Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
ROZHOVORY
30. června 2005

Dohodli jsme se, nechtěl jsem někde překážet, říká Milan Antoš

P r a h a - Když po skončení sezony 2004/2005 prohlásil Vladimír Růžička, že chce mít zase Slavii tvrdou a bojovnou, nikoho asi nenapadlo, že by z týmu mohl odejít tak vyhlášený bojovník, srdcař a dříč, jakým je Milan Antoš. Milan Antoš si to myslel také, jenže člověk míní a vedení klubu mění. „Bohužel, teď to budou řezat beze mě,“ říká v rozhovoru pro webové stránky HC Slavia Praha. A říká to klidně, žádná zášť, žádné emoce. „Dohodli jsme se, já nechtěl někde překážet,“ respektoval přání klubu, kterému zasvětil většinu své kariéry. „To se mám snad držet skříňky a křičet, nechte mě tady?“

Milane, jste slávistickým odchovancem. Vzpomenete si ještě na své hokejové začátky? Prošel jste například přípravou v základní škole ve Vladivostocké ulici?
Pokud si vzpomínám, tak ta škola začala fungovat až dva roky poté, já tam byl daleko dřív. Jinak s hokejem jsem začínal na Štvanici, v osmi letech a dlouho, nebo vlastně do teď toho moc neumím. A můj první oddíl? Ten už asi neexistuje, jmenoval se 1. ČLTK Praha.

Mimochodem, už chodí vás syn také hrát hokej?
Syn ještě hokej nehraje, on má hrozný strach z toho, že na něj bude trenér řvát.

Vraťme se ale k vaší kariéře. S hokejem jste začínal ve Slavii, tady jste odehrál tři sezony a v té třetí jste pomohl Slavii k postupu do extraligy a hned v té první extraligové sezoně jste patři k nejproduktivnějším hráčům týmu a vstřelil sedm gólů. Vzpomenete si ještě na svůj první extraligový gól?
Vzpomenu, pamatuji si to moc dobře, byla to teč před bránou.

Byl jste platným hráčem Slavie, přesto hned na začátku další sezony jste byl spolu s Tomášem Jelínkem vyměněn za Tomáše Kucharčíka do Plzně. Tam jste pak odehrál zbytek sezony včetně play-off. Lze srovnat tehdejší odchod ze Slavie s tím současným? Který více bolel?
Musím říct, že ten první odchod jsem cítil jako velkou křivdu, myslím si, že jsem hrál celkem dobře, ale nenechal jsem si líbit, že ze mne dělal manažer blbce. No a teď? Dohodli jsme se, já nechtěl někde překážet.

Po odchodu ze Slavie a zmíněné sezony v Plzni následovaly dvě sezony v Dukle Jihlava a tři znovu v Plzni. Před sezonou 2001/2002 o vás projevil zájem Vladimír Růžička a vy jste se stěhoval opět do Edenu. Jaký to byl návrat, do míst, kde jste vlastně hokejově vyrůstal?
Moc jsem se těšil, já bych snad hrál cokoli... Ledaři, trenéři i strojníci v hale mě zdravili ahoj Milane! To byla paráda, všechny jsem je znal a snad mi i oni přáli, abych uspěl.

Začala se psát vaše druhá slávistická anabáze: čtyři sezony, jeden titul, tuším váš první, jedno druhé místo… Vcelku dobrá bilance, nemyslíte?
Asi ano, lepší to být už nemohlo.Vždyť každá z těch sezon postrčila Slavii o kousek dál.

Trenér a generální manažer Vladimír Růžička v rozhovoru pro webové stránky HC Slavia Praha po skončení sezony 2004/2005 prohlásil, že chce mít zase tvrdou a bojovnou Slavii. Právě vy patříte k vyhlášeným bojovníkům a srdcařům. Jak moc vás zasáhla zpráva, že byste měl z tohoto týmu odejít?
Překvapila mě, protože jsem podepsal smlouvu a najednou jsem se měl stěhovat. Ostatně i vyhlášení Vladimíra Růžičky, že se zase vrátíme k našemu stylu, kdy jsme to řezali, mi byla sympatická. Bohužel to teď budou řezat beze mně.

Mně jako fanouškovi Slavie připadá takřka nemožné, že bych měl najednou fandit někomu jinému. Jak tomu je u hokejistů, konkrétně u vás? Jste stále srdcem slávista, nebo to berete čistě profesionálně a respektujete rozhodnutí vedení klubu?
Já jsem asi opravdu slávista, ale nemám jinou volbu. To se mám snad držet skříňky a křičet, nechte mě tady? Vždyť to je blbost.

Vaši jubilejní patnáctou sezonu mezi dospělými zahájíte v prvoligovém týmu Ústí nad Labem. Lze tím tedy považovat vaše extraligové účinkování za uzavřenou kapitolu? Nebo ještě uvažujete o návratu do nejvyšší soutěže?
Plánovat jsme mohli před rokem 1989, to ještě byly pětiletky. Dneska je to trochu jinak, takže uvidíme. Moc bych si přál s Ústím postoupit do extraligy, ale to už jsou jen sny.

Kdy jste se o zájmu Ústí, respektive o tom, že budete do Ústí nad Labem uvolněn na hostování prvně dozvěděl a jak jste tuto zprávu přijal? Čekal jste, že to budete zrovna vy, kdo kádr Slavie opustí?
Ten zájem trvá už asi dva roky a tu zprávu jsem přijal v klidu. Já čekám všechno a pořád.

Budou vám fanoušci Slavie chybět? Bude se vám po Slavii stýskat? Přestěhujete se do Ústí, nebo budete dojíždět?
Budu dojíždět a fanoušci mi budou pochopitelně chybět, zvlášť když mezi nimi mám kamarády.

S čím, s jakým cílem odcházíte do Ústí nad Labem?
S cílem uspět jako tým, to je to, co by mě uspokojilo.

Kde byste jednou rád ukončil vaši aktivní kariéru? Vladimír Růžička mluvil cosi o tom, že jste předběžně domluveni po návratu z Ústí na trénování na Slavii. Je to reálné? Uvažujete vážně o tom, nebo jste na Slavii zanevřel?
Ano, svoji aktivní kariéru jsem chtěl ukončit na Slavii, ale asi to nechám jen tak běžet a jednou se uvidí. O trénování jsme se skutečně s Vladimírem Růžičkou bavili, ale zatím je to ve hvězdách. Za dva roky třeba, možná… A na Slavii jsem nezanevřel, vždyť mně tam nikdo neublížil. Prožil jsem tam krásné čtyři roky, respektive osm let, ne vlastně dvanáct nebo patnáct let a mám tam spoustu kamarádů.

Hostování na severu Čech bylo domluveno na jeden rok, co vás vedlo k uzavření dvouleté smlouvy?
Rozhodl jsem se pro dva roky, protože chci s Ústím postoupit do extraligy, náhoda je blbec...

Dovolte ještě poslední otázku. Je reálný váš návrat po dvou letech do Slavie?
Nevím, jako hráč asi ne. Co se ale stane za dva roky, to nikdo neví.


Článek k off-line rozhovoru se čtenáři slávistického webu
Slavia je pro mě práce a zábava v jednom (odpovědi Milana Antoše v off-line rozhovoru)
Autor Michael Mareš
Nepřehlédněte
ROZHOVORY 24.4.2024

Extraliga bude jiný level. Věřím, že se dokážeme kvalitně připravit, říká Luboš Jenáček

Na poháru pro vítěze Ligy juniorů ještě pořádně nezaschlo šampaňské, trenér Luboš Jenáček už ale musí střádat plány na příští sezonu. „Víme, že nás jako nováčka nebude čekat v extralize nic ...

Číst více
MLÁDEŽ 25.4.2024

Startuje MS do 18 let i se slávistickou stopou

Konec dubna patří každoročně mistrovství světa hráčů do osmnácti let a i letos se na turnaji ve Finsku představí několik slávistických odchovanců. Do konečné nominace se nakonec probojovala hned ...

Číst více
ROZHOVORY 22.4.2024

Někdy si připadám jako komparz, směje se svému rodičovství Hrdinka

Nebyla to pro obránce Františka Hrdinku klasická sezóna, velkou její část odehrál kvůli zranění s mřížkou na obličeji. Typicky to u něj nevypadá ani teď, krátce po začátku volna se stal totiž poprvé ...

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zažij ten nejlepší hokej na turnaji – vstupenky na finálový víkend MS jsou stále k dispozici

Necelý měsíc zbývá do začátku Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024. Hokejová horečka stupňuje, sportovní událost roku na českém území se blíží a vy, fanoušci u toho nesmíte chybět.

Číst více