč na levém křídle Marek Tomica. Je určitě z čeho vybírat, na některé borce bohužel nezbývá místo v sestavě.

Jak by mohla vypadat nyní sestava Slavie?

Franěk (Musil) - Novák, Kolařík, Kadlec, Klouček, Žabka, Graňák, Pojkar - Pálffy, Stümpel, Vlasák - Duda (Hruška), Beránek, Sup - Hruška (Duda), Vašíček, Antoš - Kopecký, Martinec, Dlouhý - Tomica (Sobotka)

Hvězdy z NHL v extralize

Letošní extraligový ročník je velice neobyčejný a kdo ví, jestli se bude ještě někdy opakovat. Díky výluce v NHL přišlo do extraligy přes čtyřicet kvalitních hráčů, atraktivní posily získaly kromě Jihlavy a Karlových Varů všechny týmy, zvýšila se úroveň soutěže. Fanoušci si tak užívají hry svých oblíbenců, které dříve měli možnost vidět jen na větších reprezentačních akcích, stoupá návštěvnost, přitéká více peněz do klubových pokladen. Naše vlast tak zažívá podobný hokejový “boom” jako v roce 1998 po vítězném Naganu. Oproti konci loňské sezóny chodí na stadiony skoro o 1200 diváků více. Na zápasy extraligy zatím přišlo celkem 792 008 diváků (průměr 5 386).

Největší pozornost podle očekávání upoutal Jaromír Jágr. Všude, kam přijel, se strhla "Jágrmánie". Stadiony se většinou zaplnily do posledního místečka, lidé byli zvědavi, co jim největší česká hokejová megastar předvede. Pod jeho vedením se Kladno vyšplhalo na čtvrté místo. Další jeho “kousky” už ale budou po reprezentační pauze sledovat diváci v Rusku, Jaromír Jágr opouští Kladno a podepsal smlouvu s Avangardem Omsk. Ve Slavii lákali diváky do hledišť dva slovenští parťáci a renomovaní útočníci, Žigmund Pálffy a Jozef Stümpel (foto). Po návratu slavného klubového odchovance Tomáše Vlasáka (také se zkušenostmi z NHL) z Kazaně se vytvořila ve Slavii jedna z nejlepších řad v extralize. Stümpel je nejproduktivnějším hráčem týmu, Pálffy před svým dočasným odchodem na výpomoc mateřské Skalici nastřílel ve dvanácti utkání sedm branek. Vlasák má po svém příchodu průměr bod na zápas.

Pochvaly ze všech stran za výkony se hrnuly i na další posilu ze zámoří, Josefa Vašíčka. Urostlý útočník je na ledě nepřehlédnutelnou osobností, odvádí spoustu práce, schytá i rozdá řadu ran. Především při absenci kapitána Beránka v úvodu sezóny si jeho služby nemohl trenér Růžička vynachválit. Čtvrtou posilou je obránce Tomáš Klouček, který zatím podává kolísavé výkony, v úvodu se ještě seznamoval s evropským stylem hokeje, do zámoří totiž odcházel v hodně mladém věku. Postupem času se ale také lepší.

Nový domov v Sazka Areně

Stěhování z milovaného, ale už stařičkého Edenu do nové moderní haly ve Vysočanech přineslo pozitivní i negativní ohlasy. Slávisté si novu arenu vyzkoušeli jako první, oba finálové zápasy ale v narychlo připraveném stánku se Zlínem prohráli. Sazka Arena pak zažila během MS další zatěžkávací zkoušku a mnohdy skvělou atmosféru. Vedení Slavie během léta vyjednalo s představitely Sazka Areny smlouvu, díky níž by měla Slavia hrát v novém domově po dobu příštích dvaceti let. Z prohlášení Vladimíra Růžičky před sezónou šlo vyčíst určité napětí, ve svých odhadech návštěvnosti se držel spíše při zdi. Skutečnost ale předčila asi všechna očekávání.

Arena se plní davy lidí, které láká komfortní prostředí, často přijdou i ze zvědavosti či je přitáhly hvězdy z NHL. Ale také dobrý hokej, slávisté v úvodu sezóny podávali dobré výkony a vyhrávali. Nyní, po jedenácti domácích duelech, má Slavia druhou nejvyšší návštěvnost v extralize, hned za Pardubicemi. Jen tyto dva týmy se můžou pochlubit diváckým průměrem více než osm tisíc. V zápase Slavie s Kladnem také padl historický rekord extraligy, když se do Sazka Areny přišlo podívat přesně 15 783 diváků, z nichž však většinu zajímal jen jeden muž – Jaromír Jágr. Ještě v dalších třech zápasech přišlo přes deset tisíc diváků.

Čísla vypadají pěkně, ale k absolutní spokojenosti ještě něco chybí. Nejméně v utkání s Plzní a s Pardubicemi si museli slávisté připadat jako venku. Arenu ovládly početné “kotle“ soupeřů, což vnímali i sami hráči na ledě. Na "nepřátelské" atmosféře měl podíl i v Čechách ojedinělý způsob distribuce lístků, které si fanoušci můžou koupit takřka kdekoliv na několika tisících terminálech Sazky. Navíc do Areny stále jezdí spousta diváků – turistů, jejichž cílem je podívat se na nový hokejový chrám v Čechách. Je to zkrátka ještě běh na dlouhou trať, aby se slávisté cítili ve Vysočanech jako doma. Jak lze však vyčíst z ohlasů většiny hráčů, trenérů i fanoušků – hokej v Sazka Areně se líbí a táhne.

Další zajímavosti

  • František Kučera se nevešel do sestavy, poté po dohodě s vedením klubu předčasně ukončil smlouvu a za pár dní ohlásil konec aktivní kariéry, ve svých šestatřiceti letech

  • přetlak v sestavě při výluce v NHL "odnesli" tři útočníci - Aleš Krátoška byl odeslán na hostování do Karlových Varů, Petr Jaroš a Michal Vondrka nastupují převážně v prvoligové Mladé Boleslavi

  • Žigmund Pálffy se během reprezentační pauzy vrátil ve skvělé formě - za mateřskou Skalici odehrál ve slovenské extralize 8 zápasů, vstřelil 10 branek a přidal 3 asistence, týmu pomohl ke čtyřem výhrám, po posledním domácím utkání byl vyprovázen bouřlivým potleskem

    Statistiky po 21-ti kolech

    Umístění Slavie v tabulce:
    Celkem:  21 12 - 1 - 0 - 0 - 8  58:47  38 (3.)
    Doma:    11  8 - 1 - 0 - 0 - 2  40:17  26 (2.)
    Venku:   10  4 - 0 - 0 - 0 - 6  18:30  12 (10.)

    Střely na branku:
    751 - 58 - 8,10 % (5.)

    Přesilovky:
    96 - 14 - 14,58 (7.)

    Oslabení:
    99 - 12 - 87,88 (5.)

    Pozn.: střely na branku - počet střel, vstřelené góly, procentuální úspěšnost střelby; přesilovky - počet přesilovek, počet vstřelených branek, procentuální využití přesilovek; oslabení - počet oslabení, počet inkasovaných branek, procentuální úspěšnost oslabení. U všech v závorce pořadí v extralize.

    Statistiky hráčů

    Petr Franěk   20 - 39 - 528 - 1.9 - 93,1 - 3
    Lukáš Musil    1 -  5 -  13 - 5.1 - 72,2 - 0
    
    Jan Novák         21 - 1+11 - 12  0  10 
    Boris Žabka       21 - 2+3  - 5  -2  26 
    Dominik Graňák    20 - 1+4  - 5  +5  6
    Petr Kadlec       21 - 0+4  - 4  +5  12
    Tomáš Klouček     20 - 1+1  - 2  +5  20
    David Pojkar      14 - 0+1  - 1  +5  6  
    Pavel Kolařík     21 - 0         +4  22
    František Kučera   8 - 0         -3  4
    
    Jozef Stümpel     21 - 7+10 - 17 +2  8
    Josef Vašíček     21 - 6+8  - 14 +2  18
    Tomáš Vlasák      13 - 6+7  - 13 +5  2
    Michal Sup        21 - 6+6  - 12  0  18
    Žigmund Pálffy    12 - 7+4  - 11 +5  8
    Milan Antoš       20 - 3+6  - 9  +1  33
    David Hruška      21 - 5+3  - 8  +3  2
    Radek Duda        21 - 5+2  - 7   0  28
    Milan Kopecký     21 - 3+2  - 5  +2  4
    Josef Beránek      7 - 1+4  - 5  +1  14
    Patrik Martinec   15 - 0+3  - 3   0  10
    Radek Dlouhý      21 - 0+3  - 3  +1  22
    Marek Tomica      11 - 2+0  - 2  -2  2
    Petr Jaroš         6 - 1+0  - 1   0  0
    Michal Vondrka     8 - 1+0  - 1  +1  0
    Vladimír Sobotka  18 - 0+1  - 1  +2  8
    Aleš Krátoška      6 - 0         -1  2   

    Pozn.: u brankářů - počet zápasů, inkas. gólů, zásahů, průměr branek na zápas, % úspěšnost, shut-outy. Hráči v poli - zápasy, góly, asistence, body, +/- hodnocení, trestné minuty.

    Návštěvnost v Sazka Areně

    11 zápasů - celkem 91 833 diváků - průměr 8 348 (2.)

    15 783 Kladno
    13 511 Pardubice
    11 229 Litvínov
    10 390 Sparta
     9 013 Znojmo
     7 235 Plzeň
     5 470 Liberec
     5 224 K.Vary
     4 871 Jihlava
     4 661 Třinec
     4 438 Vsetín
    

    Autor Miroslav Votava
  • Nepřehlédněte
    ROZHOVORY 24.4.2024

    Extraliga bude jiný level. Věřím, že se dokážeme kvalitně připravit, říká Luboš Jenáček

    Na poháru pro vítěze Ligy juniorů ještě pořádně nezaschlo šampaňské, trenér Luboš Jenáček už ale musí střádat plány na příští sezonu. „Víme, že nás jako nováčka nebude čekat v extralize nic ...

    Číst více
    MLÁDEŽ 25.4.2024

    Startuje MS do 18 let i se slávistickou stopou

    Konec dubna patří každoročně mistrovství světa hráčů do osmnácti let a i letos se na turnaji ve Finsku představí několik slávistických odchovanců. Do konečné nominace se nakonec probojovala hned ...

    Číst více
    ROZHOVORY 22.4.2024

    Někdy si připadám jako komparz, směje se svému rodičovství Hrdinka

    Nebyla to pro obránce Františka Hrdinku klasická sezóna, velkou její část odehrál kvůli zranění s mřížkou na obličeji. Typicky to u něj nevypadá ani teď, krátce po začátku volna se stal totiž poprvé ...

    Číst více
    FANOUŠCI 22.4.2024

    Zažij ten nejlepší hokej na turnaji – vstupenky na finálový víkend MS jsou stále k dispozici

    Necelý měsíc zbývá do začátku Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024. Hokejová horečka stupňuje, sportovní událost roku na českém území se blíží a vy, fanoušci u toho nesmíte chybět.

    Číst více