Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
PREVIEW
29. srpna 2005

Naposledy v letošní přípravě v Edenu

P r a h a - V domácí generálce na extraligu, která začne už příští pátek, se představí hokejisté Slavie v utkání s týmem HC Energie Karlovy Vary. Západočeši zatím v přípravě předvádí dobré výkony, teprve druhou porážku si připsali na švýcarském turné, ze kterého se vrátili v neděli. V dresu Energie by se měl v Edenu objevit Roman Čechmánek, nová posila a brankářská jednička týmu. Oba celky už se v přípravě jednou střetly, na západě Čech Slavia prohrála 3:5. V úterý se začíná v Edenu od 18:00.

Hokejisté Karlových Varů zatím dělají v přípravě svým fanouškům výkony a především výsledky radost. Z dosavadních deseti zápasů prohrála Energie jen dvakrát, jinak si připsala osm výher. Během přípravy měla také třízápasovou šňůru bez inkasované branky, zajímavostí bylo, že pokaždé chytal jiný brankář. Západočechům se daří také v koncovce, sedm gólů nastříleli Chomutovu dokonce na jeho ledě, osm "kousků" si odvezla reprezentace Francie.

V minulém týdnu se svěřenci trenéra Zdeňka Venery vydali na turné po Švýcarsku. V zemi helvétského kříže odehráli během pěti dnů čtyři zápasy, ve kterých navázali na předchozí výkony v přípravě. Prohráli jen v utkání s předním švýcarským celkem Luganem, které ukončilo šestizápasovou neporazitelnost Energie. Ve Švýcarsku se energetici museli obejít bez své brankářské dvojice, Čechmánek si vyřizoval soukromé záležitosti v Americe a Mensator chyběl kvůli nemoci. Třetí gólman, lotyšský reprezentant Edgars Masalskis, už v týmu není. Klubové vedení ho uvolnilo do týmu Nefťjanik Almeťjevsk, který hraje druhou nejvyšší ruskou soutěž a je záložním týmem celku Ak-Bars Kazaň.

Karlovy Vary: s Čechmánkem do play-off?!

Karlovy Vary hrají extraligu už osm let a ještě nikdy se jim nepodařilo postoupit do play-off. Letos už všichni v lázeňském městě věří, že se to konečně podaří. Vedení klubu pro to dělalo v letní pauze co mohlo, usilovně především pracovalo na příchodu brankářské jedničky, která by převzala pozici po Romanu Málkovi, který loni v Energii hostoval. Odtajnění nové posily přišlo před zápasem v Chomutově. S Karlovými Vary podepsal smlouvu trojnásobný mistr světa a olympijský vítěz z Nagana, Roman Čechmánek.

"Za tuto povedenou záležitost bych chtěl poděkovat generálnímu manažerovi Vaňkovi, který pro to udělal maximum a samozřejmě také Romanu Čechmánkovi, jenž na naši nabídku kývnul," řekl na tiskové konferenci prezident klubu Ladislav Trubač. Příchod Čechmánka označil jako historický okamžik pro Karlovy Vary a na klubovém webu dodal: "Po manažerské stránce nám letošní sezona vychází velmi dobře, teď už jen, aby vše šlo podle předpokladů i po té sportovní. A my mohli našim fanouškům konečně udělat radost v podobě postupu do elitní osmičky."

Zkušený reprezentační brankář se loni během výluky v NHL vrátil po letech do Vsetína, kde předtím vybojoval pět mistrovských titulů. V loňské sezóně navíc ve Vsetíně působil jako manažer. V létě mohl vybírat z několika nabídek, do Karlových Varů přichází s novou motivací, pomoct klubu poprvé do play-off. "Byli jsme spolu v kontaktu delší dobu a určitou roli to sehrálo. Ale to samotné rozhodnutí bylo na mě a na mé rodině," řekl pro klubový web.

V minulém týdnu se na čas vrátil do Ameriky, kde si vyřizoval některé formality, za působením v NHL zatím udělal tečku. Od pondělí 29.srpna by se měl zase připojit ke svému novému týmu a mohl by se tak objevit v brance Energie v zápase v Edenu proti Slavii. Naopak chybět bude kapitán František Ptáček, který se v Liberci připravuje s reprezentací na ČP Cup. Domácí slávisté budou chtít Západočechům vrátit porážku 3:5 z prvního vzájemného utkání.

Výsledky Energie v přípravě (8 - 0 - 2)

KVA - Kladno 2:1
Kladno - KVA 6:2
KVA - Slavia 5:3
KVA - Litvínov 1:0
Chomutov - KVA 0:7
KVA - Francie 8:0
Thurgau - KVA 2:7
La Chaux-de-Fonds - KVA 0:1
Lugano - KVA 4:2
Ambri-Piotta - KVA 2:4

Sestava Energie z utkání s Francií

Mensator - Němec, Řezníček, Ptáček, Krajíček, J. Polák, Duben, Ustrnul, Macholda - Petr Kumstát, Skuhravý, Košťál - Dvořák, A.Nedorost, Hurtaj - Kucharczyk, Vak, Kraus - Bednařík, Pech, Mil.Procházka
Slavia si v posledním přípravném utkání poradila doma s Berounskými Medvědy, kterým nastřílela pět branek. Z velkého počtu šancí se začali slávisté střelecky prosazovat až ve třetí třetině. V posledních dvou zápasech (doma s K.Vary a v generálce na extraligu na Kladně) se trenér Vladimír Růžička musí obejít bez svého kolegy Ondřeje Weissmanna, který bude plnit stejně jako útočníci Jaroslav Bednář a Tomáš Divíšek reprezentační povinnosti na ČP Cupu v Liberci. Na Turnaji čtyř bude s reprezentační "dvacítkou" Vladimír Sobotka.

Na ledě by naopak neměli chybět obránci Tomáš Žižka a Boris Žabka, kteří kvůli nastřelenému kotníku nehráli proti Berounu. Drobné zdravotní problémy má stále Dominik Graňák, který se vzpamatovává z otřesu mozku po nárazu na mantinel a faulu Adama Šaffera z utkání s Litvínovem v Edenu (5.srpna). S týmem ale normálně trénuje a neměl by mu ujít začátek extraligové sezóny. V utkání s Karlovými Vary a Kladnem není vyloučeno, že dostanou šanci i hráči ze slávistické juniorky, podobně jako devatenáctiletý obránce Kamil Charousek, který proti Berounu odehrál za Slavii premiérový zápas mezi dospělými.

Výsledky Slavie v přípravě (5 - 0 - 3)

SLA - Č.Budějovice 5:3
Č.Budějovice - SLA 2:1
SLA - Litvínov 5:1
K.Vary - SLA 5:3
SLA - Kladno 2:3
SLA - Chomutov 4:2
Litvínov - SLA 1:6
SLA - Beroun 5:1

Sestava Slavie z utkání s Berounem

Franěk - Kadlec, Pojkar, J.Novák, Drtina, Kolařík, R.Horák, Charousek - L.Havel, Beránek, Sup - Duda, Vlasák, Vondrka - Červenka, Sobotka, Dlouhý - Hruška, Bednář

Statistiky Slavie v přípravě

Vedle dvojice navrátilců Bednář - Divíšek se daří, především střelecky, pravým křídlům Davidu Hruškovi a Lukáši Havlovi. Bývalý litvínovský útočník nastřílel během přípravy šest branek stejně jako Bednář, trefil se ve čtyřech z posledních pěti zápasů.

Jaroslav Bednář 6+4
Tomáš Divíšek 2+7
David Hruška 5+3
Lukáš Havel 6+0
Tomáš Vlasák 3+3
Jan Novák 2+4
Radek Duda 1+5
Josef Beránek 2+3
Autor Miroslav Votava
Nepřehlédněte
ROZHOVORY 24.4.2024

Extraliga bude jiný level. Věřím, že se dokážeme kvalitně připravit, říká Luboš Jenáček

Na poháru pro vítěze Ligy juniorů ještě pořádně nezaschlo šampaňské, trenér Luboš Jenáček už ale musí střádat plány na příští sezonu. „Víme, že nás jako nováčka nebude čekat v extralize nic ...

Číst více
MLÁDEŽ 25.4.2024

Startuje MS do 18 let i se slávistickou stopou

Konec dubna patří každoročně mistrovství světa hráčů do osmnácti let a i letos se na turnaji ve Finsku představí několik slávistických odchovanců. Do konečné nominace se nakonec probojovala hned ...

Číst více
ROZHOVORY 22.4.2024

Někdy si připadám jako komparz, směje se svému rodičovství Hrdinka

Nebyla to pro obránce Františka Hrdinku klasická sezóna, velkou její část odehrál kvůli zranění s mřížkou na obličeji. Typicky to u něj nevypadá ani teď, krátce po začátku volna se stal totiž poprvé ...

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zažij ten nejlepší hokej na turnaji – vstupenky na finálový víkend MS jsou stále k dispozici

Necelý měsíc zbývá do začátku Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024. Hokejová horečka stupňuje, sportovní událost roku na českém území se blíží a vy, fanoušci u toho nesmíte chybět.

Číst více