Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
A-TÝM
26. března 2006

Zbraně Jihočechů: Turek a produktivní obránci

P r a h a - To, že Slavii čeká v semifinále těžký soupeř, o tom nikdo nepochybuje. Obrovský respekt před Českými Budějovicemi, které ve čtvrtfinále smetly z ledu Liberec, vyslovil před začátkem série i trenér a GM Slavie Vladimír Růžička. Zároveň ale věří v sílu a kvalitu svého mužstva. Pojďme se podívat, co by mohlo o postupu do finále rozhodovat a kde hledat největší opory Jihočechů.

Co by mohlo rozhodovat?

Přesilovky a oslabení

Přesilovky a oslabení hrají důležitou roli v každém zápase, ale v play off to platí ještě dvojnásob. V semifinále Slavia – Č.Budějovice se potkají dva týmy, u kterých patří tyto herní varianty k jejich silným stránkám. Slavia sází v početní výhodě na dvě speciální formace, vedle nácviku přesilovek také těží z improvizace šikovných hráčů ve svém kádru, útočníků i obránců. Jihočeši mají sílu na modré čáře, odkud znamenají ostřelovači typu Posmyka nebo Haranta velké nebezpečí pro soupeře. V play off mají oba týmy nejvyšší využití přesilovek, Slavia si výborně vedla i v základní části. V oslabení patřila semifinálovým soupeřům v dlouhodobé části druhá a třetí příčka.

Přesilovky a oslabení v play off
SLAVIA
PH: 32 - 7 - 21,88 (2.)
HO: 27 - 3 - 88,89 (4.)
ČESKÉ BUDĚJOVICE
PH: 42 - 11 - 26,19 (1.)
HO: 43 - 4 - 90,70 (3.)
Přesilovky a oslabení v základní části
PH: 316 - 49 - 15,51 (2.)
HO: 328 - 33 - 89,94 (2.)
PH: 327 - 42 - 12,84 (8.)
HO: 306 - 31 - 89,87 (3.)

Pozn.: PH - přesilové hry (počet přesilovek, vstřelené góly, % využití přesilovek, v závorce pořadí v extralize), HO - hra v oslabení (počet oslabení, inkasované branky, % úspěšnost týmu, v závorce pořadí v extralize).

Střelba od obránců

Oba týmy se mohou spolehnout na útočnou podporu i z defenzivních řad. Ve Slavii je to především ofenzivně laděná dvojice Jan Novák - Petr Kadlec, připojují se i Žižka či Graňák. Nebývale střelecky produktivní v sérii s Libercem byli obránci Jihočechů. Z dvaceti branek svého mužstva se postarali o plnou polovinu! To je pro Slavii určitě velké varování a je třeba si dávat velký pozor, s góly jen roste sebevědomí hráčů a lze předpokládat, že to budou českobudějovičtí obránci zkoušet co nejvíce a z každé pozice. Ve druhém utkání čtvrtfinále s Libercem takhle překvapil brankáře Bílých Tygrů Faltu střelou ze středního pásma Posmyk. Tomáš Harant je zatím nejproduktivnějším obráncem v play off a také se 4 góly nejlepším střelcem svého týmu.

Bodování obránců v play off
Petr Kadlec 4 - 2+1 - 3
Jan Novák 4 - 1+2 - 3
Dominik Graňák 4 - 1+1 - 2
Tomáš Žižka 3 - 1+0 - 1
Tomáš Harant 5 - 4+1 - 5
Marek Posmyk 5 - 2+3 - 5
Zdeněk Kutlák 5 - 2+1 - 3
Petr Gřegořek 5 - 0+3 - 3
René Vydarený 5 - 2+0 - 2

Marodka a úbytek sil

Oba týmy ušetřily cenné síly, které v náročném play off rychle ubývají. Slavia ukončila svou sérii už po čtyřech zápasech, České Budějovice sehrály o jeden zápas více. Před semifinále si tak užily oba dlouhé volno – Pražané měli desetidenní přestávku, Jihočeši o tři dny kratší. Slavia nemá větší problémy s marodkou, v zápasech v Třinci chyběli útočníci Duda (kotník) a Sobotka (otřes mozku), ale delší pauza mezi zápasy by jim měla přijít vhod. Sobotka se po hrubém zákroku Frola vrátil na led ve středu, Duda trénoval od čtvrtka. Jejich zdravotní stav se zlepšuje, ale přesto nad jejich startem v úvodu série visí menší otazník.

České Budějovice celou sezónu nemohou počítat se službami Václava Nedorosta, který je dlouhodobě zraněn. V play off zažil stejně nepříjemné chvilky jako Sobotka útočník Hübl, po otřesu mozku už je však relativně v pořádku a nedá se očekávat, že by si semifinále proti bývalému klubu nechal ujít a pokud to jen půjde, tak nastoupí. Horší je to se zraněným kolenem kapitána Bělohlava, které ho už možná nepustí v play off do hry, což by byla pro tým citelná ztráta. Nedává sice góly, ale odvádí “černou“ práci a je platný na ledě i v kabině.

Případné další ztráty by asi více pocítily České Budějovice, které nemají tak široký kádr jako Slavia.

Marodka před semifinále
? Radek Duda (kotník)
? Vladimír Sobotka (otřes mozku)
Václav Nedorost (dlouhodobě)
Radek Bělohlav (koleno)
? Viktor Hübl (otřes mozku)

O kom z Jihočechů se nejvíce mluví?

Roman Turek - mistr světa z Vídně 1996

ROMAN TUREK (Narozen 21.5. 1970)
ZČ : 31 - 2.26 - 92,36 Play off: 5 - 1.80 - 94,04

Vytáhlý gólman má za sebou už velkou část úspěšné kariéry. Z Českých Budějovic odcházel v pětadvaceti letech, jeho kroky málem vedly do Slavie. Kluby byly už téměř dohodnuty na přestupu, ale Roman Turek si vybral německý Norimberk a zažil možná zlomovou sezónu. Jejím vrcholem bylo MS ve Vídni v roce 1996, kde pro český národní tým vychytal titul mistrů světa. Další jeho kariéra se odvíjela v zámoří, kde strávil celkem osm let. V týmu Dallas Stars většinu času plnil roli dvojky, v roce 1999 ale měl svůj podíl na zisku Stanley Cupu. Po třech letech u “Hvězd“ odešel do St.Louis, kde už se konečně dočkal postu jedničky. Na celkem dobré výkony navázal mezi “Plameny“ z Calgary, kde chytal dva roky opět jako první brankář a ve třetí sezóně kryl záda finskému brankáři Miika Kiprusoffovi na cestě do finále.

Po osmi letech se rozhodl s rodinou vrátit do Čech, pomohla mu k tomu i výluka v NHL. S Českými Budějovicemi si prožil užitečnou zkušenost v první lize a v následné baráži, nakonec pomohl svému mateřskému klubu k návratu zpět do extraligy. Přestože měl ještě na rok platnou smlouvu s Calgary, rozhodl se zůstat doma. Letošní sezóna nebyla v základní části z jeho strany ani výborná a ani špatná, sám jí zhodnotil jako průměrnou. Jeho chvíle, stejně tak mužstva, přišly v play off. Ve statistikách si v procentuální úspěšnosti polepšil téměř o dvě procenta, pro liberecké Bílé Tygry znamenal nepropustnou zeď, od které se jen puky odrážely.

Pro úspěch v play off potřebuje mít tým kvalitního gólmana, ve zkušeném kliďasovi mají České Budějovice velkou oporu a budou na něj spoléhat i proti Slavii. Turek v play off pookřál, zápasy si užívá, ale své výkony hodnotí skromně. ”Tým věděl, o co jde. Nasazení i obětavost šly nahoru. Nedolehlo na nás uspokojení, každý si uvědomil, kvůli čemu jsme v základní části tak makali,” chválil celý tým v rozhovoru pro deník Sport. Po deseti letech se možná dočká pozvánky do národního týmu. Ale to teď vyhlášený pohodář vůbec neřeší, myslí na další postup Jihočechů.

Marek Posmyk - bombardér P-29

MAREK POSMYK (Narozen 15.9. 1978)
ZČ : 42 - 11+12 - 23 Play off: 5 - 2+3 - 5

Jihlavský odchovanec už v mládí vynikal urostlou postavou, třikrát startoval na MS do dvaceti let. Nadějný reprezentant se v brzkém věku vydal do Ameriky, ale do týmu Toronta Maple Leafs za dva roky ani jednou nenakoukl a nastupoval na farmě. Výměna do Tampy pro něj znamenala splnění snu, dostal možnost zahrát si v NHL, kterou okusil v 19 zápasech a vstřelil jednu branku. Většinu času ale stále trávil na farmě, tak se rozhodl pro návrat domů.

Rok strávil ve Zlíně, kde se mu dařilo střelecky. Další sezónu už oblékal dres Slavie, po trošku rozpačité základní části si získal důvěru trenéra Růžičky a odměnil se výbornými výkony v play off. Na konci cesty si tak mohl naplno vychutnat radost ze zisku mistrovského titulu. Jenže potom jeho hvězda jakoby pohasla. Ve Slavii už měli jiné plány, tak se musel poohlédnout po angažmá jinde. Nejdříve to zkoušel v Plzni, kde ale skončil předčasně. Po zdlouhavém zranění se nedostal do potřebného tempa a odešel do německého Norimberku. Další sezónu strávil v rakouském Linzi, kde trochu upadl v zapomnění.

Návrat do extraligy hlásil před začátkem letošní sezóny, šanci dostal v Českých Budějovicích. Ale začátky byly těžké, nedostal se do základní sestavy a tak trochu bojoval o důvěru u trenéra Josefa Jandače. Přízeň trenéra i fanoušků si ale postupně získal, stále častěji nechal na ledě promlouvat svou nejsilnější zbraň – tvrdou střelu. V základní části nastřílel 11 branek a byl nejlepším střelcem extraligy mezi obránci. Fanoušci mu vymysleli výstižnou přezdívku – bombardér P-29.

Jeho tvrdé rány jsou mezi gólmany už pověstné. Pocítili to i brankáři Bílých Tygrů, ve čtvrtfinále zaznamenal obránce s číslem 29 na zádech pět bodů za dvě branky a tři asistence. Urostlý sympaťák a idol dámských srdcí je v play off ve formě a září spokojeností. Těší se na souboj proti bývalým spoluhráčům ze Slavie. ”Mám krásné vzpomínky, v mužstvu znám spoustu kluků. Určitě to bude zážitek,” rozzáří se mu oči při vzpomínce na mistrovskou sezónu. Netřeba dodávat, že teď bude jeho jediným cílem Slavii porazit.

Autor Miroslav Votava
Nepřehlédněte
ROZHOVORY 24.4.2024

Extraliga bude jiný level. Věřím, že se dokážeme kvalitně připravit, říká Luboš Jenáček

Na poháru pro vítěze Ligy juniorů ještě pořádně nezaschlo šampaňské, trenér Luboš Jenáček už ale musí střádat plány na příští sezonu. „Víme, že nás jako nováčka nebude čekat v extralize nic ...

Číst více
MLÁDEŽ 25.4.2024

Startuje MS do 18 let i se slávistickou stopou

Konec dubna patří každoročně mistrovství světa hráčů do osmnácti let a i letos se na turnaji ve Finsku představí několik slávistických odchovanců. Do konečné nominace se nakonec probojovala hned ...

Číst více
ROZHOVORY 22.4.2024

Někdy si připadám jako komparz, směje se svému rodičovství Hrdinka

Nebyla to pro obránce Františka Hrdinku klasická sezóna, velkou její část odehrál kvůli zranění s mřížkou na obličeji. Typicky to u něj nevypadá ani teď, krátce po začátku volna se stal totiž poprvé ...

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zažij ten nejlepší hokej na turnaji – vstupenky na finálový víkend MS jsou stále k dispozici

Necelý měsíc zbývá do začátku Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024. Hokejová horečka stupňuje, sportovní událost roku na českém území se blíží a vy, fanoušci u toho nesmíte chybět.

Číst více